Grand Prix Maďarska: Překvapení se nekonalo. Hamilton zvítězil, Mercedes má double

Robert RoBertino Pavelka, 24. července 2016, 15:50 Google+

Oblačnost udělala Formuli 1 během kvalifikačních jízd značný škrt přes rozpočet, ale jinak se většina maďarských závodů jezdívala za hezkého počasí. Tak tomu bylo i letos, takže se dal očekávat nepříliš dramatický závod.

Počet komentářů:  69 komentářů (Poslední 28.07. 08:31) Napište svůj názor
Lewis Hamilton zaznamenal v Maďarsku své páté vítězství v letošní sezóně

Lewis Hamilton zaznamenal v Maďarsku své páté vítězství v letošní sezóně | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Oběma pilotům Mercedesu se start povedl, ale mohl je zaskočit Daniel Ricciardo, který se po vnějšku dostal před Rosberga a dokonce na pár metrů vedl. Jenže při výjezdu ze zatáčky 1 si Hamilton vzal zpět vedoucí pozici a už ve druhé zatáčce zdolal Australana perfektním manévrem po vnější straně i Rosberg. Záhy si Hamilton vypracoval půldruhavteřinový odstup od Rosberga a začala se naplňovat obava, která většinou závody na Hungaroringu provází: duo Mercedesů se vzdalovalo, za nimi se pohybovaly oba Red Bully, následované Vettelem. 

Poprvé stavělo vedoucí duo na konci 17. (Hamilton) a 18. (Rosberg) kola, ale rozdíl mezi oběma byl stále setrvalý - sice nikdy nepřekročil 3 vteřiny, ale Rosberg vůbec neměl šanci se dostat do takové pozice, aby svého týmového kolegu mohl zásadně ohrozit. Jednou z šancí bylo 53. kolo, kdy Hamiltona značně pozdržel o kolo zpět jedoucí Esteban Gutiérrez. Nico bleskově srazil ztrátu z 1,8 na 0,6 vteřiny, ale během následujícího kola už měl zase Hamilton navrch. Podruhé se přiblížil Rosberg do závětří Hamiltona o deset kol později, kdy Lewis probrzdil před zatáčkou 12, ale ani tuto chyba ho nestála páté vítězství jak na Hungaroringu (vyhrál tu v letech 2007, 2009, 2012 a 2013), tak i v letošní sezóně. Díky tomu se posunul i do celkového průběžného pořadí o šest bodů právě před Rosberga. Toho asi v této souvislost příliš nepotěšilo, že poprvé od roku 2006 vystoupil v Maďarsku na stupně vítězů!

Drama tak obstaral Kimi Räikkönen, který dokonce ztratil na startu ještě jednu pozici a probojovával se kupředu, zejména jeho úvodní duel s Grosjeanem byl hodně napínavý, ale Kimi se dopředu dostal až ve chvíli, kdy pilot Haasu zamířil k boxům. Fin se svými inženýry ale zvolil dobrou strategii a výsledkem byl posun před Maxe Verstappena, kterého Iceman dokázal za sebou udržet až do své výměny na konci 29. kola. Bylo evidentní, že Kimi bude útočit v závěru, což se plně potvrdilo. Druhou zastávku naplánovalo Ferrari na 51. kolo a během čtyř následujících okruhu stáhl Räikkönen šestivteřinový Verstappenův náskok, což nebylo nic divného, protože Holanďan měl o 12 kol starší pneumatiky, a ještě měkké oproti Finovým superměkkým. 

img-responsive

Kimi Räikkönen bojoval s Verstappenem nadvakrát, ve finále se radoval Holanďan | foto: Scuderia Ferrari

Pak následovalo patnácikolové drama. Räikkönen se pokoušel útočit především v druhé zóně DRS mezi zatáčkami 1 a 2. V 56. kole si stěžoval, že Max mění stopuv rozporu s pravidly, o kolo později na stejném místě došlo ke kolizi. Räikkönen za zádí Verstappena udělal dva rychlé pohyby zleva doprava a zpět, zachytil levým krajem předního spoileru za pravé zadní kolo Verstappena. Dostal se do bezpečnostní zóny, ale vzápětí už zase dýchal Maxovi na záda - kromě ulomené koncovky se nic zásadního nestalo. Oba piloti jeli na samé hranici, Verstappen s hrozbou možné penalizace, protože měl už dvě napomenutí za přejíždění okraje trati v zatáčce 4. V 68. kole Räikkönen dokonce v první zatáčce Maxe zdolal, ale byl příliš široký a Holanďan si při výjezdu dokázal vzít svou pozici zpět. Po závodě Verstappen ohodnotil souboj jako férový, Kimi byl pochopitelně jiného názoru. 

Sebastian Vettel se v samotném závěru dotáhl na odstup menší než jedna vteřina za Ricciarda, ale na Hungaroringu je prakticky nemožné předjíždět, ani jednu ze dvou šancí na konci cílové rovinky nevyužil a musel se spokojit s umístěním mimo stupně vítězů.

img-responsive

Nico Hülkenberg mechaniky rozhodně chválit nemohl, ale nakonec získal aspoň bod | foto: Sahara Force India

Force India určitě bude chtít zapomenout na maďarskou práci v depu. Na konci 41. kola po souboji s Palmerem zamířil k mechanikům Hülkenberg s britským pilotem v zádech - mechanici nedokázali nasadit dostatečně rychle pravé přední kolo a Nico tak ztratil svou pozici ve prospěch Jolyona. Vzápětí se v boxu objevil Sergio Pérez a nikdo ho tam nečekal! Mechanici nejspíš ještě řešili selhání v případě Hülkenberga a nahonem kvačili s pneumatikami k Mexičanovi. 

Nebyl to ovšem jediný problém, který pit-crew provedli - Verstappen může želet, že díky nedostatečně rychlé výměně levého předního kola spadl po první zastávce až za Räikkönena.

Velice dobrý závod jel Jolyon Palmer. Pod dohledem příslušníků své rodiny v boxech se dokonce propracoval na bodované pořadí, i když to bylo do jisté míry díky stategii soupeřů. Jeho další působení ale vyznělo velmi sympaticky a opětovně sahal po vysněné bodované příčce, jenže ve 49. kole udělal chybu ve výjezdu ze zatáčky 3 a následoval dlouhý skluz mimo trati pravým bokem napřed až do následující zatáčky. A bylo po nadějích. Palmer sám v rozhovoru po závodě uvedl, že vůbec netuší, co bylo příčinou jeho potíží.

img-responsive

Jolyon Palmer předvedl v Maďarsku nadějný výkon, bohužel ho chyba stála dobré umístění | foto: Renault Sport F1

Také padaly tresty a nebylo jich zrovna málo. Už v pátém kole viditelně zpomalil Jenson Button a hlásil problémy do boxů. Podle grafiky bylo zřejmé, že má zaseklý 4. rychlostní stupeň, později byl problém definován jako problémy s hydraulickým systémem. V depu se resetoval systém a Brit mohl opět na trať, ovšem komunikace s inženýry byla označena jako nepředpisová a Button musel absolvovat průjezd boxovou uličkou. Nakonec mu to vlastně mohlo být jedno, protože jako jediný z celého startovního pole nedojel.

Dalším hříšníkem byl Daniil Kvjat, jehož vjezd do boxů ve 27. kole byl v rozporu s povolenou rychlostí. Ačkoliv Rus zoufale brzdil a totálně nejspíš dorazil své pneumatiky, nebylo mu to nic platné - při druhé zastávce musel pod dohledem svých mechaniků odpykat pětivteřinovou penalizaci.

O Gutiérrezovi a jeho zásahu do boje o vedení už jsme mluvili - Mexičan téměř půl okruhu za sebou držel Hamiltona a pustil ho před sebe až na cílové rovince, za což se od Lewise dočkal mezinárodně srozumitelného gesta. Od komisařů pak rovněž pětivteřinové penalizace. Ta se vznášela i nad Fernandem Alonsem, který o kolo později (tedy v 54. okruhu) dostal z boxů upozornění, že už byl třikrát varován za přejíždění okrajů trati, zejména v zatáčce 4. Naštěstí si Fernando podobné problémy pohlídal a díky tomu se potřetí v letošní sezóně mohl těšit z bodového přídělu.

img-responsive

Fernando Alonso se může radovat - dalších šest bodů v měšci McLarenu | foto: Honda Racing F1

Maďarská Grand Prix neporušila obvyklou tradici, že šlo o závod spíše nudný, který sice v závěru gradoval, ale jen málokdo věřil, že duelů Hamilton-Rosberg či Ricciardo-Vettel vzejde změna pořadí. Když se to nepovedlo během 15 kol Räikkönenovi (Fin asi bude zanedlouho trpět komplexem Verstappen, vzpomeňme na Španělsko), nedalo se očekávat, že by se měnily pozice ve zmíněných dvou případech.

Už za týden nás čeká další závod v Německu, takže budeme moci posoudit, zda se rýsují nové možnosti rozložení sil - Renault zejména díky Palmerovi překvapil, McLaren se lepší a bylo by v této souvislosti nespravedlivé nezmínit nenápadné, ale spolehlivé výkony Carlose Sainze jr. Takže za týden nashledanou na Hockenheimringu.

GP Maďarska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 251:40:30,115 hod
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 1,977
3. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 15+ 27,539
4. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 12+ 28,213
5. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 10+ 48,659
6. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 8+ 49,044
7. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda 6+ 1 kolo
8. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 4+ 1 kolo
9. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing 2+ 1 kolo
10. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team  + 1 kolo
12. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
13. 21 Esteban GUTIÉRREZ mexHaas F1 Team  + 1 kolo
14. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
15. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
16. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
17. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team  + 1 kolo
18. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 2 kola
19. 94 Pascal WEHRLEIN deuManor Racing MRT  + 2 kola
20. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 2 kola
21. 88 Rio HARJANTO idnManor Racing MRT  + 2 kola
 DNF  22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda  nedokončil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Grand Prix Maďarska: Překvapení se nekonalo. Hamilton zvítězil, Mercedes má double

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 69, poslední 28.07.2016 08:31 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 69 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Stoffel Vandoorne v Číně

Nahradí Harjanta u Manoru Vandoorne?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud