Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v nočním Bahrajnu

Petr Hlawiczka, 9. dubna 2014, 06:00 Google+

Ve třetím podniku letošní sezóny jsme sledovali výkony pilotů v rámci týmů. Jak si proti sobě vedli během závodního víkendu týmoví kolegové?

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 10.04. 12:05) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Teprve ve třetí kvalifikaci letošní sezóny jsme se dočkali suchého počasí. Poprvé si v sobotu úspěch vychutnal Nico Rosberg, jenž byl o více než čtvrt sekundy rychlejší než Lewis Hamilton, který zlepšení Němce přičítá na vrub hloubkovému studiu jeho telemetrie.

U Red Bullu mistra světa předčil o téměř 4 desetiny mladý Daniel Ricciardo, jenž si ale musel odpykat trest z Malajsie v podobě odsunu o deset míst na roštu. Kvalifikační skóre zatím vyznívá v jeho prospěch - 2:1.

Kvalifikace v Bahrajnu se obecně nesla v duchu prvních vítězství 6 jezdců: kromě zmiňovaného Rosberga svého týmového kolegu překonali Valtteri Bottas (Williams), Sergio Pérez (Force India), Kimi Räikkönen (Ferrari), Jenson Button (McLaren) i Danil Kvjat (Toro Rosso).

Krom Ricciarda naopak zvýšili Esteban Gutiérrez (Sauber) a Jules Bianchi (Marussia), 100% jsou zatím pouze Grosjean (Lotus) a Kobajaši (Caterham).

Výkony jezdců v jednotlivých sektorech jsme porovnávali zde.

tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod

Velká cena přinesla vzrušující podívanou, spoustu zajímavých soubojů i předjížděcích manévrů kolo na kolo. K napínavosti přispěl výjezd safety caru, který smazal časové rozdíly, ale i správně zvolený mix pneumatik, mezi nimiž byl dostatečný časový rozdíl pro volbu alternativních strategií - podle Pirelli mezi týmy dosahoval až jednu sekundu, podle Hamiltona u Mercedesu 0,65 s na kolo.

Suverénní výkon předváděly Mercedesy, které byly o 1,7 s na kolo rychlejší, v závěru při vzájemném ostrém souboji až o 2 s. Hamilton byl průměrně o 2 desetiny na kolo rychlejší, Rosbergovi nepomohla ani alternativní strategie, kdy si na závěrečný stint nechal rychlejší měkké pneumatiky, ani výjezd safety-caru, který jejich výhodu z předposledního stintu Lewise eliminoval.

Papírově měl Rosberg vyhrát, ale ani s pomocí DRS či chytrým využíváním ERS systému se mu před svým týmovým kolegou nepodařilo udržet. Věděl, že musí uspět hned po restartu. Čtyři kola před koncem se mu pneumatiky začaly přehřívat a to nejlepší měly už za sebou, proto se musel spokojit se druhým místem.

Německý tým dovolil svým pilotům naplno spolu bojovat, čímž nám dopřál nádhernou bitvu, čímž nepřímo uštědřil políček stájím, které týmovou režii aplikují už od prvních závodů sezóny. Oba těžili z nízké degradace a dvouzastávkové strategie. Zajímavá byla i prohlášení jezdců, že v závěrečném duelu nemuseli šetřit ani pneumatiky, ani palivo - a mohli jet skutečně naplno.

tk_zavod-nejrychlejsi
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Vettel se musel i v závodě sklonit před uměním svého týmového kolegy Ricciarda, na něhož ztrácel průměrně pouze 2 setiny sekundy v čisté rychlosti. Možná doplatil na smyk ve třetím tréninku, po kterém mu mechanici museli vyměnit obtokový ventil výfukových plynů (wastegate), což se mohlo odrazit v jeho kvalifikačním výkonu.

Protože do Q3 nepostoupil, měl pro závod k dispozici dvě čerstvé sady měkkých pneumatik (viz strategie). V průběhu velké ceny musel uvolnit cestu Ricciardovi, jenž si stěžoval, že za ním na rychlejší směsi marní čas. Pomalejší středně-tvrdé směsi se zbavil hned ve druhém 17kolovém stintu, v závěru oba těžili z výjezdu safety caru, po jehož zajetí do boxů patřili k nejrychlejším ze zbytku pole.

tk_zavod-prumerna
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola, kol za safety-carem a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Výborný výkon předvedli oba jezdci Force Indie, která také těžila z nízké degradace pneumatik - na rozdíl od Williamsu či Ferrari. Pérez měl nad Hülkenbergem v čisté rychlosti desetinku navrch, proto si nakonec mohl opět vychutnat radost z umístění na "bedně." Dvouzastávková strategie byla v neděli papírově o 5 sekund rychlejší. Indická stáj se díky výbornému výsledku těší ze druhé příčky v šampionátu konstruktérů.

Williams se v pátek ve druhém tréninku rozhodl šetřit techniku a moc nejezdit, což se mu vymstilo. Právě v této části týmy získávají klíčová data o degradaci při delších jízdách - druhý trénink se na rozdíl od toho prvního či třetího jel za reprezentativnějších podmínek - v noci, kdy teploty klesaly. Po startu ze třetího a sedmého místa cílem projeli až jako sedmí a devátí.

Na spolehlivost dojely poprvé oba McLareny, které nedojely do cíle. Nové díly jim pomohly se mírně zlepšit, degradace pneumatik byla na velmi dobré úrovni a Button jedoucí na dvě zastávky svou 250. velkou cenu mohl bojovat o 3. - 5. místo, technika však tentokrát byla žel proti a Brit musel svůj monopost 2 kola před koncem odklidit do garáže poté, co Magnussen zastavil na trati kvůli spojce hned po výjezdu safety-caru.

graf

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších sedmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Zklamání zažilo také Ferrari. Na bídný výkon a nedostatečnou rychlost na rovinkách se prezident Montezemolo už nemohl dívat, proto 12 kol před skončením velké ceny z Bahrajnu raději odletěl. Na rozdíl od Williamsu se v pátek snažili jezdit, ale s více než 21km/h (Alonso vs. Massa) deficitem na rovinkách z toho zkrátka žádnou hitparádu nenaděláte.

V závodě nemohly konkurovat vozům poháněným Mercedesem ani Red Bullům, museli zvolit tří- zastávkovou strategii a v podstatě se po celou dobu spíše jen bránit. Alonso s Räikkönenem skončili na posledních bodovaných místech.

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

V Bahrajnu konečně zabodoval Ricciardo a dostal se tím mezi 10 nejlepších pilotů letošního šampionátu. Nejvíce pozic v něm získali bronzový Pérez (+ 4) a jeho týmový kolega  Hülkenberg (+ 3), o jednu příčku si polepšil také Vettel.

Nejvíce naopak ztratil Räikkönen (- 3), o dvě pozice se propadli Magnussen s piloty Toro Rosso, o jednu příčku si pohoršili Alonso, Button a Massa.

sampionat

 

Přes 500 snímků z Velké ceny Bahrajnu 2014 najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v nočním Bahrajnu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 10.04.2014 12:05 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Sezónní testování je zpět, první den byl v Bahrajnu nejrychlejší Rosberg, Lotus…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud