Blikající Vettel nočním vítězem

Karel Bařina, 23. září 2012, 16:08 Google+

SINGAPUR - ZÁVOD; Sebastian Vettel na trati porazil Buttona a po odstoupení Hamiltona mu vítězství spadlo do klína. Alonso opět minimalizoval ztrátu.

Počet komentářů:  42 komentářů (Poslední 24.09. 21:52) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Vozy stojí na startovním roštu. V první desítce mají všichni super měkké pneumatiky. Na měkkých budou startovat pouze Hülkenberg, Perez, Vergne, Kobajaši, Glock, Pic a de la Rosa. Předpokládá se strategie dvou, případně tří zastávek.

Je odstartováno, Hamilton zůstává první a Vettel se během prvních dvou zatáček probojovává před Maldonada, který nakonec podlehl i Buttonovi. Di Resta to zkouší na Alonsa, ale ten pozici uhájil. Petrov a Massa jedou do boxů (Petrov má poškozené křídlo, Massa pneumatiku).

Pořadí na konci prvního kola: Hamilton, Vettel, Button, Maldonado, Alonso, Di Resta, Webber, Grosjean, Rosberg, Schumacher, Räikkönen, Hülkenberg, Perez, Ricciardo, Vergne, Kovalainen, Glock, Senna, Kobajaši, Pic, de la Rosa, Karthikeyan, Petrov, Massa.

Vettel se drží sekundu za Hamiltonem, za nimi se pomalu zvětšují rozestupy. Räikkönen předjel Hülkenberga a nyní jej zdržují oba Mercedesy. Lotus nedostává data z telemetrie Grosjeanova vozu.

Webber jako první přezouvá pneumatiky v 9. kole. Po návratu na trať je 20. za Picem, kterého hned předjíždí. Vettel udělal chybu a po přetáčivém smyku tvrdě bouchl zadním kolem o bariéru, ale pokračuje bez větší ztráty a naštěstí zrovna jede pro nové pneumatiky.

V 11. kole přezouvají i Alonso a Schumacher. Vettel je za Räikkönenem, který ještě nebyl v boxech. U mechaniků je ve 12. kole Hamilton jako první z jezdců McLarenu. Na trať se mu podařilo vjet těsně před Räikkönenem a má tak zřejmě štěstí, že Vettel předjíždí Räikkönena až nyní.

Ve 13. kole jedou do boxů Maldonado a RäikkönenMaldonado je nyní za Hülkenbergem, zatímco Vettel několikrát zlepšuje nejrychlejší kolo závodu. Button vydržel s pneumatikami až do 14. kola, stejně jako Grosjean. Zůstává mezi Vettelem a Maldonadem. Alonsa po zastávkách dlouho zdržoval Perez, v 15. kole jde Alonso konečně před něj.

Dosud nepřezouvali pouze Hülkenberg, Perez, Pic, de la Rosa a Karthikeyan, kteří startovali na tvrdších pneumatikách. Pořadí na konci 16. kola: Hamilton, Vettel, Button, Maldonado, Hülkenberg, Alonso, Perez, Di Resta, Webber, Rosberg, Grosjean, Schumacher, Räikkönen, Senna, Vergne, Ricciardo, Kovalainen, Pic, Massa, de la Rosa, Kobajaši, Karthikeyan, Petrov, Glock.

V 16. kole se Alonsovi podařilo předjet Hülkenberga, ale šestisekundovou ztrátu na Maldonada se mu změnšovat nedaří. Perez za sebou podržel Webbera až do své zastávky v 18. kole. Přední jezdci zvolili po prvních zastávkách měkké pneumatiky a vypadá to, že na nich trochu ztrácí Hamilton i Vettel, což slibuje zajímavý závěr závodu.

Velmi rychlý je Alonso, 20. kolo zajel o 1,6s rychleji než Hamilton. A Hamilton ve 22. kole z prvního místa odstupuje ze závodu, pravděpodobně pro poruchu převodovky! Závod nyní vede Vettel 2,5s před Buttonem a 5s před Maldonadem, kteří se pomalu přibližují.

Räikkönen se stále bezradně trápí za Schmacherem. Ve 28. kole jede Webber podruhé pro nové pneumatiky, vrací se na super měkké. Maldonado a Alonso jedou do boxů současně, pořadí mezi nimi se nemění. Alonso zvolil měkkou směs, Maldonado se vrátil k super měkké.

Čtvrtý Rosberg za sebou teď urputně brzdí Grosjeana, Maldonada a Alonsa. Podobně jeho kolega Schumacher zdržuje Räikkönena a Hülkenberga. Alonso to v 33. kole několikrát zkusil na Maldonada, ale zatím se nezadařilo.

Karthikeyan opřel svoji Force Indii o bariéru a zařídil výjezd safety-car! Kdo ještě nepřezouval, spěchá do boxů. Stejně tak Maldonado. Pořadí za safety-car na konci 33. kola: Vettel, Button, Alonso, Di Resta, Hülkenberg, Webber, Perez, Rosberg, Grosjean, Maldonado, Vergne, Schumacher, Räikkönen, Senna, Ricciardo, Senna, Kovalainen, Massa, Kobajaši, Glock, Pic, Petrov, de la Rosa.

Maldonado dostává zprávu, že má problém s hydraulikou a má odvézt vůz do garáže, což na konci kola činí. Jezdci o kolo zpět dostávají povolení k předjetí zbytku pole a zařazení se na konci.

Závod je restartován v 38. kole. Tempo už určuje Vettel a naznačuje Buttonovi ostrý rozjezd, ale v zápětí zpomaluje a Button se jen se štěstím vyhnul kolizi. Následně Vettel startuje doopravdy a nedochází ke kolizím ani změnám pořadí.

Během 39. kola se Webber dostává před Hülkenberga. Vergne bojuje s Perezem a za nimi jedoucí Schumacher je jejich soubojem tak zaujatý, že zapomíná brzdit a odklízí Vergneho do únikové zóny. Pro oba závod končí a na trati je znovu safety-car. Nehoda bude vyšetřována po závodě.

Pro poruchu končí i Petrov. Webber znovu přezouvá a propadá se tím na 15. místo. Safety-car opouští trať na konci 42. kola. Räikkönen zkouší opatrný útok na Grosjeana, Massa bojuje se Sennou.

Massa se dostává vedle Senny, ale ten jej tlačí ke zdi a bočnicí naráží do jeho předního kola. Massa naštěstí auto po smyku bravurně zkrotil a navíc úspěšně dokončil předjížděcí manévr. I tento incident vyšetřují komisaři, nakonec trest neudělují.

Vettel s Buttonem se vzdalují Alonsovi, který si teď spíš musí dávat pozor na dravého Di Restu. Massa se už chystá k útoku na Ricciarda a po třech kolech je před ním. Grosjean dostává pokyn k puštění Räikkönena před sebe.

Perez marně útočí na Hülkenberga, a když už je vedle něj, přichází o část předního křídla. Jezdci patrně nestihnou dokončit závod v časovém limitu dvou hodin: momentálně to vypadá, že závod bude zkrácen o jedno kolo na 60 kol. Webber po tvrdém souboji předjíždí Kobajašiho.

Senna je dalším, kdo zavadil zadním kolem o bariéru, ale pokračuje v jízdě. Webber předjíždí Sennu a je na bodovaném 10. místě. Button začíná hodně ztrácet na Vettela.

Dvouhodinový časový limit vypršel a Vettel vítězně projíždí cílem, Button přijíždí téměř 10s za ním! Třetí Alonso si pohlídal bezpečný náskok před Di Restou. Rosberg se udržel před oběma Renaulty. Massa se propracoval před Ricciarda na 8. místo a Webberovi zůstal poslední bod.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 252:00:26,144 hod
2. 3 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 18+ 8,959
3. 5 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 15+ 15,227
4. 11 Paul DI RESTA gbrSahara Force India F1 Team 12+ 19,093
5. 8 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 10+ 34,784
6. 9 Kimi RÄIKKÖNEN finLotus F1 Team 8+ 35,759
7. 10 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team 6+ 36,698
8. 6 Felipe MASSA braScuderia Ferrari 4+ 42,829
9. 16 Daniel RICCIARDO ausScuderia Toro Rosso 2+ 45,820
10. 15 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team 1+ 50,619
 
 
11. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing  + 1:07,175
12. 24 Timo GLOCK deuMarussia F1 Team  + 1:31,918
13. 14 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  + 1:37,141
14. 12 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 1:39,413
15. 20 Heikki KOVALAINEN finCaterham F1 Team  + 1:47,967
16. 25 Charles PIC fraMarussia F1 Team  + 2:12,925
17. 22 Pedro DE LA ROSA espHRT F1 Team  + 1 kolo
18. 19 Bruno SENNA braWilliams F1 Team  + 2 kola
19. 21 Vitalij PETROV rusCaterham F1 Team  + 2 kola
 DNF  17 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso  nehoda
 DNF  7 Michael SCHUMACHER deuMercedes AMG Petronas F1  nehoda
 DNF  18 Pastor MALDONADO venWilliams F1 Team  hydraulika
 DNF  23 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  nehoda
 DNF  4 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes  převodovka
 
 Nejrychlejší kolo:
  12 Nico HÜLKENBERG Force India VJM05
Mercedes-Benz FO108Z
Pirelli   1:51,033
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Blikající Vettel nočním vítězem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 42, poslední 24.09.2012 21:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 42 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Webber upozorňuje Grosjeana: Dávej si pozor!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud