GP SINGAPURU: Chybující Norris opět převýšil „zbytek světa“, Ferrari se rehabilitovalo

Robert RoBertino Pavelka, 22. září 2024, 16:05 Aktualizováno 22.9.2024, 16:11 Google+

Popatnácté se startovní pole F1 sešlo pod umělým osvětlením a velice záhy bylo jasné, že pokud nedojde k zásadním problémům, pak je vítěz - podobně jako v minulém roce a na začátku této sezóny - víceméně jasný.

Počet komentářů:  243 komentářů (Poslední včera 23:48) Napište svůj názor
Charles Leclerc pod singapurskými světly poněkud napravil pošramocenou reputaci Ferrari (ilustrační foto)

Charles Leclerc pod singapurskými světly poněkud napravil pošramocenou reputaci Ferrari (ilustrační foto) | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Počasí jakoby se zastavilo, teploty odpovídaly hodnotám druhého tréninku, jen vítr poněkud zesílil, ale nikoli natolik, aby nějak ovlivnil závodní podmínky. Produkty Pirelli v rozsahu C5-C3 si startovní pole rozdělilo následovně: Hamilton a Ricciardo startovali na nejměkčí směsi, Magnussen, Stroll a oba Saubery na nejtvrdší - zbytek nasadil žlutě označené pneumatiky.

Norris tentokrát vymazal pochybnosti a dokázal se udržet v čele před Verstappenem, jenž zase odrazil útok Hamiltona. Hülkenberg překvapil Piastriho a zhuštěné pole v první zatáčce museli objet Alonso a Leclerc mimo závodní trať, ale aniž by porušili pravidla. Jestliže obhájce titulu dokázal po osm kol udržovat maximální odstup od Norrise do dvou vteřin, poté Lando doslova explodoval a začal sázet jedno nejrychlejší kolo za druhým. Ve 25. kole už měl k dobru 18,893 vteřiny a závod byl vlastně rozhodnut. I když...

Možná právě značný náskok způsobil u nejrychlejšího Brita dvě ošemetné situace. Ve 29. kole probrzdil v zatáčce 8 a jeho přední křídlo doznalo malé újmy. Boxová zídka poškození potvrdila, ale zároveň svého pilota uklidnila, že jde skutečně o šrám nemající na jízdu vliv, což ostatně Lando potvrdil dalším nejrychlejším kolem. Podruhé zaváhal Norris ve 45. kole, když v zatáčce 10 škrtl pravým zadním kolem o roh svodidel, ale ani tato chyba ho nestála vítězství. V cíli však musel polknout hořkou kapku vlastní medicíny, protože v posledním kole ho o prémiový bod připravil Daniel Ricciardo.

Verstappen a Red Bull si velmi dobře uvědomili, že na Norrise nemají, proto jejich pozornost byla zaměřena na Piastriho. Max byl povolán do boxů ve 30. kole, tedy o kolo dříve než Norris a také si hned stěžoval: „Proč jsme to udělali takhle a nenechali ho zkusit undercut? To bylo pěkně stupidní!" Přitom tři kola zpátky hlásil svému inženýrovi, že zadní pneumatiky už jsou hodně špatné. Záhy bylo jasné, že McLaren nechal na trati co nejdéle Piastriho, aby Australan pozdní zastávkou zkusil dostihnout Verstappena a vrazit mezi dva největší soupeře potřebný klín. Oscar po zastávce ve 39. kole - stavěl jako vůbec poslední - vyjel za oběma Mercedesy, ale s těmi si rychle poradil: Hamilton mu neodolal ve 40. kole, Russell o pět okruhů později - oba si „vychutnal“ jak přes kopírák v sedmé zatáčce. Na Red Bull v té chvíli ztrácel 17 vteřin, ale k lítosti celé stáje nedokázal jakkoli náskok snížit.

Mercedesy nezvolily nejlepší taktiku - Hamilton z nejměkčí směsi vlastně nic nevytěžil a do boxů jel v 18. kole. Dost se tomu podivoval a ptal se, proč stavěl tak brzo. Odpovědí mu bylo vysvětlení, že to sice je pravda, ale nebyl zdaleka první, kdo zajel k mechanikům. O tři kola později hlásil Lewis kontakt se zdí a žádal o prověření levé strany vozu. Russell zastavil o deset kol později a posléze si stěžoval, že vůz je tu přetáčivý, tu nedotáčivý.

Soupeři Stříbrných šípů se staly rudé vozy Ferrari. Leclerc se až do 26. kola trápil za Alonsem, na nějž nedokázal najít recept a tým ho dokonce musel uklidňovat. Navíc si v sedmém kole stěžoval, že do vozu se mu zasekl nějaký karbonový úlomek, ale byl uklidněn, že vůz je OK. Na trati zůstal také hodně dlouho, ale zastávka ve 37. kole mu vysloveně prospěla. Když ve 43. kole už lehce odsunul za sebe Alonsa, vydal se stíhat Hamiltona, jenž byl čtvrt minuty před ním. Ukázalo se, že Lewisovy obavy byly oprávněné a jeho naštvaná hláška do komunikace „Zabili jste mi celý závod“ došla naplnění; Leclerc doslova letěl a během pěti kol vymazal desetivteřinovou ztrátu - v 50. kole pak první Mercedes opět v zatáčce 7 překonal. Dalších osm vteřin na Russella zlikvidoval v 58. kole, ale ani s pomocí DRS na George vyzrát nedokázal. Sainz jr. se podobně jako jeho kolega trápil za Cunodou, aby do boxů zajel jako třetí ze startovního pole ve 14. kole. Pak nastal lov na pozice - Bottas (17. kolo), Zhou (19.), Stroll (21.) - další pořadí vydělal na zastávkách soupeřů. Ve 43. kole dostal pokyn, aby před sebe pustil zjevně rychlejšího kolegu a závod pak dojel v poklidném tempu jako poslední s plným počtem kol.

Alonso se opět pohyboval v jakémsi vakuu či „zemi nikoho“. Blížil se k němu Hülkenberg, ale to byla kratičká epizoda. Daleko drsnější souboj sváděl Nico s Pérezem, jenž na něj soustavně - a marně - útočil. Mexičan se trápil, že mu chybí přítlak a auto skáče jako klokan. Vše nakonec rozhodla povinnost uvolnit cestu vedoucímu Norrisovi - Checo ztratil skoro dvě vteřiny a do kontaktu s velmi dobře jedoucím Hülkenbergem se už nedostal. 

Jiskřilo se u Williamsu a VISA Cash App RB. Po startu se Colapinto prodral po vnitřní straně na devátou příčku a zkřížil cestu Albonovi, jenž se naopak propadl o čtyři pozice dozadu. Alexovi se chování nováčka vůbec nelíbilo a do vysílačky měl k jeho manévru výhrady. Spíš ale zněla z jeho hlasu překvapivá frustrace, že na rozdíl od bezvýrazného Sargeanta je nový partner podstatně tvrdším oříškem. Franco se pak připojil ke trojici Alonso, Hülkenberg a Pérez, ale nic nedokázal vymyslet.

Cunoda opět řešil otázku týmové režie a pořádně se přitom vztekal. Ve 41. kole důrazně vyzýval tým, aby ho poslal před Ricciarda a nadával, že čekání ho bude stát ojeté pneumatiky - tým ho klidnil, aby se přiblížil a pak výměnu provede. Ve 42. kole k ní došlo, Ricciardo však nejel nejlepší strategii a nejspíš by brzy byl překonán. Navíc Colapinto byl přes čtvrt minuty daleko, takže bylo zjevné, že ho Japonec tak jako tak nedostihne.

Smůlu měl Magnussen, jenž v 50. kole „políbil“ zeď v zatáčce 5 a musel téměř celé kolo objet na ucházející levé zadní pneumatice. Po výměně na nejměkčí směs sice získal nakrátko nejrychlejší čas na kolo, ale poté se tým rozhodl ho ze závodu stáhnout. Pokud vám ve výčtu chybí jména jako Stroll, Alpine a Kick Sauber, stačí jediná věta - nic nového pod sluncem. Zvláště výkon Kanaďana je už víc než jen odevzdaný.

Nyní nás čeká něco jako podzimní pauza, takže budeme téměř měsíc čekat, jak se týmy postaví k závěrečné pasáži bitvy o mistrovský titul šampionátu 2024.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 251:40.52,571
2. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 18+ 20,945
3. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 15+ 41,823
4. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 12+ 1:01,040
5. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 10+ 1:02,430
6. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 8+ 1:25,248
7. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 6+ 1:36,039
8. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team 4+ 1 kolo
9. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team 2+ 1 kolo
10. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 1+ 1 kolo
 
 
11. 43 Franco COLAPINTO argWilliams Racing  + 1 kolo
12. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T  + 1 kolo
13. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
14. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team  + 1 kolo
15. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
16. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
17. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
18. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T  + 1 kolo
19. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  odstoupil
20. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  odstoupil
 
 Nejrychlejší kolo:
  3 Daniel RICCIARDO Visa Cash App RB VCARB01
Red Bull RBPTH002
Pirelli   1:34,486
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP SINGAPURU: Chybující Norris opět převýšil „zbytek světa“, Ferrari se rehabilitovalo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 243, poslední 26.09.2024 23:48 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 243 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen po úspěšném začátku sezóny odvrací útoky Landa Norrise (ilustrační foto)

GP SINGAPURU - PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: Před poslední přestávkou hledají týmy i piloti optimismus

Guanyu Zhou už má poslední místo na startu téměř předplaceno

GP SINGAPURU: Prohlášení po kvalifikaci - většina pilotů se vkládá naděje do zítřejšího závodu

Carlos Sainz jr. zakončil kvalifikaci nejhorším možným způsobem (ilustrační foto)

GP SINGAPURU: Zoufalá kvalifikace pro Ferrari, Norris zúročil tréninkovou převahu

Max Verstappen v třetím tréninku poněkud ožil (ilustrační foto)

Ještěr se postaral o červenou vlajku, soupeře v posledním tréninku v Singapuru smetl Norris

Juki Cunoda si po několika slabších závodech vedl velmi nadějně (ilustrační foto)

Druhý trénink v Singapuru patřil Norrisovi s oběma Ferrari v závěsu, Russell boural

Charles Leclerc v závodě v Monaku

Úvodní trénink v Singapuru byl v režii Leclerca

Max Verstappen v zádově v Kanadě

Red Bull má po Pérezově nehodě starosti. Už zjistil, kdy a kde udělal ve vývoji chybu

Kolize Sainze s Pérezem v Baku

Sainz a Pérez se vzájemně obviňují z kolize, komisaři mají jasno + VIDEO

Sergio Pérez měl našlápnuto k lepšímu výsledku, ale skončil předčasně v předposledním kole (ilustrační foto)

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: Piasti v euforii, Leclerc zpytuje svědomí, Verstappen propadá mírně skepsi

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. NORRIS, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Guanyu Zhou už má poslední místo na startu téměř předplaceno

GP SINGAPURU: Prohlášení po kvalifikaci - většina pilotů se vkládá naděje do…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP SINGAPURU - PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: Před poslední přestávkou hledají týmy i piloti optimismus

  2. GP SINGAPURU: Chybující Norris opět převýšil „zbytek světa“, Ferrari se rehabilitovalo

  3. GP SINGAPURU: Zoufalá kvalifikace pro Ferrari, Norris zúročil tréninkovou převahu

  4. Druhý trénink v Singapuru patřil Norrisovi s oběma Ferrari v závěsu, Russell boural

  5. Úvodní trénink v Singapuru byl v režii Leclerca

  6. Ještěr se postaral o červenou vlajku, soupeře v posledním tréninku v Singapuru smetl Norris

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud