GP KANADY: Ferrari úspěšně, ale bez vítězného efektu. Verstappen odolal Sainzově brilantní jízdě

Robert RoBertino Pavelka, 19. června 2022, 19:29 Aktualizováno 19.6.2022, 22:25 Google+

V F1 existovalo období, kdy byla Kanada jediným zástupcem severoamerického kontinentu. V Montrealu na ostrově Notre-Dame se jezdí už od roku 1978, i když i tady existují mezery a pauzy. Po dvouleté pauze se tu smečka F1 sešla už po jedenačtyřicáté.

Počet komentářů:  33 komentářů (Poslední 21.06. 09:58) Napište svůj názor
Heroický výkon Carlose Sainze jr. mu kýžené vítězství nepřinesl

Heroický výkon Carlose Sainze jr. mu kýžené vítězství nepřinesl | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Jako oheň a led vypadala v neděli trať kanadské Grand Prix. Po dešti ani památky a slunečné počasí slibovalo víceméně tradiční průběh závodu. Piloti se z větší části rozhodli pro středně tvrdou směs ze škály Pirelli (C5-C3), pouze kvintet Bottas, Pérez, Norris, Stroll a Leclerc (v převážné většině ti, kteří měli v kvalifikaci nějaké trable) zvolilo opačnou strategii a nasadil nejtvrdší pneumatiky. 

Alonso přes proklamovaný útok Verstappena v čele neohrozil, naopak už ve třetím kole musel vyklidit pozici ve prospěch Sainze jr. Závod pak poklidně plynul až do devátého kola, kdy v oblouku před zatáčkou 8 vydala Pérezova převodovka nezdravý zvuk. Mexičan jedoucí na 11. příčce musel do únikové zóny a auto odstavil, vedení závodu vyhlásilo režim virtuálního safety caru a Verstappen s Hamiltonem využili zpomalení k zastávce v boxech. VSC trval necelé kolo a zakrátko se leader průběžné klasifikace vracel na vedoucí pozici. V 15. kole v pohodě předjel Alonsa a Sainz jr. mu uvolnil místo zastávkou v boxech (21. kolo), když využil druhého VSC. Tentokrát se ve stejném místě jako Pérez zastavil Schumacher. Prodleva byla zhruba stejná, Španěl po výměně velmi rychle zdolal svého slavnějšího krajana (22. kolo) a na vedoucího Verstappena mu chybělo nějakých devět vteřin.

Zatímco ostatní piloti zaostávali, Sainz jr. začal přikládat pod kotel a pozvolna ukrajoval desetiny z Maxova náskoku. Verstappen se pokusil čelit hrozbě druhou návštěvou boxů (44. kolo), po níž si musel poradit s Hamiltonem, což mu větší potíže nedělalo, ale do toho přišel důležitý moment na začátku 50. kola. Cunoda nezvládl výjezd z boxů a zapíchl svůj vůz do bariéry proti druhé zatáčce. Na trať vyjel safety car, Sainz jr. vyměnil pneu a po restartu na konci 54. kola - pořadí Verstappen, Sainz jr., Hamilton, Russell, Ocon, Alonso, Leclerc, Bottas, Vettel, Zhou, Ricciardo, Magnussen, Stroll, Gasly, Albon, Norris a Latifi - se držel jako klíště Verstappena. Jenže oba vozy byly zhruba stejně výkonné a i když prakticky neustále disponovalo Ferrari výhodou v podobě DRS, Carlos se nikdy nedostal k přímému ohrožení vedoucího Red Bullu.

Mercedesy sice hodlaly promluvit do souboje o vedení, ale nakonec oba piloti záhy pochopili, že i když dokáží horko těžko držet krok, na zdramatizování závodu jim ještě něco chybělo. Russell podobně jako Sainz jr. využil k výměně pneumatik druhý VSC, pak oba zástupci trojcípé hvězdy vyměnili ještě pneumatiky v 45. (Hamilton) resp. 46. kole (Russell), ale tím jejich aktivita skončila. Hamilton sice měl odstup za vedoucí dvojicí kolem dvou vteřin, ale bez šance ho jakkoli snížit - Verstappen a Sainz jr. i přes tvrdý souboj nechybovali. Russell měl zase bezpečný odstup nejdřív od obou vozů Alpine, pak od Leclerca.

Právě Charles před závodem prohlásil, že by rád dojel na 4. příčce. Od zatáčku příliš rychle nepostupoval - sedmnáctý (1. kolo), šestnáctý (3.), patnáctý (6.) a třináctý (10.), to na splnění jeho tužby nevypadalo. Zvláště když se pak zasekl za triem Albon, Bottas a Norris. Nakonec se prokousal i přes tyto soupeře - Norrise zdolal ve 13. kole, Albona v sedmnáctém a Bottase ve 22. kole. Pak ale marně hledal téměř dvacet kol recept na výborně jedoucího Ocona. Do boxů Monačan zamířil ve 43. kole a smůla se ho nepustila ani tentokrát - lehké zaváhání mechaniků u levého zadního kola znamenalo zdržení a Charles vyjel za skupinou Stroll, Zhou, Cunoda, Ricciardo. Znamenalo to další souboje, zdolat Ricciarda a Cunodu (44. kolo) a Zhoua (47.). Škody minimalizoval po restartu, kdy jako přes kopírák ve vracečce odsunul za sebe Alonsa (58. kolo) a o dvě kola později i Ocona, když mu první útok na konci 59. kola nevyšel - na rovince před cílovou šikanou byl příliš rychlý, takže zvolil "nouzový východ" a musel Ocona pustit zpět před sebe. Na Russella po těchto duelech ztrácel téměř pět vteřin a i když se mu podařilo snížit rozdíl na necelé tři, tím jeho snaha skončila. 

Alonso i Ocon předvedli solidní výkon, ale jasně se ukázalo, že na trojici týmů na špici ještě Alpine ztrácí. Snad aby nebyl závod příliš nudný, postěžoval si v jeho závěru Fernando do vysílačky na poznámku z boxů o zachování pozic, že je stoprocentně rychlejší než Ocon. Nakonec musel v samotném závěru odrážet lavinovité útoky Bottase. Alfa Romeo tu předvedla povedenější výkon, ačkoliv Zhou podobně jako Leclerc s Oconem sváděl dlouho marný duel se Strollem, jenž ke své smůle zajel do boxů společně s Cunodou a tedy těsně před SC. Bottas i Zhou pak vyměnili v režimu SC pneumatiky a Číňan po předjetí trápícího se Vettela s Bottasem před sebou zkoušeli ohrozit vozy Alpine. Guanyu sice trochu odpadl a Bottas neuspěl, ale dva vozy na bodech jsou pro Alfu určitě skvělým výsledkem. 

Stroll na domácí půdě nakonec vybojoval bod - po restartu se zvládl dostat před Magnussena a v přímém duelu o 10. příčku odsunout v 64. kole za sebe Ricciarda. Vettel sice držel dlouho devátou pozici, kterou od něj převzal Stroll, ale nakonec se čtyřnásobný mistr propadl dozadu. Nevedlo se ani McLarenům, Ricciardo přes nadějný prostředek závodu nakonec z bodovaných příček vypadl a Norris jednak "vytuhl" při týmovém dvojitém pit-stopu za Ricciardem, protože mechanici neměli připravenou pravou přední pneumatiku, poté ho nadále sužovaly problémy a vůbec se nedokázal probojovat na dosah bodovaných příček. 

Haas nezúročil slibné startovní pozice - Magnussen si v prvním kole v souboji s Hamiltonem před zatáčkou 3 poškodil pravý winglet předního křídla a v 7. kole vedení závodu vyhodnotilo tento fakt jako nebezpečný a Dán po černé vlajce s oranžovým středem musel do boxů celou příď vyměnit. Tím se propadl na chvost pole a marně usiloval o lepší umístění. Schumacher hned v prvním kole přenechal svou příčku Oconovi a Russellovi, ale pořád se držel v první desítce. V 19. kole, když na něj zaútočil Zhou, se v zatáčce 8 musel syn šampiona také uklidit mimo trať.

Poznámku o Williamsu - Albon před prvním VSC míchal karty na 10. místě, kdy za sebou dlouho držel trojici Bottas-Norris-Leclerc, ale pak se propadl do druhé desítky. Latifi zase doplatil na chybu mechaniků, kteří mu řádně nedotáhli levé zadní kolo.

Ferrari tedy naznačilo, že ještě nesložilo zbraně, duel dvojice Verstappen a Sainz jr. byl opravdovým kořením závodu, ale pro výkon rudých ořů z Maranella lze použít rčení: "Úspěšně, ale bez radosti!"

GP Kanady (Gilles Villeneuve Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 33 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 251:36.21,757
2. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 19+ 0,993
3. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 7,006
4. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 12+ 12,313
5. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 10+ 15,168
6. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 8+ 23,890
7. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team ORLEN 6+ 25,247
8. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team ORLEN 4+ 26,952
9. 14 Fernando ALONSO espBWT Alpine F1 Team 2+ 29,945
10. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant 1+ 38,222
 
 
11. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team  + 43,047
12. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Aramco Cognizant  + 44,245
13. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 44,983
14. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri  + 45,183
15. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  + 52,145
16. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  + 59,978
17. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 1:08,180
 DNF  22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  nedokoncil
 DNF  47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  nedokoncil
 DNF  11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing  nedokoncil
 
 Nejrychlejší kolo:
  55 Carlos SAINZ Jr. Ferrari F1-75
Ferrari 066/7
Pirelli   1:15,749
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP KANADY: Ferrari úspěšně, ale bez vítězného efektu. Verstappen odolal Sainzově brilantní jízdě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 33, poslední 21.06.2022 09:58 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 33 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Start závodu v Kanadě

GRAFIKA: Startovní rošt GP Kanady po penalizaci Leclerca s Cunodou: Alonso v 1.…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud