GP EMILIA ROMAGNA: Rekordy jen prší, Mercedes slaví titul + VIDEO

Robert RoBertino Pavelka, 1. listopadu 2020, 15:35 Google+

Od roku 2006 zela trať v Imole - tedy ze strany F1 - prázdnotou. Letos díky komplikovaným podmínkám a výjimečné situaci přišla opět ke slovu a dostála své pověsti. Závod byl patřičně dramatický, provázený smůlou i štěstím zúčastněných.

Počet komentářů:  94 komentářů (Poslední 02.11. 09:40) Napište svůj názor
Místo záchranného pásu pád do propasti - Albon opět nepřesvědčil

Místo záchranného pásu pád do propasti - Albon opět nepřesvědčil | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Návrat na druhdy velmi oblíbenou trať, kterou však provází jedna z nejhorších (ale rozhodně ne nejfatálnějších) tragédií F1 se odehrál v příjemném podzimním duchu. Téměř bezvětří, teplota vzduchu 18 °C, trati pak 24 °C - to byl výchozí bod pro všechny týmy.

Ještě před startem se však nebe zatáhlo pro Pierra Gaslyho, jemuž tým ohlásil určité problémy na jeho pohonné jednotce. Takže se vůbec nevědělo, jestli letošní nováček mezi vítězi Grand Prix odstartuje. Rušno bylo i u Mercedesu, kde se těsně před startem nejspíš měnila sedačka u Hamiltonova vozu. Na startu měli nejměkčí směs piloti od čtvrtého po deváté místo plus poslední Giovinazzi, zbytek startoval na středně tvrdých.

Vzhledem k povaze trati se dalo čekat, že by mohl mít poleman Bottas potíže, ale nakonec se nejhůř z vedoucí trojice odpíchl Hamilton a měl co dělat, aby ho nepředjel i Gasly, který velice rychle zhodnotil situaci a zůstal pro jistotu zpět. Tím ovšem nabídl prostor Ricciardovi. V hloubi pole kolidovali Ocon a Stroll - Kanaďan přišel o levou část předního křídla - a později se po kolizi s Vettelem otočil Magnussen. 

Pak se situace konsolidovala a Hamilton se pozvolna přibližoval Maxovi, ovšem žádný konkrétní útok na jeho pozici nezkusil. Nová kapitola Grand Prix Emilia Romagna se začala psát v 19. kole, kdy po předchozí Hamiltonově poznámce do radiokomunikace o nepříliš dobré funkci předních kol (což ale nemusel být důvod) zajel k mechanikům Verstappen a nazul nejtvrdší směs - nejspíš po vzoru pilotů, kteří stavěli před ním.

Mercedes okamžitě reagoval odbavením Bottase (20. kolo), ale Hamilton dal týmu jasně najevo, že je rychlý dost a do boxů odmítá zajet. Skutečně pak dokázal postupně navýšit svůj náskok až na 28 vteřin, když mu Štěstěna podala ruku - Ocon odstavil svůj vůz za zatáčkou Acque Minerale a vedení závodu po krátkém váhání vyhlásilo virtuální safety car. Pro Hamiltona načasovaný tak, že stihl zajet do boxů a tým ho mohl odbavit s pohodlným náskokem. 

V další fázi se začal trápit Bottas - ve 37. kole dostal od týmu zprávu, že na šasi je nějaký problém, snad od případných trosek v zatáčce 7. Ty by Valtteri mohl ale nabrat nejdříve v druhém kole. Nicméně se potýkal se svým vozem, právě v tomto kole jentaktak nevyjel z trati v zatáčkách Rivazza, ovšem Verstappen ve snaze vzít si zpět druhé místo také chyboval - už ve 34. kole netrefil výjezd z Acque Minerale a projel se únikovým prostorem. Druhá chyba ve 42. kole na témže místě v Rivazze stála Bottase nakonec pozici, protože na cílové rovince s využitím DRS ho Verstappen zdolal.

Jenže jeho radost však měla krátkého trvání, v 51. kole při brzdění před šikanou Villeneuve došlo k defektu pravé zadní pneumatiky a Red Bull po hodinách skončil v pískové pasti. Verstappen mohl jenom vystoupit z vozu a naštvaně nakopnout cáry postižené pneumatiky. 

Safety car se na trati zdržel poměrně dlouho, protože při odklízení trosek příliš přidal plyn Russell a zapíchl svůj Williams do bariéry v oblasti zatáčky Piratella.

Po restartu se na čele žádné překvapení nekonalo, ale piloti s novými pneumatikami překvapivě s výjimkou Kvjata nezvládli získat zpět své pozice. Platilo to především u Péreze, který odjel rovněž delší stint na žluté směsi a ve 28. kole přešel na tvrdou směs, díky této strategii se po Verstappenově odstoupení dostal na třetí místo, ale tým mu do závěru nazul nejměkčí pneumatiky a kvůli nim se Sergio propadl v jednu chvíli až na sedmé místo za Albona. Toho dokázal předjet, ale na víc už mu nezbyly síly, ani čas.

Renault se opět může těšit ze stupňů vítězů, ovšem Ricciardo po velmi dobrém startu (procpal se na 4. místo) vůbec lehký život neměl - o to se staral nejdřív Kvjat, jehož útoky v druhé desítce kol byly hodně dotěrné, potom ho stíhal Leclerc, aby se v závěrečné fázi po SC opět setkal s Kvjatem. Rus jel jeden z nejlepších závodů a několikrát mu chyběl pověstný kousek - a to mě obrovské štěstí, když v 17. kole při útoku na Albona otřel levou bočnici předního spoileru o jeho pravé zadní kolo - naštěstí bez fatálních následků.

Ještě v nájezdu do posledního kola to Kvjat, jedoucí na měkké směsi oproti Ricciardově už notně opotřebovaným pneumatikám, zkusil, ale v rozhodujícím okamžiku Daniel zvládl perfektně výjezd na cílovou rovinku a sebral Daniilovi možnost DRS. AlphaTauri si však mohla gratulovat k výbornému výsledku, který dal zapomenout na Gaslyho smůlu, který skutečně kvůli potížím odstoupil na konci 8. kola.

Ferrari opět jelo ve dvou dimenzích. Leclerc doháněl propad na 7. místo a byl jedním z prvních, kteří přešli na tvrdé pneu. Záhy se mu povedlo dostihnout Ricciarda, který měnil o kolo později, ale v 17. kole tvrdě probrzdil v zatáčce Tosa a ztratil s Australanem kontakt. Během VSC ho tým nechal na trati a i když přišel o pozici ve prospěch Kvjata, dokázal za sebou po posledních pět kol udržet Péreze a přivezl další body.

Vettel opět prožil závod plný smůly. V prvním kole se v zatáčce Tosa "potkal" s Magnussenem a byl kvůli tomuto incidentu vyšetřován, ale nakonec vyvázl bez trestu. Na trati zůstal až do 40. kola a v té chvíli jel na 4. místě, ovšem mechanici zhatili jakoukoli šanci na dobré umístění - v boxech si nedokázali poradit s pravou přední a levou zadní pneumatikou, takže Sebastian u nich stál 13,1 vteřiny. S ohledem na věci příští mohl zabojovat o slušné umístění. 

Po Verstappenově odstoupení se pozornost soustředila na Alexe Albona, jenže druhý pilot Red Bullu tlaku neodolal. Marně se pokoušel propracovat kupředu, prakticky celý závod kromě pasáže po výměně kol absolvoval v bojích o šesté sedmé místo a kalich jeho hořkosti se naplnil hned po restartu v 58. kole - před šikanou Villeneuve nezvládl výjezd, následovaly hodiny a Albon skončil mimo trať. Ještě si zajel do boxů pro čerstvé pneu, ale jeho osud se s největší pravděpodobností naplnil.

Podobně jako Ferrari dopadl i Racing Point. O Pérezovi už řeč byla, Stroll hned v prvním kole v Tose po šťouchanci od Ocona přišel o levou část předního spoileru. Musel do boxů a na tvrdé směsi jistil konec startovního pole. Když byl vyhlášen režim SC, zajel Lance do boxů, ale neodhadl brzdný manévr a smetl mechanika se zvedákem.

Alfa Romeo může uspořádat malou oslavu. Giovinazzi se na startu posunul o čtyři místa a Räikkönen vsadil na hodně dlouhou pasáž na středně tvrdé směsi. Z posledního místa se posunul na páté pořadí a do boxů zajel ve 49. kole. Mechanici zvládli výměnu bravurně a Fin tak spadl "pouze" na desáté místo. Po restartu využil Albonovy chyby a v Giovinazzim v zádech přivezl Alfě Romeo nesmírně cenné body. 

Podobně jako Vettel či Räikkönen se startovním polem proplétal i Latifi a i on vydržel na středně tvrdé směsi až do 35. kola. Po restartu se pokoušel dotírat na Giovinazziho, ale Ital mu radost z prvního bodu odepřel. Magnussena, kromě kolize s Vettelem a značnému zdržení trápil jiný problém. Špatně pracující převodovka působila škubání vozu a Kevin si otloukal hlavu o segment za svými zády.

Ve 46. kole si ulevil do vysílačky, že si připadá, jako by mu někdo mlátil kladivem do hlavy, tým se ho zeptal, zda chce odstoupit a Dán hrdinně hovořil o "své práci", ale nakonec pochopil jak on, tak tým Haas marnost snažení a Magnussena odvolal. Grosjean na trati vydržel do konce a po předchozí smršti trestů za nedodržování limitů tratě byl v závodě jediným, kdo za tento prohřešek vyfasoval trestných pět vteřin.

Mercedes po Imole slaví už sedmý triumf v Poháru konstruktérů v řadě, tím překonal stáj Ferrari, které se šest vítěství zdařilo v letech 1999-2006. O titulu mistra světa ještě rozhodnuto není, ale jak dnešní závod napověděl, de facto už je rozhodnuto, protože Bottas dostal už několikátou příležitost a z různých důvodů je nedokázal patřičně využít...

GP Emilia Romagna (Autodromo Enzo e Dino Ferrari)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 261:28:32,430
2. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas F1 Team 18+ 5,783
3. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault DP World F1 Team 15+ 14,320
4. 26 Daniil KVJAT rusScuderia AlphaTauri Honda 12+ 15,141
5. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 10+ 19,111
6. 11 Sergio PÉREZ mexBWT Racing Point F1 Team 8+ 19,652
7. 55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team 6+ 20,230
8. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 4+ 21,131
9. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing ORLEN 2+ 22,224
10. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing ORLEN 1+ 26,398
 
 
11. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  + 27,135
12. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari  + 28,453
13. 18 Lance STROLL canBWT Racing Point F1 Team  + 29,163
14. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 32,935
15. 23 Alexander ALBON thaAston Martin Red Bull Racing  + 57,284
 DNF  63 George RUSSELL gbrWilliams Racing  smyk
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing  pneumatika
 DNF  20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  spojka
 DNF  31 Esteban OCON fraRenault DP World F1 Team  spojka
 DNF  10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri Honda  chladič
 
 Nejrychlejší kolo:
  44 Lewis HAMILTON Mercedes W11
Mercedes M11
Pirelli   1:15,484
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP EMILIA ROMAGNA: Rekordy jen prší, Mercedes slaví titul + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 94, poslední 02.11.2020 09:40 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 94 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton si prohlíží praskloup pneumatiku po závodě v Silverstone

PROHLÁŠENÍ po závodě: Mercedes posouvá hranice

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud