Rozhovor s Bottasem: Kde jej uvidíme příští rok?

Jana Šrámková, 17. září 2016, 09:17 Google+

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 18.09. 12:41) Napište svůj názor
Valtteri Bottas v Singapuru

Valtteri Bottas v Singapuru | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

Valtteri, co se roku 2017 týče, možnosti na trhu jezdců se pomalu uzavírají. Kde tě najdeme v příští sezóně?
Valtteri Bottas: Abych pravdu řekl, v tuto chvíli toho nemohu moc říci. Tohle jsou důvěrné diskuze s týmy. Vtipné je, že to chce čas, ale jsem spokojen s tím, jak se věci vyvíjejí. Zatím však nemohu nic oznámit. Až jakmile tým bude vědět s jistotou oba jezdce.

Tak se na to podívejme z druhé strany. Vypadá jistě, že jsou k dispozici dvě slušná místa, tvoje ve Williamsu a jedno ve Force Indii. Takže buď zůstáváš nebo se přesouváš do Force Indie. Odpovídá tato situace?
VB: Vlastně ne úplně přesně. Ale více říci nemohu.

Je ti 27 let a v tomto věku jezdec určitě přemýšlí o vývoji své kariéry. Zvlášť, když začne vyhrávat osmnáctiletý mladík! Jsi v této přemýšlecí fázi?
VB: Rozhodně je na čase přemýšlet o vývoji mé kariéry. Rok 2016 je mou čtvrtou sezónou s Williamsem, to je dlouhá doba. A samozřejmě se zajímám o svoji kariéru a mám cíle, kterých chci dosáhnout. Ale cítím, že mám stále ještě čas a dostávám se do toho správného věku - takový je můj pocit. Stále se domnívám, že se každým rokem zlepšuji, ale jako každý závodník chcete bojovat o titul a nic jiného (z dlouhodobého hlediska). Takže musíte tohle zohlednit se svých rozhodnutích - zkusit být jednoho dne v tom nejlepším možném autě.

Ale máš i myšlenku, že čas ubíhá?
VB: Čas v F1 vždy ubíhá! (smích). Ale nebojím se toho. Stále mám pocit, že mám před sebou spoustu, spoustu let a že se stanu ještě konkurenceschopnějším, než jsem teď. Takže si nedělám starosti, jsem připraven čekat.

Jak jsi zmínil, tento rok je tvým čtvrtým s týmem Williams. Ve druhé sezóně jsi s nimi skončil čtvrtý v tabulce jezdců, ale od té doby se to zhoršovalo a nyní jsi sedmý. To vypadá jako problém týmu víc než jezce. Co za tím je?
VB: V kostce, naše auto není dost rychlé. Tady je pár důvodů. Jedním z nich je, že v minulých zimách 2014/2015 a 2015/2016 nás ostatní týmy dokázaly předehnat ve vývoji. Byli schopni udělat větší pokroky. Tuto sezónu jsme přiváželi novinky, které nesplnily všechen potenciál, který jsme předpokládali. Investovali jsme hodně času a peněz do určitých dílů, ale když se daly na auto, nefungovaly. A to byla chvíle, kdy nás dohnala Force India a Ferrari s Red Bully jsou nyní jasně před námi. A není tajemstvím, že máme problémy s pneumatikami.

Tak proto nedávno Williams najal specialistu na pneumatiky, který dříve pracoval pro Ferrari? Jako odpověď na vaše prosby?
VB: Počkejme a uvidíme. Pracujeme na tom problému. Jestli to zodpoví mé prosby? Doufejme. Ale když začínáte sezónu a jste pozadu, nikdy to není lehké.

Vypadá to, že když odcházejí jezdci jako Jenson Button a Felipe Massa, týmy zachvátila myšlenka najít náctiletou senzaci, která je nahradí. A to místo toho, aby se otočili například na tebe, Nica Hülkenberga či Romaina Grosjeana. Jste ztracená generace F1 - obrovsky talentovaní, ale z nějakého důvodu zaseknutí?
VB: Oh, doufám, že ne. A věřte mi, není to vůbec v mém zájmu. Ano, je pravda, že je nyní v F1 spousta mladých a talentovaných závodníků. A ano, věk se u některých týmů snižuje, průměrný věk je stále nižší.

Ale nebojíš se toho? Že ve 28 či 29 letech bys mohl být vyměněn za mladíka?
VB: Rozhodně ne. Jsem si svými možnostmi a příležitostmi jistý. A mám toho spoustu před sebou. Takže se soustředím na svoji práci.

Takže žádný strach z teenagerů?
VB: Ha, ne!

Také by se dalo říci, že je trendem uchýlit se k jezdci s velmi viditelným či slyšitelným mediálním obrazem. Jako Lewis Hamilton či Max Verstappen. Ty jsi opak, velmi tichý a nenápadný. Musíš začít přemýšlet o změně marketingu značky Vallteri Bottas?
VB: No, jsem kdo jsem a nevidím důvod, proč bych měl hrát nějakou hru ať už na trati či mimo ni. Můj závodní styl hovoří za mě a jsem osobnost taková, jaká jsem. Vždy jsem se soustředil na to, dostat pro tým co nejvíc a hádám, že každý tým by tohle ocenil! (smích)

Cokoliv se stane pro rok 2017, jisté je, že budeš mít nového týmového kolegu. Co si myslíš, že týmy ze středu pole potřebují od svého jezdce? Mohou riskovat a najmout nováčka?
VB: Tipuji, že mohou. Ale jisté je, že jako závodník vždy chcete rychlého týmového kolegu, protože to pomáhá i vám jako hnací pohon pro vlastní výkony. To však nehovoří proti nováčkovi. Jako příklad je Max Verstappen. To ukazuje, že to může fungovat, ale musí být talentovaný. Takže ať už bude můj týmový kolega kdokoliv, doufám, že bude rychlý. A doufám, že to bude týmový hráč, to je velmi důležité, pokud se chcete s týmem někam posunout.

Tvým hlavním soupeřem v tabulce je Sergio Pérez z Force Indie. Claire Williamsová uvedla, že by to pro Williams mohl být ten správný člověk. Znamená tato skutečnost, že je vaše bitva ještě sladší?
VB: V F1 se pořád bojuje - s týmovým kolegou, kdo jde do jakého týmu, kdo bude v kokpitu. Je to boj na trati i mimo ni, neustále. Myslím, že je to bezva. Nyní se vrátím k první otázce a k roku 2017. Mohu vás ujistit, že budu v F1 a jsem spokojen s tím, jak se věci vyvíjejí. Takže jen musím potvrdit, ve kterém týmu to bude! (smích)

Singapure je náročný městský okruh jako Monako či Baku. Ale na kterém okruhu je míra koncentrace, vyčerpání a uspokojení nejvyšší?
VB: Singapure je jednoznačně s předstihem nejvíc fyzický okruh. Vyčerpání je tu největší. Co se koncentrace týče, jsou na tom Singapure a Monako velmi podobně. Možná je to v Monaku horší kvůli tomu, že okruh je kratší. A uspokojení? Musím říci Monako - ale je to otázka výsledku!

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Bottasem: Kde jej uvidíme příští rok?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 18.09.2016 12:41 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Páteční trénink v Singapuru

FOTO: Páteční tréninky v Singapuru věstí těsnou bitvu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud