Verstappen: Počkejte tři závody, pak se budeme bavit o mých šancích

Robert RoBertino Pavelka, 14. března 2016, 23:30 Google+

Mnozí si ještě pamatují dohady o oprávněnosti startu Maxe Verstappena v loňském seriálu Grand Prix, týkající se jeho věku. Přes některé eskapády svými výsledky pochybovače přesvědčil a na konci roku posbíral slušnou řádku ocenění.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vyhlíží Max Verstappen ještě lepší zítřky?

Vyhlíží Max Verstappen ještě lepší zítřky? | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

V některých zemích by ještě musel na uznání plnoletosti čekat, v Holandsku už loni mohl konečně s řidičským průkazem vyrazit na běžné komunikace. Pojďme si s ním probrat, co se mu podařilo v sezóně uplynulé, jaký je jeho názor na současný vůz a co čeká od letošního roku.

Způsobů, jak by se dala vaše loňská sezóna charakterizovat, je několik, ale za vše asi budou hovořit vaše ocenění, která jste na konci roku získal...
Max Verstappen: Bylo to vynikající a získané ceny samozřejmě také. Pochopitelně bych je všechny vyměnil za mistrovský titul, ale i tak to byl výborný začátek. Skvělý start, úžasná nováčkovská sezóna. Užíval jsem si to, získal slušný počet bodů a také nemálo zkušeností.

Které z vašich ocenění má pro vás největší význam.
MV: Asi bych nad ostatní vyzdvihl Osobnost roku, protože o ní rozhodují lidé.Také ocenění, které jsem obdržel od médií a tisku, mě hodně potěšilo. Ale i cena za nejlepší předjížděcí manévr sezóny...

img-responsive

Max Verstappen přebírá ocenění na galavečeru FIA | foto: FIA

Váš fanclub během testování pracoval na plné obrátky a je snadné si ho všimnout při každém závodě. Jaký to u vás vyvolává pocit, mít takovou fanouškovskou základnu v tak útlém věku?
MV: Snažím se být tak trochu neutrální. Hodně lidí je pozitivně naladěno, já se pokouším stále zlepšovat, kdykoli usednu do auta. To je pro mě důležité, protože pochopitelně se všichni ostatní budou snažit být také lepší, takže mi nezbyde nic jiného, než se ještě posunout před ně.

Před rokem, zhruba ve stejné době, jste byl spíše tichý a do jisté míry nejistý, co se týkalo tvých výhledů... Jak moc se tyto pocity změnily před vstupem do druhé sezóny v F1?
MV: Jsem uvolněný a šťastný. Získal jsem během uplynulého roku hodně zkušeností, takže nyní to určitě nebude nijak snadné, ale poradím si určitě lépe, protože už vím, co mohu očekávat. Čekají nás některé nové okruhy, takže bude nutné se tomu přizpůsobit, ale obecně už vím, co mám dělat. 

Potkalo vás během první sezóny něco, na co jste se musel zvlášť zaměřit a nechtěl jste, aby se o tom veřejnost dozvěděla?
MV: Ne, ničeho takového jsem se nebál. Jen jsem si říkal: "Počkáme a uvidíme, co se stane." A tak jsem přistupoval k závodům. Vždy jsem se snažil odvést to nejlepší čeho jsem byl schopen, proto se mi tak dařilo.

img-responsive

Závodní inženýr Xevi Pujolar a Max Verstappen | foto: Scuderia Toro Rosso

Kdybyste se vrátil zpět o 12 měsíců, jakou byste sám sobě dal radu?
MV: Asi bych toho moc neměnil. Ono je vždy snadné říci to či ono. Ale myslím, že v té době, kdy jsem do F1 nastupoval, jsem většinu věcí udělal dobře. Neměl jsem samozřejmě ve srovnání s ostatními piloty tolik zkušeností, něco takového vždy znamená obtížnější začátek, zejména v F1. Ale jak už jsem řekl, myslím, že v průběhu celé sezóny jsem se hodně zlepšil.

Vaše první sezóna byla v mnoha ohledech povedená, cítíte kvůli tomu nějaké velké očekávání nebo dokonce tlak na svou osobu?
MV: Ne, opravdu ne. Hodně záleží na vylepšeních, které máte k dispozici a pokud vůz bude dobrý, budu dobrý i já. Myslím, že kdybyste v loňské sezóně posadili do kteréhokoli pilota do Mercedesu, vyhrál by mistrovský titul - každý z nich... Kdybyste někým nahradil Lewise, každý by v tom voze mohl vyhrávat. Hodně proto záleží na technice, jakou máte k dispozici. Musíme počkat a uvidíme, ale máme dobrý vůz, v jeho hodnocení jsem pozitivní, ale musíme počkat, jak dopadne ve srovnání s ostatními týmy.

img-responsive

Max Verstappen s novým vozem Toro Rosso STR11 - Ferrari | foto: Red Bull Content Pool

Můžete nám tedy říci něco o STR11 s rok starým motorem, ale testování z hlediska spolehlivosti a výkonu proběhlo uspokojivě. Jak daleko jste se při vývoji dostali?
MV: Řekl bych, že dost daleko. Pracovali jsme na nastavení a dařilo se nám. Pořád zůstává dost práce, ale to myslím čeká i ostatní týmy. Obecně můžeme být s dosaženým pokrokem spokojeni, i když tým i já se chceme ještě dále zlepšovat.

V čem je vůz oproti STR10 lepší?
MV: To se dá obtížně popsat. Vzhledem k tomu, že jsme ho připravili poměrně pozdě, chyběl nám k otestování všech komponentů čas. Loni jsme měli více testovacích dnů, to bylo optimální. V tuto chvíli je pro mě těžké to vyjádřit nějakým číslem. Samozřejmě, když se podíváte na dosažené časy, tak jsme se docela dost zlepšili, ale to taky závisí na teplotě trati a dalších okolnostech, například o stupeň měkčí směs. Ale jak jsem uvedl, s pokrokem můžeme být spokojeni, ale chceme víc. Nejen já, ale celý tým.

Jak byste porovnal pohonnou jednotku Ferrari a předchozí Renault?
MV: Musíte s ní pracovat poněkud odlišným způsobem. Ale obecně jde všechno hladce a jak jste mohli vidět, spolehlivost byla v té době perfektní. Bude to klíčový bod, protože loni jsme díky nespolehlivosti motorů ztratili poměrně dost bodů. Pokud na váš úkor získávají vaši soupeři body, rozdíl se zvětšuje, proto se na spolehlivost chceme zaměřit už v rané fázo nové sezóny.

img-responsive

Max Verstappen při barcelonských testech | foto: Red Bull Content Pool

Takže souboj Ferrari versus Renault na rovinkách?
MV: Během testů jsme vyzkoušeli různá nastavení křídel a mám za to, že to je krok kupředu. Ale opravdu bude lepší počkat a uvidíme v Melbourne, jak dobrý ten krok byl.

Christian Horner naznačil, že s tímto motorem získáváte 0,8 vteřiny. Je to odpovídající odhad nebo jde jenom o pesimismus ohledně pohonné jednotky, kterou bude používat Red Bull?
MV: Nevím. Zdá se že to bude asi stejný poměr jako loni. Ale už jsem řekl, že s čísly zacházím raději opatrně.

Franz Tost řekl, že v letošním roce neočekává od Ferrari žádná vylepšení motoru... Jak důležitá bude pro Toro Rosso první část sezóny, pokud k tomu opravdu nedojde?
MV: Rozhodně bude zásadní, ale také to bude výzva vylepšit vůz pro zbytek sezóny. Jak jsem podotkl, těšíme se v tuto chvíli velké spolehlivosti a v prvních závodech se pokusíme o nějakou optimalizaci, takže doufám, že nasbíráme o něco více bodů než ostatní týmy.

img-responsive

Naplní mladíci Tostovu vizi o stupních vítězů? | foto: Red Bull Content Pool

Když jste jako nováček přišel do F1, bylo těžké říci mezi ostřílenými borci svůj názor? Například během rozhodování při schůzkách pilotů?
MV: Myslím, že když si na trati zjednáte respekt a předvedete kvalitní předjížděcí manévry, tak vás začnou brát. Je jasné, že jsem trochu jiná generace, takže jsem s nikým dříve po závodní stránce nepřicházel do styku, nebyli dosud mými soupeři. Nevěděli, co jsem zač a nějakou dobu trvalo, než mě poznali, ale nakonec všechno dopadlo dobře.

Stalo se, že by někdo odmítal vás a vaše názory?
MV: Neřekl bych, že odmítali, ale dost jich čekalo, co předvedu, jak proti nim budu bojovat.

Jak se díváte na současnou F1, kdy zoufale hledá nějakou cestu ohledně nových pravidel a snaží se dojít k finální podobě?
MV: Mám-li být upřímný, na mě to nezáleží. Když jsem do F1 přišel, musel jsem s vypořádat s tím, co pro mě bylo nové, takže to je pro všechny stejné. Musíme počkat a uvidíme, kam to dojde. Možná se to v dobré obrátí, ale to nikdo neví. Já jsem zásadně pro novinky, nemyslím, že by byly špatné.

Chtěli byste, aby piloti měli při takovém rozhodování větší slovo?
MV: Myslím, že by bylo dobré mít z řad těch nejlepších pár zástupců, protože pokud by jich do toho mohlo mluvit všech dvaadvacet... každý může mít odlišný názor.

img-responsive

Hodně štěstí v nové sezóně, Maxi | foto: Red Bull Content Pool

V čem by se F1 měla zlepšit?
MV: Formule 1 je pro mě vrcholem, nic podobného jsem nevyzkoušel. Proto je pro mě těžké říci, co by bylo lepší. Slyšel jsem, že ostatní piloti chtějí rychlejší vozy nebo menší opotřebení pneumatik, ale mají nějaké zkušenosti, které mně chybí, takže je obtížné posoudit, co by se mi líbilo víc. Do jisté míry je to záležitost managementu, ale také o tom být dobrým závodníkem. Nejde jen o to zajet rychlé kolo, ale také používat mozek a mít onu závodní chytrost. To z vás ve finále udělá komplexního pilota.

Obraťme pozornost k roku 2016, jaké jsou vaše cíle v "choulostivé" druhé sezóně ve vaší kariéře?
MV: Být zase o něco lepší než loni. Ale to hodně záleží na materiálu, který budu mít k dispozici. Pro mě je v tuto chvíli obtížně dělat nějaké prognózy nebo říci, co očekávám. Po třech závodech už to posoudím lépe, jaká je naše pozice a co můžeme s vozem provést.

Franz Tost si přeje umístění na stupních vítězů...
MV: Franz je za všech okolností optimista. Ale to je v pořádku, protože tím tlačí tým kupředu. Také si to přeji, ale zatím počkejme a uvidíme, jak dopadneme v prvních třech závodech. Pokud budeme velmi blízko stupňům vítězů, pak se o ně budu snažit, ale v tomto okamžiku jsem ve svých soudech pořád ještě opatrný.

Vytisknout

Diskuze: Verstappen: Počkejte tři závody, pak se budeme bavit o mých šancích

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Hodnocení Webbera: Konec Buttonovy kariéry, Alonsův talent a budoucí šampion…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud