S Hülkenbergem nejen o přestupu k Sauberu: Čím ho švýcarský tým zaujal?

Daniel Albrecht, 2. listopadu 2012, 12:00 Google+

Nico Hülkenberg zatím zažívá povedený závěr sezóny. V posledních třech závodech bodoval, předstihl v pořadí jezdeckého šampionátu týmového kolegu Di Restu a navíc bylo ve středu oficiálně potvrzeno, že se stane v roce 2013 novou posilou týmu Sauber. O den později poskytl rozhovor oficiálním stránkám Formule 1.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 03.11. 15:43) Napište svůj názor
Force India

Force India | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Nico, včera se potvrdily dohady: v roce 2013 budeš jezdit za tým Sauber. Jak se to stalo?
Nico Hülkenberg: V současné době začala část sezóny, kdy se týmy i jezdci poohlížejí po svých možnostech. Věci se pohnuly i kolem mě a moje angažmá u Sauberu bylo oficiálně oznámeno právě včera.

Co tě na Sauberu nejvíc upoutalo?
NH: Podle mě procházejí velmi pozitivní vývojovou křivkou. Už poslední rok vypadali velice dobře, ačkoliv tehdy neměli tak silné auto. Tenhle rok mají čtyři pódiová umístění, v jednom nebo dvou případech jim uteklo vítězství jen o malý kousek. Takže velmi dobrý výkon a s ohledem na to, že formule 1 je hlavně o výkonnosti, bylo tohle pro mě tím hlavním impulzem.

Sezóna 2012 je pro tebe trochu jako na houpačce, ale v každém z posledních tří závodů jsi získal body. Co umožnilo zvýšit tímhle způsobem svou úroveň tak pozdě v průběhu roku – zvláště s ohledem na omezenou možnost pro zlepšování aut během zámořských závodů?
NH: Je to všechno o vašich zkušenostech a o úrovni důvěry. Tohle je pouze můj druhý rok v roli soutěžícího jezdce formule 1. Poté, co jsem byl vloni mimo závodní sedačku – a po dobré sezóně v roce 2010 – to bylo hlavně o tom dát si to v hlavě zase všechno dohromady.

Ve Formuli 1 rozhodují malé detaily. Pokud se nedaří i ta nejmenší věc, můžete být poražen v kvalifikaci o pouhou polovinu desetiny sekundy nebo se vám může stát cokoliv hloupého. Dát všechny tyhle věci dohromady je velmi obtížné a stane se to jenom tehdy, pokud můžete v autě získat co nejvíce zkušeností. Musíte toho najezdit kolik je jen možné.

Také se v týmu musíte cítit šťastně a spokojeně. A všechny tyhle věci se u mě sešly v druhé polovině sezóny a to je důvod, proč mám některé velmi dobré výsledky, zvláště v posledních třech závodech.

hulkenberg
Nico Hülkenberg po sezóně přestupuje k Saberu

Mimo Red Bull má v posledních závodech pouze Force India tak výrazný vzestup formy, a to jsme na vozy nepřidali žádné nové díly. To znamená, že jsme se naučili lépe porozumět autu a tomu, jak v závodě zacházet s pneumatikami. Také jsme optimalizovali nastavení. Všechny tyhle věci dohromady znamenají, že jme teď docela setrvale na dobré úrovni.

Tým Force India je letos silným účastníkem bojů ve středu pole a vypadá to, že by pro něj bylo možné dohnat Sauber na šestém místě v Poháru konstruktérů. Necítíš tady střet zájmů?
NH: Tohle je dobrá otázka, ale ne. Musím poděkovat Force Indii a zvláště Vijayovi Mallyovi za to, že mě po roce 2010 sebral, dal mi znovu šanci a vložil do mě důvěru. Z tohoto důvodu se jim chci odvděčit. Z mého hlediska tak není pochyb o tom, že pro tři zbývající závody téhle sezóny jsem plně věrný Force Indii.

Co se stane příští rok, je úplně jiný příběh, ale pro tenhle rok jsem zcela zaměřený na mojí práci tady a v tomhle ohledu se pro mě nic nemění. Jediný střet zájmů, o kterém vím, je mezi mnou a mými ambicemi. (smích)

Před chvílí jsi zmínil, že cítíš, že ses teď znovu zcela vžil do závodění ve formuli 1. Kam bys chtěl, aby tě tvá cesta dovedla? Jak vysoké jsou tvoje ambice?
NH: Samozřejmě bych chtěl nadále tlačit svou kariéru vzhůru. Pochopitelně bych bojovat o stupně vítězů a vítězství v závodech a později také o mistrovské tituly. To je můj konečný cíl a to, na čem budu krok za krokem pracovat. Nestává se to ze dne na den.

Je tu jen hodně málo kluků, kteří skončí rovnou v těch nejlepších sedačkách, my ostatní se do nich musíme vypracovat. A tím si v současnosti procházím. Čistý olympijský ideál pro mě není, protože jsem hladový po úspěchu.

Před tím, než jsem přišel do formule 1, jsem měl velmi silnou juniorskou kariéru ve formuli BMW, Formuli 3, Formuli A1 a v GP2. Už jsem vyhrál docela dost šampionátů a chci to dokázat i ve Formuli 1.

nico hulkenberg
Prohlídka okruhu v Abú Zabí

V Indii jsi skončil osmý, ale lidé tě oslavovali, jako kdybys vyhrál závod. Proč?
NH: Po průjezdu cílem jsem musel zastavit auto ve čtvrté zatáčce, přímo před jednou z velkých zaplněných tribun. Když jsem vyskočil z auta, lidé mi opravdu gratulovali, jako kdybych závod vyhrál. Viděl jsem hodně triček Force India a indických vlajek, Indové opravdu pořád víc a víc pronikají do Formule 1. Měl jsem husí kůži, když mi všichni ti lidé provolávali slávu, byl to pro mě jedinečný okamžik.

Pět bodů před týmovým kolegou. Znamená to pro tebe něco?
NH: Je obecně známo, že první, koho musíte porazit, je váš týmový kolega, takže to důležité je. Ale pořád zbývají tři závody a věci se můžou změnit. Samozřejmě je mým cílem dokončit tyhle tři závody v dobrém stylu a s nějakými body a určitě se budu snažit dojet před svým týmovým kolegou – stejně jako se on bude snažit dojet přede mnou.

Mezi Paulem Di Restou a mnou je velká soutěživost. Vzájemné velmi silně posouváme svoje hranice – a tudíž i hranice týmu. Ale i tak máme stále velmi zdravý a dobrý vztah.

Jaké máš plány na tenhle víkend? Můžeš dohnat svého budoucího týmového kolegu Kamuje Kobajašiho v pořadí mistrovství světa, je jen jeden bod před tebou. Mohl by tohle být tvůj cíl?
NH: Cílem je jednoznačně skončit opět na bodech. Skončil jsem na nich v posledních třech závodech a chci, aby se to stalo i ve třech závodech, které nás čekají, což by bylo šest závodů v řadě. Jsem dost přesvědčený o tom, že to můžeme dokázat, ačkoliv to nebude snadný úkol. Ale určitě se budeme snažit.

hulkenberg
V Indii si Nico po výborném výkonu vyjel další body

Pracoval jsem docela hodně na simulátoru, také vzpomínky na rok 2010 jsou pořád živé. Když se podívám zpět na okruh v Indii, který byl pro mě zcela nový, tak je velmi dobré vidět, že tohle pro mě není nevýhoda.

Tady je velice důležité mít dobře vyvážené auto, hlavně v klikatých zatáčkách v posledním sektoru. Pokud odvedeme stejně dobrou práci jako v posledních třech závodech, tak jsem přesvědčený, že to pro nás bude také dobrý závod.

Vytisknout

Diskuze: S Hülkenbergem nejen o přestupu k Sauberu: Čím ho švýcarský tým zaujal?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 03.11.2012 15:43 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

V prvním tréninku nejrychlejší McLareny, Ferrari zkouší mnoho novinek

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud