Boullier: Kimi a Romain nemusejí být kamarádi

Jana Šrámková, 15. května 2012, 22:30 Google+

Lotus je zatím jeden z mála týmů, který letos předvádí konzistentní výkony. V rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1 povídal jeho šéf Eric Boullier o ztrátě sponzora, výběru pilotů i očekávání do budoucna.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 16.05. 10:13) Napište svůj názor
Bottas, Valtteri

Bottas, Valtteri | foto: Renault Sport F1

Sdílejte článek

Eriku, jak se teď máte? Na jedné straně se vašemu týmu, autům i jezdcům daří, ale také jste ztratili svého titulního sponzora...
EB: To není správně, my sponzora neztratili! Ne v pravém smyslu toho slova. Rozhodli jsme se nepokračovat ve smlouvě, nebo dohodě, kterou jsme s nimi v polovině loňského roku uzavřeli.

Chtěli jsme měnit strategii a vlastně, pokud to tak můžu říct, jsme teď ještě bohatější než předtím. Máme větší rozpočet a udržíme si jméno Lotus podle licenčních dohod. Podepsali jsme smlouvy s některými velkými jmény.

Když se podíváte na moje tričko, jsou tam dvě nová jména. Dohodli jsme se s Unileverem a Microsoftem, což jsou opravdu významné značky. Takže když jsem vtipně, nebo vlastně ani ne tak vtipně, poznamenal, že jsme bohatější, myslel jsem to vážně. 

Oba vaši jezdci dosáhli v Bahrajnu na pódium. Co to pro vás znamená?
EB: Byla to pro tým fantastická odměna. Od roku 2006 se nám takový výsledek nepodařil. Faktem zůstává, že po prvních třech závodech jsme očekávali dobré výsledky. Museli jsme se totiž potýkat s některými problémy. A pak se to stalo - voilá - konečně to fungovalo.

Ty problémy jsou tedy minulostí?
EB: Ano. Věřte mi, že bych chtěl obě auta na pódiu každý víkend. A my jsme na té cestě. Musíte vzít v potaz, že oba naši piloti v posledních dvou letech ve formuli 1 nejezdili a musí si tedy vybudovat rychlost a zvyknout si na formát závodního víkendu. I když máte hodně natestováno, stejně se musíte dát dohromady a nepromeškat jedinou příležitost v tréninku, kvalifikaci i v závodě. 

Při výběru vašich jezdců jste zariskovali a zkombinovali téměř zelenáče a bývalého mistra světa. Neměli jste z toho bolesti hlavy?
EB: Ano, hlava bolela. Proběhly dlouhé interní diskuze, které zahrnovaly jak technickou část týmu, tak tu reklamní. A samozřejmě naši spolumajitelé k tomu také měli co říct. A potom jsme se rozhodli riskovat. Takže ano, hlava bolela, protože jsme netušili, jak se to bude vyvíjet. 

Grosjean vám rozhodně vrací důvěru, kterou jste do něj vložili. Na rozdíl od jeho prvního pokusu v tomto sportu se mu teď daří. Proč? Co se změnilo?
EB: Naštěstí jsme neměnili kulturu týmu. Jen jsme upravili způsob, jakým fungujeme. Tým jinak zůstal víceméně stejný a jsou v něm stejní lidé. Romainova osobnost je celkem komplexní. Je silný, ale zároveň citlivý. Takže musíte najít rovnováhu mezi těmito částmi jeho osobnosti.

Posledně když závodil v F1 byl hodně mladý a nebyl na správném místě se správnou podporou. To někomu zůstane hodně dlouho. Ale teď je na správném místě, ve správný čas a s dobrou podporou. A koukejte, co dokáže!

Räikkönen bude vždycky Räikkönen. Jak ten se začlenil do týmu?
EB: Myslím, že docela dobře. V Enstonu, a schválně říkám Enstonu, máme rádi závodního ducha. Myslím, že se nemůžeme srovnávat s jiným týmem a to i přes to, že každý tým má svou osobnost a kulturu. Snažíme se udržet politiku venku a dodat našim pilotům, co potřebují. Víme, že Kimi nemá rád PR a média. Tak proč bychom jej s tím měli zatěžovat? Samozřejmě musíme vybalancovat jeho požadavky a požadavky sponzorů. Ale on ví, že nám záleží na jeho programu a snažíme se tyto povinnosti minimalizovat. Tak to je.

On je závodník, takže jezdí, aby vyhrával a nezajímá se o to kolem. Kimi je jako divoké zvíře a musíte ho nechat běžet tak, jak chce. Nemusíte mu říkat, co musí dělat, protože je profesionál a my po něm chceme výsledky na trati. Proto je tady. Až potom jsou zde povinnosti.

Bohužel jeho osobnost ho dělá atraktivnějším pro fanoušky, takže je slavný. On i my se s tím musíme smířit a v určitých bodech on tu hru hraje. Snažíme se ty povinnosti držet na minimu a já vidím, že mu to vyhovuje.

Ačkoliv ji nemá rád, Kimi Räikkönen ví, že komunikace s médii a fanoušky je důležitá
(foto: Lotus F1 Team)

Je to ten správný vůdce, kterého potřebujete po odchodu Roberta Kubici?
EB: Historicky tento tým jezdil na jednoho jezdce, jednoznačnou jedničku. Ale to se rozhodně změnilo. Je to věc minulosti. Chci dva rychlé jezdce, protože jen tak můžete získávat body do poháru konstruktérů. Oba jezdci tedy mají stejný status.

Pochopitelně Kimi, se svými zkušenostmi, charakterem a osobností má sklon k tomu stát se tou jedničkou. Ale vlastně to není vedení, jako spíše větší pozornost. Na druhé straně Romain si pěkně buduje své místo a získává respekt týmu každým závodem. Nesmíte zapomínat, že Kimi odjel kolem 160 Velkých cen a Romain zrovna dokončil svou dvanáctou.

A jak spolu ti dva vycházejí? Räikkönen je známý jako Iceman, zatímco Grosjeana jste popsal jako trošku citlivého.
EB: No, jsou odlišní a nevěřím, že spolu někdy pojedou na dovolenou. Ale oni nepotřebují být kamarádi. To je můj názor. Očekávám však, že se budou respektovat a nikdy nezapomenou, že pracují pro tým. Oba ví, že nikdy nebudeme někomu nadržovat a co se týče strategií, jsou oba ve hře. Je to na nich, jak se kvalifikují a jaký závod zajedou. My jim dáváme prostředky, aby zajeli stejně. 

Získali jste v sezonním testu v Mugellu důležitá data?
EB: Rozhodně ano. V naší pozici bylo testování perfektní. V únoru jsme kvůli problémům třetinu testů promeškali a ty tři dny to napravily. Takže letos to pro nás byla správná věc, ale příští rok, pokud budeme plně testovat v zimě, bude možná situace jiná. Řekl bych, že jsme plně využili tento test, ale celkově nemůžu říct, že budeme takový test v budoucnu potřebovat.

Co jste si z testů dovezli do Barcelony?
EB: Hodně věcí. Mohli jste to vidět v kvalifikaci a v závodě. A myslím, že budeme schopni ukázat to také v Monaku.

Doufali jste, že v Barceloně zazáříte. Bylo Räikkönenovo umístění na stupních dostatečné nebo jste chtěli víc?
EB: Můj pocit byl, že možná uvidíme náš černý overall na pódiu. A měl jsem pravdu. Dva naše overally, to by byla větší ambice. Musíme zůstat realističtí. Je to vysoce konkurenční prostředí a žádné místo na pódiu není zadarmo!

Vytisknout

Diskuze: Boullier: Kimi a Romain nemusejí být kamarádi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 16.05.2012 10:13 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sutil, Adrian

Sutil usiluje o návrat: Peníze nenabízím, týmy vědí, že jsem dobrý

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud