Dennis se otevřeně vyjádřil k financím, náladě v týmu i bodu zlomu v roce 2013

Robert RoBertino Pavelka, 3. prosince 2015, 10:25 Google+

Šéf McLarenu je přesvědčen, že bezprostředně po zahájení sezóny 2013 měl týmy udělat krok zpět a pokračovat s vozem z předchozího roku. Proto nyní tým zažívá nejvyšší počet Grand Prix bez vítězství ve své existenci.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 04.12. 17:06) Napište svůj názor
Dennis tvrdí, že krize se táhne už od roku 2013

Dennis tvrdí, že krize se táhne už od roku 2013 | foto: McLaren

Sdílejte článek

Tato mezera činí 57 Grand Prix, po které McLaren čeká na další zápis do knihy vítězů. Ovšem z hlediska časového byl ještě delší úsek v letech 1978 až 1981. Hunt vyhrál poslední závod sezóny 1977 a pak až Watson triumfoval v polovině roku 1981 v Grand Prix Velké Británie. Tehdejší černá série týmu trvala s ohledem na menší počet pořádaných závodů "jen" 53 Grand Prix. 

Dennis ve svém vyjádření v Abú Zabí vysvětlil, že na konci roku 2012 měl McLaren pravděpodobně nejrychlejší vůz ve startovním poli. Chybou bylo zavedení nového designu pro rok 2013. Jakmile byly zjištěny nedostatky, mělo se sáhnout po předchozím typu. "Úroveň naší letošní prezentace je pochopitelná, loni jsme vykročili špatným směrem a pokud v této oblasti kráčíte po nesprávné cestě, jste vyřízeni. Když postavíte auto se zásadním nedostatkem, je velmi těžké ho nějak vyvíjet. Když jsme odložili typ MP4-27, měli jsme zdaleka nejrychlejší auto v závodním poli."

Nabízí se několik podobných příkladů - třeba March postavil pro rok 1972 March 721 X a díky nepřesnému hodnocení Ronnie Petersona jej Herd dále vyvíjel, aby nakonec poznal marnost svého snažení. Colin Chapman zase zkoušel v letech 1974 a 1979 kombinovat nepovedené novinky Lotus 76 resp. 80 s předchozími typy, ovšem dopadlo to obrovským propadem ve výsledkové listině.

img-responsive

McLaren MP4-28 byl podle Dennise chybným krokem. | foto: F1NEWS.cz

"Pro rok 2013 nebyla zavedená žádné změny pravidel, kvůli kterým by se auto muselo měnit. Udělali jsme s MP4-28 špatné rozhodnutí a umocnili ho tím, že jsme se nevrátili k předchozímu typu hned po prvním závodě sezóny. To byl skutečný bod zlomu. Kdybychom vyvíjeli monopost z typu MP4-27, neztratili bychom svou pozici," pokračuje Dennis.

 

Výsledkový pád ovlivnilo mnoho faktorů

Podle Dennise jsou nedávné problémy McLarenu způsobeny řadou faktorů, které výkon jeho vozů ovlivnily, počínajě podvozkem přes motor a personální změny až po úroveň motivace. "Když se podíváte na F1 celkově, je evidentní, že týmy prožívají lepší i horší období. Nežijeme v minulosti, snažíme se z ní poučit."

Dennis ale také nezapomíná na nezpochybnitelnou přítomnost lidského faktoru: "Můžeme analyzovat každý rok a s odstupem času říci, kde jsme udělali chybu a jak v tom figurují technici, designéři, kteří na to mají rovněž nemalý vliv. Nejsou jen přívažkem týmů výkonnostně jdoucích nahoru či dolů, mají vlastní motivaci a to na celou věc také působí. A pak nelze přejít skutečnost, že jak lidé stárnou, jejich hlad po úspěchu poněkud opadá."

Dennis proto burcuje, aby se z minulosti nebralo vzdychání po někdejších vavřínech, ale motivace pro budoucnost. "Když se podíváte na vůz, tak si uvědomíte, že to je kombinace všeho a ne pouze samostatná věc. Skutečnost, že McLaren letos neměl úspěšnou sezónu nás musí vést k tomu, abychom rychle zapomněli na to, že jsme dříve Formuli 1 dominovali."

img-responsive

Odchod společnosti Vodafone nebyl podle Dennise způsoben propadem ve výsledkové listině. | foto: F1NEWS.cz

Jak jsou na tom s penězi

Šíří se hlasy, že slabé výsledky znamenaly odliv sponzorů a peněz, jedním z důsledků krize byl i odchod titulního sponzora Vodafone. Dennis ale poukázal na fakt, že k tomu došlo v důsledku změn v britské společnosti. Podle jeho názoru není důvod k obavám, ztráta hlavního sponzora významně neovlivní finanční situaci týmu. 

"Jen málokdy jsou věci takové, jak se zdá být na první pohled. My jsme Vodafone neztratili, oni prostě chtěli přestat. To je velký rozdíl, protože velké korporace procházejí změnami ve vedení a nevyhnutelně dochází k situaci, že nový management má na určité věci jiný pohled a proto lobbují pro jinou politiku společnosti. A my se stali právě součástí takové změny. 

Mám kvůli tomu špatně spát? Ne, jsme finančně velmi silní. Hodnota našeho vlastního kapitálu činí v současné době přes miliardu liber, všechny naše podniky jsou ziskové. Jako akcionáři musíme stále myslet na růst," popisuje situaci Dennis. Loni se změnilo jméno společnosti na McLaren Technology Group, zahrnující automobilky a aplikované technologie, stejně jako tým F1. Ten v současné době představuje hodnotu mezi 34 a 38 % společnosti.

 

Zbraně rozhodně neskládáme

Přes velké problémy s pohonnou jednotkou Honda Dennis ocenil snahu týmu a zopakoval své přesvědčení, že navzdory mizerným výsledkům jde o úspěšné partnerství. "Musíte klesnout hodně hluboko, přijmout kritiku a práci, která je těžší než jindy. Ale vše se ubírá správným směrem. Snad ne až tak na okruhu, jako v Japonsku a v aerodynamcikém tunelu ve Wokingu. Plně se soustředíme a máme v úmyslu dostát slibům, které jsme avizovali."

img-responsive

McLaren MP4/4 byl stejně dominantní, jako dnes Mercedes. | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Dennis tvrdí, že výhledy do budoucna jsou pro někoho možná nejasné a opatrné, ale on má v této oblasti jasno. "Naším cílem je být co možná nejvíce konkurenceschopným týmem, vyhrávat závody, ostatně jsme tu proto, abychom zvítězili v šampionátu. A to vždy vyžaduje mít k dispozici to nejlepší z nejlepšího. Rozhodně se nám to nepovede, když budeme druzí nejlepší," uzavírá Dennis.

Vytisknout

Diskuze: Dennis se otevřeně vyjádřil k financím, náladě v týmu i bodu zlomu v roce 2013

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 04.12.2015 17:06 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren MP4-X

FOTO: McLaren představuje formuli budoucnosti - MP4-X

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud