McLaren je v současné chvíli až na devátém místě mezi konstruktéry s velmi malou nadějí na to, že by si ve zbývajících šesti závodech ještě nějako polepšil. Na kontě má jen 17 bodů. loni jich měl touto dobou o 31 více. Nejslabším článkem balíku je právě pohonná jednotka Hondy, která je nejen nejslabší v poli - a to o velký kus za ostatními, ale také nejméně spolehlivou.
Manažer Hondy Masaši Jamamoto o tříletém partnerství s McLarenem, které mělo původně trvat nejméně 10 let, říká: "Při práci s McLarenem jsem si uvědomil, že jsou velkou společností, která je velmi systematickou. Je kvůli tomu očividně velmi silná, ale zároveň je pro ně těžké se přizpůsobit změně."
Postěžoval si tak na svého odběratele motorů, konkrétní důvody přitom neuvádí. V minulosti právě to bylo vytýkáno Hondě, která odmítla akceptovat některé podněty či pomoc externích konzultantů, místo toho dbala na vývoj inženýrů z vlastních řad, byť s Formulí 1 a jejími technologiemi měli minimum zkušeností.
McLaren příští rok odchází k Renaultu, zatímco Honda bude pohánět Toro Rosso. Jamamoto uznává, že by raději zůstali se současným partnerem, jenže nedokázali splnit jeho výkonnostní a spolehlivostní cíle. Zdůrazňuje však, že Honda je rozhodnuta v F1 uspět.
A chce to dokázat v následujících třech letech ještě se současnými motory před jejich změnou v roce 2021: "Stále máme tři roky, během nichž chceme ukázat, jak vylepšujeme svou technologii. Chceme ukázat potenciál Hondy. Je to pro nás moc důležité, aby svět viděl, jakých pokroků dosáhneme a jak můžeme být úspěšní."
Pochvaluje si také šéfa Toro Rosso Franze Tosta, který v Japonsku nějakou dobu žil: "Ví toho o Japonsku hodně. Rozumí kultuře a dobře spolu komunikujeme. Viděli jsme také, že mají mladou továrnu a rostou, což je pro Hondu velmi důležité, protože můžeme pracovat se stejným rozpoložením a přístupem."
Poté pro McLaren a Toro Rosso volí Jamamoto gastronomické přirovnání: "Pokud bychom přirovnali oba týmy k odlišným kuchyním, pak bychom mohli McLaren označit za velmi sofistikovanou francouzskou kuchyni - jsou takoví. Toro Rosso pak je spíše jako venkovské, domácí, lahodné dušené maso, do kterého můžete přidávat nové ingredience. A na to se moc těšíme."