Co chystá McLaren do Kanady? Po Monaku je nutné udržet nastoupený kurs

Robert RoBertino Pavelka, 6. června 2016, 15:25 Google+

Zisk dvanácti bodů, čímž McLaren vyrovnal maximum z loňské Grand Prix Maďarska, umožnil týmu hodnotit závod v Monte Carlu jako úspěšný. Proto si chce zachovat bojovnou a optimistickou náladu i do Kanady, což dokládají výpovědi zúčastněných osob.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 07.06. 14:37) Napište svůj názor
Loni oba mclareny na Circuit Gilles Villeneuve do cíle nedojely, jak se jim bude dařit letos?

Loni oba mclareny na Circuit Gilles Villeneuve do cíle nedojely, jak se jim bude dařit letos? | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

Fernando Alonso:

Kanada je skvělý okruh - velmi náročný a vyžaduje za všech okolností absolutní soustředění. Střídají se na něm velmi pomalé zatáčky s extrémně rychlými, což klade velké nároky na brzdy a pohonné jednotky. Z hlediska vozů obecně jde o poměrně těžký okruh, takže se v první řadě musíme zaměřit na spolehlivost a ujistit se, že nám nehrozí žádné poruchy nebo technické problémy, které by mohly ohrozit naši výkonnost.

Monako pro nás znamenalo pozitivní výsledek, umístění oběma vozy na bodech a schopnost se udržet v balíku soupeřů ve středu startovního pole je velmi uspokojivé, ale vím, že nás čeká ještě hodně práce. Do jisté míry lze vypozorovat určitý postup, ale pokud máme bojovat vpředu, pořád potřebujeme zvyšovat tlak a neustále pracovat na dalším vývoji. Montreal bude zcela jiná výzva než Monako, takže doufám, že budeme schopni se brzy přizpůsobit požadavkům tohoto okruhu a udržíme si nynější standard, každopádně to bude složitý a nepředvídatelný víkend.

img-responsive

Fernando Alonso | foto: Honda Racing F1

Rád se do Severní Ameriky a Kanady vracím, i když závod vlastně spadá do "evropské" série. Atmosféra je tu spíše evropská - lidé jsou přátelští, jídlo je skvělé - to je ta směs odlišných kultur.

Na čele startovního roštu se rodí opravdu silná konkurence, protože týmy jsou stále lepší a jejich rozvoj pokračuje. Ve středu pole je to skutečně těsné a zdá se, že pokaždé jiný tým má výhodu na určitém okruhu, takže to bude tvrdý boj s našimi nejbližšími soupeři, jak v kvalifikaci, tak v samotném závodě. Týmy potřebují tvrdě pracovat na nastavení vozů, aby splňovaly požadavky pro daný okruh. V průběhu Grand Prix se může hodně stát, takže uvidíme, jak to všechno zvládneme.

Jenson Button:

Přestože se jedná o jeden z nejrychlejších okruhů v kalendáři a velmi náročný na výkon, jedna ze silných stránek našeho šasi je stabilita při prudkém brzdění, takže bychom tu neměli mít potíže a nebudeme se obávat, že skončíme vzadu. Náš vývoj co se týče rychlosti je poměrně strmý, odvedli jsme velký kus práce, ale musíme zlepšovat celý výkonnostní balíček. Takže jsem opravdu zvědavý, co v Kanadě předvedeme s ohledem na fakt, že jde ve srovnání s Monakem o rozdílnou charakteristiku okruhu.

Není žádným tajemstvím, že tento okruh opravdu miluju, byl dějištěm jednoho z nejlepších vítězství v roce 2011 - to ho vyneslo mezi mé nejoblíbenější. Je to skutečná závodní trať: náročná pro vozy, vyčerpávající pro piloty a obvykle se tu odehrává velký počet předjížděcích manévrů, a to bez ohledu na počasí. Projet poslední zatáčkou kolem Zdi šampionů bez úhony lze vždy brát jako úspěch - doufejme, že se nám to v neděli sedmdesátkrát povede.

img-responsive

Button při loňském závodě na okruhu Gillese Villeneuva | foto: McLaren

Kanada je v kalendáři F1 považována za klasiku. Je to fantastické město a rád se tam každý rok vracím. Všichni jsou neuvěřitelně vstřícní a žije to tam jako na žádném jiném místě - Montreal má rozhodně jedinečnou atmosféru. Závod sám o sobě je vždy velmi nepředvídatelný - meteorologické podmínky, vysoké bariéry, úzká trať, kluzký povrch - to opravdu oddělí skutečné muže od chlapců.

Ačkoliv pro mě Monako představuje adoptivní domov, závodní víkend tu je vždy strhující, takže do Kanady mířím se zcela jiným pocitem, těším se na uvolněnou atmosféru. V Monaku se nám po stránce spolehlivosti dařilo, jak mě, tak Fernandovi, podařilo se mi zvládnout některé šílené podmínky, takže předpokládám, že nám počasí připraví nějaké překvapení a my budeme pokračovat ve správně nastoupené cestě.

Eric Boullier, závodní ředitel

Monako pro nás bylo ranečkem smíšených pocitů. Pro tým bylo velkou vzpruhou umístění obou vozů na bodech a do jisté míry odměnou za veškerou odvedenou práci, která probíhá ve Wokingu, Milton Keynes a Sakuře. Není ale také žádným tajemstvím, že dokud nebudeme na samé špici závodního pole, nemůžeme být spokojeni. V klikatých, úzkých, nebezpečných a pomalých uličkách Monaka jsme čekali lepší výsledek, ale přesto jsme získali mnoho poznatků o vozech a s ohledem na nesmírně obtížné podmínky v den závodu nemůžeme příliš želet toho, co naši dva mistři světa dokázali.

img-responsive

Eric Boullier | foto: McLaren

Teď už naše pozornost směřuje k Montrealu, kde McLareny už třináctkrát vyhrály a některé závody byly hodně památné. Kanada je stejně jako Monako klenotem a právem se nazývá okruhem, na jehož superpovrchu se odehrávají superzávody. Tady ale podobnost končí, protože požadavky Montrealu představují jedinečný soubor výzev pro naše inženýry, mechaniky a v neposlední řadě i piloty.

Tento okruh, náročný na výkon, by papírově neměl patřit mezi ty, které jsou pro naše vozy silné, ale rychlostí vývoje usilujeme nadále o dynamiku, prezentovanou v posledních závodech a chceme získat další cenné body. Nebude to snadné a klíčová bude v první řadě spolehlivost. Chceme našim nadšeným Quebecios fanouškům opět poskytnout na Circuit Gillese Villeneuva maximální uspokojení a těšíme se na jejich podporu.

img-responsive

Sportovní ředitel Hondy Jusuke Hasegawa se závodním ředitelem McLarenu Ericem Boullierem | foto: Honda Racing F1

Jusuke Hasegawa, sportovní ředitel Hondy:

Kanadská Grand Prix je vždy vzrušující, má skvělou atmosféru a nadšené fanoušky, závodění tu je nepředvídatelné. Honda byla vždy velkým příznivcem tohoto závodu, takže jsem se tu vždy cítili jako doma. Svěží modrozelená voda kolem celého ostrova je překrásná, ale trať sama o sobě je nemilosrdná od první do poslední zatáčky, drsný povrch a dlouhé rovinky.

Od Monaka se pochopitelně zásadně liší, takže to pro náš tým bude hodně náročný víkend, ale budeme se soustředit na to, co můžeme udělat, abychom to zvládli co nejlépe a se ctí.

Vytisknout

Diskuze: Co chystá McLaren do Kanady? Po Monaku je nutné udržet nastoupený kurs

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 07.06.2016 14:37 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Toto Wolff v Barceloně

Red Bull je pro Mercedes "velmi skutečnou hrozbou"

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud