Proč McLarenu trvalo rozhodování o týmovém kolegovi Alonsa tak dlouho?

Petr Hlawiczka, 16. prosince 2014, 16:00 Google+

McLaren až minulý týden jako poslední ze všech týmů oznámil svou jezdeckou sestavu: s Fernandem Alonsem, o jehož příchodu jsme psali již dříve, bude závodit Jenson Button, který podle Rona Dennise "rozhodně může Fernandovi nakopat zadek." Proč rozhodování mezi Britem a Kevinem Magnussenem zabralo tolik času?

Počet komentářů:  40 komentářů (Poslední 20.12. 00:56) Napište svůj názor
Button, Jenson

Button, Jenson | foto: McLaren

Sdílejte článek

Jednoduché počty, složité rozhodování
McLaren minulý týden ve Wokingu slavnostně představil své závodní piloty pro příští rok. Buttonovi nakonec nabídl dvouletý kontrakt, Magnussen zůstává v roli "rezervního, testovacího a třetího jezdce." Tým nás ujišťuje o jeho 100% podpoře: Honda má v motorsportu rozsáhlý program a Kevin zůstane v kontaktu se závodními vozy.

Čekání podle Jensona "stála za to." Britská média měla jasno o tom, že jejich zástupce by byl mnohem lepším kandidátem na sedačku vedle Alonsa: svého dánského týmového kolegu na body jasně porazil 126:55, těsně navrch (10:9) měl i v kvalifikacích. Kromě jednoduchých počtů má Brit výhodu v podobě bohatých zkušeností z prostředí F1, mnohem mladší Magnussen však má větší potenciál.

Podle závodního ředitele Erica Boulliera se v debatách preference přesouvaly z jedné strany na druhou a správná volba z dlouhodobého pohledu nebyla tak jasná, jak nasvědčovaly výsledky z posledních závodů sezóny 2014.

magnussen
Kevin Magnussen musí z kola ven, závodit bude Alonso s Buttonem (foto: McLaren)

Když se mínusy stanou plusy a naopak
"Vedli jsme dlouhou debatu. Je pravda, že jsme hovořili o všech plusech a mínusech obou jezdců. Věci se během těch posledních několika týdnů změnily: z některých mínusů se staly plusy a opačně. Rozumné rozhodnutí bylo složité.

Pokud vezmete v potaz příští rok, mohla by být volba jednoduchá. Pokud ale pak zvážíte to, co chceme dělat v roce 2016 a dále, tak už to tak jednoduché není. Některé plusy, které vás napadnou, mohou být pro mě mínusy, a některé plusy pro Rona mohou být pro někoho jiného minusy," přibližuje Boullier.

"Hovořili jsme o tom, a šlo o velmi férovou diskusi, abych byl upřímný. Sedl jsem si společně s Ronem, zavřel jsem dveře do místnosti a řekl: 'OK, já jsem tvými právníky, ty jsi mým. Já bráním tvou pozici a ty se pokus útočit na tu mou.' Můžeš se snažit prosadit nějaký argument a zabít to. Nakonec jsme třikrát opustili místnost s výsledkem 50:50. Vyžaduje to čas a zvážení mnoha věcí," odhaluje detaily o interních jednáních závodní ředitel.

boullier - button
Button výsledky v posledních závodech obrátil své mínusy v plusy (foto: McLaren)

Dennis měl obavy, které Button dokázal rozptýlit
Dennis, jenž loni prosadil Magnussena na úkor "Whitmarshovaů Péreze, absolvoval před 2 týdny jednání s potenciálními dánskými sponzory, velkými výrobci hraček. Obě byla neúspěšná. Proč jemu rozhodování tolik trvalo a co jej nakonec přimělo "strpět" Buttona po boku Alonsa?

"Realitou je to, že při jakýchkoliv jednáních se dostanete do bodu, kdy řešíte obavy. Když jsme o nich interně diskutovali, přišli jsme s několika věcmi, které pro lidi byly příčinou znepokojení," odpovídá vyhýbavě Dennis.

"Když jsem o nich hovořil s Jensonem, úroveň transparentnosti byla těžko k uvěření. To je ale jedinou možností, když s někým jednáte s vyspělostí a s pochopením, které máte u zkušených závodních jezdců.

Víkend jsem strávil přemýšlením o řešeních, které stály proti myšlenkám o problémech. Dal jsem Jensonovi některé návrhy na řešení a on zkrátka řekl: 'No problem,' a bylo to. Vyřešili jsme některé obavy, byly pryč. Bylo to velmi jednoduché. Všichni pak souhlasili, a pak jsme dosáhli shody," přibližuje výkonný ředitel McLarenu.

"Procesem jsme mezi sebou uklidnili všechny ty věci, které ve mně vzbuzovaly obavy. Nyní musíme dostat svým slibům, které jsme si navzájem učinili," pokračuje Dennis. Mezi ony sliby zřejmě patří Buttonova odhodlanost zlepšit se a být vyrovnaným soupeřem Alonsovi, s nímž měli u McLarenu kdysi napjaté vztahy.

dennis - button
Dennis věří, že Button může Alonsa porazit (foto: McLaren)

"Jenson může Fernandovi nakopat zadek"
"Jenson teď nemá důvod, proč by tu práci neměl zvládnout. To pro mě bylo bodem zvratu - o tom byla ta podivná konverzace, která mezi mnou a Jensonem proběhla po posledním závodě. Kontrastovalo to s předchozím měsícem. Opět mě to nabilo důvěrou, že Jenson chce být ve voz F1 pro všechny ty správné důvody.

A já opravdu věřím, že rozhodně může Fernandovi nakopat zadek. Pokud to dokáže - skvělé! Pokud k tomu bude mít blízko - skvělé! Chceme dva piloty, kteří budou vyhrávat závody, a první věcí v týmu je uspět proti svému týmovému kolegovi. Ale kritické pro harmonii týmu je to, jak ho porážíte.

Tito kluci jsou ostřílení veteráni. Rozumí médiím, chemii uvnitř týmu a oba mají dostatek zkušeností u McLarenu, aby věděli, že máme jeden společný cíl: musíme vyhrát," dodává pro Autosport Dennis, který se snaží ovládnout celou skupinu odkoupením akcií tak, aby získal většinový podíl.

Vytisknout

Diskuze: Proč McLarenu trvalo rozhodování o týmovém kolegovi Alonsa tak dlouho?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 40, poslední 20.12.2014 00:56 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 40 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Magnussen, Kevin

McLaren: Kevin má naši plnou podporu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  3. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud