McLaren oficiálně potvrzuje svou sestavu: Button bude závodit po boku Alonsa + foto

Petr Hlawiczka, 11. prosince 2014, 06:40 Google+

WOKING - McLaren potvrzuje svou jezdeckou sestavu: příští rok za něj bude závodit Fernando Alonso, který přišel z Ferrari, a Jenson Button - oba podepsali víceleté kontrakty. Smůlu má dánský mladík Kevin Magnussen, který doplatil na slabší závěr sezóny.

Počet komentářů:  84 komentářů (Poslední 16.12. 08:08) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

McLaren je tak posledním týmem (Caterham bojující o záchranu nepočítaje), který oznamuje své piloty. Před sezónou 2015 sází na zkušenosti: Alonsovi je 33 let a v F1 získal dva tituly, Button je o rok starší a má o titul méně. Španěl vyhrál 32 z 236 závodů a 97krát skončil na pódiu, Brit uspěl v 15 z 268 velkých cen a 50krát stanul na "bedně."

Dvaadvacetiletý Magnussen v týmu zůstává jako rezervní pilot vedle Stoffela Vandoornea. Kevina chtěl prosadit zejména šéf týmu Ron Dennis, který jej letos dostal do vozu místo Sergia Péreze, za kterým stál bývalý šéf Martin Whitmarsh. Dán ale v závěru sezóny znatelně zaostával za svým zkušenějším kolegou, jenž svými výsledky dokázal narušit prvotní představy, aby McLaren příští rok nastupoval s jedním mladým pilotem.

Button prodlužující smlouv s McLarenem o dvě roky v posledních pěti závodech dojel dvakrát čtvrtý a dvakrát pátý a zachránil tak pátou příčku týmu v poháru konstruktérů před dotírající Force Indií. V F1 příští rok pojede svou 16. sezónu. Otázkou ale je, jak bude vycházet s navrátivším se Alonsem, jenž podepsal víceletou smlouvu.

mclaren
Za McLaren bude příští rok závodit Alonso s Buttonem (foto: McLaren)

Jeho výhodou je, že se za těch pět let již s týmem sžil, po boku ambiciózního Španěla to ale nebude mít jednoduché. Otazník visí i nad pohonnou jednotkou Hondy, s kterou McLaren při posledních testech v Abú Zabí ujel za dva dny pouze 3 kompletní kola.

Alonso ke svému návratu k McLarenu říká: "Nikdy jsem neskrýval svůj hluboký obdiv vůči Ayrtonovi Sennovi, mému oblíbenému jezdci, mému idolu na trati, mému měřítku. Stále si pamatuji, jak jsem měl jako dítě jeho plakáty ve své skříni, na svá autíčka, se kterými jsem snil, že jednou napodobím Ayrtona, a motokáru, kterou mě a mé starší sestře postavil otec, a do které jsem se zamiloval. Ta motokára měla zbarvení jednoho z nejlegendárnějších partnerství v historii F1: McLaren - Honda, auta, s kterým jezdil Ayrton. Stejné partnerství, ke kterému se mi dostalo pocty se připojit a zúčastnit v šampionátu F1.

Přidávám se k tomuto projektu s ohromným nadšením a odhodláním. Vím, že může chvíli trvat, než dosáhneme výsledky, které jsou našim cílem, ale to pro mě není problém. Za ta léta jsem dostal několik nabídek, některé byly velmi lákavé vzhledem k současné výkonnosti některých týmů, jež projevily zájem.

alonso
Alonso při mediální práci pro svůj staronový tým (foto: Eric Boullier)

Ale před více než rokem mě kontaktoval McLaren - Honda a velmi aktivně se mě dotazovali, zda bych chtěl mít podíl na návratu jejich partnerství - partnerství, které tak dlouho dominovalo scéně F1. McLaren - Honda to opakovali a otevřeně si přáli, vytrvale a odhodlaně chtěli, aby mi bylo umožněno se přidat k jejich vzrušujícímu partnerství - to bylo hlavním faktorem, kvůli kterému jsem přijal toto rozhodnutí. Nezapomínám na ten nejdůležitější ze všech: sdílíme společný cíl a očekávání, a před námi je, věříme, velmi pevná budoucnost.

Vedl jsem hluboké rozhovory se všemi šéfy v McLarenu a v Hondě a shlédl jsem jejich fantastické továrny v Británii i v Japonsku. Je mi z toho jasné, že McLaren společně s Hondou jsou na počátku toho, co bude určitě úspěšným partnerstvím. A já do toho hodlám dát ze sebe 100 %, aby k tomu došlo.

Nakonec bych chtěl poděkovat za vytrvalost všem, kteří tak tvrdě bojovali o to, aby se to stalo skutečností. Udělám všechno, co bude v mých silách, abych ze sebe dostal pro každého a pro náš tým všechno. Základem je recept, který u mě vždy fungoval: úsilí, oběti, vytrvalost a poctivost. Máme čas, máme naděje a potřebné zdroje. Ať se legenda vrátí - to je naší výzvou!" zdůrazňuje Alonso.

senna
Ayrton Senna je inspirací pro oba závodní jezdce McLarenu (foto: Honda)

Jenson Button pokračuje: "Jsem extrémně nadšený z toho, že zahájím v F1 svou 16. sezónu a mou šestou u McLarenu. Stejně jako Fernando jsem si jistý tím, že McLaren a Honda společně dosáhnou skvělých věcí a cítím jistotu, že my všichni budeme neuvěřitelně tvrdě spolupracovat, abychom vytvořili brilantně efektivní vítězný tým.

Ayrtona Sennu jsem ohromně obdivoval, ale mě jako kluka inspirovaly souboje s jeho týmovým kolegou z týmu McLaren - Honda, s Alainem Prostem. Způsob, jakým vyhrával s těmi krásnými, brutálně červeno-bílými vozy velké ceny a světové šampionáty, byl pro mou mysl básní v pohybu. Od té doby jsem se vždy pokoušel napodobit jeho jízdní styl.

Být součástí nového vzhledu McLarenu a Hondy, je báječnou příležitostí pro nás všechny. Jsem velmi potěšen tím, že jsem byl přizván, abych odvedl svůj kousek práce. Ve skutečnosti pro to absolutně dychtím.

Jsem také velmi rád, že Kevin zůstane součástí týmu. Je velmi rychlým jezdcem a opravdu příjemným klukem.

Když se dívám na to, co je před námi, tak kluky z Hondy dobře znám - jezdil jsem s vozy F1 poháněnými jejich motory letech 2003 - 2008. Chovám vůči nim obrovský respekt a obdiv. Slibuji, že dám 100 % do toho, aby jejich partnerství s McLarenem bylo úspěšné.

A nakonec - velmi se těším na to, že budu mít tak rychlého a zkušeného pilota, jakým je Fernando, za svého týmového kolegu. Jsem si jistý, že budeme extrémně dobře spolupracovat."

alonso - denis
Fernando Alonso se svým šéfem - Ronem Dennisem (foto: Honda)

Výkonný ředitel a předseda představenstva Ron Dennis vysvětluje: "Jsem absolutně potěšený tím, že stojím na prahu zavedení McLarenu – Hondy do nové éry partnerství. Za všechny v McLarenu říkám, že stejně důvěřují našim kolegům v Hondě ve sdílení tohoto odhodlání a vášně pro vítězství.

Pokud jde o piloty, politikou McLarenu vždy bylo dát dohromady nejsilnější možnou sestavu. Ve Fernandovi a v Jensonovi pevně věřím, že ji přesně takovou máme.

Podepsali jsme s Fernandem před krátkým časem, ale rozhodli jsme se to neohlásit, dokud také nepodepíšeme s Jensonem jako s jeho týmovým kolegou. Z mnoha důvodů naše jednání s Jensonem zabrala docela dlouhý čas, ale nyní byla uzavřena a my pevně věříme, že naše spolupráce s ním bude pokračovat, aby v budoucnu vzkvétala stejně jako v minulosti. Nemylte se, Jenson je 100% oddaný McLarenu-Hondě, Formuli 1 a vítězství.

Jako pár jsou s Fernandem ohromně zkušení. Fernando startoval v 234 velkých cenách a 32 jich proměnil ve vítězství, 97 krát stál na pódiu a vyhrál mistrovství světa ne jednou, ale dvakrát.  Je to ukázkový borec.

Má 33 let, což pro fyzicky zdatného atleta, jakým je, představuje vrchol jeho profesionálního života. Navíc je dostatečně starý, aby byl zkušený m expertem, ale přesto dost mladý, aby si uchoval nadšení a energii. Proto pevně věřím, že tyto čtyři prvky - zkušenosti, znalosti, nadšení a energii – využije k tomu, aby hnal McLaren – Hondu na dráze v příští i v dalších několika sezónách k úspěchům.

Pokud jde o Jensona, je mu 34. Je stejně fyzicky zdatný jako Fernando, ale navíc ještě zkušenější. Startoval v 266 velkých cenách, 15 z nich vyhrál a na pódiu stál 50krát. Je také bývalým mistrem světa a jedním z nejjemnějších a nejrychlejších kluků vůbec.

Abych to shrnul: Fernando a Jenson startovali dohromady v přesně 500 velkých cenách, což je ohromné číslo, a 47 z nich vyhráli. Mohu proto bezpečně říci, že nyní máme o řád lepší jezdeckou sestavu, než kterýkoliv jiný tým F1.

Nakonec bych chtěl poděkovat a vzdát hold Kevinovi, který odváděl v této sezóně skvělou práci a který bude i nadále nedílnou součástí našeho týmu. Bude našim testovacím, rezervním a třetím pilotem. Zůstává výbornou nadějí pro budoucnost."

honda
Pohonná jednotka připravovaná Hondou (foto: Honda)

Ředitel motorsportu Hondy, Jasuhisa Arai, uvádí: "Naše partnerství s McLarenem se stává čím dál silnější. Jsem velmi nadšený tím, že do našeho F1 týmu můžu přivítat dva skvělé mistry světa, Fernanda a Jensona. Význam tohoto prohlášení mě rychle přivádí zpět na zem, abych se usilovněji a silněji soustředil na sezónu před sebou.

Kevin prokázal v roce 2014 pozoruhodný růst a my jsem potěšeni tím, že s ním budeme pokračovat ve práci během roku 2015 a dále. Jsme si jisti tím, že toho přijde ještě mnohem více.

Honda je odhodlaná urychlit vývoj pohonné jednotky v závislosti na tom, co jsme se naučili při posledním testu v Abú Zabí. Při spolupráci s těmito velmi zkušenými piloty vyladíme a sestavíme pohonnou jednotku ke konkurenceschopné dokonalosti před novou sezonou."

 

Tip: Přečtěte si, jak bude spolupráce Hondy s McLarenem fungovat.

Vytisknout

Diskuze: McLaren oficiálně potvrzuje svou sestavu: Button bude závodit po boku Alonsa + foto

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 84, poslední 16.12.2014 08:08 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 84 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Bottas, Valtteri

Williams se chlubí svou efektivitou: Jde to i s nižším rozpočtem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud