Šesté pole position a šesté podium v řadě pro pilota s číslem šest

MilanF1, 27. května 2014, 20:30 Google+

903. Grand Prix ve Formuli 1 a zároveň 72. závod v ulicích Monte Carla zamíchal historickými tabulkami. Především Rosberg si užíval číslovky 6, zatímco Marussia má radost z prvních bodů v historii a Chilton rozšiřuje svou unikátní statistiku.

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 31.05. 09:30) Napište svůj názor
Rosberg, Nico

Rosberg, Nico | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Nico Rosberg narušil nadvládu Lewise Hamiltona a porazil jej v 6. závodě sezony, v Monaku. Zde vyhrál podruhé za sebou. Německý pilot získal pátou výhru ve své kariéře, a ačkoliv letos vyhrál jen 2 závody, vede o 4 body šampionát pilotů, právě před Hamiltonem, který vyhrál 4 závody za sebou. 

Rosbergovi se jako jedinému v letošní sezoně podařilo pokaždé vystoupat na podium, dokonce byl vždy do druhého místa. Má na svém kontě 6 podiových umístění za sebou. V této statistice mu patří až 36. místo, protože řada pilotů byla úspěšnější. Nadvládu zde s 19ti podii za sebou má Michael Schumacher, toho dosáhl mezi GP USA 2001 a Japonskem 2002. Druhý je Fernando Alonso s 15ti podii v řadě.

Rosberg vyhrál kvalifikaci a i zde je to 6. start z nejvýhodnějšího místa pro pilota se startovním číslem 6. Hattrick však nezískal (ani Grand Slam), protože nejrychlejší kolo v závodě zajel v samotném závěru Kimi Räikkönen. Ten však dojel až dvanáctý poté, co s Magnussenem zablokoval vlásenku u hotelu. Přestože nemá Fin co slavit, může ho hřát právě 40. nejrychlejší kolo v kariéře, ačkoliv žádný bod mu to nepřidalo. 


Nico Rosberg těsně před Lewise Hamilton při Grand Prix Monaka (foto: Daimler AG)

Na třetím místě dojel Daniel Ricciardo, který opět porazil Sebastiana Vettela – ten měl problém s turbem. Australan získal druhé podium, první přišlo ve Španělsku. 

Krom Rosberga všechny závody v sezoně dokončil i Fernando Alonso a Nico Hülkenberg. Španěl již potřetí v sezoně dojel na 4. místě a také Němec byl třikrát 5. Spolehlivost oba řadí na přední příčky v šampionátu. Alonso je třetí s 61 body a Hülenberg se vyhoupl na páté místo s 47 body, o 2 body více než má Vettel. Svou šňůru v počtu závodů dojetých na bodech přerušil Valtteri Bottas. 

V této statistice stoupají nahoru všichni tři výše zmínění. Nico Rosbergovi zatím patří 9. místo s 15ti bodovanými závody za sebou. Se stejným počtem závodů je v historických tabulkách Carlos Reutemann. Zde je nejúspěšnější Kimi Räikkönen z let 2012 a 2013, bodoval v 27 závodech v řadě. Jeho současný týmový kolega Fernando Alonso boduje již od Abu Dhabi 2013, proto mu s 9ti závody patří 53. místo. Hülkenberg s 8 bodovanými závody je 76. 

Lotus jde výkonově nahoru, ale v Monaku se jim nedařilo. Nicméně 8 vozů cíl nevidělo, proto se také Romain Grosjean dostal na 8. místo a získal 4 body. Jeho týmový kolega Pastor Maldonado do závodu vůbec neodstartoval. Vozy s motory Renault neměli štěstí, již zmíněný Vettel měl problém s turbodmychadlem a dvojice pilotů Toro Rosso odstoupila po problémech s výfukem. 


Letošní Grand Prix Monaka se druhému týmu Red Bull nevydařila (foto: Red Bull Racing)

Závod dokončilo jen 14 monopostů a deváté místo obsadil (po penalizaci 5 sekund) Jules Biachci a pro Marussii získal první mistrovské body. Pro samotného pilota to jsou první body po 25ti Grand Prix. Tým Marussia čekal 45 závodů (předchůdce tým Virgin bez bodů odjel 38 závodů), dosavadním maximem bylo 12. místo. Získané 2x v sezoně 2012, v Brazílii Charlesem Picem a v Singapuru Timem Glockem. 

Ač jako poslední, čtrnáctý, dojel Max Chilton s druhou Marussií, nemusí smutnit, protože i nadále prodlužuje svou sérii dokončených závodů. Nastoupil do 25 závodů a ve všech viděl cíl. To se ještě nikomu v historii nepodařilo. Nicméně sérii dokončených závodů v řadě za sebou nevede, patří mu čtvrté místo. Zde je nejúspěšnější Nick Heidfeld s 33 závody (Čína 2007 – Itálie 2009). Zajímavou sérii má rozjetou Fernando Alonso, dojel 23 závodů, čímž si vyrovnal svou rekordní sérii z období Evropská GP 2011 a Maďarsko 2012. Ve svém držení má ještě jednu delší sérii, a to s 22 závody (Francie 2005 až Německo 2006). Ještě bychom měli zmínit Rosberga, který má aktivní sérii od Belgie 2013, tudíž 15 dojetých závodů v řadě. 

Pokud však tuto statistiku rozšíříme i o závody, ve kterých byli piloti klasifikováni, je Max Chilton až 5. Vede stále Nick Heidfeld, ale má 41 klasifikovaných závodů v řadě, a to od Francie 2007 do Itálie 2009. Aktivní sérii má Jenson Button, v Monaku 2014 byl klasifikován již po 29. za sebou a patří mu třetí místo. Pouze o jeden klasifikovaný závod má Kimi Räikkönen, ale série je starší (Austrálie 2012 - Maďarsko 2013). 


Radost u Marussie po zisku prvního bodu v historii týmu (foto: Marussia F1 Team)

Vytisknout

Diskuze: Šesté pole position a šesté podium v řadě pro pilota s číslem šest

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 31.05.2014 09:30 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Marko: Nejen Ferrari, ale i Lauda učinil Neweymu přímou nabídku

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud