Nová éra F1 začíná v Austrálii - první závod sezóny 2014 z pohledu techniky (+video)

Petr Hlawiczka, 12. března 2014, 06:45 Google+

Zimní přestávka nám rychle utekla a již tento víkend nás čeká první závod nové sezóny a v důsledku velkých změn v technických pravidlech i nové éry Formule 1. Jaké výzvy na jezdce a techniku čekají na městském okruhu v Melbourne a co můžeme očekávat v nedělním závodě?

Počet komentářů:  42 komentářů (Poslední 14.03. 10:01) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Okleštěna byla aerodynamika zúžením předního křídla (na každé straně o 7,5 cm), zmizelo spodní zadní křídlo a o 2 cm se zmenšila výška toho horního. Už není možné foukat z výfuků přímo na podlahu, jediná koncovka musí končit uprostřed v zadní části vozu. Celkový přítlak po těchto změnách poklesl přibližně o 20 %, týmům se však daří dělat velké pokroky v jeho získávání zpět.

Vozy budou také poháněné novými 1,6litrovým V6 turbomotory s přímým vstřikováním paliva a s pokročilejšími systémy pro rekuperaci energie (ERS), které budou moci krom kinetické energie při brzdění moci čerpat i z teplené energie výfukových plynů.

Na dočasné městské trati se během roku nezávodí, proto bývá zpočátku hodně znečištěna a kluzká, což se v průběhu víkendu zlepšuje. Velká cena Austrálie čítá 58 kol (307,574 km), z nichž jedno měří 5303 m.

map
Mapka okruhu v Melbourne s vyznačenými DRS zónami (podklad: Formula1.com)

V neděli 16. března se bude v Albert Parku startovat v 17 hod před západem slunce, což může snížit viditelnost a v klesajících teplotách zhoršit fungování pneumatik. Na okruhu se nachází celkem 16 zatáček - 10 pravotočivých, 6 levotočivých - a jezdí se ve směru hodinových ručiček. Většina z nich je pomalá až středně-rychlá (viz úvodní či poslední dvě), nejrychlejší jsou číslo 11. a 12. Nejdelší úsek projížděný na plný plyn měří 843 m.

FIA opět stanovila stejně jako minulý rokdvě vzájemně závislé DRS zóny: první začíná 762 metrů před poslední zatáčkou okruhu, druhá hned za první šikanou, 510 m před zatáčkou č. 3. Obě sdílejí stejné místo detekce, jež se nachází 13 m před zatáčkou č. 14.

Mezera mezi horní klapkou a spodním profilem zadního křídla se nyní může po aktivaci DRS zvětšit až na 7,5 cm místo loňských 5 cm, efekt systému pro redukci přítlaku proto bude agresivnější.

Vozy jsou v Melbourne nastavovány na vysoký přítlak, požadavky na chlazení sice kvůli novým pohonným jednotkám stouply minimálně o pětinu, přesto jsou hodncony jako průměrné. Obrubníky zde nepředstavují problém. Hrbolatost dráhy dosahuje středního stupně.

pocasi
Předpověď počasí na víkend: pro závod déšť
(zdroj: formula1.com)

Jezdci mají letos k dispozici pouze pět pohonných jednotek na sezónu. Renault náročnost okruhu v Melbourne z pohledu motorů hodnotí takto (1 - nejlehčí, 5 - nejobtížnější):
- interní spalovací motor: 4
- MGU-K: 3
- MGU-H: 3
- baterie: 3
- spotřeba paliva: 5
- rekuperace energie: 4
.

Frekvence pomalých zatáček klade důraz na správnou odezvu motoru v nízkých otáčkách. V nájezdu do nich musí být brzdění motorem efektivní, aby zpomalovalo vůz a ulevovalo brzdám, zatímco turbo a MGU-H bude zatíženo na výjezdu z nich, aby nedocházelo k prodlevám v odezvě.

Klíčové je poskytnou jezdci výkon, když ho potřebuje, a dobrou ovladatelnost. Jezdci plynovým pedálem kvůli nadbytku krouticího momentu nových hybridních pohonných jednotek již primárně neovládají otevíraní škrticí klapky, ale spíše dávkování krouticího momentu.

Prudké rozjezdy mezi pomalými zatáčkami vedou k vysoké zátěži interního spalovacího motoru (ICE), na druhou stranu ale také dávají MGU-H šanci rekuperovat energii z výfuků, což bude v Melbourne kvůli spotřebě paliva, která zde byla loni druhá nejvyšší, obzvlášť důležité.

Týmy by rády startovaly s co nejnižším množstvím, letos však budou mít v nádrži na začátku všichni 100 kg paliva (+ něco navíc pro dojezdové kolo) kvůli tomu, aby dosáhly co nejnižšího času na absolvování závodu.

Proto se budou soustředit na co největší rekuperaci energie z brzd (MGU-K) a z výfuků (MGU-H), aby baterie byla stále nabitá a energie mohla být využívána co nejefektivněji. Úbytek 10 kg paliva odpovídá zrychlení o 0,34 s na kolo, spotřeba kvůli pravidlům dosahuje 1,7 kg/kolo.


Red Bull na videu vysvětluje letošní technické změny (zdroj: Red Bull Racing)

Na plný plyn by se mělo letos jet 61 % kola. Jestliže loni zde KERS poskytoval výhodu v podobě o 3 desetiny na kolo rychlejších časů, letos je výpadek MGU-K mnohem vážnější (až 1,5 sekundy na kolo) - vůz poháněný pouze interním spalovacím motorem tak zůstává v podstatě nekonkurenceschopným.

Jak je na tom před prvním závodním víkendem Renault, který měl v předsezónních testech se svými motory největší problémy? "Našim cílem je umožnit týmům co nejvíce ježdění s maximálním množstvím výkonu a ovladatelností.

Stále se máme hodně co učit, ale s našimi týmy jsme zvládli celý závodní víkend, což nám poskytlo spoustu informací o tom, jak přistoupit k závodu a ke kvalifikaci. Nezakrýváme fakt, že to nebude jednoduché, ale jsme na cestě zpět s naším plánem ozdravění a Melbourne v něm bude představovat další fázi," uvádí výrobce motorů zásobující Caterham, Lotus, Red Bull a Toro Rosso.

Vozy budou letos využívat novou osmirychlostní převodovku, která je v Melbourne zatěžována průměrně. Fixní poměry musí stáje nahlásit předem pro všech 19 závodů sezóny 2014, pouze letos je budou moci jednou změnit.

telemetrie
Telemetrie z loňského průjezdu okruhu v Albert Parku (zdroj: Team Caterham F1/Renault Sport F1)

Pirelli letos upravilo směsi i konstrukce tak, aby odpovídaly vyššímu krouticímu momentu nových motorů a vydržely o něco více kol než v loňském roce. I letos bychom se měli dočkat pestrých strategií o 2 - 3 zastávkách (při dvouzastávkové strategii v kolech 17 - 20 a 40 - 45).

Italský dodavatel volí pro Melbourne  měkkou (žlutá barva) a středně-tvrdou (bílá barva) směs, která byla v testech o více než 1,2 sekundy na kolo pomalejší. Nejvíce zatěžovanou je levá zadní guma, pro dobrou výkonnost jsou v Melbourne klíčové brzdění a akcelerace.

Mnohem více zde dostávají zabrat brzdy, jejich výrobci hlásí středně-vysoké opotřebení, nároky na chlazení jsou však nízké/střední. Na devíti místech se brzdí celkově 15 % (loni 10 %) času jednoho kola.

Vysoké zatížením brzd se týká i nového elektronického systému brake by wire, který rozděluje brzdný účinek mezi motorgenerátor MGU-K a samotné brzdy (hydraulické spojení od hlavního válce k třmenu je v záloze, bude fungovat pouze v případě jeho selhání). Výhodou tvrdého brzdění je možnost rekuperovat energii, která by jinak byla změřena.

Nejprudší brzdění čeká podle společnosti Brembo na piloty před zatáčkou č. 1 (loni č. 3): z rychlosti 304 km/hod musí na 92 metrech za 1,75 sekundy zpomalit na 135 km/hod. Na pedál přitom vyvíjejí za přetížení 5,78 G tlak 148 kg a výkon brzd zde dle společnosti Brembo dosahuje 3004 kW. Údaje o brzdění v ostatních zatáčkách najdete zde.


Průjezd okruhu z pohledu Lewise Hamiltona (zdroj: Youtube.com)

Safety car se v závodě objeví průměrně 1,7 krát, pravděpodobnost jeho výjezdu je 60%. Boxová ulička v Melbourne je jednou z nejkratších v šampionátu - měří 280 m, ztráta v čase na kolo za průjezd boxy se zastávkou činí 21 s. Loni jsme zde zaznamenali 53 zastávek (průměrně 2,4 na pilota), ta nejrychlejší trvala 2,1 s.

Rekord v závodě zde drží Michael Schumacher (Ferrari), jenž v roce 2004 prolétl jedno kolo za 1:24,125 min. Loni zde byl v průběhu velké ceny nejrychlejší Kimi Räikkönen (Lotus) s časem 1:29,274 min poté, co o den dříve ovládl kvalifikaci Sebastian Vettel (Red Bull), jenž po dešti zvládl na osychající dráze kolo za 1:27,407 min.

Informace o jezdeckých sestavách týmů najdete v tomto článku. V Austrálii se těšíme na debut tří nových pilotů - Marcuse Ericssona (Caterham), Daniila Kvjata (Toro Rosso), Kevina Magnussena (McLaren) - a na návrat Kamuje Kobajašiho (Caterham).

 

Údaje z roku 2013

Časy:
- P1: 1:27,211 (Vettel)
- P2: 1:25,908 (Vettel)
- P3: 1:26,929 (Grosjean)

- Q1: 1:43,380 (Rosberg)
- Q2: 1:36,194 (Rosberg)
- Q3: 1:27,407 (Vettel)

- max. rychlost: 313 km/h (Hamilton)

Přes 500 fotografií z loňského závodního víkendu v Austrálii hledejte zde.

Vytisknout

Diskuze: Nová éra F1 začíná v Austrálii - první závod sezóny 2014 z pohledu techniky (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 42, poslední 14.03.2014 10:01 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 42 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Ferrari: Během testů jsme pracovali na směny 24 hodin denně, teď budeme omezeni…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud