Nová éra F1 začíná v Austrálii - první závod sezóny 2014 z pohledu techniky (+video)

Petr Hlawiczka, 12. března 2014, 06:45 Google+

Zimní přestávka nám rychle utekla a již tento víkend nás čeká první závod nové sezóny a v důsledku velkých změn v technických pravidlech i nové éry Formule 1. Jaké výzvy na jezdce a techniku čekají na městském okruhu v Melbourne a co můžeme očekávat v nedělním závodě?

Počet komentářů:  42 komentářů (Poslední 14.03. 10:01) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Okleštěna byla aerodynamika zúžením předního křídla (na každé straně o 7,5 cm), zmizelo spodní zadní křídlo a o 2 cm se zmenšila výška toho horního. Už není možné foukat z výfuků přímo na podlahu, jediná koncovka musí končit uprostřed v zadní části vozu. Celkový přítlak po těchto změnách poklesl přibližně o 20 %, týmům se však daří dělat velké pokroky v jeho získávání zpět.

Vozy budou také poháněné novými 1,6litrovým V6 turbomotory s přímým vstřikováním paliva a s pokročilejšími systémy pro rekuperaci energie (ERS), které budou moci krom kinetické energie při brzdění moci čerpat i z teplené energie výfukových plynů.

Na dočasné městské trati se během roku nezávodí, proto bývá zpočátku hodně znečištěna a kluzká, což se v průběhu víkendu zlepšuje. Velká cena Austrálie čítá 58 kol (307,574 km), z nichž jedno měří 5303 m.

map
Mapka okruhu v Melbourne s vyznačenými DRS zónami (podklad: Formula1.com)

V neděli 16. března se bude v Albert Parku startovat v 17 hod před západem slunce, což může snížit viditelnost a v klesajících teplotách zhoršit fungování pneumatik. Na okruhu se nachází celkem 16 zatáček - 10 pravotočivých, 6 levotočivých - a jezdí se ve směru hodinových ručiček. Většina z nich je pomalá až středně-rychlá (viz úvodní či poslední dvě), nejrychlejší jsou číslo 11. a 12. Nejdelší úsek projížděný na plný plyn měří 843 m.

FIA opět stanovila stejně jako minulý rokdvě vzájemně závislé DRS zóny: první začíná 762 metrů před poslední zatáčkou okruhu, druhá hned za první šikanou, 510 m před zatáčkou č. 3. Obě sdílejí stejné místo detekce, jež se nachází 13 m před zatáčkou č. 14.

Mezera mezi horní klapkou a spodním profilem zadního křídla se nyní může po aktivaci DRS zvětšit až na 7,5 cm místo loňských 5 cm, efekt systému pro redukci přítlaku proto bude agresivnější.

Vozy jsou v Melbourne nastavovány na vysoký přítlak, požadavky na chlazení sice kvůli novým pohonným jednotkám stouply minimálně o pětinu, přesto jsou hodncony jako průměrné. Obrubníky zde nepředstavují problém. Hrbolatost dráhy dosahuje středního stupně.

pocasi
Předpověď počasí na víkend: pro závod déšť
(zdroj: formula1.com)

Jezdci mají letos k dispozici pouze pět pohonných jednotek na sezónu. Renault náročnost okruhu v Melbourne z pohledu motorů hodnotí takto (1 - nejlehčí, 5 - nejobtížnější):
- interní spalovací motor: 4
- MGU-K: 3
- MGU-H: 3
- baterie: 3
- spotřeba paliva: 5
- rekuperace energie: 4
.

Frekvence pomalých zatáček klade důraz na správnou odezvu motoru v nízkých otáčkách. V nájezdu do nich musí být brzdění motorem efektivní, aby zpomalovalo vůz a ulevovalo brzdám, zatímco turbo a MGU-H bude zatíženo na výjezdu z nich, aby nedocházelo k prodlevám v odezvě.

Klíčové je poskytnou jezdci výkon, když ho potřebuje, a dobrou ovladatelnost. Jezdci plynovým pedálem kvůli nadbytku krouticího momentu nových hybridních pohonných jednotek již primárně neovládají otevíraní škrticí klapky, ale spíše dávkování krouticího momentu.

Prudké rozjezdy mezi pomalými zatáčkami vedou k vysoké zátěži interního spalovacího motoru (ICE), na druhou stranu ale také dávají MGU-H šanci rekuperovat energii z výfuků, což bude v Melbourne kvůli spotřebě paliva, která zde byla loni druhá nejvyšší, obzvlášť důležité.

Týmy by rády startovaly s co nejnižším množstvím, letos však budou mít v nádrži na začátku všichni 100 kg paliva (+ něco navíc pro dojezdové kolo) kvůli tomu, aby dosáhly co nejnižšího času na absolvování závodu.

Proto se budou soustředit na co největší rekuperaci energie z brzd (MGU-K) a z výfuků (MGU-H), aby baterie byla stále nabitá a energie mohla být využívána co nejefektivněji. Úbytek 10 kg paliva odpovídá zrychlení o 0,34 s na kolo, spotřeba kvůli pravidlům dosahuje 1,7 kg/kolo.


Red Bull na videu vysvětluje letošní technické změny (zdroj: Red Bull Racing)

Na plný plyn by se mělo letos jet 61 % kola. Jestliže loni zde KERS poskytoval výhodu v podobě o 3 desetiny na kolo rychlejších časů, letos je výpadek MGU-K mnohem vážnější (až 1,5 sekundy na kolo) - vůz poháněný pouze interním spalovacím motorem tak zůstává v podstatě nekonkurenceschopným.

Jak je na tom před prvním závodním víkendem Renault, který měl v předsezónních testech se svými motory největší problémy? "Našim cílem je umožnit týmům co nejvíce ježdění s maximálním množstvím výkonu a ovladatelností.

Stále se máme hodně co učit, ale s našimi týmy jsme zvládli celý závodní víkend, což nám poskytlo spoustu informací o tom, jak přistoupit k závodu a ke kvalifikaci. Nezakrýváme fakt, že to nebude jednoduché, ale jsme na cestě zpět s naším plánem ozdravění a Melbourne v něm bude představovat další fázi," uvádí výrobce motorů zásobující Caterham, Lotus, Red Bull a Toro Rosso.

Vozy budou letos využívat novou osmirychlostní převodovku, která je v Melbourne zatěžována průměrně. Fixní poměry musí stáje nahlásit předem pro všech 19 závodů sezóny 2014, pouze letos je budou moci jednou změnit.

telemetrie
Telemetrie z loňského průjezdu okruhu v Albert Parku (zdroj: Team Caterham F1/Renault Sport F1)

Pirelli letos upravilo směsi i konstrukce tak, aby odpovídaly vyššímu krouticímu momentu nových motorů a vydržely o něco více kol než v loňském roce. I letos bychom se měli dočkat pestrých strategií o 2 - 3 zastávkách (při dvouzastávkové strategii v kolech 17 - 20 a 40 - 45).

Italský dodavatel volí pro Melbourne  měkkou (žlutá barva) a středně-tvrdou (bílá barva) směs, která byla v testech o více než 1,2 sekundy na kolo pomalejší. Nejvíce zatěžovanou je levá zadní guma, pro dobrou výkonnost jsou v Melbourne klíčové brzdění a akcelerace.

Mnohem více zde dostávají zabrat brzdy, jejich výrobci hlásí středně-vysoké opotřebení, nároky na chlazení jsou však nízké/střední. Na devíti místech se brzdí celkově 15 % (loni 10 %) času jednoho kola.

Vysoké zatížením brzd se týká i nového elektronického systému brake by wire, který rozděluje brzdný účinek mezi motorgenerátor MGU-K a samotné brzdy (hydraulické spojení od hlavního válce k třmenu je v záloze, bude fungovat pouze v případě jeho selhání). Výhodou tvrdého brzdění je možnost rekuperovat energii, která by jinak byla změřena.

Nejprudší brzdění čeká podle společnosti Brembo na piloty před zatáčkou č. 1 (loni č. 3): z rychlosti 304 km/hod musí na 92 metrech za 1,75 sekundy zpomalit na 135 km/hod. Na pedál přitom vyvíjejí za přetížení 5,78 G tlak 148 kg a výkon brzd zde dle společnosti Brembo dosahuje 3004 kW. Údaje o brzdění v ostatních zatáčkách najdete zde.


Průjezd okruhu z pohledu Lewise Hamiltona (zdroj: Youtube.com)

Safety car se v závodě objeví průměrně 1,7 krát, pravděpodobnost jeho výjezdu je 60%. Boxová ulička v Melbourne je jednou z nejkratších v šampionátu - měří 280 m, ztráta v čase na kolo za průjezd boxy se zastávkou činí 21 s. Loni jsme zde zaznamenali 53 zastávek (průměrně 2,4 na pilota), ta nejrychlejší trvala 2,1 s.

Rekord v závodě zde drží Michael Schumacher (Ferrari), jenž v roce 2004 prolétl jedno kolo za 1:24,125 min. Loni zde byl v průběhu velké ceny nejrychlejší Kimi Räikkönen (Lotus) s časem 1:29,274 min poté, co o den dříve ovládl kvalifikaci Sebastian Vettel (Red Bull), jenž po dešti zvládl na osychající dráze kolo za 1:27,407 min.

Informace o jezdeckých sestavách týmů najdete v tomto článku. V Austrálii se těšíme na debut tří nových pilotů - Marcuse Ericssona (Caterham), Daniila Kvjata (Toro Rosso), Kevina Magnussena (McLaren) - a na návrat Kamuje Kobajašiho (Caterham).

 

Údaje z roku 2013

Časy:
- P1: 1:27,211 (Vettel)
- P2: 1:25,908 (Vettel)
- P3: 1:26,929 (Grosjean)

- Q1: 1:43,380 (Rosberg)
- Q2: 1:36,194 (Rosberg)
- Q3: 1:27,407 (Vettel)

- max. rychlost: 313 km/h (Hamilton)

Přes 500 fotografií z loňského závodního víkendu v Austrálii hledejte zde.

Vytisknout

Diskuze: Nová éra F1 začíná v Austrálii - první závod sezóny 2014 z pohledu techniky (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 42, poslední 14.03.2014 10:01 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 42 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Ferrari: Během testů jsme pracovali na směny 24 hodin denně, teď budeme omezeni…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud