Zastávky v boxech: Red Bull s průměrem 2,83 sekundy kraluje

iM2, 8. srpna 2013, 21:36 Google+

Zastávky v boxech se opět po problému v Německu se zastávkou Marka Webbera dostaly do popředí zájmu. Jde rychlost na úkor bezpečnosti? Pojďme se tedy podívat, jak si jednotlivé týmy v polovině sezony stojí.

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 13.08. 13:12) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Red Bull opět získal nadvládu v boxech. Ve druhé polovině sezony 2012 totiž stanovil rekord McLaren. "Tehdy jsme byli asi o 3 desetiny rychlejší než Red Bull, teď je situace opačná," přiznává náskok konkurence Sam Michael, sportovní ředitel McLarenu.

V zásadě existují dvě metody měření zastávky v boxech - od zastavení po zelené světlo nebo od zastavení do odjezdu. Mercedes měří čas, po který vůz opravdu stojí. Německý server Auto motor und sport je změřil a porovnal v polovině sezony dosažené výkony jednotlivých týmů.

A dá se říct, že Red Bull není jenom na trati ve vedení. Mistrovský tým zvládá také nejrychleji zastávky v boxech. Jejich zastávka trvá v průměru 2,83 vteřiny. Když uvážíme, že stáj už předvedla 56 pit stopů, tak je to neuvěřitelná bilance. Ferrari (54 zastávek) je s průměrným časem 2,90 vteřiny jen těsně na druhém místě. Třetí je Mercedes s průměrným časem 3,06 s (57 pit stopů). 

Mercedes, Ferrari, Red Bull a McLaren pracují s vlastními systémy - pistole na přitažení matky kola stojí 7 000 EUR. Zvedáky pak mají například hodnotu běžného malého vozu. Red Bullu se velká snaha vyplácí, pět vůbec nejrychlejších zastávek za tento rok předvedla rakouská stáj - zde mluvíme o opravdové době stání vozu.

Aktuální absolutní rekord jsou 2,13 s - mechanici Red Bullu dokázali v tomto čase odbavit Marka Webbera v Malajsii při jeho druhé zastávce. Do rozsvícení zeleného světla to bylo dokonce jen 2,05 s!

Tento čas je následován čtvrtou zastávkou Vettela v Malajsii a první ve Španělsku - obě proběhly za 2,15 vteřiny. Čtvrtá zastávka Webbera v Sepangu byla též rychlá, stopky se zastavily na hodnotě 2,16 s. Vettel na Nürburgringu tvrdě bojoval o svoje první domácí vítězství, k němuž mu dopomohli i jeho mechanici. Poprvé jej v boxech odbavili za 2,20 s.

Mercedes se v poslední době dotahuje. V Německu byly mechanici stříbrných šípů dokonce na čele. V Budapešti pak obsadili druhé místo. Jejich nejrychlejší zastávka je z Německa a má hodnotu 2,16 s (do zeleného světla), respektive 2,4 s (do rozjetí) - takto rychle byl odbaven Nico Rosberg při třetím zastavení v boxech.

Během cvičení si zastávek jsou však mechanici ještě rychlejší: "Během tréninku této činnosti jsme dosáhli na Nürburgringu čas 1,6 vteřiny. Jenže během tréninku pochopitelně chybí napětí, které je při velké ceně," prozrazuje Ron Meadows, týmový manažer Mercedesu. 

Tyto rekordní časy je pochopitelně možné dosahovat jenom díky stále lepší technice a stále jednodušším procesům. Například se proslýchá, že Red Bull vypouští auto automaticky po utažení matky kol.

Mechanici by měli mít na pistoli zelené tlačítko, které signalizuje dokončenou práci na daném kole. Až systém dostane signál čtyř zelených tlačítek, auto se ze zvedáků spouští automatiky, odpadá tak prodleva muže stojícího před autem.

O přerušení celého systému se mohou postarat pouze dva lidé sledující zastávku u televize - kontrolor zastávky v boxech a člověk, který sleduje provoz v boxové uličce. Zde platí jasné pravidlo, když je blížící se auto jiného týmu blíže než 44 metrů od stání stáje, tak musí vůz obsloužený mechaniky zůstat stát. Aby vzdálenost 44 metrů týmy odhadly, dělají si během pátku značky na boxové zídce.

Nebezpečné vypuštení vozu by mělo být v budoucnu stejně jako špatně upevněné kolo velmi tvrdě ze strany FIA trestáno. Namísto pouhých finančních pokut by měli komisaři udělovat tresty průjezdy boxovou uličkou.

Andy Stevenson, týmový manažer Force India to však kritizuje: "Občas se měří dvěma metry. Ferrari už třikrát vypustilo svého jezdce nebezpečně do cesty jinému a nic se nestalo. My jsme za to byli potrestáni."

Od Velké ceny Singapuru navíc FIA předepsala nový druhý bezpečnostního systému, který bude na náboji kola. První bezpečnostní systém se aktivuje tehdy, pokud je kolo s matkou nasazeno pouze na náboji. Až je matka utažena, aktivuje se druhý bezpečnostní systém. Red Bull se rozhodl dobrovolně tento systém nasadit už v Maďarsku. Zdá se, že jeho vyladění ještě chvíli potrvá, protože Vettel s Webberem okamžitě ztráceli 0,5 s. 

Vytisknout

Diskuze: Zastávky v boxech: Red Bull s průměrem 2,83 sekundy kraluje

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 13.08.2013 13:12 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Force India

Lotus: Pokud odejde Räikkönen, mohl by jej nahradit Hülkenberg nebo Di Resta

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud