Analýza sektorů: Kde Button díky menšímu zadnímu křídlu drtil soupeře?

Petr Hlawiczka, 1. září 2012, 21:50 Google+

KVALIFIKACE VE SPA- ANALÝZA RYCHLOSTÍ A ČASŮ V SEKTORECH; Pohled na časy a rychlosti v jednotlivých sektorech napoví něco více o rozložení sil v poli, než obvyklé časy na kolo. Jak si v nich piloti vedli v kvalifikaci na Velkou cenu Belgie?

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 02.09. 12:49) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Nejprve se podívejme na rozvržení jednotlivých sektorů. První začíná krátkou startovní rovinkou a brzděním do nejpomalejšího místa okruhu - vlásenky La Source. Poté následuje 23sekundový úsek na plný plyn skrze krásnou zatáčku Eau Rouge, která však pro moderní monoposty za sucha nepředstavuje takovou výzvu, jako v minulosti - jezdí se jednoduše s plynem na podlaze, FIA zde navíc zakázala využívání DRS v trénincích i v kvalifikaci bez ohledu na počasí. Tento odpor je o aerodynamické efektivitě, klíčová je zde maximální rychlost a co nejnižším odpor.

Druhý sektor klade odlišné nároky na vůz a vyžaduje protichůdné nastavení - co nejvíce přítlaku. Velmi tvrdě se brzdí na konci rovinky Kemmel do zatáčky č. 5. Středně rychlá 6/7 a poté pomalá 8 jsou podle Bruna Senny nejnáročnějšími místy. Po středně rychlé deváté zatáčce následuje velmi rychlý, otevírající se Pouhon, který vyžaduje odvahu a odhodlání. Podle některých je právě tato místo nejnáročnější - piloti pouze na okamžik povolí plynový pedál. Po středně rychlé šikaně 12/13 a 14. zákrutě začíná další sektor.

Třetí je celkem jednoduchý a charakterem podobný tomu prvnímu: dlouhá rovinka (20 s na plný plyn) a vůbec nejtvrdší brzdění do pomalé šikany 18/19. Důležitá je opět aerodynamická efektivita a dosažení co nejvyšší maximální rychlosti. V Blanchimont dosahuje úhel směrové úchylky pneumatik téměř 3 °.

Zvláštností Spa je to, že se čidlo pro měření maximálních rychlostí (speed trap) nenachází v nejrychlejším místě okruhu, ale hned za Eau Rouge, resp. za Raidillonem. Nejvyšší rychlosti vozy dosahují buď na konci rovinky Kemmel před pátou zatáčkou nebo před závěrečnou šikanou - záleží na směru a síle větru.

Podrobnější technický popis okruhu a veškerých jeho paramterů najdete zde.

map
Mapa okruhu ve Spa (zdroj: FIA)


V poslední části nejrychlejší sektory dal během jednoho kola dohromady pouze Maldonado, který dokládá, že má dostatek talentu - potřebuje však krotit svůj temperament, více se za volantem ovládat, jezdit hlavou a vyzrát.

Pérezovi se také podařilo všechny "purpurové" sektory v jednom kole - to však bylo už v Q2. V Q3 se o 0,239 s zhoršil. Totéž se stalo Di Restovi, který byl v Q2 o 0,161 s rychlejší než ve finálovém rozstřelu.

Pokud by se podařilo zajet ideální kolo všem, nejvíce by si z elitní desítky polepšil Kobajaši (- 0,156 s) a Hamilton (- 0,119 s).

casy

Button vládl prvnímu a třetímu sektoru, který vyžaduje dobrou aerodynamickou efektivitu vozu. Hamilton se po trablích McLarenu ve třetím tréninku po technickém brífinku se svým týmem rozhodl pro velkou změnu - nasadil staré zadní křídlo pro vyšší přítlak, Jenson se rozhodl ponechat nové.

A rozhodl se správně. Podle propočtů McLarenu sice vůz neměl být se starší verzí o moc pomalejší, Lewis s ním však na obou dlouhých rovinkách ztrácel kolem 0,4 s. Realita byla mnohem horší, než původní propočty. Po kvalifikaci již křídlo kvůli pravidlům parc fermé není možné měnit, zítra zřejmě bude muset jet pro svého týmového kolegu. Velmi podobnou strategii zvolil také Lotus u Kimiho Räikkönena, ten se však kvalifikoval na čtvrté pozici (po penalizaci Maldonada odstartuje ze třetí).

V prvním a posledním sektoru si vedlo velmi dobře také Ferrari s Fernandem Alonsem za volantem. V prostředním, který vyžaduje vyšší přítlak, si lépe než Button vedl jeho týmový kolega s větším zadním křídlem, oba Saubery a Räikkönen.

maximalky

Nejvyšší rychlost byla na konci prvního sektoru naměřena Sauberům, které potvrzují, že jim rychlé zatáčky sedí (více v rozsáhlejším rozboru Sauberu C31 zde): Kobajaši dosáhl 330,9 km/hod, Pérez 326,8. Nejpomalejší byly v tomto místě tradičně Red Bully a Marussie - Vettel jen 316 km/hod.

Rozdíl 15 km/hod je značný a ve Spa rakouskou stáj vytrestal, když úřadující mistr světa vypadl už v Q2, přičemž mu do smíchu nebylo. Na dotaz, s čím měl problém, Vettel jen odsekl: "Neměl jsem žádný problém," a vysvětlil, že auto je zkrátka pomalé.

Aerodynamiku mají dobrou - za Eau Rouge dosahovali pro změnu rychlosti nejvyšší, na dlouhé rovince za ní však už nezrychlovali. Důraz na vyšší přítlak v zatáčkách a vyšší odpor se v Belgii ale nevyplácí - nebyli nejrychlejší v Q2, aerodynamická efektivita vozu RB8 je kousek horší než u některých soupeřů.

button
Jenson Button na výjezdu z Eau Rouge (foto: McLaren Mercedes)

Zítra máme zaděláno na velmi zajímavý závod na dráze, kde se snadno předjíždí. Týmy toho na suché dráze moc neujeli a nemají přesné poznání o degradaci pneumatik. Rozdíl mezi středně-tvrdou směsí Pirelli se pohybuje kolem 0,6 - 0,9 s/kolo.

Saubery a Lotusy jsou obvykle šetrnější k pneumatikám a těší se na dobrý výsledek. Podaří se jim předstihnout Buttona, zkříží jim zezadu plány Hamilton, překvapí opět Maldonado nebo na všechny opět vyzraje Alonso, který opět tvrdí, že mají pomalé auto a vítězství je mimo dosah?

Vytisknout

Diskuze: Analýza sektorů: Kde Button díky menšímu zadnímu křídlu drtil soupeře?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 02.09.2012 12:49 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli

Fotogalerie: Vylepšené vozy v kvalifikaci konečně za slunného počasí

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud