Kdo by mohl závodit za nové týmy?

Petr Hlawiczka, 25. června 2009, 14:30 Google+

Do Formule 1 vstoupí příští rok tři nové týmy, k dispozici tak bude o šest závodních sedaček více. Kdo by mohl tato místa obsadit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
de la Rosa, Pedro

de la Rosa, Pedro | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Giorgio Pantano
Tento Ital je úřadujícím šampiónem GP2 - a také prvním, který nedostal okamžitou nabídku z Formule 1. Malé zkušenosti z F1 přeci jen má, krátce se objevil za volantem Jordanu v roce 2004. Pantano si udržuje závodní kondici krom GP2 také v šampionátu Renault Megane a v Superleague Formula.




Bruno Senna
Synovec slavného Ayrtona Senny Bruno je znám svými usilovnými pokusy o vstup do F1. Je snad jediným z potenciálních kandidátů, kteří se mohou měřit s Danicou Patrick co do publicity. Loni pronásledoval Pantana v šampionátu GP2. Po neúspěšném pokusu získat loni místo závodního pilota v Hondě ani v DTM se poněkud zvláštně rozhodl nepokračovat letos v GP2, protože trávit rok mimo hlavní závodní série je podle mě to poslední, co potřebuje.




Christian Klien
Pokud by míval Red Bull s Klienem trochu více trpělivosti a nenacpal by ho v roce 2004 ve věku 20 let rovnou do F1, možná by si vedl o něco lépe. Podržel si však roli testovacího pilota BMW, kteří jsou s ním docela spokojeni.




Vitantonio Liuzzi
Další jezdec, jenž vyhlíží po své druhé příležitosti v F1. Podle některých zákulisních zdrojů patří k horkým kandidátům na místo zastarávajícího Giancarla Fisichelly ve Force Indii v příštím roce. Příchodem tří nových týmů se mu však naskýtají další příležitosti na opětovný vstup do F1. V té odjel 4 závody za Red Bull v roce 2005, v dalších dvou letech pak působil v Toro Rosso do té doby, než jej nahradil  v roce 2008 Sebastien Bourdais. Letos to zkouší v A1GP, kde například vyhrál hned při svém debutu na trati v portugalském Portimau kvalifikaci.




Danica Patrick
Vysněná pilotka sponzorů by mohla být jasnou volbou týmu USF1. Zájem o ní už potvrdil majitel amerického týmu Peter Windsor. Otázkou však je, zda bude mít zájem ona - pro příští rok je spojována spíše s přestupem do NASCARu, více se jí totiž daří na oválech než na závodních tratích. Nicméně mít amerického pilota, navíc ženu, v F1 by velmi přispělo ke zvýšení popularity této série nejen v USA. Předpokládám, že Bernie Ecclestone již žhaví svůj mobil a vyjednává, aby se jí mohl pyšnit ve svém krámě - mohla by mu pomoci zvýšit příjmy z F1.




Romain Grosjean
Testovací pilot Renaultu a vedoucí muž série GP2. Podává zatím ale nevyrovnané výkony: v některých závodech letos exceloval, v jiných propadl - jako například při tom posledním v Silverstone, kde po vítězství v kvalifikaci se v závodě hodně propadl. Hovoří se o něm také jako o možné náhradě Nelsona Piqueta, jr.




Nico Hülkenberg
Nico je úřadujícím mistrem eurosérie F3. I když mají Němci již v F1 četné zastoupení, tento mladík je dalším žhavým kandidátem. Je bezpochyby také nejlepším nováčkem letošní GP2, kde by nakonec mohl promluvit i do bojů o titul. Stejně jako Grosjean i on již má v kapse jeden titul mistra eurosérie F3, navíc je spojován s F1 týmem - s Williamsem. Dokázal také vyjet pro Německo titul v sérii A1GP. Velký talent.




Anthony Davidson
Rozhodně patří mezi piloty, kteří v posledních letech vypadli z F1, ale zasloužili by si šanci na návrat. Podával výborné výkony v jinak slabé stáji Super Aguri v roce 2007, na holičkách zůstal v roce 2008 poté, co tým zkrachoval. Objevil se ve voze Aston Martin ve 24hodinovce Le Mans.




Takuma Sato
Davidsonův týmový kolega je idolem mnoha fanoušků, za Super Aguri předvedl pár skvělých výkonů. S F1 má bohaté zkušenosti, jezdil za Jordan, BAR a Super Aguri. Satova popularita v Japonsku a náklonnost sponzorů vůči jeho sobě z něj dělá dalšího adepta pro týmy, které budou potřeboval pilota, jenž by si svou účast platil. To mu téměř zajistilo místo v Toro Rosso v letošní sezóně, nakonec ho však získal Sebastien Bourdais (ano, ten vyfoukl místo již nejednomu pilotovi).




Paul di Resta
Paul byl spojován s místem ve Force India po uzavření technologického partnerství s McLarenem, nakonec k tomu nedošlo. Di Resta závodí za Mercedes v DTM, kde závodí od roku 2006, v němž porazil Sebastiana Vettela v eurosérii F3. Má za sebou úspěšné testy F1 monopostu McLarenu. V roce 2006 navíc již jezdil za Manor v sérii F3.




Pedro de la Rosa
Věčný testovací pilot McLarenu, za nějž nastoupil i do závodu, naposledy v roce 2006 v Brazílii, kde dojel při zranění Montoyi na osmém místě, v sezóně však nasbíral při účasti pouze v šesti závodech solidních 19 bodů a skončil v ní celkově jedenáctý. Má spoustu cenný zkušeností s vývojem vozu F1, na svou další šanci v F1 marně čeká, pomalu jej však již začínají limitovat přibývající roky.


Vytisknout

Diskuze: Kdo by mohl závodit za nové týmy?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Todt, Jean

Příštím prezidentem FIA by mohl být Todt

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud