Toyota ukázala TF108 + FOTO

Pavel Stavebník, 10. ledna 2008, 13:05 Google+

AKTUALIZOVÁNO; Tovární tým autmobilky Toyota dnes ve svém sídle v Kolíně nad Rýnem představil horkou novinku TF108, se kterou bude dvojice Trulli - Glock bojovat o mistrovské body a naplnění snu majitelů o úspěchu ve formuli 1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Trulli - Glock

Trulli - Glock | foto: Panasonic Toyota Racing

Sdílejte článek

Dvojici závodních pilotů při slavnostním ceremoniálu doprovázel nový testovací pilot stáje Japonec Kamui Kobayshi, šéf týmu Tadashi Yamashina a prezident John Howett, který se ujal slova a nastínil letošní cíle. V první řadě musí tým předvést lepší výkon proti sezoně 2007, neboť má opět k dispozici veškeré vybavení a zdroje srovnatelné se špičkovými týmy. Co se týče jezdecké sestavy, Glocka si cení pro jeho úspěchy v GP2 a Trulli je v F1 stálicí.

Šéf týmu Yamashina byl konkrétnější a nastavil cíl vskutku vysoký. Přesto se vedení japonského týmu poučilo z let minulých. „Naším cílem v F1 je vyhrávat a čím dříve toho dosáhneme, tím lépe. Cílem pro letošní sezonu jsou pravidelné bodované pozice a čas od času nějaké to pódiové umístění. S loňským rokem nejsme spokojeni, potřebujeme dát našim jezdcům vůz, se kterým tyto cíle bude možné splnit.“ Japonec dále uvedl, že hlavními zdroji pro jeho optimismus je kontinuita ve všech základních oblastech, což je základ pro dobrou komunikaci a týmovou práci.

Jarno Trulli je z dua Toyoty tím zkušenějším a rád by navázal na sezonu 2005, která byla zatím pro tým z Kolína nad Rýnem nejlepší. Rád by znovu bojoval o umístění na stupních vítězů a věří tomu, že soupeření s Timo Glockem napomůže celému týmu. „Timo je skvělý chlap, je zatraceně rychlý a rozhodně mi to neulehčí, z toho ale bude těžit především tým.“ Zároveň však varoval, že ze dne na den se úspěchy nedostaví nikde, natož v F1. Jediným řešením je dobře vykonaná práce, usilovná snaha, správná rozhodnutí a taky trocha pověstného štěstí.

Timo Glock přiznal přes obrovskou radost i nervozitu, slíbil však, že do startu v Austrálii po ní nebude ani památky. „Spolu s Jarnem chci pomoci týmu a co nejdříve získávat kvalitní výsledky. Jarno je rychlý, především v kvalifikaci, ale jsem zvyklý na tvrdé soupeře a tady bude vedle mne 21 špičkových soupeřů.“

Kamui Kobayshi je ve formuli 1 poměrně neznámou osobou, jeho cílem je angažmá v závodním voze, zatím se však bude snažit ze všech sil napomáhat týmu v přípravě špičkového monopostu.

Klíčem ke všem přáním, slibům a cílům bude monopost TF108, který podle šéfa oddělení šasi Vasselona vypadá na základě výsledků z aerodynamického tunelu velmi dobře. Francouz vysvětlil, že se při konstrukci rozhodli pro jinou cestu, než kterou kráčely předchozí modely. „Co se týče aerodynamiky, konstrukce vozu je stavěna tak, aby nedocházelo ke ztrátě přítlaku a stability vozu v závislosti na rychlosti nebo tvaru závodní dráhy. Letošní auto by mělo být navíc velmi dobře ovladatelné.“ Kromě změny koncepce aerodynamiky byl zvětšen rozvor náprav, pozornost byla věnována také úspoře hmotnosti a jejímu rozložení. „Na titul si naděje neděláme, ale čekáme výrazné zlepšení a já osobně si myslím, že tenhle vůz má na to, abychom bojovali o stupně vítězů.“

Šéf oddělení motorů Luca Marmorini připomněl zmrazení vývoje samotných hnacích agregátů, ale podle jeho slov se vývoj, příprava a práce v oblasti motorů v žádném případě nezastavily díky zákazu elektronických podpůrných systémů a jednotné elektronické řídící jednotce. „Báli jsme se o naši spolehlivost, proto jsme se simulacemi a testy začali co nejdříve. První ECU jsme obdrželi v březnu, v červnu jsme ji měli na simulátoru v továrně a v listopadu poprvé i ve voze. Vývoj pokračuje, ale s dosaženými výsledky jsem spokojen.“ Avšak i samotných motorů se vývoj dotkl. Marmorini vysvětlil, že díky přísným předpisům byl prostor pro změny skutečně malý. „Soustředili jsme se proto na maximální využití potenciálu, který nabízí stávající jednotka.“

Vytisknout

Diskuze: Toyota ukázala TF108 + FOTO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Rodriguez, Roldan

Rodriguez: Zmluva je už na svete

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud