Malajsie: Další suverénní vítězství Renaultu

Karel Bařina, 20. března 2005, 09:42 Google+

V Malajsii triumfoval Alonso, Fisichella dnes nedojel. Mužem závodu Jarno Trulli, bavičem Ralf Schumacher.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Fernando Alonso

Sdílejte článek

Před závodem fanoušky předních týmů postrašila zatažená obloha dávající naději příznivcům pilotů Ferrari startujících z druhé poloviny pole, oblačnost se však rychle protrhala a závodníky i diváky začalo nemilosrdně pálit slunce. Na startu si v pohodě uhájili místa první tři piloti - Fernando Alonso, Jarno Trulli a Giancarlo Fisichella. Start se příliš nepodařil McLarenům ani Williamsům, naopak obě Ferrari získala.

Ve druhém kole hravě předjel na cílové rovince Jenson Button stříbrný šíp Kimiho Raikkonena. Ustaly i další, většinou neúspěšné, předjížděcí manévry a do třetího kola jezdci vjížděli v pořadí Alonso, Trulli, Fisichella, Webber, R. Schumacher, Button, Raikkonen, Heidfeld, Coulthard, Klien, Montoya, Barrichello, Massa, M. Schumacher, Villeneuve, Davidson, Karthikeyan, Monteiro, Albers.

Včera jsme v souvislosti s týmem BAR Honda psali o pomalu, ale jistě meloucích božích mlýnech. Dnes jsme viděli, jak jistě opravdu melou. Z motoru Jensona Buttona se zakouřilo ve třetím kole, druhá Honda pod kapotou vozu Anthonyho Davidsona vzplála o 20s později!

V následujících kolech se pouze zvětšovaly rozestupy mezi vozy. V desátém kole už vedl Alonso o 6s před Trullim, Fisichella ztrácel další 2s. Michael Schumacher byl v hloubi pole už 35s za Alonsem, který jezdil jedno nejrychlejší kolo za druhým.

Na Kimiho Raikkonena začal útočit Nick Heidfeld, ale Fin je dokázal udržet za zády. Řádné zastávky v boxech zahájil Christian Klien v 19. kole. Jak se později ukázalo, z dokončivších pilotů zvolili všichni dvouzastávkovou strategii, která bude v letošní sezóně pravděpodobně skoro pravidlem.

Od třiadvacátého kola předváděli pěkný souboj Rubens Barrichello s Markem Webberem, který před Brazilce vyjel na trať z pit-lane. Ve čtyřiadvacátém kole znovu vylepšil nejrychlejší kolo závodu Kimi Raikkonen, ale v následujícím kole mu explodovala pravá zadní pneumatika Michelin a bylo po nadějích.

V první zatáčce 28. kola vyjel do písku se zablokovanými koly Jacques Villeneuve a závod pro něj skončil. A kdo ví, jestli podruhé a definitivně neskončila jeho závodní kariéra.

Na prvních místech jeli Alonso, Trulli, Fisichella, Webber, R. Schumacher a Heidfeld. Napětí narůstalo v čtyřčlené skupince vedené Fisichellou, podobně jako za Barrichellem, který brzdil oba Red Bully Coultharda a Kliena, s malým odstupem následované Michaelem Schumacherem.

V 34. kole se Mark Webber pokusil zaútočit na Giancarla Fisichellu, ale neuspěl a na výjezdu měl malou rychlost. Toho využil Ralf Schumacher, který ovšem znovu předvedl svůj špatný odhad a poškodil si o Webberův Williams svoje přední přítlačné křídlo.

Navíc jej předjel Nick Heidfeld s druhým Williamsem, ale před Webbera se dostat nestihl. Naopak Ralf se nevzdal a zaútočil pro změnu na Heidfelda, tentokrát naštěstí bez kolize, ale znovu marně.

O dvě kola později předjel pěkným manévrem David Coulthard rudé Ferrari Rubense Barrichella, na kterého okamžitě začal útočit i druhý Red Bull řízený Christianem Klienem. Ten uspěl nakonec také.

V poslední zatáčce 37. kola se Webber vnějškem pokusil předjet Fisichellu. Byl v zatáčce dříve asi o polovinu délky vozu, ale Fisichella dostal smyk a do Webbera narazil. Oba ze závodu odstoupili. Kolize bude vyšetřována, ale možnou příčinou mohly být zbytky staré pneumatiky, do kterých Fisichella na rovince najel.

Při druhé zastávce vyměnil Ralf Schumacher lehce poškozené přední přítlačné křídlo. A když o dvě kola později odjížděl od mechaniků Montoya, vyjel na rovinku těsně před Ralfem, ale pomalu se mu dokázal vzdálit.

Do 45. kola tedy vozy vjížděly v pořadí Alonso, Trulli, Heidfeld, Montoya, M. Schumacher, Coulthard, Klien, Massa, Raikkonen, Barrichello, Karthikeyan, Monteiro a Albers. Schumi však ještě musel do boxů, vrátil se 7. místo. Rubens Barrichello ze závodu odstoupil v 51. kole.

O poslední zajímavý moment se postaral Felipe Massa, který se pokusil předjet Kimiho Raikkonena, ale ten jej s ledovým klidem nechal probrzdit. V posledních deseti kolech se už nic nezměnilo.

Na stupních vítězů byli první tři viditelně vyčerpaní, Fernando Alonso se s problémy udržel na nohách. Ale zaslouží si obdiv, všichni tři. A nejvíc možná právě nedoceněný a z Renaultu vypuzený Jarno Trulli, který Toyotě přivezl první pódiové umístění.

Foto: Fernando Alonso, West McLaren Mercedes, Renault F1 Team, Panasonic Toyota Racing, BMW Motorsport, Sauber Petronas, Scuderia Ferrari

Vytisknout

Diskuze: Malajsie: Další suverénní vítězství Renaultu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Alex Albon si musel vypůjčit vůz od týmového kolegy (ilustrační foto)

Třetí trénink rozhodly poslední vteřiny, slavit může Ferrari

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen, Kimi

McLaren spoléhá na strategii

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud