Souboje týmový kolegů v Rusku: Räikkönen ve srovnání s Vettelem vadne

Petr Hlawiczka, 15. října 2015, 06:00 Google+ Týmoví kolegové

Jak si vedli týmoví kolegové ve vzájemných soubojích během závodního víkendu v Rusku? Opět se ohlédneme za tamějším podnikem a prozkoumáme jejich výkonnost v kvalifikaci i v závodě.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 18.10. 11:52) Napište svůj názor
Start Velké ceny Ruska 2015

Start Velké ceny Ruska 2015 | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Rosberg u Mercedesu podruhé v řadě za sebou porazil Hamiltona, když byl o 0,32 s rychlejší, a snížil nepříznivý stav na 3:12. Sám ale později přiznal, že sám plně nerozumí tomu, díky čemu je najednou lepší než jeho týmový kolega. Rychlejší byl od prvních jízd v Q1, kdy se Lewis nevěřícně ptal svého inženýra: "Řekl jsi, že na Nica ztrácím sekundu?" V Q3 svůj poslední pokus po smyku v 13 zatáčce dokonce vzdal.

Na třetí pozici se po skvělém výkonu před obě Ferrari dostal svůj Williams Bottas, zatímco frustrovaný Massa stěžující si na provoz vypadl už v Q2 a skončil zcela mimo pozici - na 15. příčce. Rozdíl mezi nimi dosáhl v rozhodující části 1,7 sekundy.

U Ferrari pokračuje ve spanilé jízdě Vettel, jenž předčil Räikkönena téměř o 4 desetiny a vede už 12:2. Kimi si v Q3 čas nedokázal zlepšit, i ve svém posledním pokusu udělal chybu, když byl příliš široký v zatáčce š. 13. Seb pro změnu litoval ztráty třetího místa. Uvedl, že během kvalifikace při klesajících teplotách postupně "trochu ztrácel cit pro auto."

Ve velmi dobrém světle se ukázala Force India. Hülkenberg byl jen o 0,032 s rychlejší než Pérez, což byl nejmenší rozdíl mezi týmovými kolegy v kvalifikaci. Po patnáctém podniku sezóny vede 10:5. Nico je průměrně o 0,141 s rychlejší.

U Lotusu se do elitní desítky dostal jen Grosjean, Maldonado byl v Q2 o sekundu pomalejší a vypadl. Mezi těmito dvěma piloty je letos v kvalifikacích největší rozdíl - Francouz, jenž bude od příštího roku reprezentovat americký Haas, vede už 14:1, průměrně má 4 desetiny navrch.

Ricciardo s Red Bullem na domácí půdě předčil o dvě desetiny Kvjata, který také vypadl v prostřední části - po Rusku je stav 11:4. U Toro Rosso do kvalifikace po velké havárii v třetím tréninku nenastoupil Sainz, Verstappen ale postoupil mezi nejlepších deset, kde dokonce předčil i Ricciarda.

Srovnání týmových kolegů podle výsledků kvalifikace v Rusku

Srovnání týmových kolegů podle výsledků kvalifikace v Rusku | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nasr letos poosmé porazil Ericssona a dostal svůj Sauber před oba McLareny. Tam byl rychlejší Button, jenž srovnal na 6:6. Alonso se ale kvůli penalizaci za otestování nové specifikace pohonné jednotky v prvním tréninku snad ani moc postoupit nesnažil, na Jensona ztratil 4 desetiny. S výsledky nové pohonné jednotky byl tým povzbuzen, Fernando s ní bude moci příští týden v Austinu i závodit.

Manor za nejbližším soupeřem - Ericssonem se Sauberem - zaostával o tři sekundy. Do kokpitu se po dvou absencích vrátil Merhi, byl však o desetinu pomalejší a se Stevensem prohrává 3:8.

 

Závod

Strategie byly ovlivněny nízkou degradací a opotřebením pneumatik na hladkém asfaltu i vysokou spotřebou paliva. Mercedesy najely hodně pomalu na rošt, aby znemožnily raketový start Ferrari, které na zahřátí pneumatik musí pracovat tvrději. Doplatil na to zejména Hülkenberg, který se při brzdění do druhé zatáčky roztočil. Dotknul se přitom Verstappena, jenž dostal defekt, a tvrdě do něj narazil Ericsson. Ředitelství závodu proto na dráhu hned vyslalo safety car.

Rosberg první místo s vypětím všech sil udržel, jenže krátce po restartu ho postihl problém s plynovým pedálem. Když ho uvolnil, nevracel se naplno do polohy 0. Motor při brzdění udržoval otáčky, proto vyjížděl ze zatáček mimo trať. Nico pak musel opatrně zajet k mechanikům a láteřil kvůli poškozené součástce v hodnotě několika korun. Hamilton pak bez problémů využil nabídnutou šanci na 42. vítězství ve své kariéře.

Bottas stahoval Hamiltona, ten ale jen šetřil palivo. Valtteriho brzy umravnil o sekundu rychlejším kolem. Za ním se držel jeho krajan Räikkönen, který svého týmového kolegu Vettela brzdil. Ferrari do jejich soupeření týmovou režií nikterak nezasahovalo, viditelně rychlejší Sebastian se před Kimiho ale brzy dostal.

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol Velké ceny Ruska

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol Velké ceny Ruska | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Ve 12. kole tvrdě naboural Grosjean v táhlé zatáčce č. 3 při pronásledování Buttona s McLarenem, který postupně s oběma piloty přicházel o pozice. Na trať se podruhé dostal safety car. Došlo k tomu ještě před plánovanými zastávkami v kritické fázi, a proto se bylo třeba rychle rozhodnout.

Ferrari mělo v tu chvíli možnost povolat do boxů Räikkönena a vyhnout se tak zbytečnému duelu na dráze. A zřejmě by mu tím také zajistili pozici na pódiu. K výměně pneumatik ale zamířily jen čtyři auta: Button, Pérez, Ricciardo a Sainz. Podle ostatních týmů na to bylo příliš brzy, což bylo vzhledem k trvanlivosti pneumatik trochu překvapivé.

Těžko pochopit, proč Scuderia strategie svých pilotů nerozdělila, zvlášť když jeden brzdil druhého. Přitom kdyby do boxů zajel, propadl by se jen za Kvjata a Nasra, protože Pérez i Ricciardo se hned rozhodli využít safety car fáze.

Vettel při brzdění do druhé zatáčky donutil Kimiho k chybě. Rádiem se dotázal, jestli mu má kvůli zkrácení dráhy přepustit pozici, než ale dostal odpověď, Sebastian se prosmýkl o tři zatáčky dále přes něj.

Po restartu auta na čele urazila 9 kol, než zamířila k regulérním zastávkám. Bottasovi odcházely rychle zadní pneumatiky, proto musel k mechanikům poněkud brzy. V 26 kole se od nich dostal do provozu (za Sainzem) a druhé místo přepustil Vettelovi, který zvládl v rychlém tempu ještě několik kol. Williams navíc předvedl další pomalou zastávku, což je letos jejich slabinou, které jsme se před Ruskem věnovali.

Srovnání týmových kolegů podle čisté průměrné rychlosti v závodě (bez prvního a posledního kola, kol během safety car fáze a nájezdů/výjezdů z boxů)

Srovnání týmových kolegů podle čisté průměrné rychlosti v závodě (bez prvního a posledního kola, kol během safety car fáze a nájezdů/výjezdů z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Místo Räikkönen a Bottase na pódium k Putinovi nakonec vystoupal Pérez, popáté ve své kariéře. Využil včasné safety car fáze a jako první se vydal do boxů, od 17. do 53. kola hlídal si pneumatiky a přitom si dokázal udržovat velmi slušnou rychlost - jak to předváděl se Sauberem v sezóně 2012.

Tři kola před koncem jej oba Fini dojeli. Rádiem dostal informaci o tom, aby druhé auto pustil před sebe, pokud jej předjede první z nich, s tím, že bojují o pozici a mohlo by dojít ke kolzi.

K té v posledním kole opravdu došlo. Závodní inženýr Dave Greenwood svého svěřence povzbuzoval: "Poslední kolo Kimi. Je to všechno nebo nic." Räikkönen v třetí zatáčce stahoval Bottase, který se soustředil na dobrý výjezd ze té čtvrté místo zaujetí defenzivního postavení. Kimi šel pozdě na brzdy a do Valtteriho narazil. I když pár lidí se Kimiho zastává s tím, že mu měl jeho krajan nechat více místa, tak je nutné si uvědomit, že se pilot Ferrari do této pozice dostal velmi pozdním brzděním.

Šlo o jednoznačnou chybu Räikkönena, jenž zoufalým manévrem připravil nešťastného Bottase o 15 bodů a stupně vítězů. Čtyři body navíc díky tomu vytěžil Massa, což je nedostatečnou náplastí pro Williams, který bude chtít odolat závěrečnému útoku Red Bullu na třetí příčku v šampionátu konstruktérů.

Grafické znázornění vývoje časů na kolo nejlepších pilotů v průběhu Velké ceny Ruska 2015

Grafické znázornění vývoje časů na kolo nejlepších pilotů v průběhu Velké ceny Ruska 2015 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Räikkönen, na Vettela ztrácí stále více, sice byl potrestán přičtením třiceti sekund, přesto mu to stačilo na osmé místo a odměnu v podobě čtyř bodů, zatímco Bottasovi závod zničil zcela. Z tohoto pohledu je jeho penalizace velmi mírná.

Hülkenberg za spornější incident v Singapuru dostal tři místa na startu v závodě v Japonsku. Nico tehdy musel odstoupit, zatímco Massa vyjíždějící z boxů pokračoval. V Monaku Verstappen neodbrzdil a sestřelil zezadu Grosjeana, za což dostal trestných pět míst na roštu v Kanadě.

Romain za náraz do soupeře před léty dostal dokonce zákaz startu v následujícím závodu či Schumacher ve stejném roce po kolizi s Vergnem 10 trestných míst. Komisařů FIA se obvykle zastávám a snažím se oponovat inženýrům, kteří tvrdí, že straní Ferrari, tentokrát si ale nad nedostatkem konzistence v jejich rozhodování musím veřejně povzdechnout.

 

Postavení v šampionátu

Hamilton dále zvyšuje svůj náskok na čele a na druhou příčku se dostává Vettel. Po Velké ceně Ruska si v celkovém pořadí polepšil také Kvjat, jenž se dostal před svého týmového kolegu Ricciarda, a Pérez, který se díky výbornému výsledku posouvá před Grosjeana.

Srovnání týmových kolegů dle mistrovských bodů po Velké ceně Ruska 2015

Srovnání týmových kolegů dle mistrovských bodů po Velké ceně Ruska 2015 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 450 fotografií z Velké ceny Ruska 2015 včetně možnosti filtrování dle svých oblíbených jezdců a týmů (či jejich kombinací) najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmový kolegů v Rusku: Räikkönen ve srovnání s Vettelem vadne

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 18.10.2015 11:52 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mark Webber třikrát obsadil v konečném šampionátu bronzový stupínek

Co by Webber změnil na F1 a jak hodnotí Ecclestonea

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud