Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Brazílii? Rosberg odolává tlaku Hamiltona

Petr Hlawiczka, 11. listopadu 2014, 16:00 Google+

Jak se vyvíjely interní duely týmových kolegů v předposledním podniku letošní sezóny - během závodního víkendu v Brazílii? Projděte si přehledně jejich sobotní i nedělní výkony a celkové skóre.

Počet komentářů:  132 komentářů (Poslední 12.11. 17:57) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Kvalifikace
Rosberg si vyjel 10. pole position sezóny 2014 a získal tak novou trofej FIA pro nejlepšího kvalifikanta. Jeho průměrný náskok na Hamiltona činí 0,175 s, startovní pozice 1,7 (u Lewise 4,1). Mercedesy i díky délce kola nebyly v kvalifikaci tak suverénní, jako dříve.

Williamsy na ně ztrácely něco přes 2 desetiny. Massa na okruhu Interlagos hnán davy domácích příznivců předčil Bottase o 0,058 sekundy, průměrně s ním ale o 0,417 s prohrává a skóre má s mladým Finem také negativní - 7:11

Po výpadku v Austinu a hledání formy v pátek se zadařilo McLarenu, Button srovnal stav s Magnussenem na 9:9 a dostal se na pátou pozici. Britovi se čas v F1 krátí, přesto v závěru sezóny předvádí čím dál lepší výkony i v kvalifikacích.

Vettel na něj s Red Bullem ztratil jen 8 tisícin sekundy, přesto byl v sobotu o 0,137 s lepší než Ricciardo a na startu tak stál vedle Buttona. S Australanem jinak prohrává průměrně o 0,127 s a na skóre 7:11.

Ferrari se moc zlepšit nedaří a opět se potácelo na hraně první desítky: Alonso skončil osmý, Räikkönen desátý. Španěl je letos jasně lepší, což dokládá skóre 16:2 - největší propast mezi týmovými kolegy.

Sauber v kvalifikaci znovu příjemně překvapil, když skončil před Force Indií, Toro Rosso i před Lotusem. Gutiérrez o půl sekundy předčil Sutila a snížil na 8:8, příští rok ale nebude závodit ani jeden z nich - švýcarský tým již oznámil angažování Ericssona z Caterhamu a Nasra z Williamsu.

18_tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Hülkenberg byl na Interlagu s Force Indií o 0,228 s rychlejší než Pérez a zvýšil na 12:6, Kvjat se u Toro Rosso opět prosadil na úkor Vergneho, jehož si italský tým možná nakonec k nelibosti Helmuta Marka ponechá.

Nálepku nejpomalejšího týmu zdědil po krachu všech "nováčků" Lotus. Grosjean měl o 2 desetiny navrch před Maldonadem a vede 10:4, ani jeden z nich ale nepostoupil do prostřední části zúžené na 14 vozů.

Více se o kvalifikačních výkonech můžete dočíst v sobotní analýze sektorů.

 

Závod
Očekávaného deště jsme se v neděli nedočkali, týmy dle předpokladů volily třízastávkové strategie. Teploty byly opět vysoké - trať měla přes 50 °C, nejvíce za poslední roky. Měkká směs byla v závodě o sekundu rychlejší než středně-tvrdá, jenže vydržela jen zhruba osm kol, proto se ji týmy spíše vyhýbaly. Výhodnost třízastávkové strategie vzala pilotům šanci na předjetí svého týmového kolegy pomocí strategie.

Rosberg vyhrál s využitím třízastávkové strategie po startu z první pozice. Mercedes se snažil Hamiltonovi dát možnost na konci druhého stintu, když jej chtěl na trati nechat o dvě kola déle poté, co lídr zamířil ve 25. kole k mechanikům.

První kolo zajel velmi dobře, jenže z opotřebovaných pneumatik dostal téměř vše. Stále by mu to nestačilo na vyjetí před Nicem, proto měl zvládnout ještě jedno kolo. V prvním sektoru byl o 2 desetiny rychlejší, ale ve čtvrté zatáčce přišel smyk a bylo po nadějích.

Rosberg pak měl sedmisekundový náskok a velmi efektivně pečoval o pneumatiky - netlačil na  ně v prvním kole po výjezdu, kdy jsou na přehřátí velmi citlivé a dost to snižuje jejich životnost. Hamilton se sice snažil, seč mohl, ale ve druhém sektoru ztrácel kvůli horkému turbulentnímu vzduchu a na rovince se nikdy nedokázal dostatečně přiblížit pro útok - Nico si na dlouhou rovinku vždy šetřil ERS.

18_tk_zavod-nej
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Zajímavý byl duel mezi piloty Ferrari. Räikkönen byl jediným, který odjel závod na dvě zastávky, navíc ho problém s předním zvedákem stál při druhé výměně pneumatik 4,5 sekundy. To, že Ferrari přesedlalo na tuto strategii bylo vzhledem k vysokým teplotám překvapivé.

Poprvé zamířil k mechanikům navíc už v 8. kole, podobné jako ostatní "třízastávkáři," pak ale na jedné sadě středně-tvrdých pneumatik zvládl 27 kol a v posledním stintu dokonce 36 kol. Ferrari mohlo podseknout Ricciarda při druhých výměnách, na kterého Fin ztrácel jen sekundu, ponechalo ho však na pomalejší strategii.

Z výkonnostních křivek Räikkönenových pneumatik vyplývá, že by stejně by skončil za Buttonem, Vettelem i Alonsem - nebýt oné chyby v boxech. Jízdou na dvě zastávky ale vůbec nic nezískal. Spíše s sebou nesla velké riziko odpadnutí ke konci. Scuderia měla štěstí, protože jej málem dostal Hülkenberg - cílem projel jen o 0,204 sekundy za Finem.

Ferrari ve strategiích opět nikterak nevyniklo: Alonso chvíli kroužil za svým týmovým kolegou, takže nemohl jezdit svým skutečným závodním tempem. Rozhodnutí přejít s Kimim na dvě zastávky mělo tedy dopad i na závod Španěla. Těžko za tím hledat nějaký rozumný důvod - snad vyjme snahy o rozdělení strategií kvůli případnému výjezdu safety caru.

18_tk_zavod-prum
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez úvodního kola a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Ze souboje mezi Red Bully sešlo po selhání předního zavěšení Ricciardova vozu - letos odstoupil teprve podruhé (a poprvé od Velké ceny Malajsie, druhého závodu kalendáře). Jeho týmový kolega Vettel dojel pátý za Buttonem, na kterého si v rakouském týmu před nedělí hodně věřili.

V závěru bych chtěl vyzdvihnout velmi dobrý výkon Hülkenberga startujícího na středně-tvrdé směsi. Ke konci přezul na měkké pneumatiky a během posledních 10 kol ztratil na vedoucího Rosberga jen 4,5 sekundy, zatímco např. Räikkönen ztratil 12,5 s.

Neuvěřitelně s McLarenem jezdil také Button - s Massou držet krok nedokázal, moc však neztrácel, ale hlavně se pohodlně držel před oběma Red Bully i Ferrari. Zklamáním byl výkon Magnussena, který se za horka trápil s pneumatikami a na Jensona ztrácel v každém kole průměrně 0,28 s.

18_tk_graf

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

V šampionátu snížil Rosberg díky vítězství ztrátu na vedoucího Hamiltona na 17 bodů. O jednu příčku si v celkovém hodnocení polepšili Vettel, Alonso i Räikkönen, o dvě příčky se propadl Bottas, o jednu Pérez.

Ferrari ztratilo na třetí Williams před sebou mezi konstruktéry dva body, McLaren na Scuderii nezískal nic, pouze utekl šesté Force Indii o dalších 10 bodů.

18_tk_body

Přes 640 fotografií z Velké ceny Brazílie 2014 včetně možnosti filtrování najdete zde, aktuální stav součástí pohonných jednotek po 16. podniku zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Brazílii? Rosberg odolává tlaku Hamiltona

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 132, poslední 12.11.2014 17:57 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 132 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Renault

Lopéz se zlobí: Malé týmy za krizi v F1 nemohou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud