Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Monze?

Petr Hlawiczka, 11. září 2013, 06:50 Google+

Jak pokračovaly souboje týmových kolegů ve 12. podniku letošní sezóny - během závodního víkendu v Itálii?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 11.09. 10:42) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sebastian Vettel si vyjel svou letošní čtvrtou pole-position a potvrdil, že Red Bull letos nemá slabiny ani na okruzích vyžadujících nižší přítlak. Marka Webbera drtí poměrem 12:0 a z trůnu nejlepší průměrné kvalifikační pozice sesadil Lewise Hamiltona, který vypadl již v Q2, čímž si průměr zkazil na 2,83, zatímco u Vettela činí 2,5. U Mercedesu byl Nico Rosberg o 4 desetiny rychlejší a snížil stav na 4:8.

Podobně jako Vettel si u Sauberu počíná Nico Hülkenberg, který v Monze skutečně zazářil, podobně jako v Brazílii v roce 2010, kdy kvalifikaci s Williamsem vyhrál - tentokrát si za suchých podmínek vyjel druhou řadu. Gutiérrez v Q1 tratil 0,45 s, v kvalifikacích ale na Nica ztrácí průměrně 0,996 s.

Překonal obě Ferrari, která nacvičovala jízdu v závěsu, ale k velké zlosti Fernanda Alonsa byl Felipe Massa tentokrát příliš rychlý na to, aby za ním mohl získat aerodynamickou výhodu. Scuderia tuto taktiku zpackala a Brazilec si připsal 4 vítězství nad svým týmovým kolegou, byť bylo velmi hubené - oba dělila pouze jedna setina sekundy.

V Itálii dobrou formou překvapilo Toro Rosso, které na rovinkách dosahovalo nejvyšších maximálních rychlostí. Daniel Ricciardo, nyní už s jistotou místa u Red Bullu pro příští rok, Jeanovi-Ericovi Vergnemu v Q3 naložil téměř 4 sekundy - Francouzovi však nevyšel ostrý pokus a v Parabolice vyjel mimo trať. Australan má na kontě letos zatím dvakrát více skalpů svého týmového kolegy než Vergne.

Naopak se krom Mercedesu moc nedařilo ani Lotusu, jehož oba vozy vypadly už v Q2. Tým po pátku zahodil šasi s delším rozvorem a Kimi Räikkönen o téměř čtvrt sekundy předčil Romaina Grosjeana, skóre vyznívá v jeho prospěch 9:3.

Za očekáváními zaostala i Force India, 14. a 16. místo na roštu není dobrou vizitkou týmu bojujícího o pátou příčku v poháru konstruktérů. Adrian Sutil zajel o 0,145 rychlejší kolo než Paul di Resta, jenž kvůli selhání brzd havaroval na konci třetího tréninku, a snížil stav na 5:6.

Stáhnout svého týmového kolegu se podařilo také Sergiovi Pérezovi u McLarenu (5:7), Pastorovi Maldonadovi u Williamsu (6:6) a Giedovi van der Gardemu u Caterhamu (5:7). U Maurssie dále vládne nepřekonaný Jules Bianchi (11:0).

tk_12_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů


Závod

V průběhu Velké ceny Itálie, pro kterou Pirelli přivezlo středně-tvrdou a tvrdou směs, se díky charakteristice okruhu neprojevovala žádná degradace pneumatik, jak si ostatně můžete všimnou z níže přiloženého grafu (křivka času na kolo před zastávkami nestoupá). Jediným omezením bylo jejich fyzické opotřebení a pomalé zahřívání.

Rozdíl mezi oběma směsmi byl také zanedbatelný, proto jela většina pouze na jednu zastávku - což byla strategie, jež byla papírově o 10 sekund rychlejší než zastávky dvě.

Proto Ferrari odkládáním Alonsovy zastávky v závodě nemohlo nic získat, spíše tím naopak ztratilo. Inženýři to vysvětlovali tím, že se museli pokusit udělat něco jinak než Red Bull, který měl v Itálii jako jediný rychlejší auto než stáj z Maranella.

Z taktického pohledu by možná bylo lepší povolat dříve do boxů Španěla a na trati nechat Massu, který by Vettela mohl trochu zdržet. Jenže Red Bull i přes různé problémy s pneumatikami (Sebastian probrzdil do první zatáčky v úvodním stintu) kontroloval závod.

Sebastian měl už před svou první zastávkou 11sekundový náskok a Webber jezdil na čtvrtém místě. Rakouský tým zvládl ve 23. kole perfektní dvouzastávku (viz přehled zastávek a strategií), když oba své piloty odbavil do tří sekund: Němce za 2,8 sekundy, Australana za 2,7 s. Mark měl i výborné výjezdové kolo, což mu pomohlo dostat se před Massu na třetí místo.

tk_12_zavod-nejrychlejsi
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Alonso by na souboj s Vettelem možná mohl pomýšlet, kdyby se lépe kvalifikoval. Totéž se dá říci o Hamiltonovi a o Räikkönenovi, kteří oba překvapivě v sobotu předčasně vypadli. Oba do závodu startovali na tvrdé směsi, jak správně předpovídal Dominic Harlow v naší analýze sektorů (najdete zde), s čímž slavil loni úspěch Sergio Pérez, jenž se z 12. místa propracoval až na konečné druhé.

Oba ale měli v závodě smůlu: Fin před první zatáčkou kolidoval s Mexičanovým McLarenem a Lewis v prvním stintu přišel k pomalému defektu - proto byli krom Caterhamů jediní, kteří se v boxech objevili dvakrát, tj. dvakrát museli pomalým tempem projet uličkou, což vychází na zhruba 25 sekund.

Räikkönen však v čisté průměrné rychlosti (nebere v úvahu první kolo, které má každý jinak dlouhé, a zastávku v boxech - práce mechaniků je mimo kontrolu pilota) Vettela překonal. Po své nucené zastávce v prvním kole ztrácel 37,557 s, cílem projel se ztrátou 38,695 s.

Je však třeba vzít v úvahu to, že většinu závodu odjel na středně-tvrdé směsi a mohl na to díky dvěma zastávkám pořádně tlačit, zatímco Vettel jen kontroloval svůj náskok nad Alonsem a potýkal se s drobnými technickými problémy. Oba Lotusy ale nejdelšími stinty potvrdily svou šetrnost k pneumatikám.

12_tk_zavod-prum
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Hamilton sice prohlásil, že kvalifikaci odjel "jako idiot," v závodě ale dokázal zabrat. Byť byl po své první zastávce o 6,259 sekund za Räikkönenem, dokázal jej předjet a být v cíli o 5,168 sekund dříve. I když startoval mimo první desítku, nebýt smůly měl tempo na to, aby v závodě skončil čtvrtý, popř. pátý.

Hülkenberga jsem již výše pochválil, svůj talent prokázal i v závodě. Sauberu a jeho balíku pro nízký příklad Monza seděla, Nico se nicméně chopil nabízené šance pořádně za pačesy a dojel pátý - před oběma Mercedesy, Lotusy i McLareny! Sauber také hodně těží z návratu loňských konstrukcí pneumatik Pirelli, Němec však na Monze umí, což dokázal i v sezóně 2010, kdy zde porazil v kvalifikaci i v závodě zkušeného Rubense Barrichella ve stejném voze - a to už tehdy měl Brazilec na svém kontě tři italské triumfy.

Velmi dobrou velkou cenu odjel i Daniel Ricciardo s Toro Rosso, které vsadilo na menší přítlak a vyšší maximální rychlosti. Australanovi na rovince komisaři naměřili 339,9 km/hod. Pérez si marně stěžoval, že je o půl sekundy na kolo rychlejší - na rovince s DRS dosáhl "jen" 332,4 km/hod, Button 331,8 km/hod, marně si na něj McLareny úvodních 44 kol, než je předjely další vozy, brousily zuby.

graf_top7

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších sedmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Poslední tabulka ukazuje, jak si týmový kolegové v letošní sezóně stojí dle počtu mistrovských bodů. Po Velké ceně Itálie si o jedno místo v šampionátu polepšili Ricciardo a Hülkenberg, o dvě místa naopak klesl Vergne, který odstoupil kvůli poruše motoru.

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

body_monza

 

Obsáhlou fotogalerii z Monzy čítající přes 450 snímků najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Monze?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 11.09.2013 10:42 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

force india vjm06

Haug: DRS bylo vyvinuto s dobrým záměrem, možná jsme ale tehdy přestřelili

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud