Analýza sektorů: Rozumný kompromis Red Bull a Hülkenbergova trefa do černého

Petr Hlawiczka, 7. září 2013, 21:20 Google+

MONZA - ANALÝZA SEKTORŮ; Co o výkonnosti jednotlivých vozů a pilotů vypovídají časy a maximální rychlosti dosažené v jednotlivých sektorech během kvalifikace na Velkou cenu Itálie? Dnes navíc opět s postřehy zkušeného inženýra Dominica Harlowa.

Počet komentářů:  12 komentářů (Poslední 08.09. 21:51) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Jízdu na plný plyn prvním sektorem a první DRS zónou začínající za cílovou rovinkou dělí pouze první šikana (Variante del Rettifilo), před níž se nachází speed trap a nejnáročnější místo pro brzdy - zpomaluje se z 340 km/hod na 90 km/hod, na piloty přitom působí přetížení téměř 6 G. Následující táhlá třetí zatáčka se jede naplno, za ní začíná druhý techničtější sektor.

Obsahuje jednu šikanu (Variante della Rogia), po kratší akceleraci přichází dvojíce zatáček Lesmo oddělených velmi krátkou rovinkou, na jejímž konci dosahují 270 km/hod. Po nich přichází delší úsek na plný plyn s druhou DRS zónou.

Třetí sektor začíná před zajímavou kombinací levotočivé, pravotočivé a další levotočivé zatáčky v rychlém sledu - Variante Ascari. Za ní čeká na jezdce delší rovinka a brzdění do slavné otevírající se Parabolicy.

Více se o technických výzvách okruhu v Monze můžete dočíst v obšírném představení zde.

monza - mapa
Mapa okruhu v Monze (zdroj: FIA)

Sebastian Vettel byl v kvalifikaci suverénní - zajel nejrychlejší časy ve všech třech sektorech a na druhý Red Bull najel dvě desetiny, na překvapivě třetího Hülkenberga tři. Rakouská stáj tentokrát zvolila v oblasti přítlaku a převodů rozumný kompromis - zatímco v trénincích byla na speed trapu nejpomalejší, tentokrát jí dle maximálních rychlostí před brzděním do první zatáčky patřilo 14. a 15. místo.

Úřadující mistr světa mohl zajet ještě o 0,188 s rychlejší kolo, pokud by se mu do něj podařilo poskládat své nejlepší sektory - jako se to podařilo v Q3 pouze Hülkenbergovi, jenž zariskoval v Parabolice - začal dříve akcelerovat a projel jí naprosto dokonale. Ve třetím sektoru na svého krajana s Red Bullem ztratil jen 0,132 s.

Nejvíce si teoreticky mohl polepšit Hamilton - až o 0,273 s, jenže dnes se mu nedařilo. "Jezdil jsem jako idiot," zhodnotil stručně svůj výkon po vystoupení z vozu. Společně s Räikkönenem překvapivě vypadli již v Q2. Kimi v klidu uvedl, že jim jednoduše scházela rychlost.

Kvalifikaci odjel s vozem s kratším rozvorem - ten delší Lotus po včerejšku pro mě nepochopitelně zahodil, ačkoliv s ním zajel identický čas jako Grosjean. Jeho vývoj přitom nebyl laciným špásem, bylo nutno vyrobit nový nos a přepracovat zavěšení (dle odhadu vyšel minimálně na 3 mil. Kč), navíc sliboval vyšší potenciál a větší šetrnost k pneumatikám.

sektory - monza
Tabulka č. 1: Nejrychlejší časy v sektorech a jejich součet

Na startovní/cílové rovince s aktivovaným DRS kralovaly vozy Toro Rosso, Marussia a Gutiérrezův Sauber, jenž jel s odlišným nastavením než jeho týmový kolega, který zažil odpoledne snů.

Vozy sesterské stáje Red Bullu potvrdily dobrou efektivitu pohodlným postupem do Q3, byť na své nastavení přirozeně trochu doplácely v prostřední části. Marussia je v oblasti aerodynamiky stále o velký krok pozadu, jak je to patrné na pomezí sektorů.

Nakonec se vrátím ke komické vložce Ferrari, které se snažilo prostřednictvím Massy "rozbourat" vzduch pro za ním v těsném závěsu jedoucího Alonsa, aby dosáhl rychlejšího času. Brazilec však byl příliš rychlý a Španěl se nestihl na rovince zavěsit, za což počastoval svůj tým nadávkami, že jsou všichni "skutečně idioti, mama mia, kluci" (či ironicky géniové, chcete-li: "scemi" znamená idioti, "geni" géniové - video zde).

Alonso byl frustrovaný z toho, že jim tato taktika v jeho prospěch nevyšla a že Felipe dosáhl rychlejšího času než on. Po kvalifikaci byl viditelně podrážděný a snažil se novináře přesvědčit o upřímnosti a geniální taktice, nejmenovaný inženýr Ferrari však potvrdil, že svou radiokomunikaci myslel jako výčitku.

Naštvaný Luca di Montezemolo se jej později před novináři zvýšeným hlasem ptal, zda příští rok bude jezdit za Marussii. Ve Scuderii to vře, ohlášení jezdeckého složení pro příští rok je však dle prezidenta Scuderie na spadnutí.

max rychlosti - monza
Tabulka č. 2: Maximální rychlosti (v km/hod)

Postřehy Dominica Harlowa
Na závěr připojuji pár postřehů bývalého hlavního provozního inženýra Williamsu - Dominica Harlowa:

"Byla to jako obvykle celkem vyrovnaná kvalifikace v Monze, jelikož tam je tak málo zatáček a úroveň odporu může být nastavena na všech vozech s obdobným výkonem motoru velmi podobně.

Zítra svou roli může sehrát počasí, což bude zajímavé. Z času v sektorech se těžko vybírá nějaké auto, které by očividně jezdilo s větším přítlakem.

Očekávám, že několik jezdců mimo první desítky bude startovat na tvrdších pneumatikách. Nevýhodou bude horší start a problémy s obranou během prvního a druhého kola, kdy se zahřívají pneumatiky.

Ve srovnání s rokem 2012 došlo pouze k drobným rozdílům v časech na kolo, ačkoliv chybějící DRS [libovolně použitelné na všech rovinkách] na ně má vliv ve srovnání s aerodynamickým vývojem. Přesto jsou rychlejší než loni.

Ferrari se trápilo s choreografií své roztahovací strategie [Massa měl vytvářet aerodynamický stín Alonsovi], ačkoliv jde o něco, co zkoušejí často. Ostatní týmy se o to nepokoušejí, takže Ferrari má pro tyto pokusy v Monze zvláštní důvod, daný možná daty či zkušenostmi."

 

english icon English

Dominic Harlow's points:

It was as usual quite a close qualifying at Monza since there are so few corners and drag level can be set very similarly on all cars, which have similar engine power.

The weather could be a factor tomorrow which will be interesting. From the sector times though it's hard to pick any car in particular that looks to be running more downforce.

I would expect several of those outside the top ten to start on the prime tyre, the downside will be a poor start and difficulty on L1 and 2 defending whilst the tyres warm-up.

Comparing to 2012 there is only a small difference in laptime, the lack of DRS having quite an effect compared to the aerodynamic development. Still faster in 2013 though.

Ferrari struggled to choreograph a towing strategy again, although it is something that they try frequently. Other teams don't try it, so Ferrari have a particular reason for attempting this at Monza, perhaps past data or experience.

Vytisknout

Diskuze: Analýza sektorů: Rozumný kompromis Red Bull a Hülkenbergova trefa do černého

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 12, poslední 08.09.2013 21:51 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 12 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alonso, Fernando

Alonso rozhodně není šťastným člověkem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud