Jak pokračovaly souboje týmových kolegů na Nürburgringu?

Petr Hlawiczka, 10. července 2013, 16:00 Google+

Jak se vyvíjely souboje týmových kolegů během uplynulého závodního víkendu v Německu? Tradičně si posvítíme na jejich výkony v kvalifikaci i v nedělní velké ceně.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 11.07. 09:51) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Kvalifikace

I z devátého z letošních 19 podniků odchází svým týmovým kolegou neporažen Sebastian Vettel, který byl v sobotu o desetinu rychlejší než Mark Webber a dostal svůj vůz do první řady za Hamiltonův Mercedes. Průměrná kvalifikační ztráta Australana se ale snížila na 0,715 s.

Lewis získal pole position letos potřetí, třikrát vybojoval druhé místo a patří k nejlepším kvalifikačním pilotem s průměrnou pozicí 2,22. Rosberg za své vypadnutí v Q2 může poděkovat svým stratégům, kteří si byli tak jisti dostatečně rychlým časem, že podcenili zlepšující se ostatní soupeře i zrychlující trať. V prostřední části byl Nico o 0,174 s pomalejší než jeho britský týmový kolega.

Hořkost porážky v kvalifikaci doposud neokusil u Sauberu ani Nico Hülkenberg, jehož partner Esteban Gutiérrez ve své první sezóně podává velmi slabé výkony, či další nováček Jules Bianchi, jenž Maxovi Chiltonovi nadělil podruhé za sebou více než 1 sekundu.

Kimi Räikkönen u Lotusu opět porazil Romaina Grosjeana - sice jen o 67 tisícin, celkové skóre však vyznívá jednoznačně ve prospěch Fina, o jehož služby se uchází Red Bull - 8:1. Číslo 6,22 odpovídá průměrné pozici Kimi po sobotní části.

Po šesti porážkách za sebou se u Ferrari dočkal Felipe Massa - Fernanda Alonsa předčil o 0,083 s. Snížil stav na 3:5 a průměrnou ztrátu na 0,302 s. Dobrý dojem žel pokazil hned následující den.

U McLarenu si pošesté se svým týmovým kolegou poradil Jenson Buton, podobně jako Charles Pic u Caterhamu, Daniel Ricciardo u Toro Rosso, Valtteri Bottas u Williamsu, kde jej od Maldonada dělilo pouhých 14 tisícin. Při oslavách 600. závodu však do Q2 nepostoupil ani jeden z nich, výkonnost vozu FW34 je žel stále mizerná.

Mírně navrch u Force Indie získal Paul di Resta, jenž byl minule z kvalifikace vyloučen - vede 5:3.

09_tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Z vítězství ve velké ceně se po strategické bitvě narušené výjezdem safety caru ve 24. kole radoval lídr šampionátu Vettel. Jeho týmový kolega doplatil na chybu v boxech, ale nebýt zpomalení závodu po samovolném výletu odstavené Marussie, dopadl by podstatně hůř a na body by mohl sotva pomýšlet. Webber se však směle chopil nabízené příležitosti a dojel si pro šest bodů za sedmé místo, když v posledním kole předjel Péreze.

Měkká směs byla na Nürburgringu až o 1,5 sekundy na kolo rychlejší, ale vydržela pouze 6 - 8 kol, Většina závodníků se rozhodla pro tři zastávky. Hlavním soupeřem Red Bull byl tentokrát za horkého počasí Lotus, Ferrari v posledních závodech mírně dochází dech.

Výjezd zpomalovacího vozu však donutil všechny ihned zastavit. Vettel se díky tomu při svých stintech nedostal do problémů s degradací pneumatik, což mohlo nahrávat Lotusu, který je k nim za vyšších teplot velmi šetrný. Ve 40. kole se o podseknutí vedoucího Red Bullu pokusil Grosjean, před svou zastávkou ale ztratil sekundu, a tak tento plán nevyšel.

09_zavod_nejrychlejsi-kola
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Francouz na safety car doplatil, ve hře byl ale ještě Räikkönen, který na něm vydělal a ve 48. kole měl na Vettela náskok 13,833 s. Vznikla otázka, zda má či nemá zajet potřetí do boxů, stejně jako hlavní soupeř. Do cíle zbývalo ujet 12 kol na pneumatikách, které nasadil ve 24. kole. Zvládnout by to šlo, jak dokázali Pérez s Di Restou, otázka je, nakolik by klesla jeho rychlost.

Vzpomínka na loňský závod v Číně, kdy Fin nakonec přišel o všechno, ale dala stratégům podnět k tomu, aby Kimiho povolali do boxů potřetí - osm kol po Vettelovi. Kimi však v závěru na čerstvější a rychlejší sadě pneumatik Vettela dojel, ale k pokusu o předjetí se už nedostal. Trochu času ztratil za Grosjeanem, který dostal příkaz jej pustit, na vítězství by to ale zřejmě stejně nestačilo - jednoduše mu potřebná rychlost scházela.

09_zavod_prum-kola
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola, kol za safety carem a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Ferrari se Red Bullu ani Lotusu rovnat nemohlo, proto vyzkoušeli odlišnou strategii, když už v sobotu do Q3 nasadili středně-tvrdou směs, na které následně startovali. Cílem bylo odjet delší první stint než soupeři na měkkých pneumatikách, kteří museli brzy do boxů a dostali se do provozu. Než by se z něj vysekali, chtělo si Ferrari najet na čistém vzduchu nějaký náskok, aby se po prvních zastávkách dostali před někoho z nich.

Zklamáním tedy bylo, když se Alonso objevil v boxech už ve 12. kole místo 21. kola, kdy k mechanikům zajel Button či Maldonado, Bottas dokonce ve 22. kole. Bylo to dokonce dříve, než Grosjean na měkké směsi (viz přehled zastávek a stintů). Ferrari po startu nemohlo zahřát středně-tvrdou směs a Španěl se propadl až za Ricciarda, lépe startující Massa po hrubce skončil žel už ve čtvrtém kole.

Alonso scházela rychlost, v posledním stintu závodu byl však na měkké sadě velmi rychlý a těsně se držel Lotusů, jak vidíte z níže přiloženého grafu. Strategie Ferrari vypadá celkem šikovně, což je však nutné přičíst i výjezdu safety car - v té době totiž Španěl na Vettela ztrácel už 19,437 s. Kde zkrátka není tempo, tam nefunguje ani riskantní strategie.

09_graf_top6

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Za zmínku stojí zlepšené výkony McLarenu, jehož oba piloti si vystačili jen se dvěma zastávkami a dojeli si pro nejlepší letošní výkon a 12 bodů. Buttona nakonec o páté místo připravil Hamilton zásluhou Caterhamu, jenž bojoval o pozici a chvíli proto ignoroval modré vlajky.

Na body málem konečně dosáhl i Williams, byť se jeho bídná rychlost stále nezlepšila. V sobotu vypadli oba vozy už v první části kvalifikace, v neděli však těžili z dvouzastávkové strategie a z toho, že na tvrdší směsi ujeli v prvním stintu mnohem více než Alonso. Bottasovi i Maldonadovi se dařilo hlídat pneumatiky a zároveň udržovat dostatečné tempo.

Naprosto zpackané zastávky je ale připravili o body. Ta první Finova se protáhla o 13 sekund, a tak upadl zpět do provozu, druhá o 25 s. Venezuelan před druhou výměnou pneumatik dokonce sedmý, mechanikovi se ale zasekla pistole a zastávka se o 16 sekund nešťastně protáhla.

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

09_sampionat

Přes 350 fotografií ze závodního víkendu na Nürburgringu najdete zde; pozadí na plochu ve vysokém rozlišení zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů na Nürburgringu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 11.07.2013 09:51 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli

Pirelli do Maďarska přiveze měkčí směsi, než původně avizovalo

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud