Tvrdé souboje a politika, chladným vítězem Vettel

Karel Bařina, 24. března 2013, 10:44 Google+

MALAJSIE - ZÁVOD; Sebastian Vettel dnes prohrál strategicky a v závěru dostal pokyn nepředjíždět, ale vítězství si přesto vybojoval na trati. Frustrovaný Rosberg mohl porazit Hamiltona, ale na rozdíl od Vettela byl loajální. Alonso zbytečně havaroval.

Počet komentářů:  179 komentářů (Poslední 30.03. 17:40) Napište svůj názor
red bull rb9

red bull rb9 | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Půl hodiny před startem přišla krátká přeháňka, na části okruhu je stále mokro. Vozy jedou do zahřívacího kola, všichni mají pneumatiky do přechodných podmínek.

Vettel v první zatáčce drží vedení, ale obě Ferrari jsou blízko a Alonso se tlačí na Vettela, až do něj lehce strčil a má poškozené přední křídlo. Díky tomu se dopředu dostává Webber, ale Alonso s ním i přes poškozené křídlo bojuje.

Dobře dostartovaly oba Mercedesy a McLareny, naopak Massa se v prvních zatáčkách propadl až na 6. místo. Alonso až do konce prvního kola bojuje s Webberem, ale překvapivě nejede do boxů.

Silně poškozené Alonsovo křídlo nevydrželo a na konci startovní rovinky ve druhém kole se utrhlo. Ferrari je neovladatelné a pro Alonsa končí závod v kačírku!

Räikkönen dělá drobnou chybu a propadá se o další dvě místa za Grosjeana. Vettel zahajuje první zastávky v boxech a volí suché pneumatiky, středně tvrdou směs. Následují jej Massa, Webber, Hamilton.

Dlouho se u mechaniků zdržel Sutil. Hamilton zase na chvíli zapomněl pro koho letos pracuje a zajel k mechanikům McLarenu. Vergneho tým ze zastávky vypustil předčasně a došlo ke srážce s Picem - nehoda bude vyšetřována po závodě.

Pro suché pneumatiky jedou i všichni ostatní a v 8. kole je po prvních zastávkách. Většina jezdců zvolila středně tvrdou směs, pouze Webber, Gutierrez, Van der Garde a Vergne dostali tvrdou. Webberovi se pozdní zastávka vyplatila, je před Vettelem!

Pořadí po prvních zastávkách na konci 11. kola: Webber, Vettel, Hamilton, Rosberg, Button, Hülkenberg, Massa, Grosjean, Perez, Räikkönen, Ricciardo, Maldonado, Gutierrez, Di Resta, Sutil, Bottas, Van der Garde, Bianchi, Chilton, Vergne, Pic.

Vettel stahuje Webbera, Rosberg se přibližuje k Hamiltonovi, a celkově jsou Mercedesy nyní rychlejší než vedoucí Red Bully. Räikkönena nyní zdržuje Pérez. Maldonado má za sebou výlet do trávy a výměnu předního křídla.

Räikkönen se konečně dostal před Pereze a hned zajíždí nové nejrychlejší kolo závodu. Webber jede v 19. kole podruhé do boxů, překvapivě jako první z vedoucí čtyřky - přezouvá na středně tvrdou směs.

Ve 20. kole přezouvají Massa, Grosjean a Di Resta. Massa tentokrát zvolil tvrdou směs, Grosjean zůstal na středně tvrdé. O kolo později podruhé zastavují i Hamilton, Button, Hülkenberg a Räikkönen. Ve 22. kole mění pneumatiky i Vettel (tvrdá směs) a Rosberg (středně tvrdá).

Sutil má i při druhé zastávce zdržení s levým předním kolem. Hamilton po návratu na trať zlepšuje nejrychlejší kolo. Do boxů se vrací Di Resta a odstupuje ze závodu.

Pořadí na konci 24. kola po druhých zastávkách: Webber, Vettel, Hamilton, Rosberg, Button, Massa, Grosjean, Hülkenberg, Räikkönen, Perez, Ricciardo, Gutierrez, Vergne, Bottas, Bianchi, Van der Garde, Maldonado, Chilton, Pic, Sutil.

Vettel už je těsně za Webberem, může využívat DRS. Navíc se k nim stále přibližují oba Mercedesy, vedoucí čtveřice je v pouhých pěti sekundách. 10s za nimi jede svůj vlastní závod opuštěný Button. Dalších 10s za ním vede Massa vláček s Grosjeanem, Hülkenbergem a Räikkönenem.

Ze závodu odstupuje i Sutil s druhou Force Indií. Räikkönen trochu ztratil rychlost a Perez už se pokouší vrátit před něj. Vettel po pár pokusech přestal útočit na Webbera a vypadá to, že zvolil strategii šetření pneumatik.

Hamilton je ve 30. kole potřetí v boxech, na trať se vrací před Buttonem. O kolo později přezouvají Webber a Rosberg, Hamiltonem je opět mezi nimi. Vettel vydržel na trati o dvě kola déle, ale tato taktika mu nevyšla a po návratu na trať je za Hamiltonem.

Webber se chvíli zdržel za Buttonem, který přezouval zatím jen dvakrát, ale už se mu podařilo jej předjet. Button následně jede ke své třetí zastávce, ale mechanici mu špatně upevnili kolo a Button stojí v pit-lane.

Závod znovu vede Webber a je nyní rychlejší než Hamilton jedoucí 3s za ním. Do dvou sekund za Hamiltonem jsou Vettel a Rosberg. Button se vrátil do závodu na 14. místě, jeho 5. příčku půl minuty za Webberem teď převzal Massa, který už ujel Grosjeanovi.

Grosjean je teď největším brzdičem, uvízli za ním Perez, Hülkenberg a Räikkönen. Räikkönenovi se nepodařilo před Hülkenbergem vyjet z pit-lane a teď se před něj snaží dostat na trati.

Vettel v 38. kole s použitím DRS bez problémů předjíždí Rosberga a vrací se na 2. místo necelých 5s za Webberem. Räikkönen se za 3. zatáčkou dostal vedle Hülkenberga, ale došlo k lehkému kontaktu a Räikkönen se opět musí stáhnout.

Räikkönenovi se ve 41. kole konečně podařilo předjet Hülkenberga, ale ztráta na Pereze mezi tím narostla na 2s, navíc začal ujíždět i Grosjean. Hamilton jede ve 42. kole ke své čtvrté výměně pneumatik, následují jej Vettel a Rosberg - všichni pro závěr závodu volí měkčí směs.

Webber na tvrdých pneumatikách vydržel na trati jen o kolo déle než Vettel a při návratu na trať musí s Vettelem svádět tvrdý souboj, nakonec vedení uhájil. Vettel je však stále v těsném závěsu a může používat DRS.

Podobná situace je u Mercedesu, kde se Rosberg během čtvrtých zastávek dostal před Hamiltona. Souboj spolu svádí i jezdci Mercedesu, nakonec je úspěšnější Hamilton.

Na začátku 45. kola zkouší Vettel nový útok a souboj je velmi tvrdý, ovšem čistý a v čele je nyní Vettel. Webber to nevzdává a drží se za Vettelem, ale nedaří se mu příblížit na méně než sekundu, aby mohl použít DRS.

Podobná situace je u Mercedesu, Rosberg stále vymýšlí nový útok na Hamiltona. Räikkönen předjel Pereze a situace využívá Massa, který Pereze předjel hned potom a o kolo později pohodlně objíždí i Räikkönena, kterému navíc na obrubníku odlétla část přední křídla.

Vettel poodjel Webberovi o 4s, zato mezi Hamiltonem a Rosbergem je to stále těsné. Massa je nyní nejrychlejším jezdcem a už je kousek za Grosjeanem. Vettel dostává varování od týmu, aby šetřil pneumatiky - do konce závodu zbývají tři kola.

Massa je před Grosjeanem, na vedoucí čtveřici však ztrácí 20s. Button zajíždí se svým McLarenem do garáže, Perez mezi tím prohrává souboj s Hülkenbergem. Rosberg dostává pokyn od týmu k šetření vozu, souboj mezi Hamiltonem a Rosbergem tím končí.

Vettel je v cíli, 4s za ním přijíždí Webber a za chvíli i dvojice Mercedesů. Massa je dnes "best of the rest", Grosjean porazil Räikkönena. Hülkenberg urval 3 body pro Sauber a McLaren má opět pouze dva, tentokrát od Pereze.

GP Malajsie (Sepang International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 251:38:56,681 hod
2. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 18+ 4,298
3. 10 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 15+ 12,181
4. 9 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 12+ 12,640
5. 4 Felipe MASSA braScuderia Ferrari 10+ 25,648
6. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team 8+ 35,564
7. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finLotus F1 Team 6+ 48,479
8. 11 Nico HÜLKENBERG deuSauber F1 Team 4+ 53,044
9. 6 Sergio PÉREZ mexVodafone McLaren Mercedes 2+ 1:12,357
10. 18 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso 1+ 1:27,124
 
 
11. 17 Valtteri BOTTAS finWilliams F1 Team  + 1:28,610
12. 12 Esteban GUTIÉRREZ mexSauber F1 Team  + 1 kolo
13. 22 Jules BIANCHI fraMarussia F1 Team  + 1 kolo
14. 20 Charles PIC fraCaterham F1 Team  + 1 kolo
15. 21 Giedo VAN DER GARDE nldCaterham F1 Team  + 1 kolo
16. 23 Max CHILTON gbrMarussia F1 Team  + 2 kola
17. 5 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes  + 3 kola
18. 19 Daniel RICCIARDO ausScuderia Toro Rosso  + 5 kol
 DNF  16 Pastor MALDONADO venWilliams F1 Team  + 11 kol
 DNF  15 Adrian SUTIL deuSahara Force India F1 Team  + 29 kol
 DNF  14 Paul DI RESTA gbrSahara Force India F1 Team  + 34 kol
 DNF  3 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari  + 55 kol
 
 Nejrychlejší kolo:
  6 Sergio PÉREZ McLaren MP4-28
Mercedes-Benz FO108F
Pirelli   1:39,199
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Tvrdé souboje a politika, chladným vítězem Vettel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 179, poslední 30.03.2013 17:40 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 179 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes F1 W04

Mercedes: Pirelli do Číny směsi změní

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud