Skvělý závod po dlouhém dešti, vítězí Button!

Karel Bařina, 12. června 2011, 19:55 Google+

KANADA - ZÁVOD; Závod skončil 4 hodiny po startu - a vítězí Button, který byl v polovině závodu poslední a Vettela předjel v posledním kole!

Počet komentářů:  115 komentářů (Poslední 14.06. 21:49) Napište svůj názor
gp kanady

gp kanady | foto: Bridgestone

Sdílejte článek

V Montrealu pršelo a na trati stojí voda, ale podle zpráv od týmů by během příští hodiny nemělo pršet. Jezdci se pomalu řadí na startu, pouze Alguersuariho mechanici se rozhodli ještě pracovat na voze a pilot tak odstartuje z pit-lane.

Deset minut před startem padá rozhodnutí - závod odstartuje safety car a DRS se nebude používat. Všichni startují na mokrých pneumatikách. Safety-car přestává blikat - na konci 4. kola zajede do boxů. Massa pro změnu dostává zprávu, že během dvaceti minut může přijít hustý déšť.

Závod je odstartován! Vettel podcenil rozjezd před Alonsem a ten jej ohrožuje na startovní rovince, ale Vettel pozici před oběma Ferrari uhájil. Hamilton bojuje s Webberem, ale nárazem do zadního kola jej posílá do hodin. Oba pokračují, Webber s mnohem větší ztrátou.

Schumacher se dostává před oba McLareny, kterým letmý start moc nevyšel. Hamilton se po prvním kole snaží odpovědět ve vlásence, ale na Schumachera nevyzrál a propadá se za Buttona.

Vettel si rychle buduje náskok, díky kterému si může dovolit i krátký výlet do trávy. Hamilton je rychlejší než Button a snaží se ho předjet na startovní rovince, ale Button jej pravděpodobně nevidí a tlačí týmového kolegu až na zeď. Vozy do sebe naráží, Button se zlobí do rádia a musí do boxů pro nové pneumatiky (volí přechodné), zatímco Hamilton odstupuje ze závodu a na trati je znovu safety car.

Safety car vede startovní pole v pořadí Vettel, Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher, Kobajaši, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta, Maldonado, Button, Sutil, Barrichello, Buemi, Trulli, de la Rosa, Kovalainen, Glock, Alguesuari, Karthikeyan, D'Ambrosio, Liuzzi.

Déšť znovu houstne, Button na přechodných pneumatikách bude pravděpodobně v nevýhodě. Traťoví komisaři vyšetřují nehody Webbera s Hamiltonem a Hamiltona s Buttonem. Button navíc nedodržel rychlostní limit za safety carem a dostane penalizace v podobě průjezdu boxy. Webber má problém s podřazováním kvůli ovládání na volantu, v boxech na něj čeká nový volant.

Závod je znovu odstartován ve 13. kole a Button si okamžitě vybírá svoji penalizaci, zařazuje se na 15. místo. Webber se snaží dostat před 8. Petrova, Button se díky lepší trakci ve stoupání rychle vypořádal s Buemim a o chvíli později i se Sutilem a Maldonadem. Barrichello navíc jede přezouvat a Button už je 11. - přechodné pneumatiky fungují dobře.

Dopředu postupuje i Webber, konečně zdolal Heidfelda a je 7. Alonso přezouvá současně s Rosbergem, oba volí přechodné pneumatiky. Od komisařů přichází další zpráva - nehoda mezi piloty McLarenu bude vyšetřována po závodě. Na přechodných pneumatikách se daří i Alonsovi, rychle předjíždí Heidfelda. Na toho útočí také týmový kolega Petrov.

Za dvojicí renaultů je už i Button. Ale začíná opravdový liják, není vůbec nic vidět, na trati je safety car a všichni na přechodných pneumatikách míří do boxů pro mokré. Přezouvají také Vettel a Webber (ten dostává nový volant).


Závod byl zastaven kvůli hustému dešti (foto: McLaren)

Déšť nepolevuje a na konci 24. kola je závod zastaven. Aktuální pořadí: Vettel, Kobajaši, Massa, Heidfeld, Petrov, Di Resta, Webber, Alonso, de la Rosa, Button, Rosberg, Schumacher, Sutil, Alguersuari, Glock, Barrichello, Liuzzi, Buemi, Karthikeyan, Maldonado, Kovalainen, Trulli, D'Ambrosio.

Týmy jsou se vším vybavením znovu na startovním roštu. Restart závodu je však zatím v nedohledu, piloti opouští svoje monoposty.

20:07: Traťoví maršalové se snaží odvodňovat trať pomocí speciální techniky, ale déšť je stále příliš hustý.

20:12: Dlouho nejsou nové zprávy, jediným vozidlem na trati hodinu a čtvrt po startu závodu je truck vezoucí Hamiltonův rozbitý McLaren do boxů.

20:30: Meteorologové neočekávají změnu počasí do 20:45.

21:00: Kolem 15:00 místního času začíná déšť trochu polevovat, mezi mechaniky je znovu nadějně rušno.

21:01: Déšť má ustat během deseti minut!

21:10: Opravdu téměř přestalo pršet, každým okamžikem je očekáváno hlášení 10 minut před startem.

21:21: Na okruhu přibývá světla, mají přijít další přeháňky, ale ne hustý déšť.

21:35: Restart bude v 15:50 místního času (21:50 SELČ). Start bude za safety carem, povinné jsou mokré pneumatiky.

21:50: Vozy se rozjely, pole zatím vede safety car.

Piloti dokončili první kolo od restartu, ale vody je zatím přecejen hodně. Pole dál vede safety car, zatím vozy "suší" trať. Zatím není jasné, kolik kol safety car odkrouží. Massa hlásí do rádia, že viditelnost je "OK". Velmi pomalu a s podivným zvukem jede Kovalainen, patrně pro něj závod skončil.

Tři hodiny od startu to stále nevypadá na závod, safety car dál vede startovní pole a nepřichází žádná zpráva, ale začíná se objevovat slunce a Button hlásí týmu, že může závodit.

sc

Safety car opustí trať na konci 34. kola (22:08)! Massa hned na startovní rovince předjíždí Kobajašiho, ale v šikaně pozici neuhájil. Hned po prvním ostrém kole jedou někteří piloti včetně Buttona pro přechodné pneumatiky.

V dalším kole přezouvají i Massa, Alonso, Webber a další. D'Ambrosio dostává penalizaci "průjezd boxy" za nesprávné pneumatiky během SC fáze (přezul když byl safety car ještě na trati a byly povinné mokré pneumatiky).

Na přechodné pneumatiky už přezul i Vettel, zůstává v čele. Button je rychlý a útočí na Alonsa, ale naráží předním kolem do jeho zadního a Alonso po hodinách končí, Button jede s defektem do boxů! I tato nehoda bude vyšetřována po závodě.

Na trati je znovu safety car. Pořadí na konci 37. kola: Vettel, Kobajaši, Massa, Heidfeld, Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Rosberg, Sutil, Barrichello, Maldonado, Alguersuari, Buemi, D'Ambrosio, Glock, de la Rosa, Trulli, Karthikeyan, Liuzzi, Button.

Znovu se bude závodit od 41. kola. Piloti jsou ve vlásence, tempo už určuje Vettel. Všichni jsou opatrní, pouze Schumacher útočí na Webbera, ale také raději zabrzdil. Di Resta nedobrzdil za Heidfeldem a musí pro nové přítlačné křídlo.

Zpráva od komisařů: Sutil předjížděl za safety carem a dostává penalizaci "průjezd boxy".

Zpráva od komisařů: Jezdci mohou využívat DRS.

Ideální stopa je už na většině okruhu suchá. Vettel vede v 50. kole 6s před vyrovnanou dvojicí Kobajaši - Massa. Nejrychlejší kolo aktuálně drží Schumacher, který má sekundový náskok před Heidfeldem - ten se musí více soustředit na dotírajícího Webbera. Button už je před Maldonadem i Alguersuarim.

Di Resta dostává penalizaci "průjezd boxy" za nehodu s Heidfeldem. Kobajaši už neuhájil pozici před Massou, ale oba při tom předjel Schumacher - je druhý! Webber jako první přezouvá na slicky v 51. kole.

massa

Schumacher je v boxech současně s Massou, pořadí mezi nimi se nemění. V 53. kole přezouvá na suché pneumatiky i Vettel. Massa předjíždí Karthikeyana, ale dostává na suchých pneumatikách smyk a odráží se od zdi, naštěstí to vypadá jen na rozbité přední křídlo.

Webber už je 3., útočí na Schumachera, zatím neúspěšně. Heidfeld v první šikaně zavadil o Kobajašiho a poškodil si křídlo, které mu o 100m dál upadlo pod přední kola a poslalo vůz do zdi. Na trati jsou kusy křídla, znovu vyjíždí safety car!

Heidfeldovy trosky jsou rozesety na velké ploše, maršalové je sbírají mezi i za safety carem hodně rychle projíždějícími vozy a vznikají nezvykle nebezpečné situace. Safety car opustí trať na konci 59. kola.

Závod je restartován, Schumacher útočí na Vettela, ale rychle musí naopak bránit druhou pozici před Webberem. Vettel znovu rychle ujíždí, ale i trojice Schumacher-Webber-Button jede rychle. Kobajaši se propadl za za Petrova.

Webber na rovince předjíždí Schumachera, ale nezvládl poslední šikanu a musí proto pozici "vrátit" Schumacherovi. O kolo později je znovu blízko, ale znovu si zkrátil trať a vzdává se tak i Buttonovi.

Button je podstatně rychlejší, přes Schumachera se dostává okamžitě a je těsně za Vettelem! Suchá stopa před poslední šikanou je už tak široká, že Schumachera dokázal předjet i Webber. Di Resta bourá v 9. zatáčce. Button vjíždí do posledního kola v těsném závěsu za Vettelem!

Vettel dělá chybu a propadá se za Buttona! Button bezpěčně přiváží své první letošní vítězství, Vettel přijíždí za ním! Webber je třetí, ale nakonec musel pozici bránit před Schumacherem. Massa se konečně dostal před Kobajašiho - na cílové čáře vede asi o půl metru!

GP Kanady (Gilles Villeneuve Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 4 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 254:04:39,537 hod
2. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 18+ 2,709
3. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 15+ 13,828
4. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes GP Petronas F1 12+ 14,219
5. 10 Vitalij PETROV rusRenault F1 Team 10+ 20,395
6. 6 Felipe MASSA braScudéria Ferrari 8+ 33,225
7. 16 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team 6+ 33,270
8. 19 Jaime ALGUERSUARI espScuderia Toro Rosso 4+ 35,964
9. 11 Rubens BARRICHELLO braAT&T Williams F1 Team 2+ 45,117
10. 18 Sebastien BUEMI cheScuderia Toro Rosso 1+ 47,056
 
 
11. 8 Nico ROSBERG deuMercedes GP Petronas F1  + 50,454
12. T Pedro DE LA ROSA espSauber F1 Team  +1:03,607
13. 23 Vitantonio LIUZZI itaHRT F1 Team  + 1 kolo
14. 25 Jerome D´AMBROSIO belMarussia Virgin Racing  + 1 kolo
15. 24 Timo GLOCK deuMarussia Virgin Racing  + 1 kolo
16. 20 Jarno TRULLI itaTeam Lotus  + 1 kolo
17. 22 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  + 1 kolo
18. 15 Paul DI RESTA gbrForce India F1  + 3 kola
 DNF  12 Pastor MALDONADO venAT&T Williams F1 Team  nedokončil
 DNF  9 Nick HEIDFELD deuRenault F1 Team  nehoda
 DNF  14 Adrian SUTIL deuForce India F1  technika
 DNF  5 Fernando ALONSO espScudéria Ferrari  nehoda
 DNF  21 Heikki KOVALAINEN finTeam Lotus  technika
 DNF  3 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes  nehoda

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Skvělý závod po dlouhém dešti, vítězí Button!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 115, poslední 14.06.2011 21:49 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 115 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Prodlouží Schumacher smlouvu s Mercedesem?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

  2. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud