GP ITÁLIE: Monza tone v nadšení, Leclerc převezl soupeře dobrou strategií a vítězí

Robert RoBertino Pavelka, 1. září 2024, 16:20 Aktualizováno 16:37 Google+

Nemusíte celý rok dokázat téměř nic, ale pokud sedíte ve Ferrari a vyhrajete v Královském parku Monza, budou vás tifosi hýčkat - minimálně do dalšího závodu na italské půdě. Leclerc ale v letošním závodě prokázal mnohem víc.

Počet komentářů:  31 komentářů (Poslední dnes 19:19) Napište svůj názor
Hrdina dne - Charles Leclerc. Dokázal převézt největší soupeře

Hrdina dne - Charles Leclerc. Dokázal převézt největší soupeře | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Horko o něco větší než v předchozích víkendových dnech, ale také kupovité mraky a čtyřicetiprocentní hrozba deště. To byla počáteční kulisa jednoho z nejsledovanějších závodu na Autodromo Nazionale di Monza. Před samotným startem se mohutně probíraly strategie, většinou se hovořilo o dvou zastávkách, i když se připouštěla i možnost jedné či tří. Startovní pole mělo až na šest výjimek nazuto středně tvrdé pneumatiky - Verstappen, Pérez, Ocon, Cunoda, Stroll a Bottas nazuli tvrdé.

Na Monze bývá neuralgickým bodem Variante del Rettifilio - tu projely vozy McLaren ve »správném« pořadí, ale za nimi už se začaly naděje některých pilotů kalit. Russell velmi ambiciózně zkoušel zaútočit na Piastriho venkem, ale musel použít nouzového výjezdu a při návratu na trať po povinném puštění dvojice oranžových vozů se přes něj přehnaly i obě Ferrari. Navíc si George poškodil pravou koncovku předního křídla, na což záhy vehementně upozorňoval Pérez a varoval před nebezpečnou jízdou.

Pozornost se přenesla do Variante della Roggia, kde Piastri zaútočil na Norrise a natolik ho rozhodil, že Lando neustál následný útok Leclerca. Monačan ještě téměř do desátého kola měl Piastriho na dostřel, ale pak začal ztrácet a spíš se musel ohlížet za sebe a hlídat si Norrise. Lando však nebyl v nejlepším rozpoložení a ve 13. kole jako mnozí v předchozích dnech před ním nezvládl zatáčku Lesmo 2. 

První zastávky (pokud nepočítáme stižené po kolizích) načal Russell, ovšem jeho pobyt v boxech se natáhl kvůli výměně předního křídla na 10,5 vteřiny. Na nervy svých příznivců si zabrnkal i Norris, jenž v 15. kole při nájezdu tvrdě brzdil a dokonce trefil panel vedle vjezdu do boxů. Leclerc zastavil o kolo později, ale Norrise za sebou neudržel: "Proč jsem stavěl, když undercut nebyl k ničemu?" trochu vyčítavě poslal vzkaz na boxovou zídku. Piastri stavil v kole 16 a tím se do čela vyhoupl Sainz, ale toho mechanici povolali k výměně ve 20. kole. Red Bully stavěly v třiadvacátém (Verstappen) resp. čtyřiadvacátém okruhu (Pérez) a k velkému překvapení opět nazuly tvrdou směs. 

Situace se poněkud uklidnila, jen v druhé polovině TOP 10 sváděli souboje Russell s Pérezem. Norris ve 31. kole ztratil podstatnou část ze svého náskoku, protože mu nevyšel nájezd do Variante della Roggia a musel ji projet »objížďkou«. Pozici neztratil, důležité desetiny ano - byl to také on, kdo zahájil druhé kolo výměn. Zásadní okamžik nastal ve 38. kole, kdy byl z boxové zídky dotázán Piastri, zda by nezvládl jen jednu zastávku. Australan odvětil, že přední pneumatiky už nepracují dobře, takže v následujícím kole zastavil a zařadil se za obě Ferrari s odstupem necelých 17 vteřin. Jenže zkracování odstupu probíhalo pomaleji - Oscar sice dostihl sedm kol před cílem Sainze jr. a na rovince Seraglio rudé Ferrari předjel, ale na Leclerca pořád ztrácel příliš mnoho. Nakonec by ho nespasilo ani kolo či dvě navíc. Norris se před Španěla dostal o kolo později, ale těšit ho mohlo jen postavení na stupních vítězů.

Panovaly dohady, zda nedojde u McLarenu k nějaké týmové režii. Norris skutečně dostal pokyn Papaya Rules, což znamenalo nejspíš volný prostor pro interní duel, jenže Piastri na tuto eventualitu odpověděl sedmi nejrychlejšími časy za sebou! Ani v samotném závěru, kdy už bylo prakticky zřejmé, že Oscar nemůže Charlese předstihnout, žádný pokyn nepřišel, ačkoliv Lando zaostával za Piastrim o necelé čtyři vteřiny. O té větší výbuch radosti mohl následovat mezi tifosi a v garáži Ferrari, když Leclerc projel pod šachovnicovou vlajkou, jíž mávl slavný fotbalista Alessandro del Piero. Monačan zapomněl na výčitky a v dojezdovém kole nadšeně děkoval na boxovou zídku "grande strageggia!". Charles si navíc připsal milou trofej v podobě ocenění driver of the day.

Mercedes se nějak utopil ve stínu Ferrari a McLarenu. Hamilton vlastně neměl žádnou velkou šanci na zlepšení, v závěru to vypadalo, že snad ještě dostihne Sainze jr., jedoucího rovněž na jednu zastávku, ale nedokázal se dostat dostatečně blízko. Russell po úvodních problémech stavěl podruhé v 34. kole a poté svedl několik duelů s Pérezem, jenž si zajel při druhé zastávce pro středně tvrdou směs. Ve 37. kole ještě Mexičan dokázal ve Variante del Rettifilio uhájit svou pozici, poté se dvojice přehnala přes Albona a v následujícím kole na stejném místě zvolil Russell vnitřní stranu a dostal se před Red Bull. Verstappen zastavil ve 42. kole pro žluté pneu, ale kromě nejrychlejšího kola se nedokázal před ním jedoucímu Hamiltonovi vůbec přiblížit. A navíc, premiérový bodík stejně jako před týdnem uzmul v posledním kole Norris.

Albon se dokázal proplést závodem pořád v dosahu devátého místa, z nějž ho nesesadil ani útočný Alonso. Nakonec se to povedlo Magnussenovi, jenž jel jeden z nejlepších závodů, také on vsadil na strategii jediné zastávky (15. kolo), ale ve 21. okruhu nezvládl předjížděcí manévr a ve Variante della Roggia vyprovodil z trati nejen sebe, ale i Gaslyho. »Odměnou« mu bylo deset trestných vteřin, nicméně bojovnost neztratil a dokonce v jednu chvíli držel sedmé místo. Nakonec dojel do cíle před Albonem, ale penalizace ho posunula dozadu.

Martyrium prožil Nico Hülkenberg. Ještě v prvním kole ho před šikanou Variante Ascari atakoval Ricciardo a Nico se propadl až na 16. pozici. Navíc ve 4. kole kolidoval v první zatáčce s Cunodou a proto musel v šestém kole do boxů měnit přední spoiler, což pro něj znamenalo nedostižnou ztrátu. Navíc si za způsobení kolize připsal deset vteřin navíc - Ricciardo za jejich vzájemný incident dostal jen pět vteřin, ale když dorazil ve 12. kole do boxů, jeden z mechaniků u pravého předního kola sáhl na spoiler, což muselo být posouzeno jako chybné odpykání trestu, protože než uplyne, nesmí se vozu nikdo ani dotknout. Australan tak vyfasoval dalších deset vteřin navíc. O jedno z posledních vzrušení se pokusil Stroll, jenž v 52. kole zajel do boxů pro nejměkčí směs se snahou vymazat premiérový bod za nejrychlejší kolo, ale jak už bylo řečeno, Norris byl proti. 

McLareny opět uzmuly nějaké body z Verstappenova náskoku, ale určitě méně, než očekávaly. O to větší radost mohla zavládnout na Monze - a další napjaté očekávání nás bude nutit vyhlížet závod v ulicích Baku za dva týdny.

GP Itálie (Autodromo Nazionale di Monza)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 251:14.40,727
2. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 18+ 2,664
3. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 16+ 6,153
4. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 12+ 15,621
5. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 22,820
6. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 8+ 37,932
7. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 6+ 39,715
8. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 4+ 54,148
9. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing 2+ 1:07,456
10. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team 1+ 1:08,302
 
 
11. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team  + 1:08,495
12. 43 Franco COLAPINTO argWilliams Racing  + 1:21,3
13. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T  + 1:33,452
14. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
15. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
16. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
17. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
18. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
19. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team  + 1 kolo
20. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T  kolize
 
 Nejrychlejší kolo:
  4 Lando NORRIS McLaren MCL38
Mercedes M15
Pirelli   1:21,432
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP ITÁLIE: Monza tone v nadšení, Leclerc převezl soupeře dobrou strategií a vítězí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 31, poslední 01.09.2024 19:19 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 31 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Na podobnou pozici nebývá Max Verstappen zvyklý, proto jeho reakce po závodě byla značně rozladěná (ilustrační foto)

GP ITÁLIE: Prohlášení po kvalifikaci - Red Bull nechce podléhat panice, ale situaci musí řešit

McLareny na své spanilé cestě nijak nepolevily (ilustrační snímek)

GP ITÁLIE: V kvalifikaci McLaren ovládl v Itálii první řadu, Norris po sedmi dnech zajel další pole-position

Lewis Hamilton s Toto Wolff se mohli usmívat i po třetím tréninku

GP ITÁLIE: Red Bull dál tápe, poslední trénink ovládl Mercedes

Kevin Magnussen způsobil svým kolegům jedenáctiminutovou pauzu

Druhý trénink opět provázela červená vlajka, nejvýš vyskočil Hamilton + VIDEO

Max Verstappen slaví své 60. vítězství po zádově v Kanadě

První trénink pro Verstappena. Antonelli tvrdě boural + VIDEO

Logan Sargeant v F1 končí

Williamsu došla se Sargeantem trpělivost, už v Monze jej nahradí nováček Colapinto

Dominance Red Bullu se vytrácí

Přijde Red Bull o vedení? Marko označil výsledek GP Holandska za alarmující, reaguje na to i Max

Charles Leclerc byl svým umístěním příjemně překvapen

PROHLÁŠENÍ po závodě: Nadšení, zpytování a odhodlání se zlepšit

Lewis Hamilton se pokoušel minimalizovat ztrátu, nakonec mu nejrychlejší kolo nevydrželo

GP HOLANDSKA: Norris topí pod kotlem, domácímu idolu nedal šanci

Lewis Hamilton určitě cítí obrovské rozčarování

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Špička čeká tuhý boj, ostatní se chtějí poprat o body

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. NORRIS, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Na podobnou pozici nebývá Max Verstappen zvyklý, proto jeho reakce po závodě byla značně rozladěná (ilustrační foto)

GP ITÁLIE: Prohlášení po kvalifikaci - Red Bull nechce podléhat panice, ale…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. PROHLÁŠENÍ po závodě: Nadšení, zpytování a odhodlání se zlepšit

  2. GP ITÁLIE: Prohlášení po kvalifikaci - Red Bull nechce podléhat panice, ale situaci musí řešit

  3. GP ITÁLIE: V kvalifikaci McLaren ovládl v Itálii první řadu, Norris po sedmi dnech zajel další pole-position

  4. Druhý trénink opět provázela červená vlajka, nejvýš vyskočil Hamilton + VIDEO

  5. Williamsu došla se Sargeantem trpělivost, už v Monze jej nahradí nováček Colapinto

  6. První trénink pro Verstappena. Antonelli tvrdě boural + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud