GP HOLANDSKA: Norris topí pod kotlem, domácímu idolu nedal šanci

Robert RoBertino Pavelka, 25. srpna 2024, 16:45 Aktualizováno 25.8.2024, 16:53 Google+

Letní přestávka přinesla nejeden zajímavý názor o dalším vývoji šampionátu. Jeden naznačila Grand Prix Holandska, kde nejspíš většina z 305 000 diváků, kteří během závodního víkendu prošli branami okruhu Zandvoort, očekávala návrat Maxe Verstappena.

Počet komentářů:  29 komentářů (Poslední 29.08. 19:50) Napište svůj názor
Lewis Hamilton se pokoušel minimalizovat ztrátu, nakonec mu nejrychlejší kolo nevydrželo

Lewis Hamilton se pokoušel minimalizovat ztrátu, nakonec mu nejrychlejší kolo nevydrželo | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Po meteorologických veletočích v předchozích dvou dnech se situace uklidnila a nad Zandvoortem panovalo sice mírně podmračené, ale přesto suché a relativně stálé počasí. Vzduch 25°C, trať o osm teplejší, vlhkost vzduchu lehce přes 50 % a sice vanul čerstvý severní vítr, ale nedosáhl přes limit 14 km/h. 

Na startovním poli po šarádách, trestech a diskvalifikacích stálo pouze devatenáct vozů. U Kevina Magnussena byla zjištěna tak závažná porucha pohonné jednotky, že Dán po výměně komponentů startoval z boxové uličky. Až na trojici Hamilton, Cunoda a Bottas zvolili všichni piloti středně tvrdou směs - zmínění tři mušketýři nasadili nejměkčí pneumatiky.

Start přinesl hned tři zajímavé momenty. Pokud se přiznivci McLarenu obávali Norrisových startů, Lando je nezklamal - nechal Verstappena zaútočit po vnitřní straně a zařadil se za něj. Nevedlo se také Norrisovi, před nějž se dostal Russell. Zezadu se pokoušel zaútočit Pérez, ale záhy zjistil, že se mezi soupeře nevejde - toho dokázal využít Leclerc a po vnějšku s Mexičana předjel. V závěru první desítky překvapil rovněž po vnějšku Gasly oba piloty Aston Martinu a posunul se na sedmé místo.

Verstappen k radosti početného publika (během tří dnů navštívilo okruh 305 000 diváků) zvolna Norrisovi ujížděl, v 8 kole už neměl daleko ke dvou vteřinám náskoku, ale od 11. kola Lando začal přikládat pod kotel a ztrátu pravidelně umazával. V 17. kole v nájezdu do první, nebo také Tarzanovy zatáčky ještě Max útok odrazil, o kolo později už neměl šanci. Norrisovi jako by narostla křídla a mizel svému soupeři z dohledu. Komunikace s týmem byla pohodová, Brit neměl problémy s pneumatikami, snad jen zastávka v boxech (29. kolo) byla hodně na jistotu, protože tu Lando strávil 3,1 vteřiny a malá stížnost na brzdy, ale jak pilot sám podotkl, může to být z důvodu nárazového větru. Nic to ale neměnilo na jeho spanilé jízdě. Verstappen absolutně neměl šanci ho jakkoli ohrozit, ve 24. kole si posteskl, že mu auto prostě nedovolí jet rychleji. Ani výměna ve 28. kole nic nezměnila. Norris svou převahu korunoval nejrychlejším kolem v posledním okruhu a když ho DJ a hudebník Armin van Buuren odmávl, měl na svém kontě všechny sektory fialové.

Předpokládalo se, že Piastri s ohledem na výkon vozu svého kolegy bude bojovat o stříbrný stupínek, ale Oscar jakoby nemohl najít správný rytmus. Nedokázal se dostat přes Russella, s výměnou pneumatik čekal až do 34. kola, tedy nejdéle ze špičky. Kvůli tomu se propadl za Leclerca a Russella a čekal ho boj o ztracené pozice. S Georgem si poradil v nájezdu do 39. kola a začal stíhat Monačana - za jeho záď se zavěsil dvacet kol před cílem, ale i když měl po deset okruhů k dispozici DRS a poté jejich odstup neustále kolísal od 0,850 do 1,500 vteřiny, nenašel Australan - jehož jako čestný host povzbuzoval slavný krajan Mark Webber - cestu kupředu a vlastně ani jednou na Ferrari před sebou nezaútočil.

Rudé oře Maranellské si poněkud napravily reputaci. Leclerc, jak bylo řečeno, se dostal po své zastávce v boxech (25. kolo) před Russella a Piastriho a potom předvedl vyzrálou jízdu bez jediné chybičky, proto mohl oslavit sedmé pódiové umístění. Sainz jr. se dokázal velmi rychle prokousat kupředu: v 8. kole po španělském duelu zdolal Alonsa, o tři kola později Gaslyho a s výměnou vyčkal až do 31. kola. Výměnu zvládl za solidních 2,6 vteřiny a zavěsil se za Péreze - společně překonali opět Alonsa a ve finále Carlos vyvinul frontální tlak na Mexičana. Checo se ve 45. a 46. kole v Tarzanově zatáčce ubránil, ale do třetice už neměl šanci. Druhý Red Bull poněkud doplatil i na nepovedenou výměnu, která trvala dlouhé 4,4 vteřiny. 

Mercedesy tentokrát poněkud zklamaly. Hamilton se postupně dokázal dostat až na desáté místo, ale vzhledem k začátku na nejměkčí směsi jel ze špice do boxů jako první (24. kolo). Střední část zakončil druhou výměnou ve 49. kole, kdy z tvrdé směsi přešel zpět na nejměkčí. Dokázal zajet nejrychlejší kolo, o nějž ho nakonec připravil Norris - a v samotném závěru se dotáhl na Russella, jenž svou šanci nevyužil. Při první zastávce ve 26. kole měli mechanici potíže s pravou přední pneumatikou, podruhé ho tým stáhl do boxů na červenou směs s ambiciózním plánem dostihnout Péreze, ale výsledek vyšuměl spíše do ztracena...

Kolem desáté příčky se hodně intenzivně bojovalo, překvapením byl pokles formy Aston Martinu, pro nějž bod útěchy vybojoval Alonso deset kol před cílem. Stroll si zkazil závod nedodržením rychlosti při nájezdu do boxů ve 31. kole, za což byl "odměněn" pěti vteřinami navíc. Dlouho vypadal závod nadějně pro Haas, v jednu chvíli se sešli na 9. a 10. pozici oba jeho piloti, ale Magnussen se nakonec propadl dozadu - navíc měl na kontě chybu ze sedmého kola, kdy v Tarzan Bocht opět nezatočil dle vymezené trati a musel přes kačírek na pomocnou komunikaci. 

Zmínku ještě zaslouží dvojice Gasly a Albon. Francouz se dokázal držet za čtyřmi nejlepšími týmy, i když může ještě mít potíže, protože při zastávce ve 33. kole vyjel předčasně a málem smetl vlastního mechanika u pravého předního kola. Albon se opravdu snažil dokázat, že vylepšený vůz má na bodované pořadí, ale už ve 13. kole měnil poprvé pneumatiky a tvrdá směs nevydržela dostatečně dlouho; druhá zastávka v boxech v 55. kole jeho šance nadobro zhatila.

Jedním z nejimpozantnějších momentů byla událost z nájezdu do 40. kola, kdy si to na cílové rovince rozdala pětice Magnussen, Albon, Gasly, Alonso a Stroll - z ní pak vyjeli do Tarzanovy zatáčky v pořadí Gasly, Albon, Alonso, Stroll a Magnussen. Albon komentoval tuto situaci pouhým To bylo nebezpečné, opravdu nebezpečné...

Mistrovství světa tak dostává poměrně zajímavý nádech - v Holandsku překvapil značný rozdíl mezi jedničkami a dvojkami McLarenu resp. Red Bullu. Zástupci nápojového giganta si asi začínají drbat hlavy a budou určitě hledat cestu, jak odrazit dvojí útok - jak v šampionátu pilotů, tak v Poháru konstruktérů.

GP Holandska (Circuit Park Zandvoort)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 261:30.45,519
2. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 18+ 22,896
3. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 15+ 25,439
4. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 12+ 27,337
5. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 10+ 32,137
6. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 8+ 39,542
7. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 6+ 44,617
8. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 4+ 49,599
9. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 2+ 1 kolo
10. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
12. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T  + 1 kolo
13. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team  + 1 kolo
14. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 1 kolo
15. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
16. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 1 kolo
17. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T  + 1 kolo
18. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
19. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 2 kola
20. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  + 2 kola
 
 Nejrychlejší kolo:
  4 Lando NORRIS McLaren MCL38
Mercedes M15
Pirelli   1:13,817
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP HOLANDSKA: Norris topí pod kotlem, domácímu idolu nedal šanci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 29, poslední 29.08.2024 19:50 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 29 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Na podobnou pozici nebývá Max Verstappen zvyklý, proto jeho reakce po závodě byla značně rozladěná (ilustrační foto)

GP ITÁLIE: Prohlášení po kvalifikaci - Red Bull nechce podléhat panice, ale situaci musí řešit

McLareny na své spanilé cestě nijak nepolevily (ilustrační snímek)

GP ITÁLIE: McLaren ovládl v Itálii první řadu, Norris po sedmi dnech zajel další pole-position

Lewis Hamilton s Toto Wolff se mohli usmívat i po třetím tréninku

GP ITÁLIE: Red Bull dál tápe, trénink ovládl Mercedes

Kevin Magnussen způsobil svým kolegům jedenáctiminutovou pauzu

Druhý trénink opět provázela červená vlajka, nejvýš vyskočil Hamilton + VIDEO

Max Verstappen slaví své 60. vítězství po zádově v Kanadě

První trénink pro Verstappena. Antonelli tvrdě boural + VIDEO

Logan Sargeant v F1 končí

Williamsu došla se Sargeantem trpělivost, už v Monze jej nahradí nováček Colapinto

Dominance Red Bullu se vytrácí

Přijde Red Bull o vedení? Marko označil výsledek GP Holandska za alarmující, reaguje na to i Max

Charles Leclerc byl svým umístěním příjemně překvapen

PROHLÁŠENÍ po závodě: Nadšení, zpytování a odhodlání se zlepšit

Lewis Hamilton určitě cítí obrovské rozčarování

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Špička čeká tuhý boj, ostatní se chtějí poprat o body

Po první části to vypadalo, že by o pole-position mohl bojovat i Pérez, ale v Q3 se mu nevedlo (ilustrační foto)

Dramatický kvalifikační duel rozhodl Norris pro sebe a zklamal oranžové tribuny

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. NORRIS, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton určitě cítí obrovské rozčarování

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Špička čeká tuhý boj, ostatní se chtějí poprat o body

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. PROHLÁŠENÍ po závodě: Nadšení, zpytování a odhodlání se zlepšit

  2. GP HOLANDSKA: Norris topí pod kotlem, domácímu idolu nedal šanci

  3. Druhý trénink opět provázela červená vlajka, nejvýš vyskočil Hamilton + VIDEO

  4. Williamsu došla se Sargeantem trpělivost, už v Monze jej nahradí nováček Colapinto

  5. První trénink pro Verstappena. Antonelli tvrdě boural + VIDEO

  6. GP ITÁLIE: McLaren ovládl v Itálii první řadu, Norris po sedmi dnech zajel další pole-position

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud