Co nového nasadil McLaren v Silverstone a kam se poděla jeho rychlost?

Petr Hlawiczka, 11. července 2012, 15:50 Google+

Co nového nasadil McLaren v Silverstone na svůj monopost MP4-27 a stojí v pozadí výpadku formy britského týmu?

Počet komentářů:  19 komentářů (Poslední 15.07. 18:23) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Novinky na voze

McLaren v poslední době žádné balíky úprav jako jeho soupeři nepředstavil. Zatímco Red Bull či Ferrari už několikrát předělali celé zadní části svých vozů, McLaren krom nového nosu, který si poprvé nenápadně vyzkoušel v Mugellu, představuje pouze drobnější úpravy

Přestože pro Silverstone oznámil sedm či osm úprav, na voze všechny patrné nebyly. Všiml jsem si pouze nového předního křídla, difuzoru a upravené karoserie kolem výfuků. U dalších novinek se jednalo buď o nové díly pod kapotou, nebo se tým rozhodl novinky kvůli dešti nenasazovat ani netestovat. Velké změny, které si dle McLarenu všimneme na první pohled, mají přijít za 10 dní na Hockenheimu.

Nové přední křídlo se vyznačuje rozdělením horní klapky na dvě části (č. 2 na obrázku níže), přičemž nastavitelná je nyní pouze ta vnitřní (dříve celá klapka), vnější zůstává pevná. S tím souvisí i její uchycení a změna mechanismu (3) pro nastavení úhlu náběhu.

mclaren_fw
Úpravy na předním křídle McLarenu v Silverstone (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Zmizelo uchycení v horní i spodní části (1a, 1b), hlavní mechanismus je navíc nyní o něco užší a není nasměrován dovnitř. Výhodou je nižší odpor předního křídla, které je klíčovým aerodynamickým prvkem, jelikož nastavuje proudění a víření podél celého vozu. Každý snížení odpor se zde proto počítá. Efektivnější křídlo se osvědčilo a zřejmě se objeví na voze i v dalších závodech.

Zvláštní však bylo, že Jenson Button jezdil se mnohem nižší úrovní přítlaku než Lewis Hamilton. Ačkoliv oba jezdci mají odlišný styl jízdy, obvykle volí podobná nastavení. Tento velký rozdíl byl zvláštní a podle některých odborníků poukazuje na problémy s vozem.

mclaren - diffusor
Srovnání difuzoru McLarenu: verze z Kanady (nahoře) a ze Silverstone

Na voze MP4-27 se objevil také upravený difuzor - horní lišta ve tvaru křídlového profilu již nekopíruje celou horní a boční stranu. Tým se tím snaží zřejmě urychlit proudění výfukových plynů po stranách podlahy. Ve srovnání s podobnými díly Red Bullu či Ferrari je však stále méně propracovaný.

Vzadu byly nasazeny i nové brzdové kanálky, které jsou o něco menší ve své spodní části, měly by tudíž generovat nižší aerodynamický odpor. Navíc přibyl vertikální prvek pro směrování vzduchu podél kola.

mclaren - brake ducts
Nové zadní brzdové kanálky

 

Příčiny problémů

Technický ředitel Paddy Lowe toho dnes v prémiovém článku Autosportu mnoho nového neprozradil. McLaren nedokáže z pneumatik dostávat tolik, co jeho soupeři. Z pohledu aerodynamiky nezaostává tolik, protože občas dokáže zajíždět velmi rychlá kola - což ostatně dokázal Hamilton v nedělním závodě v prvním stintu na tvrdé směsi, když měl čistý vzduch, stejně tak v trénincích za deště, kdy dokázal brzy zahřát mokré pneumatiky - což bez dobré aerodynamiky nelze.

McLaren z počátku závodu nevypadal až tak špatně - Hamilton vydržel na dráze velmi dlouho, přitom jezdil velmi rychle. Většinu času trávil za zpočátku pomalejším Schumacherem a vedoucí duo Alonso - Webber mu ulétlo. Pokud by se kvalifikoval lépe, možná by se jich (alespoň zpočátku udržel). Buttonův první stint také nebyl špatný. Po nasazení měkké směsi v prostřední části však přišlo zklamání, tvrdá směs v posledním stintu se zdála být jako z jiné planety.

Lowe vysvětloval: "Na měkkých pneumatikách jsme nenalezli tu rychlost, kterou jsme od nich očekávali, a v posledním stintu na tvrdých byl Lewis o sekundu na kolo pomalejší, než měl být vzhledem k tomu, jak si na nich vedl v prvním stintu. Lewis říkal, že se chovaly úplně jinak, než ty v prvním stintu. Dráha byla teplejší, než uváděla předpověď, a zdá se, že jsme na to doplatili."

mclaren
Lewis Hamilton s McLarenem MP4-27 v Silverstone

Monopost MP4-27 však byl zřejmě navržen tak, aby kvůli co nejvyšší aerodynamické výkonnosti fungoval při velmi malém rozpětí světlé výšky. Proto je vůz nastaven často velmi tvrdě, v Bahrajnu bylo vidět opět poskakování na pneumatikách, které nestačily pohlcovat to, co mělo udělat zavěšení.

Zdá se mi, že McLaren opět zopakoval svou chybu, jako tomu bylo po zákazu dvojitých difuzorů a jejich opětovné adaptaci. Autu navíc při letošních směsích pneumatik Pirelli musí opět sednout všechno, aby bylo rychlé - jakmile jsou teploty příliš nízké či příliš vysoké, je nekonkurenceschopné.

Piloti nedokáží rychle "zapnout" pneumatiky, protože tuhost zavěšení brání přenosu hmotností při brzdění, které obvykle tvorbě teploty pomáhá, což bylo obzvlášť patrné u Hamiltona ve třetí části kvalifikace v Silverstone, kdy nejprve zvolil špatně a vyjel na přechodných gumách.

Poté mu už nezbylo moc času a musel zajet rychle měřené kolo na mokrých - ty ale během 1 kola nedokázal zahřát, proto jeho výsledný čas stačil až na osmé místo. Letos poprvé chyběl mezi nejrychlejšími třemi piloty sobotní části.

Proto letos tým neustále mluví o vylepšeních, která nevidíme - týkají se většinou úprav zavěšení - i ta poslední po nasazení nové převodovkové skříně v Kanadě měla omezit naklánění vozu v přímém směru a pomoci se zahříváním gum.

button
Jenson Button v závěru po chybě Hülkenberga paběrkoval, získal jeden bod

Žádný z týmu se zatím nechlubí tím, že by plně porozuměl rozmarům letošních pneumatik, u McLarenu se však v poslední době zdá, že je opět náchylnější na ostatní podmínky, jako jsou směsi pneumatik, množství paliva či teploty dráhy. Často od něj slýcháváme, že je moc teplo/chladno a že je podmínky opět překvapily. Ty jsou však stejné pro všechny.

Vůz funguje při úzké škále podmínek a nastavení, vyžaduje proto spoustu času a ujetých kol pro jemné doladění mnoha proměnných. Ve Wokingu určitě po dobrém startu sezóny neusnuli na vavřínech, stále usilovně pracují a vyvíjejí, současný koncept vozu s nízkým nosem však zřejmě bude vyžadovat fundamentálnější změny.

McLaren dokáže být za ideálních podmínek velmi rychlý, na změny je však náchylnější než ostatní. Silverstone odhalil, jak je úzké provozní rozmezí vozu MP4-27, jehož vývoj se točil především kolem maximální aerodynamické výkonnosti.

mclaren
Zastávky v boxech - slabá stránka se stala silnou, u McLarenu totéž platí
žel obráceně i o rychlosti vozu

Paradoxně se mu konečně podařilo vypilovat zastávky v boxech, kde exceluje. V Silverstone byl absolutně nejrychlejší, všechny zastávky se pohybovaly kolem tří sekund - jenže co z toho, když auto pak v závodě nefunguje? Lidem ve Wokingu nezbývá než pracovat tvrději než tvrdě, podobně jako na počátku sezóny u Ferrari, které dokázalo obrátit vývoj ve svůj prospěch.

Sezóna ještě není ani ve své polovině a tým do Německa konečně míří s významnějšími úpravami (šeptá i o škaredém nosu se schodem). Bude na Hockenheimringu McLaren opět bojovat o vítězství?


Tip: Po příčinách trápení se Jensona Buttona jsme před měsícem pátrali v tomto článku: S čím se Button trápil v Kanadě a co stojí za poklesem jeho formy?

Vytisknout

Diskuze: Co nového nasadil McLaren v Silverstone a kam se poděla jeho rychlost?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 19, poslední 15.07.2012 18:23 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 19 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a design jeho přilby při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sauber

Singapur má dle Ecclestona novou pětiletou smlouvu na pořádání závodů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud