Rozhovor s Vettelem: "Výkonností překvapil Sauber"

Petr Hlawiczka, 14. března 2011, 15:30 Google+

Sebastian Vettel poskytl oficiálním serveru Formule 1 rozhovor, v němž hodnotí svůj vůz, předsezónní testování a naznačuje, co budeme moci čekat v úvodu šampionátu.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 14.03. 15:36) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Po dojetí svého posledního testovacího kilometru tě čeká let do Melbourne, kde se bude konat Velká cena Austrálie. Jaký máš podvědomý pocit ohledně sezóny, která je před námi?
Sebastian Vettel: Mou první prioritou, až se dostanu do letadla, bude dobře se vyspat, abych se přizpůsobil odlišné časové zóně. Ale předpokládám správně, že se ptáte na můj podvědomý pocity týkající se auta a naší konkurenceschopnosti? Poletím s velmi dobrým pocitem. Zimní období pro nás bylo velmi uspokojující. Podařilo se nám odjet dobrou vzdálenost - ne takovou, jako Ferrari, ale více, než jsme ujeli kdykoliv dříve.

Jak dobří nakonec budeme ve srovnání s ostatními je letos více než kdy dříve velkou neznámou. V předchozích letech jste měli ponětí, jak na tom jste a jak na tom jsou ostatní, letos to je ale téměř nemožné. Spousta takzvaných expertů vyjadřovala své názory, nemyslím si však, že někdo může reálně říci, jaké bude pořadí v Melbourne, obzvlášť v Albert Parku na trati, kde jsme v minulosti již viděli nejedno překvapení. Počkejme, uvidíme. V rámci našeho týmu si věříme, doufejme tedy, že to takto zůstane.

vettel

Jste favority?
SV: Dokážu snad číst v budoucnosti? To žel neumím! Takže si všichni - včetně mě - budeme muset počkat na první kvalifikaci sezóny v Melbourne. Víme, co jsme přes zimu dělali, víme, že nám to s naším programem šlo velmi hladce, takže si myslím, že do sezóny vstupujeme dobře připraveni. Otázka však zůstává - bude to stačit na naše soupeře?

Myslím, že první závod bude velmi zajímavý, ne jen z hlediska mapování pořadí, ale také vzhledem k novým pneumatikám, KERSu a nastavitelným zadním křídlům. Co mohu říci je to, že to bude dobrá show pro fanoušky - a zřejmě dobrá lekce pro nás, piloty.

RB6 byl nejrychlejším vozem roku 2010. Je RB7 podobným kalibrem?
SV: V našem novém voze jsem se ihned cítil jako doma a prokazoval výbornou výkonnost a spolehlivost ve všech čtyřech testech. Spolehlivost bude - jako vždy - klíčem k úspěchu, protože je k ničemu, když máte vůz o sekundu rychlejší než zbytek, ale nikdy nedojedete do cíle.

Faktem je, že je snadnější z rychlého auta učinit spolehlivé, než ze spolehlivého rychlé, a všichni víme, že auto, s nímž začínáme sezónu, není stejné jako to, s nimž jsme končili. Druhým klíčem k úspěchu tedy je neustálé vylepšování. Na každý závod přivezeme nové díly, rychlost našeho vývoje by pro nás měla být zlomová.

redbull

Tuto sezónu obhajuješ titul mistra světa. Změní to tvůj přístup?
SV: Je to něčím, na co příliš často nemyslím. Když testujete, nehraje to vůbec žádnou roli, protože se soustředíte jen na vaší práci, a obecně se raději dívám kupředu než dozadu. Je to uspokojující mít ten titul, ale nikterak mi v žádném závodě této sezóny nepomůže. Začínáme opět od nuly.

Poté, co během posledního testu v Barceloně předvedl Mercedes GP lepší rychlost se zdá, že Michael Schumacher bude mnohem konkurenceschopnější než v minulé sezóně.
SV: Ano, v Barceloně vypadali hodně konkurenceschopně, i když svůj nejrychlejší čas dosáhli s malým množstvím paliva. Ale svou výkonností mě překvapil také Sauber. Zajet takový čas, to už něco znamená. Zdá se, že letos do toho pořádně šlápli. Jestli se jim podaří tuto výkonnost udržet i v Melbourne, to uvidíme, momentálně ale určitě udělali pár kroků vpřed.

rb

Všechny týmy v Barceloně nacvičovaly zastávky v boxech, jelikož mohou tvořit klíčovou součást závodního výsledku. Jak se podle tebe budou v letošní sezóně závody vyvíjet?
SV: Určitě budeme stavět častěji. Možná každých pět až dvacet kol, takže to bude mít obrovský dopad na to, jak se budou závody vyvíjet. Bude to jedním z nejzajímavějších hledisek Velké ceny Austrálie. Ale protože se to týká všech, nespatřuji v tom velkou výhodu pro nikoho. Dobrá strategie bude samozřejmě pomocí.

Během prvního testu ve Valencii jsi opustil garáž po prvním výjezdu s RB7 s širokým úsměvem na rtech. Stále si myslíš, že je tento vůz vítězem?
SV:  Vítězem bude pouze tehdy, až vyhraje nějaký závod, zatím jsme ještě žádný neodjeli.  Pravdou je, že se tohle auto chová dobře a je i spolehlivé. Byli jsme také hodně spokojeni s rychlostí vozu během prvního testu ve Valencii a od té doby na těchto faktorech systematicky stavíme. Pojďme tedy závodit a přesvědčme se o tom, kdo během zimy odvedl svou práci nejlépe!

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Vettelem: "Výkonností překvapil Sauber"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 14.03.2011 15:36 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli

Alonso a Vettel opět kritizují nové pneumatiky Pirelli

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud