Prohlášení po kvalifikaci, Verstappen: Zastavila mě elektronika

F1NEWS.CZ, 26. září 2015, 08:55 Aktualizováno 26.9.2015, 11:07 Google+

Jak se vyjádřili jezdci a týmy po kvalifikaci na VC Japonska?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 26.09. 09:16) Napište svůj názor
Nico Rosberg, GP Japonska (Suzuka)

Nico Rosberg, GP Japonska (Suzuka) | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Nico Rosberg, 1. místo
Jsem zaprvé velmi šťastný, je to dobrý comeback pro tým po Singapuru, máme zde dobré auto, za což jsem vděčný. Myslím, že se mi moje kolo opravdu povedlo. Na zítra máme dobrou pozici.
Pro dnešek jsme neměli dostatečnou přípavu, zítra se ještě můžeme dočkat nějakého překvapení.

Lewis Hamilton, 2. místo
V prvním kolem jsem ztratil nějaký čas v 11. a v poslední zatáčce. Mé druhé kolo vypadalo dobře, cítil jsem se při něm dobře. Důležité je, jestli je Kvjat v pořádku.

Toto Wolff, výkonný ředitel
Nejdůležitější je, že je Daniil v pořádku, protože ten náraz byl velký, ale během nehody už ztratil hodně energie a jsme rádi, že je ok. Pro nás to byla dobrá kvalifikace, jsme zpět ve formě. Pracovali jsme na tom, takže jsme spokojeni. Co se nastavení týče, Lewis i Nico měli hodně podobné nastavení. Ráno nebyli spokojeni, dali úplně stejnou zpětnou vazbu a podobným průběhem tréninku. Je škoda, že v předposledním kole oba měli podobnou menší nepříjemnost a ztratili čas. Lewis mohl být rychlejší a stejně tak Nico. Nevíme, jak by to dopadlo, ale bylo to hodně těsné.

 

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 3. místo
Dneska to byla velmi obtížná kvalifikace, normálně máme celý pátek na přípravu, ale teď ne, takže jsem vážně rád za 3. místo. Navíc to nám pomohlo v bitvě proti Ferrari a hlavně Red Bullu, Suzuka je oproti Singapuru hodně jiná, více nám sedne. Navíc jsme už na okruh přišli s nachystaným dobrým nastavením.

Felipe Massa, 5. místo
Byla to dobrá kvalifikace a zvládli jsme i ušetřit pneumatiky. Auto bylo konkurenceschopné, i když jsem neukázal plnou rychlost kvůli červeným vlajkám. Po tak velké nehodě je dobré vidět, že Daniil vyskočil z auta. Zítar to bude dlouhý závod a těším se, můžeme získat dobrý výsledek.

Rob Smedley, šéfinženýr
Důležité je, že je Daniil ok, byl to tvrdý náraz. Bez červených vlajek jsme mohli být třetí a čtvrtí, což byl náš cíl. Byl to dobrý výkon od celého týmu a máme konkurenceschopné auto. Simulace závodů vypadají dobře a nyní musíme silnou kvalifikace využít a získat zítra více bodů než soupeři.

 

FERRARI

Sebastian Vettel, 4. místo
Byla to náročná kvalifikace, na začátku jsem se trápul s vyvážením, potom se to zlepšilo, auto jakoby ožilo. Byl jsem spokojen a bylo to fajn kolo, třetí místo by bylo maximem, na to jsem však zmeškal. Mercedes je, bohužel, zpět ve Formě, silní budou i u Williamsu a Red Bullu.

Kimi Räikkönen, 6. místo
Je to trošku zklamání, měli jsme dobrou rychlost a auto se chovalo dobře. Mé kolo v Q3 bylo obstojné, pneumatiky ale neměli přilnavost, je to škoda, že jsem nemohl zajet další kolo, jsem si jistý, že to mohlo být lepší. Nikdo nejel za sucha, takže je to pro zítřek s velkými otazníky, snad vše uděláme správně a získáme pozice. Startujeme za ostatními, ale snad se podaří dobrý start.

 

RED BULL

Daniel Ricciardo, 7. místo
Nejdůležitější je, že je Dany ok. Neviděl jsem opakovaný záběr, jen jsem jel kolem, ale tým mi říkal, že je v pořádku. Co se kvalifikace týče, šlo to dobře, nemyslím, že sedmé místo odráží to, jak jsem byl s autem spokojen, protože si myslím, že jsme měli na první pětku. Ale i tak je to dobré. Strategii máme otevřenou, uvidíme, nejčastější asi bue dvouzastávková strategie, možné bude jet i na jednu.

Daniil Kvjat, 10. místo
Jsem v pořádku. Je to zklamání, udělal jsem chybu, dostal jsem se dvěma koly na trávu, byl to celkem logický konec. Musím se omluvit těm klukům, co budou muset opravit moje auto přes noc. Ještě nevím, co se ještě bude muset opravit na autě, ale bude toho zřejmě hodně.

Christian Horner, šéf týmu
Velká nehoda, ale jsme ok, když jsme se dozvěděli po rádiu, že je Daniil v pořádku. Auto je navrženo, aby takovým nárazům odolalo. Daniil možná dostane úplně nové šasi, nechceme podstupovat nějaké riziko. Auto pořádně zkontrolujeme, ale půjdeme na jistotu, takže Daniil bude nejspíše startovat z boxů.

 

LOTUS 

Romain Grosjean, 8. místo
Nepředpokládal jsem, že bych se mohl dostat do Q3, byli jsme 1,5 s mimo tempo. Do Q3 jsem se dostal opravdu povedeným kolem. Do svého druhého kola jsem se nedostal kvůli Daniilovi. Důležité je, že je v pořádku. 8. místo je velmi dobré na trati, na níž musíte být odvážní. Odvedli jsme skvělou práci, s autem jsem opravdu spokojený.

Pastor Maldonado, 13. místo
Doufal jsem v Q3, a i když jsme byli blízko, nepovedlo se. Trápil jsem se ve dvou zatáčkách, což mi zkomplikovalo mé rychlé kolo. Potřebuji se v tom zlepšit. Ušetřili jsme sadu měkčích pneumatik pro závod, což může být klíčové pro zisk bodů, degradace zde byla vysoká.

Alan Permare, ředitel traťových operací
Vypadá to, že přes noc zaprší, ale v závodě by nemělo, to znamená normální stategii. To znamená, že jsme v nastavení omezení ovlivněnými jízdami v pátek.

FORCE INDIA 

Sergio Pérez, 9. místo
Není to špatné, může z toho být dobrý závod. Je škoda, že jsem v Q3 nezajel kolo, ale hlavní je, že je Daniil ok. Možná bych byl před Romainem, kdybych vyjel, ale snad se před něj dostaneme na startu, protože si myslím, že to bude zítra náš hlavní souper (Lotus). Bude to těžké, máme kolem sebe pár rychlých aut, ale tady nikdy nevíte, co se přihodí a otázkou je i počasí. Bude důležitá i práce s pneumatikami.

Nico Hülkenberg, 11. místo
Je to samozřejmě zklamání dedostat se do top 10 jen tak těsně, ale nemohu si dnes na výkon stěžovat. Myslím, že mé kolo bylo dobré a jel jsem na limitu. Bohužel to nestačilo, ale vím, že to bylo to nejlepší. Je těžké předvídat, co se zítra stane, je to těsné a bude to těžké dostat se na body. Čekal jsem, že budu výš kvůli penalizaci, zvlášť, když se tu těžko předjíždí. Bude zajímavé sledovat, jak nedostatek jízdy v tréninku ovlivní ostatní, my jsme dnes s nastavením odvedli dobrou práci, ale i tak je zde ještě spousta otazníků.

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
Včera celý den pršelo a dnes ráno to nevypadalo slibně, ale pracovali jsme tvrdě a šli s oběma vozy správným směrem. Checo se dostal do první desítky a má dobrou šanci a pěkný závod. Bohužel červená vlajka znemožnila další zlepšení. Nico udělal pokrok, ale těsně mu uniklo místo v top desítce. A čeká jej boj i kvůli jeho penalizaci, i tak by měl být schopen bojovat o body. V Suzuce se nedá nic předvídat, i když by bylo sucho, tenhle okruh trestá chyby a musíme být připraveni na každou příležitost.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, 12. místo
Skončit v Q2 je opravdu zklamání, protože dnes by bylo snadné dostat se do top desítky. Naneštěstí v druhé části kvalifikace jsem dostal vibrace do předních pneumatik, což znamenalo, že jsem nemohl vylepšit svůj čas a postoupit do Q3. Bylo těžké přizpůsobit se po jízdách na mokré trati. Měl jsem pouze 20 kol na naučení se okruhu a zvládl jsem to do Q2, kdy jsem se cítil opravdu pohodlně a věděl jsem, které stopy zaujmout. Byl jsem proto připraven se do Q3 dostat a nezvládnout to byla hamba. Plán na zítřek je skončit na bodech. Mám k dispozici sadu nových středně tvrdých pneumatik, což by mělo trochu pomoct. Také mám dobré auto, takže jsem přesvědčen, že to zítra bude skvělý závod.

Max Verstappen, 15. místo
Ztratil jsem výkon, auto jednoduše zastavilo za vlásenkou. Nemohl jsem nic dělat. Je to velké zklamání, stalo se to už několikrát, navíc auto vypadá hodně dobře. Zítra by mohlo klidně zapršet, každopádně doufám v body.


Phil Charles, hlavní závodní inženýr
Je jasné, že to není kvalifikace, v jakou jsme doufali. Max začal celkem dobře a v Q1 se mu dařilo. Naneštěstí mu na konci první části selhala elektronika, což stále vyšetřujeme. Myslím si, že bez této nehody by měl slušnou kvalifikaci, protože byl lepší a lepší a auto mělo dobrý výkon. Carlos tady za mokra ještě nejel. Lepšil se kolo od kola, ale bohužel v Q2 měl malý problém s autem, takže si nemohl vylepšit čas. Je to škoda, protože odváděl dobrou práci.

 

McLAREN

Fernando Alonso, 14. místo
Říkal jsem klukům, že to bylo asi mé nejlepší kolo na tomto okruhu. Mohli bychom nasadit stovky jiných pneumatik, abychom to zopakovali, ale nepodařilo by se nám to zajet s tím časem. Zítra to však bez pochyb bude těžké. Za námi jsou rychlejší auta, Verstappen a Saubery. Uděláme maximum a snad se stane zázrak, abychom získali body.

Jenson Button, 16. místo
No, co na to říct, žluté vlajky. Bez nich bych se nejspíše dostal do další části kvalifikace. V prvním pokusu jsem neměl správný mód motoru, inženýři mě informují před rychlým kolem, ale teď se tak nestalo. Auto se dneska neřídilo dobře, nemohl jsem si dovolit žádnou chybu ani trošku jiný přítlak na předním křídle. Závod bude obtížný, kvůli vysokému tlaku se pneumatiky přehřívají už po jednom kole, myslím, že s tím budou mít problémy všichni.

Eric Boullier, sportovní ředitel
Fernando v Q2 zajel skvělé kolo, ale stačilo jen na 14. místo. To je frustrující, ale ukazuje to jeho odhodlanost, která je obdivuhodná. Musím se jménem týmu omluvit Jenosnovi. Máme řadu procedur před kvalifikací a ty jsme dnes nedodrželi. Muselo to být frustrující. Žluté vlajky v motorsportu dost věcí ovlivňují, ale my měli vše udělat jako vždy. I tak tým tvrdě pracoval, včera to nebylo jednoduché, ani jeden z pilotů nebyl spokojen s vyvážením, ale otočili jsme to, to je skvělé. Chybí nám 2,1s na nejrychlejšího, což je doposud nejmenší rozdíl. Zítra to bude náročné pro všechny, ale budeme se snažit. 

 

SAUBER

Marcus Ericsson, 17. místo
Bylo to náročné. Hodně mě potrestala chyba v prvním kole, když jsem příliš tlačil na zadní pneumatiky, vjel na okraj tratě a ujela mi v zatáčce č.13. zadní část vozu. Neměl jsem tedy časové porovnání, potom jsem zajel dobré kolo a myslel si, že to zvládnu do Q2, ale objevily se žluté vlajky. Je to škoda, mohlo to být dnes lepší, musíme zítra zabojovat.

Felipe Nasr, 18. místo
Dnes jsme měli smůlu. Q2 bylo na dosah, ale mé nejlepší kolo přišlo, když se objevily žluté vlajky. Musíme do toho dát zítra vše. Není zde lehké předjíždět, takže musíme využít příležitostí, které se mohou naskytnout.

 

MANOR MARUSSIA

Will Stevens, 19. místo
Celkově jsem spokojen, protože tréninky a jízdy byly omezeny počasím. Bylo důležité vyjet brzy, takže mě neovlivnily žluté vlajky. Zlepšijl jsem se, ale potom jsem musel zpomalit. Naše závodní rychlost vypadá dobře, takže se těším.

Alexander Rossi, 20. místo
Mít v obou mých kolech žluté vlajky, to je prostě velká smůla. Nikdy jsem to nezažil a byl jsem z toho v šoku a zklamaný. Pochopitelně jsem byl v limitu 107% a znám procedury, ale i tak to nebylo příjemné. Zatím jsme toho v suchu moc nenajeli, takže přípravy nebyly nejlepší, ale líbí se mi tento okruh a vím, že mohu ukázat víc.

John Booth, šéf týmu
Ráno to byl pozitivní trénink, kde jsme získali potřebné informace. Oba piloti vyjeli na obou sadách pneumatik a zvládli jsme přípravu na závod i kvalifikaci. Odpoledne už to nešlo podle představ, avšak nemohli jsme to ovlivnit. Oba vozy ovlivnily žluté vlajky a Alexander měl obzvlášť smůlu, protože jej to potkalo v obou kolech. Will alespoň dojel jedno měřené kolo, ale už se nemohl zlepšit. Do závodu čekáme pokrok díky ranní práci a snad to půjde dobře.

 

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení po kvalifikaci, Verstappen: Zastavila mě elektronika

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 26.09.2015 09:16 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ricciardo se snažil seč mu síly stačily, ale na Mercedesy ztrácí víc než půl vteřiny (ilustrační foto z 2. tréninku)

Generálka na kvalifikaci v režii Mercedesu, Ferrari v hloubi první desítky

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud