Budu tvrdý, ale férový. Bottas se chystá na Hamiltona

Robert RoBertino Pavelka, 22. února 2017, 13:20 Google+

Je to už takový předsezónní kolorit - piloti slibují, jak budou bojovat na samé hraně svých schopností, týmy se chtějí odrazit k lepším výsledkům a vůbec všechno bude lepší, zajímavější, rychlejší a dramatičtější. Co na tom, že se některé věci nepodaří.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 22.02. 14:24) Napište svůj názor
Bottas odhalil své cíle a pocity

Bottas odhalil své cíle a pocity | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

Bylo by ovšem chybou všechno bagatelizovat hned na počátku. Valtteri Bottas, v současné době jeden z nejsledovanějších pilotů, na kterého se po odchodu Nico Rosberga do závodního důchodu usmálo štěstí, je odhodlán svému slavnějšímu týmovému kolegovi nic nedarovat, ale současně věří, že jako dvojice spolu mohou dobře fungovat a být pro Mercedes přínosem.

Finský pilot je přesvědčen, že zvládne tvrdou perspektivu boje proti trojnásobnému mistru a žonglovat mezi vlastními ambicemi a požadavky na loajálního týmového hráče. 

"Je to určitě hodně složité, zastávat post týmového hráče a zároveň prosadit svou vůli po úspěchu. Svým způsobem to je pro mě nové, ale myslím, že nejlepší pro mě bude jít stejnou cestou, jakou jsem šel doposud, kdy jsem týmu odevzdával maximum. Zároveň ale mám ve Formuli 1 i své cíle a je třeba být trochu sobecký, pokud chcete vyhrávat. Myslím, že toho budu schopen. Je to otázka závislosti na určité situaci a kalkulace co je celkově nejlepší. Nemohu říci víc, než co je skutečností. Uvidíme v průběhu roku, jak se věci budou vyvíjet. Za normálních okolností jsem připraven bojovat s každým, soupeření s Lewisem bude hodně tvrdé, ale férové, budeme mít vzájemný respekt. Aspoň jsem přesvědčen, že to tak bude," uvedl Bottas v rozhovoru pro motorsport.com, který se odehrál v jeho soukromé rezidenci.

Jasná pravidla

V minulých letech došlo mezi Hamiltonem a Rosbergem k několika vyhroceným situacím, Bottas tvrdí, že se něčeho podobného neobává. Je přesvědčen, že Mercedes bude schopen se lépe vyrovnat s některými případy, které se v minulosti vynořily, a naznačuje, že existují "přísné" příkazy ze strany vedení, jak má vzájemný vztah mezi ním a Hamiltonem probíhat.

img-responsive

Rivalita Rosberga a Hamiltona se nesmí opakovat | foto: Daimler AG

"Je jasné, že Rosberg a Hamilton spolu bojovali na ostří nože a bylo občas obtížné zvládnout jejich vztahy. To je průvodní jev, když bojujete o vítězství, taková je Formule 1... Lze pochopitelně projít všechny eventuality a zařídit se podle nich. Mercedes se v tomto směru hodně poučil, jak se s nimi vypořádat a má tolik různých scénářů pro oba piloty, že mohu hovořit ze strany vedení o masivní pomoci. Nepochybuji o tom, že pravidla o tom, co můžeme a co ne budou hodně přísná. Je celkem jasné, že oba chceme závodit a proto je možné leccos, ale pokud by nějaké problémy nastaly, tým je bude mít pod kontrolou."

Tlak mě nesmí ovlivnit

Stále se řeší otázka, jak se Bottas vypořádá s Hamiltonem, ale finský jezdec si je rovněž moc dobře vědom, že musí především udělat dojem na šéfy Mercedesu, aby se v týmu udržel i pro rok 2018. Není třeba opakovat, jaké možnosti se po letošní sezóně naskytnou a komu skončí smlouva. Bottas zatím neměl šanci ukázat, co předvede s vítězným vozem. Jeho cílem je vyvrátit veškeré pochybnosti, zda by po ročníku 2017 nebyl v hledáčku týmu někdo, kdo by mohl být ještě lepší.

img-responsive

Bottas si odmítá připustit jakýkoli tlak - podaří se mu to? | foto: Daimler AG

"Ano, o takové věci musím přemýšlet. Je to obrovská příležitost, přitom jsem ještě v prosinci nevěděl, že se něco takového naskytne. Člověk nikdy neví, co ho v životě potká, tohle je velká věc, pro níž udělám všechno... jsem připraven ji plně využít a vše jí podřídit. V mé kariéře je to ona výzva, co se týče mých jezdeckých schopností a zhodnocení veškeré práce, kterou jsem doposud předvedl. Chci dokázat, že si v týmu své místo zasloužím. Vím, jak F1 funguje a z hlediska týmu je docela normální, že chce vidět výsledky, proto není divu, že jsem nedostal delší kontrakt. Ale s tím jsem víceméně počítal. Kolikrát se mi stalo, že jsem ještě v průběhu roku nevěděl, co bude následovat, takže pro mě to není nijak nový pocit. Teď jde samozřejmě o trochu jinou ligu, ale to je v pořádku. Na věci to nic nemění. Pro mě je dobré, že se bude rozhodovat na trati. To je hlavní. Musím to mít pořád na paměti a nerozptylovat se jinými věcmi."

Pořádně za to vzít

Sedmadvacetiletý rodák z Nastoly opravdu hodlá z hlavy vytěsnit ono nepříjemné - co když neuspěju - a o to víc se těší, až bude letošní sezóna v plném proudu.

"Už chci jezdit. Nejsem nervózní, to jsem nebyl v žádné situaci. Vím, čeho jsem schopen, jen chci, aby už se to rozběhlo. Je třeba si pořád připomínat, že všechno ovlivním já sám. Pokud si začnu připouštět tlak z okolí nebo ode mě samotného, vůbec mi to nepomůže. Už s tím mám své zkušenosti. Postačí, když budu věřit ve své schopnosti, kráčet od jednoho závodního víkendu ke druhému. Musím každou maličkost zvládnout perfektně, sžít se s vozem a pak to bude jednoduché."

img-responsive

Bottas u Williamsu mohl být klidnější, ale je odhodlán čelit nové situaci | foto: Williams F1 Team

Pochopitelně se také řešila otázka, zda měl Bottas dostatek času se připravit na novou roli nejen po fyzické stránce, zda mu nějaká ta doba pro přípravu nebude chybět. Bottas tyhle názory rázně vyvrací.

"Nemám pocit, že bych něco propásl. Využil jsem času, který jsem měl k dispozici a myslím, že to plně postačovalo. Plán týkající se mé osoby, byl sestaven velmi dobře, už jsem absolvoval několik závodních simulací. Během měsíce jsem absolvoval několik technických porad a cítím, že jsem se ohromně poučil. Byl bych pochopitelně radši, kdyby příprava začala dříve, ale to nebylo možné, takže se s tím musím vypořádat. Ale opravdu necítím, že bych nebyl připraven. Ovšemže jde o velký nárůst informací, ale jsem si jist, že to dopadne dobře."

Žádná panika

Bottas znovu opakuje, že zásadní pro něj je víra ve vlastní osobu a nedovolit, aby se k němu dostaly okolní pochybnosti. A to platí i pro případ, kdyby jeho působení u Mercedesu neodstartovalo zcela ideálně. Nehodlá v žádném případě propadnout panice.

"Mým cílem je se od prvního závodu přizpůsobit úrovni vozu a takové pozici, jaká se ode mě očekává. Pokud to bude trvat trochu déle, nebude se jednat o žádné drama, protože existuje hodně nových věcí, které musím poznat. Lewis je s týmem mnohem delší dobu. Vím, že mé působení u Williamsu mi v tomto směru hodně prospělo, poznal jsem fungování týmu, jak se chová na trati a další nutné záležitosti ohledně změn, všechno má v minulosti své místo. Proto se mohu opřít o určité zkušenosti týkající se nastavení a práce s vozem - v tomto směru ale bude mít Lewis určitou výhodu. Proto musím být učenlivý a udělat to rychle, ale mým cílem je se mu při prvním startu vyrovnat."

Vytisknout

Diskuze: Budu tvrdý, ale férový. Bottas se chystá na Hamiltona

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 22.02.2017 14:24 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Okruh v Silverstone se prodávat nebude

Rozhodnuto! Silverstone není na prodej

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud