Před sezónou s Ecclestonem: Do týmu by bral Vettela, Alonsa i Hamiltona, rozhodovaly by peníze

Petr Hlawiczka, 13. března 2013, 06:55 Google+

Bernie Ecclestone pro oficiální web Formule 1 hovoří na prahu nové sezóny o svých očekáváních, o ženách v F1, přesunu technických pracovníků, nové situaci v Mercedesu i o svých oblíbených pilotech. Dotýká se také nových destinací, kam hodlá s Formulí 1 zamířit.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 15.03. 19:13) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Bernie, Formule 1 míří do nové sezóny a znovu pouze s muži ve startovním poli. Dočkáme se v příštích letech ženy - vzhledem k úspěchu, kterým v USA září hvězda Danica Patricková?
Bernie Ecclestone: Neměl by existovat důvod, proč ne, pokud najdeme tým, který by ji vzal. Mít Danicu u některého ze současných týmů by teď bylo dobré.

Dokázala, že se ženy dokážou vyrovnat se všemi věcmi, o které se lidé bojí - s přetížením a tím vším. Je tam a zvládá to. Já si myslím - a za to ji neviním - že se těžko vzdá postavení, které má v USA, aby sem přišla a možná to nezvládla.

Danice je 30 a je nepravděpodobné, že by přestoupila do neznámé oblasti F1. Ale co si myslíš: jak dlouho to bude trvat, než najdeme někoho, jako je ona - ženu schopnou vstoupit do závodění v F1?
BE: Hovořil jsem o problematice amerického týmu nedávno s Didim Mateschitzem [majitel Red Bullu] a přitom jsem mu řekl, že bychom chtěli americkou pilotku. Zdá se, že je na to připravený.

Stále po všech těch letech pociťuješ vzrušení ze startu nové sezóny?
BE: Ó, ano! Nemám podobně jako všichni ostatní nejmenšího tušení, kdo to letos zvládne a kdo ne. Cožpak to nepřispívá k napětí?

Co tedy od roku 2013 očekáváš?
BE: Před chvíli jsem mluvil se Stefanem [Domenicalim], který se byl na mě podívat v Londýně a řekl, že stále očekává největší hrozbu ze strany Red Bullu. A já souhlasím: jsou super konkurenceschopní. A z pohledu Red Bullu bude jejich největším soupeřem Ferrari.

ecclestone
Bernie Ecclestone (foto: Red Bull Racing)

Mercedes nastupuje na rošt už tři roky pouze s drobným úspěchem. Před sezónou 2013 nabrali nové lidi: Nikiho Laudu, Tota Wolffa a nového jezdce Lewise Hamiltona. Bude to fungovat?
BE: Za prvé - v testech ukazovali, že jsou mnohem konkurenceschopnější než v předchozí době. Když jsem s nimi hovořil o angažování Lewise, říkal jsem, že když ho vezmete, máte ten správný druh lidí, protože si myslí, že se teď připojují k vítěznému týmu.

Niki a Toto - vypadá to dobře, takže jsem si jistý, že budou konkurenceschopní. Ohromně by mě překvapilo, pokud by nevyhrávali závody - a to po vlastní zásluze, nikoliv z jiných důvodů.

Jedním člověkem, který se domníval, že s Lewisem budou tvořit vítězný tým, je Paddy Lowe, který údajně nastoupí v roce 2014 jako technický ředitel Mercedesu. Jde o další důležitý krok z pohledu technické stránky Mercedesu a klíčový pro sezónu 2014?
BE: No, doufám, že jo. Kvůli tomu ho samozřejmě vzali.

Momentálně se zdá, že McLaren hledá čerstvý jezdecký talent. Oslabí však v budoucnu ztráta zkušeného technického personálu jejich konkurenceschopnost?
BE: Možná uvidíme, že jejich "druhý pilot" ve skutečnosti nebude druhým pilotem - třeba bude tak dobrý, jak všichni věří.

Myslím, že to pro Jensona bude taky dobré, protože nyní cítí, že je vůdčí osobností, zatímco dříve se mohl považovat za číslo dva. Nyní je jedničkou a velmi pravděpodobně uvidíme odlišného Jensona. Mohlo by to být pro něj dobré. Možná.

Když něco potřebuješ projednat s Mercedesem, komu voláš - Rossovi [Brawnovi], Totovi [Wolffovi] či Nikimu [Laudovi]? Nebo jdeš přímo za Dieterem Zetschem, předsedou představenstva Daimleru AG?
BE: Momentálně Nikimu. Myslím, že jej lidé nahoře respektují, důvěřují mu a věří. Není zištný. Více než kdokoliv jiný by si přál, aby byl Mercedes úspěšný.

hamilton - brawn
Nové spojení: Ross Brawn s Lewisem Hamiltonem (foto: Daimler AG)

Jeden z loňských týmů nepostoupil do ročníku 2013. Šlo o bídný obchodní model nebo se obáváš, že se do vážných potíží dostane více týmů?
BE: Ne, nejednalo se o bídný obchodní model. Zkrátka to stojí hodně peněz. Ty nemohli najít a nebyli připraveni jich vynaložit více. Proto skončili.

Kdybys mohl vytvořit svůj vlastní ideální tým, kdo by byl jeho šéfem, technickým ředitelem a s kterými piloty bys podepsal?
BE: Začněme piloty: Samozřejmě bych si vybral Sebastiana [Vettela]. Dobře s ním vycházím. Pak Fernanda [Alonsa] a pak Lewise [Hamiltona]. No, velmi pravděpodobně bych se podíval na to, kde je nejlevnější (smích).

Z techniků bych se poohlížel po lidech v Red Bullu, které chtějí všichni, takže bych se v tom nelišil. A byl bych rád, kdyby se šéfem týmu stal Christian [Horner].

Nedávno jsme viděli hodně pohybu technických pracovníků mezi týmy. Jaké závěry vyvozuješ z této bitvy o technické talenty?
BE: Tohle nemá nic společného z F1 - můžete to vidět ve všech sportech. Podívejte se na fotbal, ten je toho hlavním příkladem. Vezměte si ale vítězné týmy a těžko uvidíte, že by tam k něčemu takovému docházelo, ne?

Lewis Hamilton si koupil psa a Roscoe s ním byl na testech v Barceloně. Požádal tě Lewis o pas pro něj?
BE: Ano, požádal - a ano, dostane ho. Jsem velkým fanouškem buldoků. Také jsem mu řekl, že mu rád dám i pas na rošt (smích). A rád mu ho pohlídám, když bude závodit.

trio
Ecclestonovi oblíbenci (foto: Pirelli)

Kam Formule 1 zamíří v budoucnu?
BE: Faktem je, že přestavujeme mistrovství světa, nikoliv Evropy, takže možná o pár evropských závodů přijdeme, protože se vydáme do dalších částí světa. Spousta zemí klepe na naše dveře a je na čase nalézt nová správná místa pro Formuli 1.

Co Thajsko?
BE: Co Thajsko? Velmi dobrá otázka.

Mexiko? Má dlouhou historii v F1 a nyní máme dva mexické piloty.
BE: Všechno je možné.

Bylo by to z pohledu držitele komerčních práv na závody Formule 1 špatné, kdyby Sebastian vyhrál čtvrtý titul v řadě?
BE: Nebylo by to špatné - bylo by to stejně dobré, jako kdyby vyhrál kdokoliv jiný.

Se Sebastianem vycházíš velmi dobře. Objevil jsi u něj nějakou slabinu?
BE: Nesnese porážky. V backgammonu se mnou prohrává docela často - je dobrý, ale ne dostatečně, vždy mu to říkám. A to mu nedělá radost (smích). Sebastian je velmi soutěživou osobností.

Stále působí jako kluk odvedle, přestože vyhrál tři tituly za sebou. Zdá se, že stres na něj nemá vliv. Změní se to někdy?
BE: Zůstane to tak pořád, dokud nebude vědět, že na to nemá. Ale neposuzujte jej špatně: není to jednoduché žít s takovým druhem úspěchu. Na vítězstvích tvrdě pracuje. Není to snadné.

vettel
Vettelova slabina? "Neumí prohrávat," tvrdí Ecclestone (foto: Red Bull Racing)

Minulý rok se hodně hovořilo o spojení Sebastiana s Ferrari. Když ale bude spokojený u Red Bullu, proč by měl odcházet? Myslíš, že je možné, aby pilot strávil celou svou kariéru v F1 u jednoho týmu?
BE: Proč ne? Je tam spokojený, dosahuje výsledků, proč by měl odcházet. Je to jako s Adrianem Neweym - oni tam jsou všichni spokojeni. Proto tým funguje.

Adrian Newey je zřejmě největším osobností Red Bullu, kvůli níž Sebastian zůstává.
BE: Možná. Lidé neustále klepou na Neweyho dveře, ale nevidím důvod, proč by měl odcházet.

Není to tak, že by Niki Lauda zabíjel, jen aby podepsal Neweyho?
BE: Absolutně. Samozřejmě, že by to udělal (smích).

Hovoří se o podzimním vstupu F1 na burzu. Nakolik je pravděpodobné, že k tomu dojde letos?
BE: Minulý rok jsem si myslel, že trhy nejsou připraveny, ale nyní je ta příležitost pravděpodobnější.

Kdy padne rozhodnutí?
BE: Přibližně během příštích 3 měsíců se někdo bude muset rozhodnout, zda ano či ne.

Stále uzavíráš smlouvy potřesením ruky?
BE: Ano, ale dnes je to obtížnější. Vyžaduje to, aby ostatní ctili potřesení ruky, a to není tak jednoduché, jak to bylo.

Někteří lidé si nechtějí pamatovat, s čím souhlasili svým potřesením ruky?
BE: Ne, to ne. Uzavřeme smlouvu, ale pak se na ní podívají a přejí si, aby ji nikdy nepodepsali. A přejí si další schůzku, aby to prodiskutovali.

Bernard Charles Ecclestone - známější jako Bernie Ecclestone. Podle pořekadla vše spočívá ve jménu. Byl by Charlie Ecclestone tak velkým úspěchem, jakým je Bernie?
BE: Netuším, ale prvním, kdo mi začal říkat Bernie, byl Jochen Rindt. Předtím jsem byl Bernard, takže je zřejmě pravdou, že vše spočívá ve jménu (smích).

Vytisknout

Diskuze: Před sezónou s Ecclestonem: Do týmu by bral Vettela, Alonsa i Hamiltona, rozhodovaly by peníze

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 15.03.2013 19:13 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes F1 W04

Noví šéfové Mercedesu nemají podíl na vyšší výkonnosti vozu F1 W04

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud