Räikkönen před odjezdem do USA: "Amerika mi otevřela oči"

Jana Šrámková, 10. listopadu 2012, 10:40 Google+

Lotus na svých oficiálních stránkách uveřejnil rozhovory s Kimim Räikkönenemm a Romainem Grosjeanem. Oba se ohlížejí za závodem v Abú Zabí a zároveň se těší na další závod v Austinu.

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 11.11. 22:25) Napište svůj názor
Lotus

Lotus | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

Kimi Räikkönen

Nejprve, jaké jsou tvé myšlenky po výhře v Abú Zabí?
KR: Zvládli jsme to. Chvíli nám to trvalo, ale zvládli jsme to. Všechna práce týmu se vyplatila a byli jsme schopni ukázat to, co jsme už dlouho věděli - máme vůz schopný bojovat na špici. A co víc - můžeme zvítězit.

Proč myslíš, že ta výhra nakonec přišla?
KR: Nevzdali jsme se. Byly chvíle, kdy vývoj vozu nešel přesně podle našich představ a když musíte testovat nové části během tréninků, je to těžké se nějak posunout. Ale snažili jsme se. Pokračovali jsme s vývojem výfuků, které jsme testovali v Koreji a Indii a rychlost vypadala v Abú Zabí slibně po celý víkend.

Nikdy jsem nebyl mimo první desítku. S tím v hlavě jsme myslím měli tušení, že můžeme být konkurenceschopní, pokud se nám povede kvalifikace. To byl problém, se kterým se potýkáme celou sezonu. Tentokrát se to povedlo.

Je dobré, že jste zodpověděli tu otázku - "kdy přijde vítězství"?
KR: Nikdy jsem se nezajímal o to, co si myslí lidé - pokud nedokončím příští závod, budou si myslet, že jsem stejně tak špatný, jako ten závod sám. Dělám své věci a jsem spokojený s tím, co dělám a pokud je to to nejlepší pro tým, potom ať to tak je. Takže mě nějak nezajímá, pokud si o mě lidé teď myslí něco jiného, než si mysleli tři hodiny před tím závodem.

Jak se těšíš na závod v Austinu?
KR: Bude to pro mě třetí nový okruh a navíc, bude to nové místo pro všechny týmy a piloty. Korea a Indie byly pro mě nové, ale viděl jsem ty závody v TV. O Austinu nevím vůbec nic, jen jméno Okruh Amerik. Vždy jsem měl rád příjezdy na nová místa, přidává to na síle vzrušení. Na tento okruh se těším obzvlášť. Mám rád atmosféru v Americe. Je to uvolněné prostředí, vědí, jak si užít zábavu a ke všemu milují závodění.

Jaké jsou tvé předchozí zkušenosti se závoděním v USA?
KR: Startoval jsem v sedmi velkých cenách v Indianapolis. Bohužel jedinkrát, kdy jsem měl opravdu silné auto, byl rok 2005. A tehdy závodilo jen šest vozů a já nebyl jedním z nich. V roce 2003 jsem získal pole position, ale žádný z těch závodů není jedním z těch, které bych si dobře pamatoval.

Loni jsem zkusil NASCAR. Zúčastnil jsem se dvou závodů na oválu Charlotte a líbilo se mi to opravdu hodně. To byl zřejmě ten zážitek, který jsem potřeboval, aby se mi otevřely oči a já začal mít chuť zase závodit. Poté jsem se chtěl vrátit do F1, zatímco jsem měl pokušení zkusit více závodů v NASCAR. Poté, co jsem viděl nadšení amerických NASCAR fanoušků, doufám, že Formule 1 v Texasu získá lidi stejně dychtivé užít si naše závodění.

Okomentoval jsi tvé rádio v Abú Zabí - můžeme něco podobného očekávat i v Austinu?
KR: Ano, odvysílalo se pár našich rádiových komunikací a myslím, že v těch momentech jsme mohli slyšet, jak moc jsem si chtěl udržet klidnou hlavu, odvést svou práci a vyhrát. Vše, co potřebuji vědět je náskok na toho za mnou. Myslím, že pravděpodobně najdete další podobné zprávy, pokud prohledáte youtube, a to i z mého krátkého působení v NASCAR.

Výhra přišla poté, co jsi byl potvrzen jako jezdec Lotusu pro další sezonu. Je to dobré schválení toho kroku?
KR: Je to dobrý způsob ukázat, že všichni udělali správné rozhodnutí. Ukazovali jsme celou sezonu, že můžeme být dobří a Abú Zabí ukázalo, že můžeme vyhrát. A můžete očekávat víc, to slibuji.

Piloti Lotusu pod palbou otázek (foto: Lotus F1 Team)

 

Romain Grosjean

Jaké jsou tvé zkušenosti z USA?
RG: Já jsem v Americe nikdy nebyl, ani na nákupech třeba v New Yorku! Bude to pro mě v mnohém zcela nový zážitek. Faktem je, že jsem se snažil zajet tam na krátkou návštěvu po VC Kanady, ale nakonec jsem neměl čas. Jsem si jistý, že to pro mě bude velká cesta poznávání. Nová země, nová kultura a pochopitelně nový okruh, což je něco, co si vždycky užívám.

Co víš o motorsportu ve Státech?
RG: NASCAR je pochopitelně hodně slavná a myslím, že se z té show, kterou pro díváky předvádí, můžeme hodně přiučit, protože je to je působivé. A 500 mil Indianapolis je další akce, kterou zná každý. Doufám, že všichni fanoušci, které v Austinu potkáme, jsou také tak nadšení jako při zmíněných závodech.

Tým Lotus byl na okruhu, kde se projel Jérome D´Ambrosio - řekl ti o tom něco?
RG: Mluvil jsem s ním, takže mám určitou představu, co očekávat. K tomu jsem pracoval na simulátoru a je pro mě jednoduché hrát Xbox, když cestuji, takže z toho také můžu získat určitou představu. Nemyslím si, že to bude na naučení zrovna nejjednodušší okruh a je tam pár zatáček, které vypadají, že budou výzvou. První zatáčka rozhodně vypadá jako zábava.

Tohle je další ze série tří dvou po sobě následujících závodů během devítí týdnů vedoucích ke konci sezony - jak vyčerpávající je tento časový plán?
RG: Je to těžká práce, protože cestujeme na spoustu míst. Někdy se probudíte v hotelu a musíte se sám sebe zeptat - ve které zemi jsme? A je to stejné pro všechny v týmu - od jezdců, přes mechaniky, inženýry po lidi v zázemí, prostě pro všechny. Všichni se těšíme na volno, ale čekají nás dva důležité závody, takže doufejme, že dovezeme další dobrou porci bodů.

Poslední závod neproběhl podle tvých představ...
RG: Pro mě to  nebyl zrovna nejlepší den, ale pro tým to bylo fantastické. Kimi zvítězil. Byla to výhra, na kterou jsme dlouho čekali a pro celý tým to bylo neuvěřitelné. Jel jsem dobře a mohl jsem také dojet na bodech.

Bohužel Sergio (Pérez) se vrátil na trať uprostřed souboje a chtěl využít část trati, na které jsem byl já. Nemohl jsem nic dělat, protože nemůžete nechat zmizet vaše auto. Sergio byl za ten incident penalizován a znamenalo to další výjezd safety caru. Mark (Webber) se do toho také zaplet, ale tentokrát pro mě neměl žádná tvrdá slova. 

Jaký byl ten pocit, když tým konečně dokázal zvítězit?
RG: Bylo to neuvěřitelné. Vypadalo to, že šance na výhru nám unikla, ale nadále jsme se snažili a nejvyšší stupínek byl skvělou odměnou. Kimi odvedl fantastickou práci. Auto tam bylo a přestože to nebyl závod, ve kterém jsme očekávali vítězství, povedlo se to. Doufejme, že dobré výsledky budou pokračovat, počínaje Austinem.

Vytisknout

Diskuze: Räikkönen před odjezdem do USA: "Amerika mi otevřela oči"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 11.11.2012 22:25 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Jak se týmy stavějí k navrhovaným rozpočtovým stropům?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud