Alonso a Button se shodují: Naše kritika týmu pomohla

iM2, 6. prosince 2015, 21:45 Google+

Dle některých názorů největší pozornost na sebe Fernando Alonso v letošní sezoně získal díky radiové komunikaci mezi ním a týmem. Proč si Fernando Alonso a Jenson Button myslí, že to jejich situaci pomohlo?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 07.12. 09:27) Napište svůj názor
Button s Alonsem v Abú Zabí - bude pro ně příští sezona lepší?

Button s Alonsem v Abú Zabí - bude pro ně příští sezona lepší? | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

Nové kamarády si Fernando Alonso u Hondy asi sotva získal, když si například během Grand Prix Japonska do radia hlasitě stěžoval na svoji pohonnou jednotku z dílen japonské Hondy. Agragát z GP Japonska tehdy Alonso označil jako "GP2 motor". Španěl přitom moc dobře věděl, že se tato radiová komunikace může přes televizní přenos dostat do celého světa. Teď Alonso přiznal, že to bylo součástí jeho kalkulace, která mu měla prý i pomoci.

Dvojnásobný mistr světa, který před sezonou 2015 opustil Ferrari, aby v týmu McLaren-Honda dokázal získal ještě alespoň jeden titul, místo toho ale dostal auto, které rozhodně nebylo konkurenceschopné. S týmovým kolegou, Jensonem Buttonem, letos vytvořili rekord, když si připsali dohromady během sezony 290 trestných míst na startu! Tento rekord asi nikdo jen tak nepřekoná.

Španěl teď řekl, že touto radiovou komunikací chtěl svůj tým vyburcovat, což se mu, dle jeho mínění, podařilo: "Věci, které musíme udělat, abychom byli příští rok konkurenceschopní, jsou docela extrémní. Na velké problémy musíte přijít s velkými řešeními a myslím si, že to možná velkým řešením trochu pomohlo," řekl 34 letý Fernando Alonso pro BBC. A dodal, že se v Suzuce i v Kanadě cítil jako nějaký amatér, když kolem něj na rovinkách soupeři jezdili zprava, zleva jako nic.

img-responsive

Fernando Alonso s letošním McLarenem MP4-30 | foto: Honda Racing F1

Velmi známá je také scénka po kvalifikaci v Brazílii, kdy Alonsa zradil vůz, a tak se opaloval na campingové židličce jednoho z komisařů. Také společná fotografie Alonsa s Buttonem, jak mávají ze stupňů vítězů v Brazílii obletěla svět, bohužel to ale nebylo po žádném ze závodů, ale po jejich výpadku v Q1. 

Vztah mezi týmem a jezdcem by ale tato otevřená kritika neměla zlomit. "Když jsem to všechno řekl v Japonsku, tak jsem věděl, že to pravděpodobně budou přenášet. Ale mnoho pozitivních radiových komunikací zveřejněno nebývá. Při mnoha in-lapech kolech jsem týmu děkoval, protože to bylo velmi náročné.

Občas měnili tři motory a my získali bod, dva nebo jsme se jim přiblížili. Spoustu pozitivních radiových zpráv nezveřejní. V Japonsku, když to [radio] zveřejnili, tak jsem věděl, že by jej pravděpodobně zveřejnit mohli," pokračuje Alonso.

img-responsive

Předčasně ze svého monopostu musel Španěl letos vystupovat hodně často | foto: McLaren

V letošní sezoně také Španěl zaznamenal dvě věci, na které v minulosti určitě nebýval zvyklý. Jednak získal méně bodů než týmový kolega a získané body byly nejnižším bodovým přídělem od jeho premiové sezony v Minardi v roce 2001. "Nemyslím si, že to ode mne bylo tím nejlepším [výkonem]. Měl jsem několik dobrých závodů, ale nepřicházely dostatečně konstantně." Je třeba také vidět fakt, že hned sedmkrát cíl závodu ani neviděl, což letos dokázal překonat pouze Pastor Maldonado. 

Které závody byly z pohledu Španěla dobré? "V Suzuce, jeden z nejlepších. V Austinu to byl jeden z nejlepších - během úvodních 20 kol v mokrých podmínkách, v osmi nebo devíti z nich jsem byl rychlejší než Lewis Hamilton, který závod vedl. Ale tuto TOP výkonnost jsem nedokázal dostatečně konzistentně udržet." 

Alonso si stojí za tím, že ve všech závodech letošního roku nepředvedl vrcholový výkon, jak u něj bývá tradicí. Za tím stojí dle jeho názoru několik faktorů: "Někdy to bylo kvůli chybějícím okruhům, někdy kvůli mechanickým problémům a někdy jsme v soubojích byli rychlejší v zatáčkách, ale pomalejší na rovinkách, takže jsme nemohli maximalizovat naši výkonnost v určitých fázích závodu. Bylo to docela frustrující, občas tam bylo i zklamání. Příští rok bude úroveň [výkonnosti] vyšší a moje výkony budou jako ty v Japonsku nebo v Austinu, snad v každém kole každého závodu."

img-responsive

Letos neměl McLaren co slavit, ale i tak tu máme týmové foto | foto: Honda Racing F1

V Emirátech se také začalo spekulovat o tom, že by si Alonso mohl dát roční pauzu. Tyto zvěsti ale Alonso vehementně popírá, i když zadní vrátka si nechává otevřená. "Člověk se musí cítit minimálně trochu konkurenceschopnější, aby si Formuli 1 užíval. Když člověk není dostatečně rychlý, tak je to hodně těžké - člověk si odnáší více frustrace než zábavy." 

Pak ale ihned dodal, že F1 jej stále baví. "Vždy tu jsou nové výzvy - nové okruhy, nějaké nové závody, dobré možnosti, starty, první kola. Vždy je co si užívat, ale v určitém bodu musíte bojovat o šampionát. To je ultimativní cíl," zakončil Alonso.

Také Jenson Button zvláště ke konci sezony nešetřil kritikou na monopost McLaren MP4-30. I Brit se pro BBC vyjádřil k uplynulé sezoně. "Většina věcí, které jsem řekl, týmu pomohla. Něco z toho byl špás, protože člověk v takovýchto situacích musí zůstat dle mého názoru veselý, aby se z toho nezbláznil."

img-responsive

Button si už pamatuje pár nepovedených sezon, tedy měl za zády také agregáty Hondy | foto: Honda Racing F1

Button má ale narozdíl od Alonsa zkušenosti se špatnými sezonami, když takové zažil v letech 2007 a 2008 u Hondy. "Jindy by byl člověk na svůj tým docela přísný, ale to by teď dělat neměl, protože jsme všichni předváděli to nejlepší a jsme týmem, proto je nechci nechat ve štychu. Ale občas musejí emoce jednoduše ven a to jsem v posledních závodech udělal."

Vytisknout

Diskuze: Alonso a Button se shodují: Naše kritika týmu pomohla

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 07.12.2015 09:27 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Před startem v Abú Zabí

Sezóna F1 skončila, zapomeňme... Naši čtenáři by rozhodně nemuseli a neměli!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud