Sezona 2004 ve zpětném zrcátku

Daniel Šupa, 6. ledna 2005, 20:50 Google+

Připravili jsme pro vás ohlednutí za nejzajímavějšími událostmi a aférami nejsledovanějšího sportu planety.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ecclestone - Tomita

Ecclestone - Tomita | foto: Panasonic Toyota Racing

Sdílejte článek

Souboj o kontrolu nad F1
Formule 1 je sportem, do kterého se vkládá obrovské množství peněz, ale který také velké peníze produkuje. Zatím ty produkované kontroluje Bernie Ecclestone, jenž však kontroluje pouze 15% společnosti SLEC, vlastnící komerční práva k F1. 75% akcií patří třem bankovním domům sdruženým ve Speed Investments. SLEC byla dosud ovládána vedením, jež jmenoval právě Ecclestone. Banky vyhrály v závěru roku 2004 soudní bitvu, ale supremo F1 zůstane dál rozhodující osobností. „Udělali bychom chybu, kdybychom Bernieho odstavili, po třicet let je v obchodě a jeho kontakty jsou nenahraditelné,“ konstatuje Gerhard Gibkowsky z Bayerische Landesbank. Banky si ale slibují, že mu budou nyní vidět více pod prsty.

Dvě platné smlouvy Jensona Buttona
Britská hvězda týmu BAR se stala v hodnocení prestižního týdeníku Autosport jezdcem roku. O to více bylo těžké uvěřit zprávám o podpisu smlouvy s Williamsem. Button měl v ruce dvě smlouvy, ale šéf BAR Richards se ho nechtěl vzdát. Na jednání Komise pro posuzování smluv při FIA byla shledána smlouva s BAR platnou. „V právních vztazích se moc nevyznám, musím proto dělat to, co mi někdo poradí. Myslel jsem, že dělám správnou věc, ale evidentně tomu tak nebylo,“ přiznal Jenson. Aféra skončila demisí jeho manažera Johna Byfielda.

Honda koupila 40% akcií týmu BAR
Japonská Honda již není pouze dodavatelem motorů, ale je druhým největším podílníkem stáje BAR, neboť odkoupila 45% akcií většinového vlastníka, tabákového koncernu BAT, což představuje 40% akcií stáje z Brackley. „Nový závazek přinese pevnější spolupráci s BAR na cestě k boji o titul,“ vysvětluje zájem Hondy Takanobu Ito, výkonný ředitel Honda Motor. Současně tak Japonci chtěli umlčet spekulace o svém chystaném odchodu z F1. BAT i nadále kontroluje největší podíl akcií BAR, ale s blížícím se zákazem tabákové reklamy v F1 lze předpokládat, že by se mohl podruhé v historii objevit v F1 samostatný tým Honda.

Ford a jeho ručník v ringu
Americký automobilový gigant zveřejnil ve druhé polovině roku ohromující zprávu. Jak tým Jaguar, tak výrobce motorů Cosworth a společnost pro výzkum elektroniky Pi, byly nabídnuty k prodeji. Detroit se rozhodl pro definitivní ukončení svého působení v F1 pro nedostatek výsledků a příliš vysoké náklady na provoz stáje. „I když tomu tak v Americe není, F1 sleduje největší množství lidí a neúčast Fordu se u něj projeví nepříznivě,“ varoval automobilku před následky trojnásobný šampion F1 Jackie Stewart, jenž s Fordem úzce spolupracoval 40 let.

Na scénu vstupují nové stáje
Krach týmů Prost a Arrows v roce 2001, respektive 2002, i odchod Jaguaru v roce loňském, vyvolal u čelních představitelů F1 starosti s počtem monopostů na dráze. Nasazení třetího vozu by bylo nákladné i pro přední stáje. S první záchranou přišel majitel společnosti Red Bull, rakouský miliardář Dietrich Mateschitz, jenž odkoupil Jaguar. V roce 2006 bude mít premiéru zcela nová stáj Midland F1, kterou dává dohromady jiný úspěšný obchodník, a to v Kanadě žijící Rus Alex Shnaider. Dalším, kdo měl zájem o postup do F1, je majitel stáje F3000 Arden International Christian Horner a hodně se hovoří o zájmu investorů z Číny a Bahrajnu. Naopak i nadále je ve finančních problémech Jordan a Minardi a u Jordanu se o hledání solventního kupce hovoří zcela oficiálně.

Jacques Villeneuve a Mika Häkkinen, návrat mistrů
Šampion sezony 1997 se po roční přestávce od vyhazovu z BAR opět vrátil do kokpitu monopostu F1. Na konci loňské sezony mu svěřil Renault svůj monopost s cílem pomoci udržet pozici v Poháru konstruktérů právě před BAR. Villeneuve ale přes snahu a motivaci neuspěl. Sám jezdec, ale i šéf týmu Briatore přiznali, že na úspěšný návrat bylo málo času. Nicméně Jacques bojoval jako lev a získal důvěru Petera Saubera. S jeho týmem pojede Kanaďan další dvě sezony. Hodně se psalo i o návratu dvojnásobného šampiona Miky Häkkinena, ale tyto spekulace se nepotvrdily a Fin bude reprezentovat Mercedes v DTM.

Zákaznické motory
Příkladu Ferrari se rozhodla následovat i Toyota. Podobně jako dodává Maranello starší motory Sauberu, bude Toyota zásobovat v roce 2005 britský Jordan. Právě od dostupných zákaznických motorů si FIA i Bernie Ecclestone slibují nárůst zájmu nových stájí o vstup do F1. O přípravě takových motorů uvažuje podle posledních zpráv jak Renault, tak i německé BMW.

Obrovský zájem o pořádání závodu F1
Rok 2004 přinesl neobyčejně velký zájem o pořádání závodu Grand Prix. Loni debutovaly v kalendáři GP Bahrajnu a GP Číny s úplně novými okruhy, na které pěli chválu jak jezdci a představitelé týmů, tak funkcionáři FIA a Ecclestoneovy FOM. Letos bude zařazen ještě závod v Turecku a na příště žádá vlastní závod Mexiko, Jižní Afrika, Indie a další. Kalendář na rok 2005 obsahuje 19 podniků a zachránily se v něm nejvíce ohrožené závody v Silverstone, Magny-Cours a Imole. Agentura Initiative Futures provedla průzkum sledovanosti F1. Přes celkový pokles 6% je podle jejích závěrů Formule 1 stále nejsledovanějším sportem planety.

Nové technické předpisy
Pro nadcházející sezonu 2005 prosazovala Mezinárodní automobilová federace FIA změny předpisů. Cílů bylo hned několik. Snížení rychlosti vozů, zvýšení bezpečnosti i atraktivity pro diváky, zlepšení možnosti předjíždění, snížení nákladů týmů a výrobců. Oblastmi změn jsou pneumatiky, aerodynamika a motory. FIA žádá jediné pneumatiky na celý závod. „Docela mne to děsí. Není dost času na přípravu a dodavatelé půjdou na hranici, bude to nebezpečné,“ tvrdí Rubens Barrichello. V případě aerodynamiky jde především o snížení přítlaku od spoilerů a u motorů pak o zdvojnásobení jejich požadované životnosti, tedy na dva závodní víkendy.

Víkendový harmonogram
S předloňským ani loňským formátem závodního víkendu a kvalifikace stále není spokojenost. Diváci se nudí a piloti až do finálového letmého kola kvalifikace šetří své motory. Od letošní sezony bude opět kvalifikace změněna a rozhodovat budou časy z obou letmých kol. V pátek se bude testovat, týmy z 5. a horšího místa Poháru konstruktérů se třemi vozy. V sobotu pak už všechny stáje jen se dvěma a odpoledne bude na řadě první letmé kolo kvalifikace. Druhé bude následovat v neděli dopoledne a závod se pak uskuteční tradičně odpoledne.

Formule 1 přechází na V8 a objem 2400 ccm
V závěru loňského roku sklonily zbraně i BMW, Mercedes a Honda, poslední odpůrci návrhu FIA. Rok 2005 tak bude labutí písní desetiválců s objemem 3000 ccm. Od sezony 2006 přejdou výrobci k agregátům V8 a objemu 2400 ccm, od čehož si FIA slibuje zpomalení vozů a zvýšení bezpečnosti spolu se snížením nákladů na výrobu. Poslední hledisko však zmínění výrobci odsuzují a souhlasí se změnou jen proto, aby nemuseli do výsledku arbitrážního řízení vyvíjet současně oba motory a plýtvat tak svými zdroji.

Závěrem pak malé shrnutí sezony 2004 z pohledu jednotlivých zúčastněných stájí.

Rok 2004 se ve světě Grand Prix opět nesl ve znamení rudých barev stáje Ferrari. Dominantní postavení ze sezony 2002 posunula stáj pod vedením Jeana Todta ještě dále. Německý fenomén Michael Schumacher vyhrál 13 z 18 závodů a dlouho před koncem sezony získal svůj 7. titul mistra světa. Jeho kolega Rubens Barrichello přidal další 2 vítězství a zajistil si titul vicemistra. Tým z italského Maranella získal v polovině závodů double.
Překvapením loňského roku byl nesporně Jenson Button a tým BAR Honda. Stáj vedená Davidem Richardsem si zajistila díky Buttonovi a Takumo Satovi druhou příčku v hodnocení týmů a pouze vítězství ve sbírce ještě chybí.
Tovární tým Renaultu si od úvodu sezony držel díky spolehlivé a rychlé trojici R24 - Alonso – Trulli, místo hned za Ferrari. Po roztržce mezi Italem a šéfem týmu Briatorem se ale bodový příděl ztenčil, a ani angažmá Villeneuva stáji odvrátit útok BAR nepomohla.
Williamsu radikální přední část jejich FW26 úspěch nepřinesla. Ralf Schumacher se navíc při závodě v Indianapolis dlouhodobě zranil Kolumbijce Montoyu doplňovali testmani Gene a Pizzonia. Díky okamžitým změnám, včetně výměny dlouholetého technického ředitele Patricka Heada, se týmu začalo ve druhé části roku dařit až k vítězství Montoyi v Brazílii.

Od špičkové stáje McLaren Mercedes a především Kimiho Raikkonena se čekalo hodně. Ukázalo se však, že se konstruktéři MP4-19 nevypořádali se všemi problémy jejich nikdy nezávodícího MP4-18 a obrat přinesly až GP Kanady a USA. Raikkonen nezklamal a vybojoval jediné vítězství roku v Belgii. Coulthard uvolnil po devíti letech místo Montoyovi.
Nejúspěšnějším soukromým týmem byl znovu švýcarský Sauber Petronas. Po slabším začátku roku bodovali pravidelně jak Fisichella, tak Massa. Na pódium to sice nestačilo, ale oba jezdci stanuli alespoň hned pod ním.
Tovární tým Fordu, britský Jaguar, nepřekročil svůj stín ani loni. Australan Webber tvrdil od úvodu sezony, že jejich R5 je konzervativní, rozpočet stáje nízký a zázraky tak nečeká. Měl pravdu, přesto získal spolu s Christianem Klienem 10 bodů a 7. místo v Poháru konstruktérů, což stačilo na porážku japonské Toyoty s prakticky trojnásobným rozpočtem.
Toyota Racing má za sebou třetí sezonu v F1 a zářivého výsledku se nedočkala ani letos. Cristiano da Matta byl nahrazen ještě před koncem sezony, ale ani testovací jezdec Zonta a narychlo startující Trulli potřebné body nezískali. Vozy TF104 bodovaly pouze 4krát.
Týmům Jordan a Minardi patřil závěr startovního pole. V průběhu sezony se především u Britů hovořilo bezpočtukrát o prodeji, ale stále je vlastníkem týmu s 5 loňskými body Eddie Jordan. Minardi bylo i loni nejslabším týmem a jediný mistrovský bod vyjel za 8. místo při GP USA Maďar Zsolt Baumgartner.

Vytisknout

Diskuze: Sezona 2004 ve zpětném zrcátku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Klien, Christian

Klien je s novou smlouvou spokojen

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  2. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud