Závěr testů na Spielbergu: Nejrychlejší Rosberg před Gutiérrezem, nejpilnější Wittmann

Petr Hlawiczka, 24. června 2015, 08:53 Aktualizováno 29.6.2015, 21:00 Google+ Spielberg (sezónní) 2015

Ve středu týmy měly poslední možnost testovat v sezóně 2015. Na Red Bull Ringu proběhl za hezkého počasí druhý sezónní test Formule 1. V dopolední části byl nejrychlejší Valtteri Bottas na Williamsu, Daniel Ricciardo a Marco Wittmann absolvovali větší nebo stejnou vzdálenost jakou se pyšní samotná Grand Prix Rakouska. Odpolední části už dominoval Rosberg náledovaný Guttiérezem na Ferrari - tito dva jsou jediní, kteří zajeli okruh pod 70 vteřin. Pouze Bottas ve druhém dni absolvoval méně než 100 okruhů.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 24.06. 17:47) Napište svůj názor
Ricciardo, Daniel

Ricciardo, Daniel | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Sdílejte článek

Konečné výsledky (18:00 hod)

Druhý den testů - výsledky

Druhý den testů - výsledky | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

  Souhrn všech časů a počty kol za oba dva dny

Souhrn časů a počtu kol za oba dva dny

Souhrn časů a počtu kol za oba dva dny | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Celkový počet ujetých kilometrů - souhrn všech testů 2015

Počty ujetých kilometrů všech pilotů, kteří se v roce 2015 zúčastnili testování

Počty ujetých kilometrů všech pilotů, kteří se v roce 2015 zúčastnili testování | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Jak probíhal druhý den testů:

Všeobecně se dnes jezdilo rychleji, dva piloti dokonce zdolali hranici 70 vteřin, nikdo z dnešních testmanů nejel pomaleji, než včera nejrychlejší Pascar Wehrlein na Mercedesu. Je však nutno připomenout lepší povětrnostní podmínky. 

17:59: Příčinou vyvěšení vlajek jsou problémy Jolyona Palmera. S ohledem na čas je učiněno očekávané - středeční testy končí.

17:58: Ovšem nyní se zdá, že testy skončily - červená vlajka.

17:57: Zdá se, že potíže na Ricciardově voze nebyly vážného charakteru, protože Daniel se vrací na trať a zaznamenává své maximum: 1:10,757. K posunu v pořadí mu ale tento čas nepostačil. 

17:54: Mercedes nasadil na posledních pár minut Rosbergovi nové křídlo. Alonso dosáhl sta kol a jediný, kdo zůstal pod touto hranicí, je Bottas. Ten je také v závěru testů jediným pilotem, samozřejmě s Ricciardem, který však měl mechanickou poruchu, stojícím v boxech.

img-responsive

Pitlane za několik minut osiří - testy se chýlí ke konci. | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

17:49: Palmer se zřejmě probral z útlumu - opět vylepšil své maximum na 1:10,373, ale další posun ve výsledkové listině to pro něj neznamená. Na trať se nám vrací Alonso, Wittman a Wehrlein.

17:47: Tak přeci jenom ještě jedno zlepšení. Ve chvíli, kdy se Rosberg rozhodl ještě prohnat Mercedes po okruhu, postupuje Jolyon Palmer na šesté místo před Alonsa časem 1:10,464. 

17:44: Alonso je zpět v boxech, na okruh ještě vyjíždí Nasr. Palmer už dosáhl svého stého kola. Alonsovi podle oficiálních údajů chybí do stovky pouze tři okruhy.

17:39: Wehrlein se dostal velice blízko svému nejlepšímu času, zatímco Alonso působí dojmem, že už ho zajímá jen ona stovka - časy zajíždí kolem 72 vteřin. Ale teď má trať zcela volnou, Wehrlein je v boxech.

17:36: Alonso to myslí se vstupem do "klubu stovkařů" vážně, také on je na trati. 

img-responsive

Red Bull | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

 17:34: Krátké ticho nad okruhem ruší Wehrleinova Force India. 

17:31: Palmer má na dosah stovku okruhů, tím do "klubu stovkařů" neprošli pouze Alonso (92) a Bottas. Španěl ještě šanci má, u Fina se to dá předpokládat jen stěží. Jenže Palmer zabočil k boxům v 99. kole!

img-responsive

Bottas vyjíždí z boxů. Nejspíš mu zůstane titul "nejlínějšího" pilota při středečních testech. | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

 

17:28: Smečka testmanů se s výjimkou Palmerova lotusu stáhla do boxů, že by nádech k poslednímu velkému představení v rámci tohoto testu?

17:25: Nejoblíbenějším časovým údajem je teď 70 vteřin - v něm se po trati pohybují Rosberg, Guttiérez a Bottas. Alonso ztrácí zhruba dvě vteřiny, Palmer - i přes svůj nejlepší prostřední sektor - o něco více než vteřinu.

17:22: Rosberg zkouší obranné mechanismy a daří se mu zdolat hranici 1:10, i když jen velice těsně. Bezpečně tak vévodí svým časem oběma testovacím dnům.

17:20: Trať Red Bull Ring má stále teplotu přes třicet stupňů, teď je to konkrétně o dva víc. Bottas jede pomaleji, Guttiérez jako by na poslední chvíli hodlal potrápit Rosberga. 

17:18: Kromě Ricciardova vozu zůstávají v boxech pouze Nasr a Palmer.

17:16: Ricciardův monopost je v boxech, vlaje zelená vlajka, můžeme opět testovat. Na trať se okamžitě vydávají Alonso, Wehrlein, Wittmann, následovaní Bottasem a Rosbergem. Bottas a Alonso ještě neodjeli sto kol, stejně tak Palmer, ale ten zůstává v boxech.

17:10: Vůz už je umístěn na odtahové vozidlo, dá se očekávat, že zbytek testovacího programu bude brzy pokračovat. Je to vůbec poprvé, co dnes červená vlajka přišla ke slovu.

17:09: Ricciardo se vrací do boxů v medical caru, zatímco Red Bull RB11 začínají obklopovat vyprošťovací stroje.

17:06: Australan zastavil svůj Red Bull ve vjezdu do boxů. Z jeho vozu se kouří, jde o technický problém.

17:05: A máme tu červenou vlajku! Postaral se o ní Daniel Ricciardo před poslední zatáčkou na cílovou rovinku.

17:03: Zdá se, že závěr bude rušný - také Bottas se vydal za svými soupeři.

17:01: Začíná poslední hodina dvoudenních testů na Red Bull Ringu, a na trati je, jaké to překvapení, Marco Wittmann. Přodává se k němu Ricciardo a Rosberg, na nějž před chvílí zaútočil brilantním kolem Esteban Guttiérez.

16:58: Guttiérez za to pořádně vzal - náhle vykouzlil čas 1:09,931, jako druhý dnes prolomil 70vteřinovou hranici a katapultuje se na průběžně druhé místo. Na trať vyjíždí Wittmann, přidává se k němu Nasr, zatímco Alonso zajíždí do garáže.

16:52: Alonso se vrací k mechanikům, ale pouze kvůli rychlému obhlédnutí svého vozu, pak se vrací zpět na trať, kde už je také Ferrari Mexičana Guttiéreze.

16:50: Zatímco Bottas zajíždí do boxů, Alonsovi se povedlo zvládnout prostřední sektor v osobním maximu. Z času kolem 1:11,2 se ale nevymanil.

16:47: Na trať se vrací Palmer, jediný pilot, jenž zatím nezdolal hranici 1:11,0.

16:46: Okruh nyní patří dvojici Bottas - Alonso, kteří se pohybují v oblasti 71 vteřin na jedno kolo.

16:43: Wehrlein se vrací do boxů, časy jsou v tuto chvíli nezajímavé, snad jen statistici evidují souboj o největší počet absolvovaných kol. Za Wittmannem v tuto chvíli bojují o druhé místo Nasr a právě svůj stint končící Wehrlein.

16:42: Také Rosberg má na svém kontě stovku okruhů - jako pátý v pořadí. Zatím se to ještě nepodařilo Guttiérezovi, Bottasovi, Alonsovi a Palmerovi. 

16:41: Do boxů se vrací Palmer, k výjezdu na trať se chystá Alonso na superměkké směsi. Bottas je připraven na měkké.

16:38: Opět střídání stráží na trati - ke Guttiérezovi, Palmerovi a Wehrleinovi se přidává Nasr, tuto čtveřici opouští Rosberg.

16:35: Na trati je opět Guttiérez, ovšem na své maximum ztrácí 0,4 vteřiny. 

16:32: Na trať se vracejí Wehrlein a Palmer, Pascal hned v prvním rychlém kole dosahuje nejlepšího času v prostředním sektoru, ale nakonec zůstává jeho nejlepší osobní čas nepokořen. Wittmann se rozhodl lámat rekordy - už jen devět kol ho dělí od hranice 150.

16:28: Ricciardo si jako čtvrtý muž v testovacím poli může do kolonky svých výkonů zapsat 100 absolvovaných kol. Rosberg spíš poklidně krouží po trati, přičemž jedno kolo zajíždí za 70 vteřin.

16:24: Guttiérez na superměkkých pneu odkroužil ještě další pár kol s časy nad hranicí 1.10, pak svůj stint ukončil, vystřídal ho Rosberg na superměkké směsi, opět nejpilnější muž dneška Wittmann a ještě Ricciardo, oba na stejných pneumatikách jako Rosberg.

16:22: A jak je vidět, Mexičanovi tato konfigurace prospěla - využil volné cesty k posunu na pátou příčku - jeho čas vypadá následovně: 1:10,387.

16:19: Jako by si chtěli oba bývalí rivalové z GP2 předat vládu nad okruhem. Palmer se vrací, Guttiérez má nyní okruh jen a jen pro sebe.

16:15: Jedinou změnou na trati jsou narůstající počty absolvovaných kol. Wittmann už má na kontě 133 kol a vrací se do boxů. Osamělým mužem na Red Bull Ringu je teď Palmer, ale jen na chvíli - v jeho stopách vyrazí na okruh Guttiérez.

16:13: Palmer sice zajel svůj nejlepší střední sektor, ale bez zlepšení finálního času. Ricciardo se vrací do boxů, na trati zůstávají Wittmann, Bottas a Palmer.

16:11: V tuto chvíli je nejrychlejším mužen na trati Bottas, ovšem jeho časy jsou téměř o dvě vteřiny pomalejší než Rosbergův nejlepší výkon. S přibývajícími hodinami se zdá, že piloti už nemají příliš velký zájem dosahovat rychlých časů, takže pilot Mercedesu by mohl tomuto testovacímu dni vévodit. 

16:08: Po delší době se nám na trati objevuje Palmerův lotus. A třetí pilot, jenž se může pyšnit stovkou odjetých kol, je Pascal Wehrlein. Ovšem na Wittmannových 127 okruhů mu ještě hodně chybí.

16:06: Ricciardo se sice přiblížil ke svému maximu, ale zlepšení mu uniklo. Na trať se vrací dnes "nejlínější" pilot - Valtteri Bottas má nazuty měkké pneumatiky.

16:03: Při současném pohledu na odjeté počty kol máme ještě šanci mít další dva piloty, kteří se přehoupnou přes hranici 100 okruhů: Wehrlein jich má na svém kontě 96, Ricciardo o šest méně. Guttiérez právě končí svůj další stint, absolvovaný tentokrát na neoznačených pneu.

15:59: V boxech jsou Alonso a Nasr, trať mají pro sebe Guttiérez a Wehrlein. Mexičan by toho měl využít, aby Ferrari nemělo zapsáno nejhorší dnešní čas.

15:57: Wehrlein měl našlápnuto k slibnému zlepešení, k optimismu ho opravňoval nejlepší prostřední sektor, ale přišla obávaná poslední zatáčka, poněkud rozevlátý průjezd, a progres je ten tam. 

15:53: Alonso se ztrácí v průměrném čase kolem 1:12,0. Útok na první pozici se také nekoná, Bottas je zpět v boxech, v počtu absolvovaných kol se propadl na poslední příčku.

15:52: Na otázku, zda Bottas hodlá atakovat Rosbergův čas odpovídá Fin zlepšením o jednu vteřinu.

15:50: Hodinu a deset minut před koncem testů tu máme druhého "stovkaře": Felipe Nasr právě projel tolikrát Red Bull Ring. Bottas a Wehrlein vidí na signalizaci časy kolen 1:12,0, v boxu jsou oba býci, tedy přesněji jak Red Bull, tak i Toro Rosso.

15:48: Rosberg, který byl aktuálně nejrychlejší na okruhu v časech kolem 1:10,5 se vrací do garáže. De facto ho na trati střídá Alonso.

15:45: Guttiérez a Nasr jsou na trati, přidává se k nim Bottas na měkké směsi. A Ricciardo konečně může nasadit úsměv - už není poslední, posouvá se na 6. příčku časem 1:10,827. Na konci prozatímní listiny se tak ocitá Guttiérez.

15:43: Ricciardo sice zajel své maximum v hodnotě 1:11,419, ale to mu na posun z posledního místa nestačilo.

15:41: Na trati je neúnavný Wittmann, jehož odkroužená kola vzbuzují obdiv. Nejblíže mu je v tuto chvíli Nasr (96) a Wehrlein (89). Nesmíme také zapomenout, že Wehrlein už včera absolvoval 67 kol na Mercedesu. Právě Pascal se nyní vrací do boxů.

15:39: Rosberg se dalšího zlepšení nedočkal - 1:10 a nějaké drobné. Ricciardo je na okruhu na superměkké směsi.

15:38: Ricciardo dostává nové přední křídlo.

img-responsive

Ricciardo dostává nové přední křídlo | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

15:37: Pilot Mercedesu se zlepšil na čas 1:09,5, což je z jeho pohledu dost vzdálené nejlepší hodnotě, kterou dnes dosáhl.

15:36: Rosberg a Wehrlein zajeli přibližně shodný čas blízko 1:11,0. Guttiérez tráví na trati dlouhý stint na neoznačených pneumatikách.

15:33: Neúspěšný pokus zapomenut, Rosberg se vydává znovu na trať.

15:32: Dlouho nebyl na trati k vidění Bottas, to se teď možná změní. V boxech jsou Palmer a Nasr, druhý jmenovaný má šanci stát se dnešním druhým "stovkařem". Wehrlein si zajel osobní maximum ve dvou sektorech, nicméně lepšího času nedosáhl.

img-responsive

Boxy Williamsu | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

15:33: Po rychlé opravě vyjíždí Rosberg opět na trať.

15:29: Rosberg zastavil na konci výjezdu z pitlane, běželi pro něj mechanici, aby ho odtáhli zpět do boxů.

img-responsive

Rosberg, Nico | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

15:28: Na trati jsou v současné době pouze Palmer a Guttiérez, jejich časy se pohybují někde kolem hodnoty 1:12,0. Nyní je jasné, že třetím do party bude Wehrlein, jehož Force India vyráží na trať.

15:25: Ovšem vítěz nedělního závodu se nedostal daleko. Zastavil na výjezdu z pit-lane, kam za ním vyrazili mechanici, aby odtlačili vůz zpátky do boxového stání. Mírně tím zkomplikoval situaci vracejícímu se Nasrovi, který se musel Stříbrnému šípu vyhnout.

15:23: Ricciardo s novou aplikací na trati dlouho nevydržel. Střídá ho Rosberg na superměkkých pneu.

15:20: Dle upozornění našich pozorovatelů se chystá v boxech Red Bullu nové křídlo pro Daniela, zatímco padlo jedno osobní maximum: Nasr dosáhl času 1:09,922, ale nadále je šestý. Wehrlein je v boxech. Ricciardo mění příďový segment, u Red Bullu se evidentně zaměřují na srovnávací testy různých verzí.

15:17: Okruh ožívá. Ricciardo po kratičké zastávce je opět na trati, s ním i Guttiérez a také Palmer.

15:15: Australan má co dohánět, navíc spadl na samé dno prozatímní klasifikační listny dnešních testů. Na Rosberga v tuto chvíli ztrácí 2,353 vteřiny. Ovšem žádné velké představení se nekonalo, pouhé tři minutky a Ricciardo, absolvující pouze instalační kolo, míří do boxů. O zábavu na trati se tak bude starat Nasr.

15:12: Alonsa máme v boxech, na trať se ale konečně (tedy doufejme) vydá Ricciardo. Činí tak na superměkkých pneumatikách. Španělský pilot se odpoledne snaží mnohem víc - dopoledne strávil na trati 18 kol, nyní už jich má za sebou čtyřiašedesát.

15:07: Nasr už je opět v boxech, Wehrlein své první rychlé kolo odkroužil za 1:10,8.

15:06: Mexičan se na trati příliš neohřál, spíš jako by měl pouze zájem si vylepšit pozici v absolvovaných okruzích. Po něm je v boxech i Palmer. Alonso stále odvádí standardní časy v hodnotě 1:12,0.

15:05: Krátký epizodní výjezd Wehrleina, nyní jsou na trati kromě něj Guttiérez a Nasr. 

15:01: Wittmann, Nasr a Rosberg - tito tři piloti toho dnes najezdili nejvíc. Na druhém konci žebříku figuruje prozatím Guttiérez (48), Bottas (49) a Palmer (51).

14:59: Také Alonso zamířil na trať, jeho mclaren má měkké obutí. Rosberg ukončil svůj poměrně dlouhý pobyt na trati.

14:57: Krátce před koncem druhé odpolední testovací hodiny máme na trati Palmerův lotus a Guttiérezovo ferrari. Rosberg nadále krouží kola s průměrnými časy 1:12,0.

14:54: Vrací se i úspěšný Marco Wittmann. Na jeho kontě je 109 okruhů a v této chvíli třetí nejlepší čas.

14:53: Sem tam se pohybují vozy F1 - Alonso do boxů, na trati ho střídá Nasr. Ten už překonal dopoledne pilného Ricciarda, který se po obědě na trati doposud neobjevil.

14:52: Nico zvyšuje otáčky postupně - střední purpurový sektor, čas 1:09,285. Že bychom se dočkali času pod 69 vteřin?

14:49: Španěl přiměl svůj McLaren k rychlejší jízdě, ale zhruba jen o vteřinu. Rosberg se opět dostal pod hranici 70 vteřin, ale sám sebe nepřekonal - 1:09,789.

14:45: Rosberg jako by vycítil hrozící nebezpečí a je také na trati. Ta se poměrně výrazně ohřála, už má 37 stupňů. Nasr se vrací do boxů, Alonso nadále točí časy kolem 1:12,0 a zdolal 50. okruh v dnešních testech.

14:44: Marco Wittmann na superměkké směsi opravdu řádí: další zlepšení, další posun - časem 1:10,103 je už třetí.

14:43: Zlepšuje se i Nasr, i když jen poráží sám sebe a v pořadí se neposunuje. Ale znáte to - setinka k setince... Brazilec si ukládá do databanky výkon 1:11,162.

14:41: Alonso se vrací na okruh na měkkých pneumatikách, zatímco Wittmann je evidentně při chuti. Čas 1:10,370 ho řadí právě před Alonsa na čtvrtou příčku.

14:38: Zvýšená aktivita u McLarenu, mezitím se k mechanikům vrací Guttiérez. A Wittmann jako by chtěl tu stovku oslavit, zapisuje velké zlepšení a jednoznačně nejlepší čas - 1:10,933. Rázem se posunuje na páté místo a předává žezlo nejpomalejšího muže dne Ricciardovi.

14:37: Guttiérez krouží konzistentní časy kolem 1:12,0, o více než vteřinu pomalejší, než je jeho dnešní maximum. Wittmann to dokázal, je prvním stovkařem dnešních testů!

14:35: Také neúnavný maratónec Wittmann nejspíš pokoří 100 testovacích okruhů, s ním je opět na Red Bull Ringu i Nasr.

14:33: Esteban má co napravovat, protože dopoledne si dovolil malý výlet do štěrkové zóny, ale bez následků. Do akce se dostává i Palmer, ale pořád čekáme na Ricciarda.

14:31: Wehrlein se vrací do boxů, stejně tak Nasr. Nad okruhem svítí sluníčko a teplota se blíží třiceti stupňům. Podstatně víc než v den závodu.

14:30: Naši pozorovatelé na okruhu hlásí, že Bottas si oblékl mikinu, takže se dá předpokládat jeho delší pauza, než řeknou své mechanici. To neplatí o Guttiérezovi - Ferrari pod jeho vedením vyráží na trať.

14:25: Nasr příliš volné trati nevyužil, zůstal o půl vteřiny za svým maximem. Teď už mu garde na trati dělá Wehrlein.

14:22: Alonso a Wittmann se vracejí do boxů, předtím už to učinili Rosberg a Wehrlein, takže sólovým pilotem je nyní Nasr. Wittmann už se přiblížil zmíněné stovce, chybí mu už jen dvě kola.

14:19: Na trati máme hned pět pilotů - Wittmann, Wehrlein, Rosberg, Nasr a Alonso - atypicky proti abecednímu pořádku. Španěl po pomalejším počátku stíhá to, co dopoledne zanedbal, už má na svém kontě 45 kol.

14:18: Alonso se zlepšil na hodnotu kolem 1:11,0, ma trať vyráží dvojice Nasr a Bottas. Stále pauzíruje dvojice Ricciardo a Palmer.

14:16: Rosberg už jenom pokojně dojíždí, Alonso se nemůže přehoupnout přes čas 1:12,0. Jak se zdá, Bottas zatím nehodlá zvednout Rosbergem hozenou rukavici.

14:11: A Němec s finskými kořeny je při chuti - 1:09,113 je další nejlepší čas. Teď se čeká, s čím přijde Bottas, zda nasadí superměkké a přijme výzvu. Na trati je v tuto chvíli Wehrlein a Alonso, přidává se k nim Wittmann.

14:09: Rosberg dokazuje svou převahu, jako první se "vešel" pod hranici 1:10,0 a stanovuje nové maximum - 1:09,419.

14:08: Zatím to je spíš pozvolný rozjezd - vicemistr světa zvládl první kolo v čase kolem 1:13.

14:06: Protože do depa zamířil i Nasr, mající na kontě 60 absolvovaných kol, Rosberg má nyní okruh jen pro sebe. Měl by tedy ideální možnost se přiblížit svému nejlepšímu času z víkendu a překonat Bottase.

14:04: Další pohyb na trati - Rosberg vyráží vstříc další výzvě na superměkké směsi, Bottas a Wittmann míří k mechanikům.

14:03: Bottas zvládl poslední sektor v purpurovém zbarvení, ale výsledný čas mu zlepšení nepřináší - 1:10,279.

14:01: Momentálně jsou na trati pouze Bottas, Nasr a Wittmann. Posledně jmenovaný už má na svém kontě přes 90 kol a neochvějně míří ke stovce.

img-responsive

Nasr, Felipe | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

13:59: Rosberg, jenž se pohyboval po okruhu na záhadných, neoznačených pneumatikách, míří společně s Alonsem zpět do boxů, Wittmann si připisuje také jistý progres - 1:12,260 - ale stále to nestačí na posun z posledního místa. Ovšem dalším pokusem zdolal hranici 1:12,0 - vůbec poprvé za celý den. Ani hodnota jeho posledního pokusu 1:11,899 neodpoutala Marca ze závěru průběžné klasifikace.

13:56: Wittmann alespoň vede tabulku s nejvyšším počtem absolvovaných kol. Alonso přikládá pod kotel a zlepšuje se na 1:10,718. Wehrlein zajíždí do boxů, Bottas naopak míří na trať vybavený pneumatikami superměkké směsi.

img-responsive

Wehrlein, Pascal | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

13:52: Rosberg se zlepšuje - má zapsáno 1:10,539. V boxech stále čeká nejpilnější pilot dopoledne Daniel Ricciardo a také Jolyon Palmer. 

13:47: Opět máme na trati Rosberga, jehož ztráta na průběžně vedoucího Bottase činí 0,652 vteřiny.

13:43: Krátkou chvíli se neslo nad Red Bull Ringem ticho, ale už ho ruší Esteban Guttiérez, jehož Ferrari SF15-T poprvé vyráží na okruh v odpoledním čase.

13:37: Rosberg absolvoval krátký výpad na okruh, ale i přes mírné zlepšení o 3 tisíciny nadále zůstává třetí. Nasr se vrátil do boxů, odpolední, rovněž velice krátkou premiéru jsme viděli v podání Bottase, absolvoval pouze instalační kolo.

13:30: Nico Rosberg už strávil přísun kalorií a vyráží na okruh. A můžeme poopravit tvrzení o přídi Force India - podle našeho pozorovatele jede Wehrlein se starou verzí. Alonso končí své úvodní představení a zajíždí do boxů.

13:25: Wittmann se vrací do boxů, vyjíždí naopak Felipe Nasr. Wehrlein se po okruhu pohybuje konstantní rychlostí, evidentně se zkouší aerodynamické prvky.

img-responsive

Wittmann, Marco | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

13:20: Ke dvěma vozům na okruhu se přidává i Pascal Wehrlein na měkkých pneumatikách.

img-responsive

Ricciardo, Daniel | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

13:15: Na trať vyráží druhý nejpilnější muž dopoledne, Marco Wittmann na měkkých pneumatikách. Náš spolupracovník Petr H. hlásí přímo z Red Bull Ringu, že v paddocku vládne příjemná, uvolněná atmosféra, žádný stres.

13:10: Jako by nás exmistr světa slyšel - je čtvrtým pilotem, který se ponořil pod hladinu času 1:11,0, ale i zlepšení na 1:10,975 ho neposouvá v pořadí. Svůj krátký výlet na trať absolvoval na superměkké směsi.

13:06: Alonso stanovil výchozí časový bod pro odpolední testovací program, bohužel pro něj nikoli lepší než jeho maximum - časem 1:12,761 by se zařadil na předposlední příčku. Takhle nadále setrvává na 4. místě, ale bude se muset polepšit.

img-responsive

Detail předního křídla | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

13:02: Prvním Mohykánem na trati je Fernando Alonso - má co dohánět, dopoledne toho najezdil nejméně.

img-responsive

Alonso, Fernando | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

13:00: Zelená vlajka, začínáme.

12:59: Vítáme vás u odpolední části testů na rakouském Red Bull Ringu.

img-responsive

První zatáčka před polední pauzou | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

12:00: V dalším zpravodajství budeme pokračovat v jednu hodinu odpoledne. Pokud se i vy chystáte k obědu, nechte si chutnat.

11:59: K žádným velkým změnám už asi nedojde - šachovnicová vlajka už je připravena. Nakonec zavlála téměř o minutu dříve, než byl stanovený čas. Asi se někdo nemohl dočkat oběda.

11:56: Vše na poslední chvíli? K Alonsovi se přidávají i Palmer a Wittmann.

11:55: Alonso ještě chce navýšit počet absolvovaných kilometrů, ale je otázkou, co za pět minut stihne. Doposud je pilotem s nejmenším počtem odjetých kol.

11:54: Alonso na dráze střídá Gutiérreze.

11:49: Krouží pouze Ferrari na měkkých pneumatikách.

11:45: Čtvrt hodiny před koncem dopolední části testů krouží po trati Wehrlein, Nasr a Guttiérez.

11:42: Ricciardo už absolvoval větší vzdálenost, než činí samotná Grand Prix Rakouska, na svém kontě má o tři kola více.

11:41: Do poslední dvacetiminutovky vyráží i Guttiérez.

11:40: Wehrleinovi se zřejmě postavení na čele tabulky včera zalíbilo, na inovovaném monopostu Force India VMJ 08 už se přiblížil Bottasovi na rozdíl necelých tří desetin - 1:10,253. Už dávno překonal svůj včerejší výkon, kterého dosáhl v kokpitu Mercedesu.

11:32: Palmer na trati osiřel a v počtu odkroužených okruhů poskočil na 3. místo. Dvojice Ricciardo a Wittmann však absolvovali vzdálenost blížící se aktuální délce rakouské Grand Prix.

11:26: Palmerovi se jeho předpolední akce vyplatila v podobě posunu na 6. místo - čas 1:11,288.

11:23: K dvojici se přidává i Jolyon Palmer, ostatní už asi dumají o tom, co dobrého bude k obědu.

11:22: V tuto chvíli jsou na trati pouze dva jezdci - Ricciardo za Red Bull a Wittmann za Toro Rosso.

img-responsive

Wittmann a flow-vis na podlaze vozu Toro Rosso STR10 Ferrari | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

11:20: Nabízíme i aktuální pořadí podle pilnosti: 1. Ricciardo (63), 2. Wittmann (56), 3. Bottas (37), 4. Nasr (36). 5. Rosberg (34), 6. Wehrlein (33), 7. Palmer (30), 8. Guttiérez (19). 9. Alonso (13).

11:16: Ve svém 63. kole se Ricciardo konečně zlepšuje... ovšem pouze v oblasti osobního výkonu. Patří mu nadále osmá příčka časem 1:11,466.

11:12: Včerejší vítěz testovacích jízd Wehrlein ukazuje své schopnosti, překonává Rosberga a snižuje odstup na vedoucího Bottase na 0,645 vteřiny.

11:09: Mechanici stále pracují na voze Fernanda Alonsa.

11:05: Ricciardovi se na tratí zjevně líbí, opět prohání Red Bull po okruhu, společně s ním je tam i Guttiérez a zlepšuje se: čas 1:11,315 znamená posun na 5. místo.

11:03: Ke slovu se dostává i Fernando Alonso - zkouší nové aerodynamické prvky včetně kratší přídě.

11:00: Do polední pauzy nám chybí hodina, stále dominuje Bottas, na nějž ztrácí Rosberg 0,655 vteřiny.

11:00: Další padesátník na trati, ovšem nikoli nějaký formulový důchodce - to Marco Wittmann pilně krouží s Toro Rosso a po Ricciardovi je druhý, jenž se po Red Bull Ringu projel padesátkrát.

10:58: A Ricciardo už má na svém kontě víc než 50 okruhů. Poté zajel do boxů, stejně jako Guttiérez.

10:55: Nejpilnějším, ovšem nikoli nejlepším pilotem v této chvíli je Daniel Ricciardo. K padesátce absolvovaných kol mu chybí už jen dvakrát obkroužit Red Bull Ring.

10:50: Před závěrem další hodiny testů se nám probrala k životu Force India - Pascal Wehrlein je třetím mužem, který zdolal hranici 1:11,0. Na třetí místo poskočil výkonem 1:10,932. Polepšil si rovněž Felipe Nasr, tím pádem se na předposlední místo posouvá Guttiérez. Marco Wittmann se krčí na posledním místě s poměrně dost velkým odstupem.

img-responsive

Nasr, Felipe | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

10:43: Guttiérez se postupně zahřívá, tlačí časy níž, už prolomil své maximum a zdolal bariéru v podobě času 1:12,0 - aktuální výkon má podobu 1:11,593, což stačí na průběžné šesté místo.

10:42: Mexičan začíná časem 1:12,060.

10:41: Opět uvidíme v akci Ferrari s Guttiérezem v kokpitu.

img-responsive

Gutiérrez se připravuje na svoji první jízdu | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

10:39: Bottas si zřejmě uvědomil nebezpečí číhající za zádí jeho Williamsu - absolvoval tři desítky okruhů a patří mu nový nejlepší čas: 1:10,029.

10:36: Alonso konečně smazal hrozivou ztrátu a postupuje na fiktivní stupně vítězů.

10:35: Nasr se konečně dočkal započitatelného výsledku a hned to znamená skok na hranici lepší poloviny testovacího pole. Černý Petr tak zatím připadl Wehrleinovi.

10:30: Jediný, kdo nemá doposud žádný započítaný čas je Felipe Nasr, ačkoliv odjel stejně kol jako Wehrlein a ještě více, než Alonso. Španěl má však čas o více než čtvrt minutu horší než vedoucí Bottas.

10:25: Ricciardo se sice zlepšil, ale díky výkonům Palmera a Rosberga klesá v pořadí. Společně s pilotem Mercedesu míří do boxů.

10:23: Aspoň v něčem je na první pozici Daniel Ricciardo, právě má na kontě nejvyšší počet absolvovaných kol.

10:22: Rosberg ukazuje, že mu tato trať sedí, jako druhý se dostává pod hranici 1:11.0 a tím pádem na druhé místo. Také Jolyon Palmer si výrazně polepšil - vidíme ho nyní na třetím místě.

10:17: Alonso po dosažení svého maxima se vrací zpět do boxů, naopak z nich se chystá vyrazit aktuální vítěz rakouské Grand Prix Nico Rosberg. Také Guttiérez si vylepšil svůj osobní nejlepší čas.

img-responsive

Bottas, Valtteri | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

10:16: Bottas má odkrouženo 26 kol a drží první pozici časem 1:10,495. Nejpilnějším pilotem na okruhu je zatím Marco Wittmann, projel si Red Bull Ring už 31x.

img-responsive

Alonso, Fernando | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

10:15: Oba vozy - McLaren i Ferrari opět v garáži.

10:08: Na trať se vydávají Bottas a k výjezdu se hotoví i Alonso.

10:05 Na trati je nyní Nasr a končí 14. kolo. Wittmann krouží kola ve zhruba stejných časech a zvyká si na svůj monopost.

10:03 Gutiérrez na dráze.

9:58 Španěl má nainstalováno, čeká se jen na Ferrari.

9:52 Alonso usedá do vozu, McLaren brzy vyjede.

9:41 Wehrlein si včera užíval jízdu s Mercedesem, dnes testuje s pomalejší Force Indií, která zkoušela radikální nos s dvěma otvory po stranách.

img-responsive

Wehrlein v boxech | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

9:40 Bottas (1:11,965) má na čele dvousekundový náskok před Ricciardem (1:13,998 min).

9:35 V paddocku jsem odchytl sportovního ředitele Hondy Jasuhisu Araje (nejprve jsme se potkali na toaletě). Japonská automobilka není připravena na to, aby od příští sezóny dodávala pohonné jednotky dalšímu týmu (šuškalo se o Manoru). Má příliš mnoho problémů, na které se musí soustředit. Výkon motoru s vnitřním spalováním (ICE) je na úrovni Renaultu, zaostávají však ve využívání systému pro rekuperaci energie (ERS).

9:30 Ferrari a McLaren stále stojí v boxech.

img-responsive

Ferrari ještě čeká | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

9:23 Vidět na vlastní oči odstrojený Renault a Hondu je zážitek. Renault je široký, japonská pohonný jednotka neuvěřitelně úzká.

9:20 Wehrlein jde do čela 1:31,475 min, záhy jej překonává Bottas - 1:14,474 min.

9:18 Včera jsme měli možnost zůstat v garážích až do nočních hodin a pozorovat mechaniky, jak rozebrali monopost i pohonnou jednotku. Fotit jsme žel nemohli. Týmy sledují výkon konkurence, spíše se při tom orientují podle GPS dat než podle zvukové analýzy. Ferrari na Mercedes i přes zlepšení stále ztráci 20 kW.

img-responsive

Ricciardo, Daniel | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

9:14 Rosberg je nejpilnější, ujel už 6 kol. Ricciardo s Wittmannem mají po 4, Nasr 3.

9:09 Ferrari se chystalo vyjet, mechanici odklidili zástěny... ale po chvíli je vracejí zpět. McLaren stále na zvedácích, Alonsa nevidíme.

V 9:00 vyrazil na trať jako první Bottas. Rosberg zajíždí měřerné kolo - 1:43,083. Schází Ferrari a McLaren.

Vytisknout

Diskuze: Závěr testů na Spielbergu: Nejrychlejší Rosberg před Gutiérrezem, nejpilnější Wittmann

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 24.06.2015 17:47 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewisi, komu to mám tedy střelit? Ecclestone registruje nárůst zájemců.

Zájemci o F1 se množí

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud