Prohlášení po kvalifikaci v Rakousku: Nevím, kde byl problém, říká Räikkönen

F1NEWS.CZ, 20. června 2015, 15:07 Google+

Kvalifikaci, kterou okořenili piloti Mercedesu výjezdy mimo trať, nakonec vyhrál Lewis Hamilton, co říká na svůj smyk v první zatáčce?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 20.06. 21:11) Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Byla to pro mě opravdu těžká kvalifikace, obzvláště v takových podmínkách, ale jsem vděčný, že jsem měl dobré první kolo v Q3. V tom druhém jsem ještě víc zabral, ale už to nevyšlo. Ale důležité bylo nepoškodit auto, stál jsem mimo trať a měl jsem zařazenou asi sedmou rychlost.

Nico Rosberg, 2. místo
Nejsem si úplně jistý, co se stalo v posledním kole, vyjel jsem na umělou trávu za obrubníkem v předposlední zatáčce a možná tam bylo ještě trošku vlhko, nejsem si jistý, potom jsem ztratil auto v poslední zatáčce. Lewis byl o 2 desetiny rychlejší než já a v ten moment jsem byl přesně o 2 desetiny rychlejší než on, takže jsem věděl, že musím být rychlý, bylo to velmi těsné.
Ale není to jen o posledním sektoru, celá tato trať je velmi obtížná. Musíte zvládnout brzdy, je zde jednoduché udělat chybu. Zkrátka je tato trať velká výzva.

Niki Lauda, nevýkonný šéf
Kvalifikace byla velmi dobrá, ale zvláštní, naši piloti tlačili přespříliš, ale skončili první a druhý, takže dobrá práce. Mezi piloty byl v posledním kole malinký rozdíl, ale Nico skončil v kačírku, takže Lewise neporazil. Problém ale je, že je tento okruh hodně těžký, ale nemůžeme být lepší než první a druhý.


FERRARI

Sebastian Vettel, 3. místo
Zase jsem si jednou myslel, že můžeme výrazněji promluvit do celkového pořadí, ale Mercedes byl příliš rychlý. V trénincích, když jsme se připravovali na kvalifikaci, vše vypadalo dobře, ale když jsme se dostali do Q3, tak auta poháněná motory Mercedes situaci trošku otočila. Teď ale myslím i Williams, který nám byl blíž než v trénincích. Jsem spokojený s 3. místem, ale byl bych raději výš. Auto je skvělé, odvedli jsme dobrou práci.

Kimi Räikkonën, 18. místo
Opravdu nevím, co se stalo, něco se zřejmě stalo. Nevím, jestli byl problém v technice nebo v podmínkách na trati. Dnešek byl prostě špatný den a zlepšení startovní pozice díky penalizacím není důležité, pro zítřek to nepomůže, ale vynasnažím v závodě se udělat vše.

 

WILLIAMS

Felipe Massa, 4. místo
Vše jsme udělali dobře, ale v těchto podmínkách nikdy nevíte, nejlepší kolo bylo to první, potom jsme se ještě snažili zajet lepší, ale ta první sada pneumatik byla nejlepší, kdybych na ni ještě víc tlačil, byli bychom rychlejší.
Red Bull Ring je speciální a těžká trať, musíme projet první a druhou zatáčku dobře, mít správnou stopu, protože tam ztratíte hodně času. Chyby jsou zde jednoduché.

Valtteri Bottas, 6. místo
Z šestého místa jsem hodně zklamaný, doufal jsem, že budu mnohem výš. Kvalifikace nebyla čistá, spíše byla rušná, například na konci Q3. První pokus v Q3 mi moc nevyšel a druhý pokus ovlivnily žluté vlajky, což znamenalo, že jsem nemohl použít ani DRS, naštěstí se počítá až zítřek. Zítra bychom navíc mohli předvést agresivnější strategii, než jakou jsme měli vloni.

Rob Smedley:
Byla to různorodá kvalifikace, trať osychala a bylo důležité se vyvarovat chyb. Dostali jsme vozy na slibné pozice pro zítřejší závod. Trochu nás zbrzdily žluté vlajky, ale je vidět, že máme potenciál pro dobrý výsledek.

TORO ROSSO


Max Verstappen, 7. místo:
Jsem spokojený se sedmým místem, myslím, že je to dobrý výsledek. Q1 byla velmi náročná. Startovali jsme na přechodných pneumatikách a když jsme přešli na super měkké, trať nebyla kompletně suchá a v některých brzdných zonách byly kaluže vody. Bylo jednoduché zablokovat kola, ale podařilo se mi vyvarovat chyb a dostal jsem se do Q2. Trať osychala a mohli jet naši lajnu, vůz fungoval dobrě. Myslím si, že jsme předvedli dobrou výkonnost a nyní nás čeká náročný závod. Naším probémem jsou rovinky, ale menší výhodu můžeme získat ve druhém a třetím sektoru. Můžeme získat body.

Carlos Sainz, 13. místo:
Jsem trochu zklamaný z kvalifikace, zvláště proto, že jsme zvolili mokré nastavení, což udělá zítřejší závod velmi komplikovaný, pokud bude sucho. Je to škoda, protože jsem byl rychlý po celý víkend a v první části kvalifikace. Ale zůstal jsem zaseknutý v provozu v prvním a druhém sektoru, můj čas byl ta tam. Doufám, že bude zítra pršet, jinak kvůli nastavené úrovni přítlaku to bude velmi komplikované. Předjíždění bude taky náročné, ale pokusím se udělat maximum.

James Key, technický ředitel:
Dnešní mokré podmínky byly pro nás pozitivní zprávou a věděli jsme, že nám to může pomoci, protože to trochu neutralizuje trať. Oba piloti jeli v Q1 dobře abyli jsme spokojeni s jejich výkonností, i na usychající trati. Doufali jsme v Q3 a Maxovi se to podařilo a i na kompletně suché trati zajel byl konkurenceschopný. Bohužel Carlos zmeškal ideální čas na vyjetí a zůstal v provozu.

RED BULL

Danil Kvjat, 8. místo:
Udělali jsme maximum, co bylo dnes možné v těchto zrádných podmínkách. Z vozu jsme dostali maximum. Startujeme z pozice, z jaké jsme chtěli, ale bude to náročný závod. Rádi bychom však získali několik bodů, to by byl pro tým dobrý výsledek. Stále máme před sebou hodně práce, protože kvalifikace okolo sedmého a osmého místa nejsou pozice, jaké si přestavujeme.

Daniel Ricciardo, 14. místo:
Byla to zrádná Q2. Brzdy ztratily teplotu a já přicházel o čas, na rovinkách jsem to nedohnal. Udělali kompromis v nastavení, vzhledem k penalizaci, které musíme čelit, snížili jsme trochu na přítlaku kvůli vyšší rychlosti. Startovní pozice na tom nic nezmění, pokusíme se, abychom měli pozitivní závod.

Christian Horner, šéf týmu:
První dojem je takový, že to je pro nás tragédie. Ale naše výkonnost je ovlivněna tím, že jsme se více soustředili na nastavení pro závod. Dany odvedl dobrou práci a je osmý. Mohli jsme být o něco rychlejší, ale kvůli žlutým vlajkám nám to nebylo dovoleno. Pro Daniela to byla náročná kvalifikace, měl problém s podřazováním, musíme se na to podívat. Bude to náročný závod, ale my uděláme maximum.

SAUBER

Marcus Ericsson, 12. místo:
Je to zklamání, že jsme nezajeli čas, který by nás posunul dále. Ve voze jsem se cítil dobře a tým učinil dobrá rozhodnutí. Podmínky byly dneska náročné, ale to bylo stejné pro všechny. Nicméně je to stále dobrá pozice do závodu.

Felipe Nasr, 9. místo:
Pro nás to byla skvělá kvalifikace. Od prvního tréninku jsme cítili, že jdeme správným směrem a bylo jasně zřejmé, že náš vůz je konkurenceschopný. Podmínky nebyly dneska jednoduché, ale všichni v týmu odvedli dobrou práci. Je to zadostiučinění, že startujeme z těchto pozic a jsme přesvědčeni, že budeme bojovat o body.

Monisha Kaltenborn, šéfka týmu:
Byla to dobrá kvalifikace. Oba piloti byli spokojeni s vyvážením vozu v tréninících. Felipe a Marcus oba ukázali dobrou výkonnost v kvalifikaci a dostáhli dobrých postavení na roštu. Vypadá to na slibný závod.

LOTUS

Romain Grosjean, 10. místo:
Bylo to frustrující, protože jsme mohli být výše než devátí. Vyjel jsem do Q3, ale hned se objevil problém a tým mě povolal zpátky. Byla to netěsnost hydrauliky, to se nám podařilo vyřešit, ale již jsme nestihli vyjel do měřeného kola. Startuji devátý a není to konec světa, může to být zajímavý zítřek. Budu se snažit, abych získal co nejvíce pozic.

Pastor Maldonado, 11. místo:
Byla to docela náročná kvalifikace, protože trať osychala a všichni se snažili zajet nejrychlejší čas na co nejlepším povrchu. Bohužel jsme neměli čistou cestu, díky rychlejšímu kolu bychom se dostali do nejlepší desítky, ale na druhou stranu jsme první vůz, který si může volit pneumatiky pro start. Je to skvělá trať a doufám, že na ní získám skvělý výsledek.

Alan Parmane, ředitel:
Kvalifikace začala pozitivně, ale bohužel jsme nedostáhli našeho očekávání. Pastor se nedostal do Q3, zatímco Romain měl problém s hydraulikou na začátku Q3. Proto budeme startovat devátí a desátí.


FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 5. místo:
Cítím se dobře jak to všechno dneska probíhalo. Věděli jsme, že máme dobré šance být v nejlepší desítce, proto start z pátého místa je výborný úspěch. Q1 byla zábavná na usychající trati, ale v Q2 a Q3 jsme chytli dobrý rytmus a zadařilo se. Jsem spokojený a nyní věřím vozu, to jsem i dneska ukázal. Zítra to bude náročný závod, protože za námi je mnoho rychlých vozů, ale jsme připraveni zajet dobrý závod. Tato trať může přinést překvapení a my stále nevíme, jaké bude zítra počasí. Ale tak i tak si jsem jistý, že získáme dobré body.

Sergio Pérez, 16. místo
Dneska to byla celkem velká výzva, abychom měli dostatečnou přilnavost. Poslední kolo bylo to, které se počítalo, ale Fernando Alonso byl přede mnou v jedné sekundě, celé kolo jsem byl za ním, za mnou byl Kimi. Bylo to těžké.
I když B-specifikaci dostaneme až v Silverstone, myslím, že se nám bude dařit i tady, možná bychom to zítra mohli dotáhnout na body.

Robert Fernley, šéf týmu:
Páté místo na roštu pro Nica je parádní úspěch a tým si tento výsledek zasloužil. Vůz jel dobře a Nico zajel skvělou jízdu a podařilo se mu zajet fantastická kola. Je škoda Sergia, nedokázal se dostat do nejlepší desítky, ale v té části osychala trať, to je vždy trochu loterie a nevyšlo to. Vozy před námi si přinesou penalizace, tudíž budeme startovat třináctí, to je docela slibné na body. Naše včerejší testování dlouhých jízd vypadalo slibně a nyní se naše zraky budou upínat k počasí, protože zítra může přijít další déšť.


McLAREN


Fernando Alonso, 15. místo:
Vůz se dneska choval dobře - nové aerodynamické prvky znamenají více jistoty v zatáčkách. Je ale škoda, že toto je okruh, kde prim hraje výkon, tudíž jsme nemohli předvést maximum. Stále jdeme správným směrem, což je pozitivní. Bude to náročná Grand Prix - trochu to bude bolet - ale doufejme, že během závodu získáme hodně odpovědí na naše otázky a užitečná data pro další testy v dalším víkendu.

Jenson Button, 17. místo
Tyto podmínky jsou vždy zábavné, není to jen o autu, které řídíte, a o tom, jaký má výkon. Byla to sranda, když bylo mokro, měli jsme šanci a drželi jsme se vepředu, ale jak okruh uschnul, neměli jsme tak velkou šanci, k tomu jsme byli první auto, které protlo šachovnicovou vlajku, a okruh se ještě potom zlepšil.
Mám penalizaci 25 míst na startu, což v mém případě znamená 10vteřinovou penalizaci Stop&Go. Ale stejně se jedná spíše o testovací víkend, na autech máme různé díly, takže můžeme sbírat data.

MARUSSIA:


Robert Mehri, 19. místo:
S dnešní kvalifikací jsem velmi spokojený. Na této trati jsem ztratil trochu času kvůli včerejším problémům a poté ve třetím tréninku pršelo. Trať na začátku osychala, já nakonec měl perfektní podmínky a doufám, že podobný výkon předvedeme i zítra. Toto je náročná trať, první a poslední zatáčka jsou zrádné, musíme být připraveni na všechny nabídnuté možnosti. Mohla by to být zábava.

Will Stevens, 20. místo:
Byla to frustrujíci kvalifikace pro mě vzhledem k velmi dobré výkonnosti po celý víkend. V těchto náročných podmínkách a osychající trati, se vše upínalo k poslednímu kolu, kde se muselo předvést to nejlepší. Bohužel jsem během svého kola měl provoz na trati, což mě stálo hodně času. Musíme se dívat dopředu, protože vím, že naše rychlost je zde velmi dobrá.

John Booth, šéf týmu:
Kvalifikace nám přinesla smíšené pocity, protože Roberto využil podmínek, avšak Will neměl tolik štěstí. Nicméně my jsme včera při zkoušení dlouhých jízd měli dobrou rychlost, mohl by to být zajímavý závod. Předpověď počasí je zrádná a uvidíme, jak to pojede vozům před námi, protože v první a poslední zatáčce se chybuje. Naším cílem je dobrý závod a chceme přivést oba vozy do cíle.

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení po kvalifikaci v Rakousku: Nevím, kde byl problém, říká Räikkönen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 20.06.2015 21:11 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton své dosavadní úspěchy spojil s přilbou Arai

Hamilton potvrdil přechod k firmě Bell

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud