Případ Manor má své předchůdce

Robert RoBertino Pavelka, 19. března 2015, 12:15 Google+

Byli tu a nebyli - tak by se dalo nazvat účinkování staronového týmu Manor Marussja v Melbourne. Historie F1 zná podobné případy, kdy se začátek nepovedl. Bude Manor lepší, nebo napodobí některé své předchůdce?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 20.03. 22:43) Napište svůj názor
Manor

Manor | foto: Manor Racing

Sdílejte článek

Psal se rok 1975 a vedle brazilské národní formule se měl na trati v Buenos Aires objevit i monopost ryze argentinský nesoucí jméno Berta. Vše bylo připraveno, přihláška podána, pilot Nestor Garcia-Vega dostal startovní číslo 29, ale na trati se nakonec neobjevil ani v tréninku. Důvodem byly technické problémy, které by vydaly na samostatný článek, stručně řečeno po neúspěšných testech neměl šéf týmu Oreste Berta k dispozici jediný motor. Objevila se sice nabídka od jihoamerické konkurence, rovněž debutujícího týmu Copersucar (Fittipaldi), že by mohl motor zapůjčit, ale Berta odmítl a jepičí život jeho stáje skončil dříve, než se pořádně rozběhl.

O jedenáct let později jsme se mohli dočkat týmu, jehož vlajka by měla švédské barvy a dávno před dnešními ženami ve vysokých funkcích mít v čele "šéfku", která pochopitelně nové stáji hodlala propůjčit své jméno. Ovšem Cecilia Ekström přes veškeré velikášské zprávy byla buď natolik nezkušenou, že nezvládla elementární záležitosti s týmem F1 spojené, nebo šlo pouze o jednu velkou mediální bublinu. Fakta byla ale jasná - přes avizovaná spojení s designérem Dave Kellym, šéfem Autodelty ing. Carlem Chittim a několika piloty (Alliot, Ballabio, Baldi) nakonec došlo jen k přesunu plánovaného debutu z Brazílie do místa konání druhého závodu sezóny Grand Prix Španělska, aby vše vyšumělo - nikoli do ticha, protože paní Cecilia a její choť George Paulin vyklidili pole - ovšem s obrovskými dluhy, kvůli nimž se o manželský pár zajímal i Interpol.

Nebyl to ostatně v tomto roce jediný případ - podobně dopadla i prezentace týmu RAM. Na počátku roku 1986 dle slov vedení přežil klinickou smrt díky konsorciu Racing for Australia, v jehož pozadí figuroval pilot nižších formulí Sonny Rajah. Byli nominováni piloti Mike Thackwell a Kenny Acheson, potvrzena účast v úvodním podniku sezóny, ale místo toho přišlo jen lakonické oznámení o jistých, ovšem blíže nespecifikovaných potížích. Později se ukázalo, že ještě před začátkem sezóny odešel od RAM konstruktér Gustav Brunner (k Ferrari) a pak vše spělo rychle k zániku. Ačkoliv šéf stáje John McDonald tvrdil, že jedná s různými subjekty o převzetí týmu a že se zelenobílé vozy téměř jistě objeví v dalším závodě, opak byl pravdou - kapitola RAM se definitivně v F1 uzavřela. 

Další příklad není zcela adekvátní s nastálou situací, ale je nanejvýš hodně podobný. V roce 1997 nahlásil velký návrat Eric Broadley se svou druhdy známou značkou Lola. Tým za podpory známého finančního koncernu MasterCard přijel s velkou pompou do Austrálie, aby tu dvojice pilotů Sospiri - Rosset zajela časy pět, resp. sedm sekund pod kvalifikačním limitem. Místo dalšího progresu nastala velká ostuda, protože po tomto fiasku všechny zúčastněné strany další snahu o účast v F1 vzdaly. Velká šance tedy neměla dlouhého trvání.

Mohli bychom tu zmínit i některé další případy, ať by šlo o nepovedený Connew či Kauhsen, jejichž skutečná existence se rovněž počítá na měsíce, ale ty se většinou do světa F1 vlomily až v průběhu sezóny. Situaci Manoru ale dobře připomíná ještě jeden tým - a sice na stránkách F1News zmapované Minardi. Těsně před započetím sezóny 2001 tým přezval Paul Stoddart a měl na přípravu necelých šest týdnů, testovací program představoval pouhých 30 kol. Přesto se podařilo v Austrálii nejen odtrénovat, ale i odjet závod - ačkoliv Marques v něm skončil už po třetím kole, druhý pilot stáje, dnešní dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, dovedl svůj nezralý vůz do cíle na 12. místě. 

Nám nezbývá, než si přát, aby se slova Johna Bootha naplnila a tým Manor nebyl jen krátkou nadějí, že ve startovním poli uvidíme alespoň dvacítku pilotů.

Vytisknout

Diskuze: Případ Manor má své předchůdce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 20.03.2015 22:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Magnussen, Kevin

Boullier chápe zvěsti okolo Alonsovy nehody

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud