Indický okruh si jezdci oblíbili: Čím je zajímavý a jaké technické výzvy skýtá (+video)

Petr Hlawiczka, 24. října 2013, 06:00 Google+

O víkendu nás čeká šestnáctá část devatenáctidílného šampionátu Formule 1 na okruhu poblíž Dillí, hlavního města Indie. Čím je zajímavá tamější trať, jaké jsou její technické parametry a proč si ji piloti oblíbili?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 24.10. 19:42) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Délka Buddhova mezinárodního okruhu, který se nachází nedaleko hlavního města Dillí, činí 5 125 metrů. Ačkoliv do kalendáře závodů přibyl teprve v roce 2011, příští sezónu v něm bude chybět a o jeho návratu zpět v roce 2015 panují kvůli různým finančním a administrativním důvodům velké pochybnosti, což je škoda, protože mezi piloty patří oblíbeným. V nedělní velké ceně na ně čeká 60 kol, jejichž součet představuje vzdálenost 307,249 km.

Trať nabízí 16 zatáček (7 levotočivých, 9 pravotočivých), jež se projíždějí ve směru hodinových ručiček. Průměrná rychlost nejrychlejšího kvalifikačního kola loni přesáhla vysokých 219 km/hod. Přilnavost na okruhu loni velmi rychle rostla, časy během tréninků klesly o 2 s, degradace pneumatik přitom klesala.

Zatáčky se projíždějí průměrně rychlostí 155 km/hod. Zajímavá je klopená zákruta se dvěma vrcholy (č. 10 a 11), které připomínají slavnou zatáčku č. 8 z Istanbulu. Projíždí se po dobu 8,2 sekundy sice pomaleji (170 - 210 km/hod vs. 270 km/hod v Istanbulu, kterého z kalendáře žel už vypadl), inženýři zde přesto očekávají podobná boční přetížení a tlak na pneumatiky jako v Turecku. Tento úsek je lemován tribunou pro 13 000 diváků skýtající krásný výhled na celý okruh.

Monoposty na třech místech překonají rychlost 285 km/hod, nejrychlejší je zatáčka č. 12, kterou projedou ve 255 km/hod. Nejvyšší boční přetížení dosahuje 3,8 G v zatáčce č. 13. Devět z deseti zatáček v úseku od č. 5 po č. 14 se projíždějí v rychlostech 200 - 250 km/hod. Rychlost klesá pod 100 km/hod pouze na třech místech, nejvíce v zatáčce č. 3 (70 km/hod).

mapa
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Z pohledu nastavení trať vyžaduje vysoký aerodynamický přítlak podobně jako v Koreji (úrovně jako v Suzuce či v Barceloně) zejména kvůli středně až velmi rychlým zatáčkám ve druhém a třetím sektoru. Při optimalizaci nastavení bude brán velký zřetel na trakci a dobré změny směru ve středně-rychlých zákrutách, zavěšení je spíše tužší.

Maximální rychlost po 14 s plného plynu před brzděním do čtvrté zatáčky na konci 1 120 m dlouhé rovinky by měla dosahovat až 324 km/hod s otevřeným křídlem (310 km/hod s neaktivovaným). Uprostřed ní dráha klesá.

V tomto místě končí druhá, kolem 500 m dlouhá DRS zóna, v níž se také pojedou naplno nejdelší úsek - 14,5 sec s plynem na podlaze. Pro Velkou cenu Indie FIA stanovila zóny dvě - ta první se nachází na startovní/cílové rovince a letos bude o 80 m delší než loni, kdy se zde stejně moc nepředjíždělo.

Druhá DRS zóna začíná 36 m za zatáčkou č. 16, detekce probíhá 10 m za zatáčkou č. 15; první DRS zóna bude o 80 metrů delší než loni - začíná 350 m za zatáčkou č. 3, před níž se 16 m měří odstupy.  Díky DRS by předjíždění na 20 m široké dráze neměl být problém.

pocasi
Předpověď počasí na víkend hlásí slunečno
(zdroj: formula1.com)

Z pohledu motoru je třeba sladit požadavek na výkon na dlouhých rovinkách společně s dobrou ovladatelností v pomalejších zatáčkách uprostřed okruhu a táhlými zatáčkami pod ustáleným plynem. Naplno se pojede 64 % vzdálenosti (55 % času) jednoho okruhu.

Pro dodavatele pohonných jednotek jsou výzvou dlouhé úseky na plný plyn, které vyžadují vysoký výkon, v kombinaci se složitými úseky, jako je například první zatáčka a poslední sektor vyžadující dobrou ovladatelnost ve středních a nízkých otáčkách.

Prach na trati a znečištěné ovzduší mají škodlivý vliv na výkonnost vzduchového filtru, což dodavatelé pohonných jednotek během prvních dvou tréninků pečlivě monitorují.

Výrobci motorů kvůli prachu na trati mohou svým zákazníkům dodat méně agresivní mapy krouticího momentu, které poskytují jeho hladší křivku, a proto na výjezdu ze zatáček méně "koušou." Je s tím spojena také výhoda v podobě nižšího opotřebení pneumatik.

Spotřeba se bude pohybovat kolem 2,35 kg na kolo neboli 66 l/100 km, na startu je třeba mít v nádrži kolem 142 kg. Úbytek 10 kg paliva by se měl projevit zrychlením 0,35 s/kolo (bez ohledu na degradaci pneumatik).

Na piloty v Indii také číhají zajímavá převýšení: ze zatáčky č. 1 do zatáčky č. 3 vystoupají o o 14 m, což přispívá k vyšší penalizaci za množství paliva (neboli 10 kg benzínu zbrzdí více, než na jiných tratích). Okruh samotný se nachází ve výšce 213 m n. m.

telemetrie
Telemetrie z průjezdu kola Buddhovým mezinárodním okruhem
(zdroj: Caterham/Renault Sport F1)

Převodovka v závodě mění rychlostní stupeň 58krát během jednoho kola, za celou velkou cenu to musí zvládnout 3480krát. Kvůli dlouhé rovince tráví piloti hodně času se zařazeným 7. rychlostním stupněm.

Opotřebení brzd je průměrné, využívají se po 11 % jednoho kola. Brzdí se na 11 místech, prudce pouze na dvou. Kvůli rychlému vývoji povrchu dráhy v důsledku pogumování (zejména v pátek) dochází k úpravám brzdových kanálků (často pomocí lepicí pásky na vstupních otvorech) - s vyšší přilnavostí tráví piloti brzděním méně času, což vede k nárůstu teplot.

Nejtvrději se brzdí před zatáčkou č. 4, kde musí během 1,97 sekundy na 105 metrech vozy zpomalit o 206 km/hod, výkon brzd při tom dosahuje 2 479 kW. Piloti musí na brzdový pedál vyvinout sílu 151 kg, k čemuž jim dle společnosti Brembo pomáhá přetížení 5,71 G.

Pirelli veze měkkou (žlutá barva) a středně-tvrdou (bílá barva) pneumatiku. Letos jsou však směsi měkčí, což se projeví v zajímavější podívané a volbě strategií, které loni byli trochu nudné, protože nabídka pneumatik byla příliš konzervativní (tvrdá směs) a díky ní všichni stavěli kolem 30. kola pouze jednou, s degradací problémy nebyly.

Opotřebení pneumatik je průměrné, k jejich dobrému fungování pomáhají vyšší okolní teploty v Indii. Při průjezdu kola jimi prochází přibližně tolik energie, co v Silverstone (80 % toho, co v Suzuce). Zatáčky č. 10 a 11 dají pořádně zabrat zejména té levé přední, což bude nejvíce omezujícím faktorem nedělního závodu.

Očekávají se 2 zastávky s výměnami pneumatik kolem 14. a 36. kola, safety car zde zatím nikdy nevyjížděl.


On-board video: Průjezd okruhem s Nicem Rosbergem (zdroj: Youtube)

Průjezd 600 m dlouhou boxovou uličkou, zabere kolem 20 vteřin, čas včetně zastávky tedy není tak hrozný, jak by její délka mohla naznačovat.

Z první pozice na roštu je to do první zatáčky jen 230 m - třetí nejkratší vzdálenost šampionátu po Monaku a Valencii - na startu se toho díky KERSu tedy moc získat nedá.

Nejrychlejší kolo závodu - 1:27,249 min - předvedl v roce 2011 Sebastian Vettel, jenž byl nejrychlejší také minulý rok: 1:28,723 min.


Údaje z roku 2012

Nejrychlejší časy
- 1. trénink: 1:27,619 (Vettel)
- 2. trénink: 1:26,221 (Vettel)
- 3. trénink: 1:25,842 (Vettel)
   rozdíl P1 - P3: 1,777 s

- Q1: 1:26,048 (Maldonado)
- Q2: 1:25,435 (Vettel)
- Q3: 1:25,283 (Vettel)
   rozdíl Q1 - Q3: 0,765 s
   rozdíl P1 - Q3: 2,336 s

Počet zastávek: 28 (60,9 % z počtu v roce 2011)
Max. rychlost: 323,2 km/hod (Vergne v kvalifikaci)

 

Přes 550 fotografií z loňského závodního víkendu v Indii najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Indický okruh si jezdci oblíbili: Čím je zajímavý a jaké technické výzvy skýtá (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 24.10.2013 19:42 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Marko, Helmut

Marko: Našim soupeřům chybí stabilita výkonů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud