Brzdy aneb proč se Hamilton v Mercedesu trápí a v posledních závodech na Rosberga ztrácí

Petr Hlawiczka, 30. května 2013, 06:10 Google+

Lewis Hamilton hovoří o odlišnosti vozu Mercedesu od McLarenu, s nímž byl zvyklý závodit, a o tom, proč na svého týmového kolegu Nica Rosberga ztrácí. Zatím se stále trápí s nastavením brzd, proto nemůže brzdit tak pozdě, jak by si přál.

Počet komentářů:  48 komentářů (Poslední 01.06. 14:22) Napište svůj názor
Mercedes F1 W04

Mercedes F1 W04 | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

"Je to tak od prvního závodu, dokonce v zimním testování jsem se trápil. Nastavení na mém voze týkající se brzdových válců a volantu je velmi odlišné od toho, co jsem měl dříve," cituje jezdce Mercedesu ESPN.

Byl jsem velmi spokojený poté, co jsem tam [v McLarenu] strávil léta a zvykl jsem si mít pořád to stejné. To pro mě letos bylo trochu slabinou v prvních několika závodech a obzvlášť v posledních třech jsem byl slabý. Tento byl pro mě zatím nejtěžší," vrací se Brit k Monaku.

U McLarenu preferoval brzdové kotouče společnosti Carbone Industrie spíše než Brembo. Bremba poskytují více zpětné vazby skrz pedál, čímž umožňují snadnější modulaci. Lewis však u McLarenu přišel na to, že se správnou velikosti a designem hlavního brzdového válce může získat potřebnou modulací společně s vyšším brzdným výkonem kotoučů Carbone Industrie.

S touto kombinací se u Mercedesu trápí. Od počátku sezony se mu tým snaží poskytnout tuto zvláštní kombinaci pomocí úprav brzdových válců, zatím to však u něj nefunguje. Rosberg zůstává u standardní kombinace třmenů i kotoučů Brembo a je s nimi celkem spokojený.

hamilton
Hamilton si u Mercedesu musí zvykat na nové věci, zejména na odlišný volant a brzdy
(foto: Mercedes AMG F1 Team)

Výkonnější brzdy obvykle vytvářejí více tepla, protože fungují ve vyšším provozním rámci (na druhou stranu však rychleji degradují), což je patrné při srovnání Hamiltona s Rosbergem na většině okruhů. Teplo se totiž skrz ráfek kola přenáší do pneumatik a na tratích, kde piloty obecně více omezuje teplotní degradace předních pneumatik, se Hamilton potýká vyšší degradací než Rosberg.

V Monaku, kde každá chyba při brzdění končí nárazem do svodidel, se však Hamilton trápil s něčím jiným, než s nadměrným teplem: "Zkrátka jsem nedokázal v trénincích ani v kvalifikaci 'zapnout' pneumatiky. Stalo se mi to poprvé. Podařilo se mi to pouze jednou - ve druhém a ve třetím sektoru mého posledního kola v Q3."

V obou těchto sektorech byl rychlejší než Rosberg (viz analýza sektorů) byl rychlejší, nestihl v nich však dohnat deficit vzniklý nezahřátými pneumatikami z toho prvního, kde Němec předvedl mimo jiné parádní průjezd Ste. Devote.

hamilton
V Monaku si při brzdění Lewis moc nevěřil (foto: Mercedes AMG F1 Team)

Dostatečně zahřát přední pneumatiky bylo v Monaku klíčové pro všechny jezdce. Pro Mercedes to obvykle nebývá problém a Rosberg se s tím vůbec netrápil. Proč se tedy Hamiltonův agresivnější styl při brzdění v Monte Carlu neprojevil i vyšším teplem?

Tentokrát při brzdění totiž agresivnější nebyl. "Scházela mi důvěra v pozdní brzdění. Opravdu to nemá nic společného s inženýry, je to o mě a o mých pocitech. Je to skutečně obtížné vysvětlit, zkrátka mi to celý víkend nešlo. Nejde o soustředění, ale o to, abyste se ve voze cítili pohodlně. Zde potřebujete 100% důvěru, kterou jsem v minulosti vždy míval. Ne však tento víkend."

Pokud nebrzdíte agresivně, pak se brzdy moc nezahřívají a teplo se nedostává ani do pneumatik. Ty pak neposkytují přilnavost a vy nemůžete pozdě brzdit. Začarovaný kruh. Zahřejte však pneumatiky a zlepší se i brzdění, brzdy jsou teplejší atd. Jde o to, aby brzdy generovaly teplo, které by pomohlo pneumatikám dostat se a udržet se v provozním rámci.

V Monaku šlo pro Lewise ale o specifický problém, který vznikl z jeho specifických požadavků na brzdy a jejich vnímání. Na jiných okruzích se to projevovalo letos jinak, výsledek je však stejný: není tak rychlý, jak by byl, pokud by si při brzdění plně věřil.

Rosberga překonával v nestandardních podmínkách, kdy bylo třeba trochu improvizovat - například při kvalifikaci v Melbourne či v Sepangu. Za stabilnějších podmínek ale Nico dostává z letošního Mercedesu F1 W04 více. Dá se však předpokládat, že se to bude postupně otáčet.

mercedes
Mercedes se Hamiltonovi snaží pomoci, vyladění brzd k jeho spokojenosti ale ještě chvíli potrvá (foto: Mercedes AMG F1 Team)

Podle šéfa týmu Rosse Brawna to ale chvíli ještě potrvá: "Myslím si, že jde o velmi spletitou záležitost - o způsob, jakým pilot komunikuje a jak chápete to, co chce s autem dosáhnout a jak jej vyladit, aby vyhovovalo jeho potřebám. Máme u Lewise velmi dobrou skupinu zkušených lidí, která pracuje na tom, aby měl přesně to, co hledá.

To se může lišit od toho, co potřebuje a vyhledává Nico, i když jsou si dost blízko, pokud jde o auta, bude to však nějakou dobu trvat. Nico je u týmu čtyři či pět let a přesně ví, která tlačítka mačkat v rámci týmu, a Lewis své poznání toho rozvíjí - za kým musí jít, pokud chce rozebírat určitá hlediska vozu.

To zkrátka chvíli trvá. Lewis má navíc v Nicovi velmi tvrdého a talentovaného soupeře. Chceme, aby jezdci byli co nejvyrovnanější, aby jeden na druhého mohli tlačit. Nechci zde vidět pilota, který by řekl, že je celkem spokojený s tím, že je druhý. Chci, aby oba piloti - pokud nejsou na čele - říkali, že se musí zlepšit a nalézt způsoby, jak z balíku, z auta a z lidí dostávat více," vysvětluje Brawn.

A samotný Rosberg svého týmového kolegu vnímá jako silného soupeře, byť jej teď v kvalifikacích třikrát po sobě porazil a srovnal skóre na 3:3. "Abyste porazili Lewise, musíte mít vše perfektní. Pokud to nemáte, neporazíte ho," dodává Nico.

Vytisknout

Diskuze: Brzdy aneb proč se Hamilton v Mercedesu trápí a v posledních závodech na Rosberga ztrácí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 48, poslední 01.06.2013 14:22 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 48 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alonso, Fernando

Alonso si v Turíně zahrál fotbal před 41 tisíci diváky, penaltu proměnil jako…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud