Tajemství pneumatik Pirelli

Jiří Žemlička, 20. ledna 2011, 23:15 Google+

V souladu s předpisy FIA bude Pirelli v roce 2011 používat dva sety pneumatik. První set byl vyvinut pro závody na suché trati, zatímco ten druhý je určen pro závody na mokru, jedná se o pneumatiky do deště a do přechodných podmínek. Jaké jsou jejich parametry a co od které směsi čekat?

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 21.01. 14:37) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Oba sety, jak do mokra, tak do sucha, vycházejí ze stejné velikosti: dle příslušných technických předpisů, které stanovují 13 palců. Pneumatiky do sucha mají celkový vnější průměr 660 mm a šířku běhounu 245 mm vepředu, a 325 mm vzadu. Pneumatiky do deště mají větší vnější průměr, který odpovídá 670 mm, jeho účelem je zvětšit světlou výšku vozu při jízdě v nepříznivých podmínkách. Také šířka běhounu na předních pneumatikách se mění, jsou užší o 20 mm (225 mm) zatímco ty zadní mají šířku stejnou v porovnání s těma do sucha (325 mm). Stejnou šíři běhounu mají i pneumatiky do přechodných podmínek, jen jejich celkový průměr je o něco menší (665 mm).

Pneumatiky do sucha
Pneumatiky do sucha (slicky) se vyznačují běhounem bez drážek a zahrnují čtyři druhy směsí: super měkké, měkké, střední a tvrdé. Rozdílnost jednotlivých směsí dovoluje týmům stanovovat rozličné strategie dle charakteristiky jednotlivých okruhů, typů asfaltů, podle počtu a obtížnosti zatáček a v neposlední řadě i dle maximální rychlosti dosahované na rovinkách.

- super-měkká směs
Ze všech čtyřech směsí byla tato vyvíjena tak, aby poskytovala maximální výkon na pomalých a členitých okruzích, jako je Monte Carlo nebo Hungaroring.

„Tyto pneumatiky," vysvětluje Paul Hembery, „poskytují o trochu více, co se týče výkonu, protože jsou tvořeny z velmi zvláštní směsi, která je naprosto odlišná od těch ostatních, překvapí výjimečnou přilnavostí, i když to bude na úkor jejich životnosti“.

- měkká směs
Je to měkčí směs, vhodná na okruhy, které se vyznačují nízkým opotřebením pneumatik. Pneumatiky s měkkou směsí mají menší životnost s ohledem na pneumatiky s tvrdou směsí a jsou proto vhodné pro kvalifikaci nebo na kratší úsek závodu.

„Tato směs patří mezi mé nejoblíbenější," zdůrazňuje Hembery. „Není s ní mnoho práce a velice snadno se zahřeje na správnou teplotu. V praxi to znamená, že vám dá vše, co od měkké směsi můžete očekávat a navíc má poměrně dlouhou životnost aniž by ztratila vyváženost a přilnavost“.

- střední směs
Společně s tvrdou směsí, bude patřit mezi nejpoužívanější směsi v závodě, je velmi univerzální, snadno se přizpůsobí různým podmínkám na trati, zvláště tam, kde se budou podmínky na trati rychle měnit.

„Spolehlivost, to je první slovo, které mi přijde na mysl, když hovořím o této směsi," říká Hembery. Je pravda, že to trvá trochu déle než se dostanou na optimální teplotu, ale jakmile jí dosáhnou pak nabízí spolehlivost v oblasti soudržnosti a vytrvalosti.“

- tvrdá směs
Je to směs navržená pro maximální pevnost v nejextrémnějších podmínkách, a proto bude nejpoužívanější. Pneumatiky z tvrdé směsi jsou ideální pro dlouhé úseky závodu, vyžadují delší čas na zahřátí než měkké směsi.

„Pokud jsem označil super měkkou směs za excelentní, je tvrdá směs tou nejtvrdší vůbec," podtrhuje skutečnost Hembery. Rozdíly mezi jednotlivými typy pneumatik budou mnohem výraznější, než jak tomu bylo v předchozí sezoně, reagujeme tak na přání jednotlivých týmů i pořadatelů."

 

Pneumatiky do mokra
Pneumatiky do mokra, charakterizované výraznými drážkami na běhounu, se rozdělují na dva druhy: na pneumatiky do deště označené jako wet a na pneumatiky do přechodných podmínek (intermedie). Pneumatiky wet jsou rozpoznatelné podle hlubokých drážek a jsou navrženy tak, aby odváděly velké množství vody. Pneumatiky do přechodných podmínek mají méně hluboké drážkování a jsou určeny pro závody na mokrém nebo lehce vlhkém podkladu především za nestálého počasí. Oba dva druhy pneumatik mají stejnou směs, v tomto ohledu mezi nimi není žádný rozdíl.

- mokré (wet)
Představují hluboké drážky, podobné těm na běžných silničních pneumatikách. Pneumatiky wet jsou konstruovány tak, aby při rychlosti 300 km/h odváděly okolo 60 litru vody za sekundu, což představuje šestinásobek toho, co dokáže běžná silniční pneumatika.

- přechodné (intermediate)
Prezentuje mělké drážky, které slouží k odvodu vody a zároveň mají omezenou kontaktní plochu s asfaltem, čímž se snižuje přilnavost v jízdě na osychající trati.

„Silnou stránkou našich pneumatik do deště je především množství vody, které dokážou odvést. Další charakteristika je daná rychlostí s jakou se dokážou dostat na provozní teplotu,“ uzavírá hodnocení Hembery.

Vytisknout

Diskuze: Tajemství pneumatik Pirelli

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 21.01.2011 14:37 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Abú Zabí

Mark Webber trénuje s ragbisty

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud