"Přijel jsem do Suzuky včera k večeru a hned mě překvapila jedna věc. Italská restaurace "Campanello," tradiční místo setkávání fandů Formule 1, už tu není. Je to škoda, protože jsem tam rád chodil a to od doby co jsem tu byl poprvé, od konce devadesátých let, kdy jsem tu závodil na motokárách.
Bydlíval jsem ve stejném hotelu jako dnes a ty nejkrásnější vzpomínky na tento okruh mám právě z té doby, kdy jsem sbíral první zkušenosti. Jistě, je tu také úspěch z roku 2006, rozhodující pro zisk mého druhého titulu. Dobře vím, že tehdejší závod, může vyvolat nepříjemné vzpomínky u některých lidí, kteří ještě u Ferrari jsou, ale takové prostě závody jsou. Zvítězit na tomto okruhu, ve vás vyvolá nádherné emoce, protože je to jedna z nejtěžších tratí na světě.
Abyste to dokázali, musíte mít velmi silný vůz z hlediska aerodynamiky: v určitých směrech je hodně podobná Silverstonu a Barceloně. Je tu hodně zvláštní první sektor, charakterizován první velmi dlouhou zatáčkou a sérií esíček, která když neprojedete optimální stopou, mohou dost výrazně ovlivnit čas na jedno kolo. Jedná se o velmi náročný okruh jak na techniku, tak na jezdecké dovednosti.
Jak jsem již prohlásil v předchozích dnech, náš vůz prokázal, že je dostatečně konkurenceschopný i na zcela odlišných okruzích, tak jak tomu bylo v Monze a v Singapuru. Z mého pohledu proto nemám důvod nevěřit, že bychom to nemohli zvládnout i v Suzuce. Abychom získali jistotu, musíme si počkat na první páteční tréninky, kde budeme moci vyzkoušet všechna nastavení vozu.
Líbí se mi Japonsko, je to jedna z mých oblíbených zemí. Mám rád místní jídlo a kulturu, oboje je tak odlišné od toho našeho tradičního evropského. A pak je tu Tokyo, překrásné město, které je stále hodně zajímavé. Závodit v Suzuce je něco opravdu zvláštního, také pro to nadšení japonských fanoušků, kteří jsou opravdovými nadšenci. Doufejme, že jim připravíme krásnou podívanou, během tohoto závodního víkendu."