Pracuje již Ferrari opravdu na novém voze F10-B?

Petr Hlawiczka, 1. února 2010, 08:00 Google+

Po prezentaci nového monopostu se vyrojily spekulace, že Italové již zahájily práce na nové verzi v obavách o jeho výkonnost. Odkud tyto zprávy pocházejí?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Nejprve si připomeňme krátce začátek loňské sezóny. Některé týmy si stěžovaly na odlišnou interpretaci technických předpisů týkajících se difuzorů. Stáje Brawn, Williams a Toyota totiž nastoupily s jeho vícepatrovou verz9 a hned museli čelit protestům ohledně legálnosti takového řešení.

Mnoho lidí doufalo, že FIA zabouchne letos zadní vrátka takovým konstrukčním řešením a  přistoupí k podrobnější specifikaci pravidel. Žel k tomu sáhne až od roku 2011, kdy budou vícepatrové difuzory nejspíše zakázány.

Nyní se někteří zasvěcení lidé začínají obávat, že týmy letos zajdou v této oblasti pravidel ještě dále a setkáme se znovu s další vlnou protestů.

Trefil Antonini hřebíček na hlavičku nebo vaří z vody?
Ale zpět k Ferrari. Před několika týdny se v německém Motorsport Aktuell objevil článek respektovaného Alberta Antoniniho píšícího i pro italský Autosprint. Tento novinář odhalil mnohá technická tajemství různých týmů Formule 1. Nyní napsal, že po finálních testech v aerodynamickém tunelu nebyli inženýři v Maranellu z F10 nikterak u vytržení a že vůz zkrátka nedosáhl cílů, které pro něj byly stanoveny v oblasti aerodynamické účinnosti. Autor dodal, že se proto začalo ihned pracovat na verzi F10-B.

Pohled McLarenu
Další vlna pochyb se vynořila po prezentaci konkurenčního McLarenu MP4-25. Ředitel inženýrů ve Wokingu Paddy Lowe při prezentaci prohlásil, že McLaren zašel při návrhu letošního difuzoru tak daleko, jak jen bylo možno. "Jak moc daleko?" ptali se možná zástupci ostatních týmů.

Difuzor Ferrari

Lowe všechny ujistil, že určitě nepřesáhli hranici toho, co je legální, protože předpisy jsou dostatečně jasné: "Myslíme si, že výklad pravidel je zcela zřejmý. V některých oblastech jsme hledali vedení u FIA a ta nám poskytla velmi jasný výklad, pochopení a vedení - což podle nás  bylo zpřístupněno všem ostatním týmům. Doufáme proto v mnohem čistější start do sezóny než před rokem, protože týmy mají celkově lepší pochopení základů, z nichž závodění vychází."

"Jak uvidíte, vyrobili jsme docela extrémní řešení, ale v tom nebudeme sami. Věříme, že na vozech našich soupeřů uvidíme také poměrně extrémní řešení," dodal zástupce McLarenu.

Ferrari vidí věci jinak
Technický ředitel Ferrari Aldo Costa pro Gazzettu dello Sport naproti tomu řekl: "Jsme stále přesvědčeni o tom, že koncept dvojitých difuzorů je ilegální. Cítíme, že stále existuje více výkladů této věci, protože pravidla nechávají prostor pro více možností." Podle něj FIA letos opět selhala v tom, že jasně nedefinovala pravidla v tom, co je či není legální. "Je to na FIA, aby to prověřila. Nám to spíše přidělává starosti."

Difuzor F10

Piero Ferrari vyjádřil podobné obavy. Podle něj se snažili posunout hranice toho, co je legální, ale konkurence mohla zajít ještě dále: "Očekávám, že Ferrari bude mít na titul - pokud si ovšem někdo pravidla nevyloží jinak."

Pracuje proto již Ferrari opravdu na nové verzi? Z rozpačitosti, jež číší ze slov pocházejících z tábora Ferrari bych řekl, že je to docela možné. Určitě budou chtít být připraveni na situaci, kdy neuspějí s případnými protesty na extrémní řešení soupeřů. Jak to, že z pohledu McLarenu jsou pravidla zcela jasná, ale z pohledu Ferrari nikoliv, protože umožňují extrémnější řešení?  Problém se nemusí týkat pouze velikosti difuzorů, ale také případných otvorů v podlaze.

V Maranellu letos přistoupili možná až příliš konzervativně v návrhu nového vozu. Mohlo se taky stát, že inženýři Ferrari byli v nedávné době osvíceni nějakým geniálním nápadem, který se snaží narychlo do F10 zakomponovat, v Maranellu s novým vozem nemusí být žádný problém. Ani první varianta samozřejmě ještě nemusí nutně znamenat, že Ferrari bude pomalé. Závěry budeme moci vyvozovat až po prvním závodu.

Vytisknout

Diskuze: Pracuje již Ferrari opravdu na novém voze F10-B?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen, Kimi

Arctic Rally 2010: Räikkönen se učil jízdu na sněhu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud