GP Itálie: 2.kvalifikace pro M. Schumachera

Jiří Kocman, 13. září 2003, 15:12 Google+

Sobotní odpoledne, 14.00. Na trať se nyní vydá dvacet vozů aby se zjistilo jak jsou připraveny na závod a v jakém pořadí jezdci odstartují ...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Dosavadní průběh závodního víkendu v Itálii dává znát sílu jednotlivých stájí. Bude velice zajímavé sledovat především vozy obouvající pneumatiky Michelin, vzhledem k úpravě výkladu pravidel o pneumatikách a nutné změně koncepce Francouzkých pneumatik. I když po celý víkend bylo patrné, že změna konstrukce těchto plášťů nijak neubrala na rychlosti Juana Pabla Montoyi, který vždy v Monze odvádí skvělé výsledky. Možná trošku zklamáním jsou výsledky Renaultu, ale je pravděpodobné že horší časy jsou způsobeny slabým motorem než nekvalitní směsí pneumatik.

Další pozornost si jistě zaslouží i Marc Gené, který díky zdravotním problémům Ralfa Schumachera dostal příležitost usednout do kokpitu FW25 a bude to jistě zajímavé pozorovat tohoto testmana, jak se mu povede v důležité kvalifikaci a především pak v závodě. Je to pro něj určitě velká šance aby dokázal své schopnosti nejen při testování ale i v realitě zvané závod.

Vzhledem k tomu že včerejší kvalifikaci neabsolvoval Marc Gené, bude muset vyjet na trať ke své kvalifikační jízdě jako první. Takže dnešní kvalifikaci bude začínat i končit vůz stáje BMW WilliamsF1.

Na trať se tedy vydává první modrobílý vůz. Jde vidět že testman Williamsu to za volantem monopostu umí. Kvalifikační čas 1.21.834 je velice slušný a určitě bude dlouho odolávat. Druhý na trati je Jos Verstappen, který měl včera problémy s motorem Cosworth a nemohl tak nastoupit do první kvalifikace. Tento mazák F1 v kokpitu Minardi podávál v průběhu víkendu docela zajímavé výsledky (s ohledem na techniku kterou má k dispozici) A kvalifikační čas 1.25.078 nebude asi nejhorší. Musíme vzít v úvahu také závodní strategii. Třetí jezdec v pořadí je Nicolas Kiesa. Prozatím tento jezdec nepředvedl nic světoborného a je pravděpodobné že i dnes to nebude nijak slavné. Se stejným vozem jako Verstappen byl Kiesa schopný zajet čas 1.26.778. Čtvrtý na trati je Zolt Baumgartner, který stejně jako v Maďarsku nahrazuje ve voze Jordan Ralpha Firmana, který při minulé GP těžce havaroval a momentálně prochází rekonvalescencí stejně jako Ralf Schumacher. I když tento jezdec prozatím neměl moc šancí osahat si vůz F1, tak odvádí celkem slušné výsledky a pravidelně poráží alespoň jeden vůz Minardi. V dnešní kvalifikaci se mu to s časem 1.25.881 opět povedlo. Pátý vůz na trati je opět žlutý Jordan, tentokráte v rukou Giancarla Fisichelly. Bohužel po nahodilé výhře na GP Brazílie se tento jezdec pohybuje na druhé straně startovního pole. Uvidíme kde se s jeho kvalifikačním časem 1.22.992 vytáhne.

Jako obvykle, po tom co absolvuje své kvalifikační kolo pětice vozů, nachází čas na krátkou komerční pauzu...

Po krátké přestávce na trať vyráží šestý vůz, tentokráte zelený monopost stáje Jaguar řízený Justinem Wilsonem. Překoná dnes Wilson s časem 1.23.484 svého stájového kolegu Webbera? Sedmý vůz na trati je McLaren pilotovaný Davidem Coulthardem, který včera opět předvedl nevydařenou kvalifikaci. Dnes to také nevypadá moc nadějně. Čas 1.22.471 bude určitě v závěru mnohokrát překonán. Osmým vozem na trati je Vilneuevův BAR. Čas 1.22.717 ho zařadil na průběžné třetí místo za skotského pilota. Devátým vozem je vůz Sauber řízený Nickem Heidfeldem, kterému se v poslední době vůbec nedaří. Dnešní čas 1.23.803 jen potvrzuje tyto slova. Desátým pilotem na trati je Jenson Button s vozem BAR Honda. Jeho čas 1.22.301 mu zajistil průběžnou druhou pozici a opět dokázal porazit svého stájového kolegu a ukázal tak vedení BAR kdo je v týmu cennějším jezdcem.

Opět následuje krátká pauza. Zatím velice slibně vypadá průběh kvalifikace pro Marca Geného, který si stále se svým perfektním časem drží prozatimní pole position a už teď je jasné že nebude do závodu startovat hůře než z jedenácté pozice.

V pořadí jedenáctý vůz na traťi patří Toyotě a je řízen Olivierem Panisem. Francouz, který v Toyotě podává slušné výsledky se nenechal zahambit a s časem 1.22.488 se zařadil těsně za Coultharda. Jedenáctý jezdec na trati je Hainz Harald Frentzen s druhým vozem Sauber. Stejně jako jeho stájový kolega ani Frentzen v poslední době nepodává zásadní výsledky, ale tento zkušený mazák má na to porazit svého stájového kolegu, což se mu s časem 1.23.216 podařilo. Na trati se již prohání první modrožlutý vůz stáje Renault řízený nejmladším vítězem GP v historii F1. V průběhu víkendu se Fernandovi Alonsovi mnoho nevedlo, a v úvodním sektoru udělal zásadní chybu a v poklidném tempu dojel kvalifikační kolo s časem 1.40.405. Takže tento mladičký Alonso nejspíše startovat z poslední pozice nebo z boxů. Uvidíme zda se jeho stájovému kolegovi Trullimu, který je právě na trati povede lépe. Trulli ze sebe vydal hodně, ukrojil na nejlepším čase v posledním sektoru ale čas 1.21.944 nevydal na provizorní pole position. Patnáctý jezdec v pořadí je Mark Webber s druhým vozem Jaguar. Webberovi se obvykle kvalifikace daří, bohužel dnes to na žádný zázrak s časem 1.22.754 nevypadá, ale opět porazil stájového kolegu Wilsona.

Po další krátké přestávce bude kvalifikace pokračovat elitní pětkou ve které se nacházejí tři přímí konkurenti v boji o mistrovský titul. Také je jisté že Marc Gené odstartuje nejhůře z 6. pozice, což je na zaskakujícího testmana hodně dobrý výkon. Do „rukou“ se nám dostává informace, že Alonsovy problémy byly způsobeny selháním kontroly trakce a způsobila tak hodiny.

Elitní pětku zahajuje McLaren Kimiho Raikkonena, jednoho z nejžhavějších adeptů na titul mistra světa. A to že neponechává tento boj náhodě dokázal velice rychlým časem 1.21.466, který tak sesadil z provizorní pole position Marca Geného. Čtvrtým od konce je Cristiano Da Matta s Toyotou, který opět v páteční kvalifikaci ukázal že s Toyotami je třeba počítat. Bohužel poslední sektor se brazilci nevydařil a čas 1.22.914 ho posunul až na prozatimní 9. místo. Na trati se již prohání červený žralok stáje Ferrari řízený pětinásobným mistrem světa, momentálně vedoucím mužem průběžné klasifikace Michaelem Schumacherem. Úřadující šampión si nechce jen tak nechat utéct šestý titul a snaží se jak jen to jde, hned ze začátku kola Michael nasadil vražedné tempo a čas 1.20.963 ho jasně klasifikoval na prozatimní pole. Předposlední vůz patří dalšímu brazilci, Rubensi Barrichellovi. I když Rubens nebyl tak rychlý jako jeho stájový kolega, dokázal zajet čas 1.21.242, který ho vynesl na druhé místo. Poslední na řadě je Juan Pablo Montoya, který zde v průběhu víkendu předvedl velmi slibné výkony. A kolumbiec, král loňských kvalifikací si jen tak něco nenechá líbit, hned v prvním sektoru ukrojil kousíček z nejrychlejšího času, stejně tak v druhém sektoru, bohužel o něco slabší třetí sektor zajistil čas „pouze“ 1.21.014, což pro Juana znamená druhou startovní pozici.

Takže celá kvalifikace je za námi, a nám nezbývá než se těšit na to jak dopadne zítřejší závod, který může hodně napovědět o tom jak se bude závěr letošního ročníku Formule 1 vyvíjet. Držme palce svým favoritům ...

Vytisknout

Diskuze: GP Itálie: 2.kvalifikace pro M. Schumachera

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Itálie: R.Schumacher se v závodě neukáže - anotační foto

GP Itálie: R.Schumacher se v závodě neukáže

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud