Malajsie ve zpětném zrcátku

Daniel Šupa, 8. dubna 2007, 19:32 Google+

MALAJSIE REVIEW; Možná poněkud nudný průběh na čele závodního pole devátého ročníku Grand Prix Malajsie narušila pouze první a poslední kola, ale nelze si nepovšimnout stupňů vítězů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hamilton, Lewis

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Sdílejte článek

Široký profil závodní tratě v Sepangu a možnost průjezdu některých zatáček po dvou ideálních stopách dával očekávat dramatickému závodu poměrně vyrovnaného startovního pole. První překvapení přinesl samotný start, kdy se na prvních dvou místech seřadili výborně startující piloti stáje McLaren Mercedes Alonso a Hamilton.

Favorizovaná rudá Ferrari nasadila ke stíhací jízdě, ale Massovy pokusy s chybami vedly ke ztrátě pozic. Raikkonen si díky ne stoprocentnímu motoru raději hlídal celý závod jisté třetí místo. Poněkud překvapující byl nakonec fakt, že se Maranello přizpůsobilo kompromisu vnucenému McLarenem a v podstatě se nepokusilo o překonání Heidfelda ani taktickým manévrem prostřednictvím boxů.

Malou dramatičnost boje na čele museli vynahradit jezdci ve středu pole, především zezadu se probíjející Wurz s Williamsem a Barrichello s poněkud až nečekaně rychlou Hondou, kteří překonali nejvíce soupeřů. Rakušan zůstal nakonec těsně za body.

Pozornost na čelo závodu pak znovu strhl až v samém závěru Raikkonen, který konečně dostal od techniků Ferrari povolení k maximálnímu využití potenciálu motoru a Hamilton byl rád, že nebyla šachovnicová vlajka naplánována o několik kol později.

Tým McLaren Mercedes byl za výkon v tvrdých klimatických podmínkách odměněn ziskem velmi důležitého double, třetí místo zbylo na zklamaného Raikkonena, jenž přišel o vedení v hodnocení jezdců ve prospěch Alonsa. Těsně pod stupni vítězů dokončil závod Heidfeld před Massou a na bodech dokončili i oba zástupci Renaultu Fisichella s Kovalainenem, mezi které se vklínil jediný zástupce japonské techniky, na voze Toyota jedoucí Jarno Trulli.

Z pohledu formy jednotlivých pilotů, dvojnásobný šampion Alonso dokázal svoji sílu nejen vybudováním luxusního náskoku v úvodu závodu, ale především zrychlením monopostu MP4-22, na kterém se při vynechání posledních testů podílel v sídle stáje ve Wokingu. Otázku, jak výrazně mu pomohlo zamítnutí flexibilních podlah Mezinárodní automobilovou federací a následná úprava podlah monopostů Ferrari, není možné v tuto chvíli zodpovědět. Bravurně si znovu vedl jeho kolega Lewis Hamilton, jenž překonal na startu obě Ferrari a ustál bez nejmenší chyby opakované útoky Massy i drtivou závěrečnou stíhací jízdu dalšího jezdce rudého týmu Raikkonena. Ve druhé části závodu navíc dokázal zajet nejrychlejší kolo a ze třetího tréninku mu patří nejlepší dosažený čas víkendu, který však na Montoyův tři roky starý rekord tratě ještě nestačil.

Vítěz kvalifikace Massa nastupoval k závodu s velkým sebevědomím, ale prohru na startu hned se dvěma vozy psychicky neustál a konkurenceschopnost Ferrari v závěsu za soupeřem přecenil. Raikkonen naopak podal chladnokrevný výkon, získal další cenné body do šampionátu a především si získává půdu pod nohama uvnitř Ferrari. Heidfeld se i dnes ukázal ve své tradiční formě, nenápadný, rychlý a úspěšný. Privilegium si však nesporně zaslouží Nico Rosberg jedoucí s Williamsem, jemuž se v Sepangu dařilo loni i letos. Na startu sice ztratil pozici ve prospěch Kubicy, ale následně si ji překrásným a bezchybným útokem vzal zpět. V závodě pokračoval osamocenou ale rychlou jízdou s bezpečným náskokem na šestém místě, ze kterého však musel odstoupit pro problémy motoru. Mark Webber s Red Bull konečně dokázal závodní dráhu mezi palmami pokořit a poprvé při sedmém startu projel cílem, i když mimo bodů.

V úvodu článku jsem zmínil stupně vítězů. Nešlo si znovu nepovšimnout, jak se neměnná procedura po desetiletích závodů Formule 1 změnila. Nejen pamětníci si dokáží vybavit sprchování šampaňským mezi třemi nejúspěšnějšími jezdci, vzájemnou radost a uvolnění z vydařeného závodu. Nestříkalo se pouze při úplném fyzickém vyčerpání nebo tragických okolnostech předcházejících vyhlášení vítězů. Dnešní malajské vystoupení Alonsa, Hamiltona a Raikkonena však odráželo podobně jako v Austrálii ještě něco jiného. Přes slova v prohlášeních a na tiskových konferencích byly na stupních vítězů dva znepřátelené tábory. Na straně jedné oba jezdci McLarenu, kteří se věnovali sami sobě a svým mechanikům, na straně druhé osamocený Raikkonen, kterého si pro změnu duo z Wokingu nevšímalo vůbec. Kamarádství z Formule 1 vymizelo už dávno, teď se postupně vytratila i srdečnost a úcta před výkonem soupeře.

Nelze si závěrem nepovšimnout základní skutečnosti skončeného závodu, a to až nečekané spolehlivosti monopostů. Závod nedokončily pouze čtyři vozy, přičemž Sutil se Spykerem odstoupil po kolizi. Vezmeme-li v potaz, že skončil dost možná klimaticky nejtěžší závod celé sezony, navíc většina motorů dojížděla na hranici životnosti předepsaného druhého závodu, můžeme se pravděpodobně těšit na další Grand Prix s mnoha jezdci bojujícími až do samotného cíle.

Třetí závod sezony startuje již v pátek 13. dubna 2007 na bahrajnském okruhu Sakhir.

Foto: Scuderia Ferrari; McLaren Mercedes

Vytisknout

Diskuze: Malajsie ve zpětném zrcátku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Nejrychlejší byl Hamilton

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud