Co říkali jezdci na čtvrteční tiskové konferenci?

Robert RoBertino Pavelka, 17. září 2015, 18:23 Google+

Na první tiskové konferenci před Grand Prix Singapuru byli přítomni oba piloti Lotusu - Romain Grosjean a Pastor Maldonado, dále Sergio Pérez, Felipe Nasr, Roberto Merhi a Valtteri Bottas. Přinášíme vám odpovědi v kompletním rozsahu

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 18.09. 00:08) Napište svůj názor
Čtvrteční tisková konference před GP Singapuru

Čtvrteční tisková konference před GP Singapuru | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

Romaine, prožil jste chvíle na stupních vítězů. Cítíte šanci letos šanci si tento pocit zopakovat?

Grosjean: No,  berme to takhle: žádné umístění na pódiu jsme letos nečekali. A povedlo se to. Takže se určitě budeme snažit. Spa se byla krásně využitá příležitost, tak doufejme, že se ještě nějaká objeví. Uděláme pro to všechno, co bude v našich silách.

Jak hodnotíte své možnosti v příští sezóně? Asi budete chtít vědět, jak to bude s dohodou mezi Lotusem a Renaultem. Kdyby k ní nedošlo, o čem byste uvažoval? Vaše jméno bylo spojováno i s týmem Haas, připadá to v úvahu?

Grosjean: K tomu vám mohu říci jen tolik, že už jsem se rozhodl… i když jasno mám zatím v mých myšlenkách, vím, kam chci v budoucnu směřovat – ale pokud vám to nevadí, teď vám nic víc neřeknu.

Sergio, podobná otázka se týká i vás. Robert Fernley na tiskové konferenci po Grand Prix Itálie řekl, že otázka kolem vašeho angažmá bude vyřešena před tímto závodem. Můžete nám k tomu říci něco víc?

Pérez: Určitého pokroku jsme dosáhli, ale také k tomu nic dalšího nemohu říci.

Dvakrát po sobě jste skončil v TOP6, což se vám povedlo vůbec poprvé ve vaší kariéře. V Singapuru se vám navíc daří, kromě jednoho případu jste tu vždy bodoval. Takže musíte mít rozhodně dobré pocity…

Pérez: Určitě. Jsem optimisticky naladěn. Jak říkáte, daří se nám, máme dobré výsledky a budeme doufat, že v nich budeme pokračovat. Vůz se lepší, my jsme stále lepší, takže věřím opět v dobrý závěr. Bodoval jsem tu třikrát, ale chtěl bych dosáhnout lepšího výsledku než předtím.

Valtteri, chystáte se na svou jubilejní 50. Grand Prix. V Itálii jste dosáhl nejlepšího výsledku v posledních pěti závodech. Z vnějšího pohledu by se dalo říci, že v této sezóně Williams tak trochu promarnil své šance ve snaze být konzistentní. Máte stejný dojem, nebo jste s vozem spokojen?

Bottas: S výsledky, kterých jsem dosáhl, spokojen jsem. Pochopitelně se snažíme zlepšovat, ale i když si myslím, že jsme lepší než loni, tak ve srovnání s pokrokem u soupeřů jsme zaostali. Stejně jako tým očekávám posun vpřed, což je i naším cílem do budoucna. Jsem rád, že se na to budu moci nadále podílet. Pořád jsme ale nedosáhli vrcholu, dost věcí jde zvládat lépe. Pokud jde o mě osobně, tak mám z této sezóny smíšené pocity. Někdy mi nepřálo štěstí, takže z toho plynuly nešťastné závody a nešťastné výsledky. Tak to prostě chodí, aspoň se mám na co těšit.

Už jsi potvrdil své setrvání v týmu, takže co je hlavním důvodem, abyste se v příštím roce posunuli víc kupředu?

Bottas: Přítlak! A výkon! To vás udrží ve hře. Musíme se pochopitelně zlepšit ve všech oblastech: jak jsme se přesvědčili, pořád máme problémy u zastávek v boxech, jde o naše chyby. Bohužel, někdy musíte udělat chybu, abyste se z ní potom mohli poučit. Proto si myslím, že se úplně nějakých chyb nevyvarujeme. Ale také se díky jim můžeme zlepšovat. Už jsem to naznačil, rozhodně bychom chtěli být lepší než letos.

Roberto, do konce roku pojedete už jen dva závody, budete se střídat s Alexandrem Rossim. Můžete nám k tomu něco říci?

Merhi: Když jsem na začátku roku přišel k týmu, dostal jsem šanci být jeho součástí a startovat v závodech. Ale nikdy jsem nevěděl, jak dlouho bude tato situace trvat. Alespoň jsem odjel 12 závodů, což je pro mě dobré, považuji F1 za hodně obtížnou. Dostal jsem šanci v tuctu závodů a za ní děkuji. Angažmá Rossiho chápu jako rozhodnutí důležité pro tým v dlouhodobém horizontu. Doufám, že si zachovám konkurenceschopnost v závodech, kdy budu opět startovat, chci být pro tým platný a od této chvíle až do konce roku budu pracovat na svém zlepšení, abych byl na Soči a Abu Dhabí dobře připraven.

Tým už pracuje na vývoji v aerodynamickém tunelu. Jaké jsou vyhlídky na rok 2016, bude to něco podobného jako letos?

Merhi: Hlavní důraz klademe na nové auto. Nyní se nacházíme v poslední třetině sezóny a v příštím roce chceme být konkurenceschopnější a bojovat o lepší výsledky, pokusit se bodovat – jsem si jist, že toho lze dosáhnout. Všichni se snaží usilovat o co nejlepší práci, která bude příští rok zúročena.

Pastore, na Singapur máte určitě dobré vzpomínky, vždyť jste tu stanul podruhé ve své kariéře v první řadě. Letos jste prožil opačný příběh – osm závodů z dvanácti jste nedokončil, několikrát jste byl dokonce první, kdo musel ze závodu odstoupit. Může mít jeden člověk tolik smůly? Co je příčinou?

Maldonado: Měli jsme nějaké problémy už od začátku sezóny, i když si myslím, že jsme měli s ohledem na změny dobrý start. Tak to prostě je. Nemá smysl lkát nad minulostí, čeká nás tvrdá práce, snaha být každý závod lepší a lepší.

Stejná otázka jako před několika okamžiky pro Romaina, kolem vašeho dalšího působení v týmu je spousta dohadů, zejména v souvislosti s možným převzetím ze strany Renaultu. Jak probíhají jednání s týmem ohledně sezóny 2016, myslíte, že u Lotusu zůstanete?

PM: Doufám, že ano. Uvidíme.

Felipe, zdá se, že Sauber je o něco více konkurenceschopný, zejména v posledních závodech: kvalifikace těsně za TOP10, dvakrát za sebou jste získali body. Co se tedy po technické stránce změnilo, že máte takové úspěchy?

Nasr: Mám za to, že poslední závody nám seděly, řekněme, že našim vozům vyhovovaly a přinesly nám proto určitou výhodu. Určitě to byl případ Spa a Monzy – pomohly nám dlouhé rovinky. Já měl bohužel v posledních třech závodech smůlu. Když si připomeneme Monzu: začal jsem mimo první desítku, pak jsem se posunul na bodované příčky a potom mě postihl defekt. To je jedna z promarněných příležitostí, ale tak to při závodech chodí. Tentokrát jsem na body nedosáhl, ale o tomto víkendu se máme na co těšit. Budeme mít první velkou aktualizaci v sezóně, protože od Austrálie jezdíme se stejným autem, zatímco všichni kolem něco mění.

Máte jisté místo pro příští sezónu, co byste tedy vzkázal týmu? Jaké máte cíle a co od Sauberu očekáváte?

FN: Bude se to odvíjet od toho, co si vyzkoušíme tady, ověříme si aktualizace na trati a to nám dá podklady pro příští sezónu. Víme, jaké oblasti musíme zlepšit, především to je přítlak, ale spíš bych to viděl jako obecný balík zlepšení. Od Singapuru až do konce sezóny musíme zjistit, jak se vůz chová.

Dotazy novinářů

Manuel Franco (Diario AS): Roberto, nejdřív jak vám Manor oznámil, že v Singapuru nepojedete? A poté – jaké máte možnosti pro sezónu 2016?

Merhi: Normálně jsem přijel sem… V pondělí jsem přiletěl a tým mi oznámil, že nepojedu závod a nahradí mě Rossi v dalších čtyřech až pěti závodech. Co se mnou bude příští rok zatím netuším. Hledáme nějaké angažmá a budeme se snažit zvolit nejlepší možnost, ale na to je ještě brzo. V rozhodování týmů budou hrát roli rozpočty, takže to asi bude těžké.

Heikki Kulta (Turun Sanomat): Valtteri, ještě nikdy jste nebodoval v Monacu nebo v Singapuru. Jsou městské trati pro váš tým problémem?

Bottas: Ne, a myslím, že to o tomto víkendu dokážeme. Loni v Monacu to byl velký boj, letos také – jsme připraveni, že nyní jedeme do Singapuru pro body. Loni jsme se tu pokoušeli o extrémně dlouhý stint a kvůli téměř nefunkčním pneumatikám jsem v posledních dvou kolech ztratil pět pozic a vypadl z bodované desítky. Mít více štěstí, tak jsem bodoval, teď máme lepší vůz a budeme rychlí i na této trati. Máme nějaké úpravy předního křídla a zadního brzdového potrubí, takže doufám, že budeme mít poněkud větší přítlak.

Dan Knutson (Auto Action & SpeedSport Magazines): Sergio, na Monze jste nám řekl, že jste hodně blízko dohodě s Force India. Jak daleko je konečné rozhodnutí?

Pérez: Myslím, že jsme v závěrečné fázi jednání a doufám, že už brzy bude všechno uzavřeno. Tým o mě stojí a já bych tu rád zůstal, tak nevidím důvod, proč bychom to měli měnit.

David Croft (Sky Sports F1): Pastore, padla tu zmínka o vaší letošní smůle. V Singapuru není mnoho únikových zón a nemyslím, že by Lotus disponoval velkým množstvím náhradních dílů, povede to k vaší větší opatrnosti nebo pojedete i v tomto prostředí naplno? Jaký je váš plán pro tento víkend. Na městských okruzích jezdíte výborně, ale nebude třeba trochu zvolnit?

Maldonado: Pro mě to bude obvyklý závodní víkend. Chci jet naplno a dostat se na co možná nejlepší pozici.

Dan Knutson (Auto Action & SpeedSport Magazines): Romaine, přesouváme se na trať zcela odlišnou od těch předchozích – Monza, vysoká rychlost, téměř žádný přítlak, tady ho bude naopak hodně. Je problémem pro pilota „přepnout“ na jinou povahu okruhu?

Grosjean: Je to trochu jiné. Většina lidí si myslí, že Monza je jednoduchý okruh – rovinky, šikana, další přímý úsek, šikana, ale ono je opravdu těžké tu udržet rytmus, najít správné brzdné body a správně projet zatáčky. Na dlouhých úsecích snadno ztrácíte koncentraci. V Singapuru je to docela jiné – první sektor je poměrně dlouhý, ale dobrý, pak se ale dostanete do úseku, kde jedna zatáčka navazuje na druhou, tam musíte hodně myslet na zadní pneumatiky a brzdné body. Sektor tři, tady je velkým problémem práce s plynem, můžete se smýknout a víte, co to znamená. Ostatně si myslím, že v dnešní F1 nemáme žádné jednoduché trati.

Ben Edwards (BBC TV): Tato otázka by mohla být položena komukoli, ale Valtteri, mohl bych se zeptat, máte nějaké další vědomosti ohledně kontroly tlaku v pneumatikách ze strany Pirelli? Vyjasnili jste si tu záležitost s týmem před nadcházejícím víkendem?

Bottas: Nevím zcela přesně o nějakém rozhodnutí. Slyšel jsem, že nějaké padlo, ale jistý si tím nejsem.

Dipak Ragav (The Hindu): Sergio, váš tým má nyní třináctibodový náskok před Lotus, máte tu nový aktualizační balíček a další je připraven pro Mexiko. Myslíte, že má Force India šanci dosáhnout v šampionátu na 5. místo v Poháru konstruktérů, zvláště s ohledem na letošní problémy McLarenu?

SP: Myslím, že třináct bodů není velký náskok, jeden nepovedený závodní víkend to může změnit. Nemáme žádnou významnou výhodu. Myslím, že budeme velmi těsně bojovat s Toro Rosso či Lotusem, jsou na dosah. Red Bull je před námi o 50 bodů, ale pokud prožijeme dva dobré závodní víkendy, budeme opět ve hře. Využijeme každou příležitost k maximálnímu bodovému zisku,  nejlépe oběma vozy.

Vytisknout

Diskuze: Co říkali jezdci na čtvrteční tiskové konferenci?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 18.09.2015 00:08 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mateschitz si rozšiřuje svou základnu F1

Mateschitz rozšiřuje své impérium, hodlá koupit další okruh

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud